Stimată redacție Dilema veche,

Anton GEORGESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
image

Folosesc prilejul pentru a-mi exprima toată admirația – și nu numai a mea, și nu de azi, de ieri – față de prezența revistei dumneavoastră în atenția și în conștiința societății românești, care vă datorează claritate, discernămînt și bună așezare în hățișul evenimentelor, cu dramatismul lor adesea greu de dus.

Rubrica distinsei doamne profesoare dr. Rodica Zafiu, „Cuvinte nepotrivite“, este desigur urmărită cu atenția și dragostea cuvenite „limbii ce-o vorbim” și îi sîntem recunoscători pentru preocuparea ce i-o și ne-o acordă. 

La articolul „Șaiba” (Dilema veche, nr. 951/ 30 iunie – 6 iulie 2022) să-i fie îngăduit unui vechi „meseriaș” o mică adăugire, utilă, zic eu, înțelegerii derivatelor semantice ale acestui cuvînt. Mai există un sens tehnic pe care îl conține. Discul de antrenare frontal al strungului, pe care se fixează piesa ce urmează a fi prelucrată mecanic, se numește planșaibă. Prin urmare, munca în uzină (nu foarte de jos) se asimilează cu munca la o mașină-unealtă (de exemplu, strung), adică la „planșaibă,” cu o prescurtare uzuală în jargonul de atelier, „la șaibă”. Evocînd anii 1960-1970, putem să ne imaginăm o discuție între anumiți „factori” importanți și o avertizare a cîte unuia de trimitere înapoi la „meserie”, de unde se va fi ridicat pe „criterii politice”; adică „la șaibă”. Total neconvenabil pentru un arivist. 

Utilizarea termenului pentru desemnarea verighetei, menționată în a doua parte a articolului, este de asemenea semnificativă pentru spiritul epocii. Se mai folosește și azi. 

Doamnelor și domnilor – dacă va fi ajuns cineva cu lectura pînă aici –, cer scuze pentru scrisul de mînă și înțelegere față de o obișnuință „retro”. Butoanele au cucerit, se pare, ceva peste 50% din români. 

Vă urez din inimă sănătate, voie bună și bună așezare în vremea ce vine.

Al dumneavoastră cititor vechi,

Anton GEORGESCU

Inginer pensionar 

Foto: wikimedia commons

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

gaini jpg
Ce pun polonezii în apa gănilor pentru a se oua mai mult. Un truc pe care trebuie să-l încerce și românii
Crescătorii de păsări din Polonia sunt renumiți pentru metodele lor naturale și eficiente de a stimula producția de ouă. Fără a investi în suplimente scumpe, aceștia folosesc soluții simple, dar dovedite, care aduc beneficii reale sănătății găinilor.
Sicilia foto Shutterstock 1401169157 jpg
Orașul din Europa, aproape de România, care cucerește tot mai mulți turiști. O destinație ascunsă privirilor, dar adorată de călători
Este una dintre cele mai frumoase destinații din Europa, iar în ultimul timp a devenit tot mai populară printre turiștii din întreaga lume. Iar pentru localnici, turismul reprezintă o oportunitate de neratat pentru a revitaliza întreaga regiune.
vreme ploaie inquam jpg
Vremea se schimbă radical: regiunile afectat de ploi, vânt și răcire accentuată
Meteorologii anunță că, începând de luni, 20 mai, vremea devine instabilă și va ploua în cea mai mare parte a țării.
alegeri Franța Emmanuel Macron vot FOTO profimedia 0887983079 jpg
Franța se teme de un „scenariu românesc” la prezidențialele din 2027
Serviciile secrete franceze se tem că ingerințele străine ar putea denatura alegerile prezidențiale care vor avea loc în Franța în 2027. Îngrijorările se referă la o „infiltrare” rusească în „cercurile politice franceze” și de manipularea a informațiilor pe rețelele sociale potrivit Mediapart.fr.
Trump și Biden la învestire FOTO profimedia 0955719968 jpg
Mesajul lui Trump după ce Biden a fost diagnosticat cu o „formă agresivă” de cancer
După ce biroul fostului președinte american Joe Biden a anunțat că democratul a fost diagnosticat cu o „formă agresivă” de cancer de prostată, Donald Trump i-a transmis un mesaj.
sfintii constantin si elena jpeg
Florile pe care trebuie să le ai în casă pe 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena. Îți aduc noroc și prosperitate tot anul
Pe 21 mai, în calendarul creștin-ortodox, sărbătorim pe Sfântul Constantin cel Mare și pe mama sa, Sfânta Elena.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ce scria în biletul secret lăsat de Nicușor Dan într-un „seif”: urma să fie deschis doar în cazul în care câștiga alegerile
Nicușor Dan a fost rugat, în cadrul unei dezbateri prezidențiale, să scrie pe un bilet o promisiune pentru români. Acel bilet a fost păstrat într-un „seif” și urma să fie deschis doar dacă acesta câștigă alegerile.
Chipciu
Nicușor Dan FOTO Mediafax
Ce a scris Nicușor Dan în bilețelul secret lăsat în „seiful” de la România TV: „Promit un singur lucru”
Într-un moment inedit al campaniei electorale prezidențiale, jurnaliștii postului România TV l-au provocat pe Nicușor Dan să lase un mesaj scris pentru români, promițând că acesta va fi păstrat într-un „seif” și deschis doar în cazul în care acesta va câștiga alegerile.