Unde întorc troleele

20 aprilie 2020
Unde întorc troleele jpeg

Ştiu cîteva oaze de stabilitate în Bucureşti. Sînt capetele de linie, unde întorc troleele. Drumul face mai întîi o curbă la dreapta, apoi continuă în cerc spre stînga. Cînd îi dă drumul din îmbrățișare, spaţiul astfel creat dezvăluie o arteziană, un magazin, cîţiva copaci sau poate o simplă grădină cu flori. Dincolo, oraşul continuă să se agite şi să se extindă implacabil, dar pe cochilia de la capăt, odată apărută, n-o mai poate nimic clinti. Îi rămîne pe pielea lui de oraş, cu trasee şi blocuri, ca un semn din naştere.

Şi timpul face aici o curbură. Două - trei trolee aţipite stau aliniate pe margine. Şoferii lor, altminteri condamnaţi să circule doar în succesiune, acum s-au ajuns din urmă şi pot schimba o vorbă între ei. Minutele îşi ţin răsuflarea pînă la o altă plecare pe traseu. Călătorul obosit după o zi de muncă mai poate sta încă puțin în scaunul troleului, care nu mai are de ajuns în nici o altă stație.

În spaţiul ei revolut, cochilia stabilă a creat colţuri şi umbrare. În timp, spre unele au migrat locurile de îmbarcare ale călătorilor şi băncile aferente. Apar şi dispar firme şi alei în jur, chioșcuri și parcări, oamenii vin şi pleacă din miile de apartamente din cartier, numai „capătul” rămîne ca reper, dacă vrei să îi dai cuiva indicaţii de orientare în zonă.

Staţia de la capăt nu e una obişnuită, în care doar călătorii aşteaptă troleul. Aici, troleu şi om se aşteaptă reciproc. Troleul vine şi începe să îi aştepte pe călătorii întîrziaţi. Ei apar agale, căci ştiu că sînt aşteptaţi. După ce ajung, încep ei să aştepte deşteptarea troleului adormit, pălăvrăgind împreună. Iată că unul se urneşte. Nu e cel la care se aşteptau, primul din şir, e următorul. Primul îşi lasă antenele pe spate, să treacă al doilea.

Cînd urci la capăt, ţi se deschide o lume întreagă de posibilităţi. Alegi ce loc vrei. Burdihanul troleului e larg şi gol, poţi să te aşezi pe dreapta, unde nu bate soarele cea mai mare parte a drumului, sau pe stînga, unde nu se deschid uşile şi va fi un pic mai puţină foială. Poţi sta mai în spate, unde pare a fi mai multă răcoare, sau în faţă, unde sigur se vor strînge cîteva băbuţe. Traseul e decis, dar tu poţi face deocamdată o mică alegere.

Aici mulți au mai tras o dată aer în piept și s-au afundat apoi în orașul care, calm, le amesteca viitorul în oala lui mare. Aveau de dat un interviu, sau un examen, sau de primit un răspuns. Aici mulți s-au întors singuri, înfrînți, doborîți de o veste proastă sau de un eșec greu, cu dorința de a nu mai ajunge la capătul inexorabil, vestit totuși în clar, cu fiecare călător care cobora în stațiile de pe drum.

În copilăria mea nebucureşteană, troleul şi metroul erau atracţii aparte, multă vreme intangibile. Nici nu ştiam că troleul poate fi numit şi aşa. Îi spuneam troleibuz, şi credeam că aşa îi spune toată lumea, iar după ce am aflat cum îl prescurtează bucureştenii, am crezut că doar ei au dreptul să folosească această denumire simplă şi familiară. Căci ei au troleibuz în oraşul lor, eu nu aveam.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Troleibuze parcate în București/ Captură Google Street

Engine lathe work LOC 25423838163 jpg
Stimată redacție Dilema veche,
La articolul „Șaiba” (Dilema veche, nr. 951/ 30 iunie – 6 iulie 2022) să-i fie îngăduit unui vechi „meseriaș” o mică adăugire, utilă, zic eu, înțelegerii derivatelor semantice ale acestui cuvînt.
p 22 Ken Loach WC jpg
Ken Loach. Iluzia working class hero
Cineastul britanic, cu o carieră onorabilă și consecventă, reușește în continuare să surprindă și să evoce niște pasaje ce descriu atît de palpabil o realitate, de altfel evidentă.
p 8 IMG 20220707 WA0031 jpg
In memoriam: Simona Cioculescu
Avea darul ca, prin prezența ei luminoasă și tonică, să creeze în jurul soțului ei o aură de veghe și de atenție iubitoare care îl înflorea permanent, în chip miraculos.
1024px Sulina 4 jpg
Vacanță la marginea frontului
Sulina complet schimbată față de alți ani. Peste drum de Ucraina. Peste drum de oroarea absolută a ultimului an.
p 23 InterviuBoca&Infinitu' CatalinSoto 1 jpg
Definiția underground-ului – G.P. VOLCEANOV în dialog cu CHAKRA 7
Rap-ul românesc nu a trebuit niciodată să fie resuscitat. A fost mereu într-o continuă ascensiune, depinde pe cine asculţi şi pe cine cauţi.
948 22 jpg
Viața bate filmu’
„The Third Man” e un film clasic, în alb-negru, o producție a anului 1949, premiată în același an la Festivalul de la Cannes, ce poate fi vizionată și astăzi în cinematografele din Viena, bineînțeles restaurată digital.
900px Serhiy Zhadan Toronto 2019 jpg
Un road movie
Tentativa brutală a Moscovei de reconstituire a unui imperiu poate fi stopată, dar aceasta nu ne pune la adăpost de surprize nedorite în materie de democraţie și drepturi ale omului.
42098322520 249c2ee734 c jpg
Imnurile noastre… toate
Căci chestiunea momentelor cvasi-solemne, ca izvor al unor „așa-zise” probleme, legate de ținuturi ori țări și cîntecele lor emblematice, de identitatea unor comunități, fie ele chiar și etnice, a revenit cu o fervoare nebănuită în prim-planul discursului public autohton.
627x0 jpg
Repetabilitatea trecutului
Începînd cu luna noiembrie a anului 2020 există însă o lege prin care proprietarii sînt obligați să-și repare casele, să-și întrețină fațadele și să-și spele ferestrele de la stradă.
p 22 WC jpg
De-sine-mișcător(i)ul Dacia, de la Pitești
În română avem „Superman” american și „Supraom” nietzschean.
Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai jpeg
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai
Sîntem într-o altă etapă a unui război surd pînă acum, într-o nouă formulă, „reloaded”, dar tot hîdă, de a ne raporta la alteritate.
Procese de onirință jpeg
Procese de onirință
Niciodată nu știi ce conduce la vis, pe cînd ce vine după aceea e mai limpede: rememorarea, reluarea lui în gînd pînă la dispariție.
Din jurnalul unui om cu „o mic” jpeg
Din jurnalul unui om cu „o mic”
Respectul diferă de politețe, atît în categoriile etice, cît și la locul de muncă.
O dilemă morală a fiecărei zile jpeg
O dilemă morală a fiecărei zile
La nivelul societății noastre întîlnim mulți oameni care funcționează în rol de victimă, e mai simplu să plasăm responsabilitatea în exteriorul nostru decît să ne asumăm alegerile.
Vise la feminin jpeg
Vise la feminin
Hélène Cixous reordonează material dintr-un jurnal de vise imens, mărturisind că n-a modificat nimic din eboșa inițială.
Sovietizarea selectivă a capitalismului american jpeg
Sovietizarea selectivă a capitalismului american
Tesla și alte afaceri „nou îmbogățite“ se bazează adesea pe finanțări externe, nu pe profituri.
Adaptați pentru viitor  Etica și estetica fericirii postmoderne jpeg
Adaptați pentru viitor. Etica și estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arată cum să devenim eroi ai propriei noastre vieți, ce înseamnă și cum să fim cu adevărat niște eroi buni și frumoși.
Traducătorul orchestră – interviu cu Andrei VIERU jpeg
Dragă domnule Andrei Cornea
Un om despre care nu sîntem siguri că a existat vreodată – de exemplu, Arjuna din Bhagavad-Gita – face parte din umanitate sau nu?

Adevarul.ro

Ramzan Kadîrov şi Vladimir Putin FOTO AFP
Reacția Kremlinului după ce Kadîrov a cerut utilizarea armelor nucleare în Ucraina
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat, luni, că motivele pentru utilizarea armelor nucleare tactice de randament redus sunt precizate în doctrina de apărare a Rusiei.
Mangia2 jpg
Devis Mangia, hărțuire sexuală și la Craiova: „Se masturba de față cu fiul meu!“
Ies la iveală detalii șocante despre comportamentul antrenorului italian, aflat în mijlocul unui scandal monstru, în Malta.
Dica
FCSB, cifre care redau dimensiunea crizei: De ce echipa e într-o situație disperată
Formația din Berceni a țintit titlul, în acest sezon, însă acum e mai aproape de retrogradare.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia