Sovietizarea selectivă a capitalismului american

Amar BHIDÉ
Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Sovietizarea selectivă a capitalismului american jpeg

A compara economiile capitaliste de azi cu blocul comunist de odinioară poate părea deplasat. Ce poate avea în comun economia liberă cu planificarea centrală în stil sovietic? Și totuși, comparația ne oferă în tot mai mare măsură informații utile despre ce a devenit tabăra cîștigătoare, după sfîrșitul Războiului Rece.

„Constrîngerile bugetare laxe” de care beneficiau în socialism întreprinderile de stat (ÎS) s-au dovedit a fi unul dintre principalele motive pentru care economiile blocului sovietic s-au prăbușit. Situații financiare similare survin tot mai des și în America capitalistă.

După cum a arătat rebelul marxist maghiar János Kornai, ÎS pot ignora pierderile și preferințele consumatorilor, deoarece se pot bizui întotdeauna pe un stat care le menține pe linia de plutire. Teza lui Kornai era populară în rîndul reformatorilor chinezi ai anilor 1980: ei au înăsprit constrîngerile bugetare, pentru a determina ÎS să fie mai receptive la nevoile pieței. La celălalt pol, America capitalistă pare să se afle pe aceeași cale nesăbuită ca economiile sovietice. Chiar dacă are un punct de plecare diferit, rezultatul e același. Constrîngerile bugetare se relaxează, iar capitalul e dirijat în tot mai mare măsură spre fantaști și intriganți mondeni și cu relații.

Fără îndoială, împrumuturile pot, pînă la un punct, să energizeze întreprinderile capitaliste. Contrar a ceea ce citim în manualele introductive de economie, bugetele consumatorilor din lumea reală nu sînt plafonate, iar consumatorii temerari se pot împrumuta pentru a-și cumpăra următorul gadget de ultimă generație. Cheltuind peste posibilități, ei sporesc cererea pentru iPhone-uri și autovehicule Tesla, stimulîndu-i pe inovatori.

În mod similar, Tesla și alte afaceri „nou îmbogățite” se bazează adesea pe finanțări externe, nu pe profituri, pentru a-și dezvolta inovațiile – la fel cum guvernele emit obligații pentru a putea plăti autostrăzile, podurile, porturile și aeroporturile. Cei care economisesc beneficiază, la rîndul lor. În loc să-și țină surplusul de numerar la saltea, ei pot să facă profit, acoperind nevoile financiare ale consumatorilor, afacerilor și guvernelor.

Dar prea multă flexibilitate financiară poate fi toxică. Chiar dacă indivizii, afacerile și guvernele pot prezice rezonabil salariile, veniturile și, respectiv, impozitele încasate în luna care urmează, capacitatea acestora de a respecta obligații pe termen lung nu poate fi decît estimată. Și, cu cît o prognoză e mai optimistă, cu atît mai mare e disponibilitatea de a cheltui peste posibilități sau de a investi sume mai mari decît cîștigurile realizate.

În principiu, verificările prealabile ale finanțiștilor ar trebui să impună limite compensatorii pentru aceste supraîndatorări. Dar evaluarea bonității și a rentabilității unei investiții nu e o știință exactă, iar competiția din sectorul financiar poate declanșa o cursă de scădere a taxelor, ținînd cont că cei care vor să se împrumute dau năvală la creditorul cel mai indulgent.

Mai mult, sistemul bancar cu rezerve fracționare și monedele fiduciare pot relaxa o dată în plus constrîngerile financiare. Băncile nu împrumută doar economiile depunătorilor lor; ele amplifică depunerile prin pîrghii financiare (leverage). Iar bancherii centrali au la dispoziție instrumente și mai puternice pentru a crea fonduri din piatră seacă.

Întrucît constrîngerile financiare tradiționale s-au atenuat în ultimele decenii, creșterea gradului de îndatorare al gospodăriilor și al afacerilor a depășit cu mult creșterea veniturilor și profiturilor acestora. La fel, creșterea datoriei guvernamentale a SUA – depășind în momentul de față 29.000 de miliarde de dolari – depășește orice imaginație. Iar în vreme ce împrumuturile au crescut exponențial, ratele dobînzilor au scăzut vertiginos, încurajînd un grad și mai mare de îndatorare și o creditare imprudentă.

Aceste condiții de creditare laxe s-au răsfrînt, se pare, și asupra piețelor de acțiuni. Anul trecut, aproximativ patru milioane de „maimuțe”, după cum s-au autointitulat, au cumpărat acțiuni AMC (American Movie Classics) în valoare de miliarde de dolari, salvînd compania de la faliment. Celebrități lansează acum SPAC (Special Purpose Acquisition Company / companii de achiziții cu destinație specială sau „companii cu cec în alb”) cu un slogan de o surprinzătoare eficiență: „Dă-ne banii tăi, dar nu o să-ți spunem pentru ce”. Fonduri speculative (hedge funds) și companii de investiții de capital au început să mizeze pe capitaluri de risc (CR). Valorizările au crescut vertiginos – în 2021, aproape 340 de noi afaceri au colectat fonduri prin valorizări de peste un miliard de dolari. Iar modul de verificare prealabilă care odinioară dura luni de zile a fost comprimat la cîteva zile – sau chiar la cîteva ore, pentru anumite capitaluri de risc, printr-o strategie „spray and pray” / „foc de voie în speranța că nimerești ținta” [a multiplica investițiile, în speranța că măcar una dintre ele va compensa pierderile cauzate de celelalte – n. trad.]

Această combinație de investiție frenetică și creditare nesăbuită nu a apărut spontan și nici nu a rezultat din bunăstarea datorată unei perioade extinse de stabilitate, după cum considera Hyman Minsky, marele teoretician al crizelor financiare. Bula tehnologică a Internetului care s-a spart în anul 2000 și, opt ani mai tîrziu, criza financiară globală ar trebui să fie încă proaspete în mințile celor mai mulți finanțiști și investitori. Problema e mai degrabă faptul că bancherii centrali au favorizat cu bună știință creditarea arbitrară și tranzacțiile riscante, la un nivel fără precedent în istorie.

Mai rău e faptul că, în vreme ce bancherii centrali au aruncat, aparent, pe piață o grămadă de „bani din elicopter” [formă extremă de expansiune monetară, prin tipărire și lansare de bani pe piață – n. trad.], fondurile nu au fost distribuite uniform. Politicile monetare au fost concepute pentru a relaxa condițiile de creditare, favorizînd astfel debitorii slabi. Lichiditățile furnizate de băncile centrale, injectate în bursele de valori, au reușit să infiltreze „meme” mondene și fonduri SPAC (plus cîteva firme Big Tech de bilioane de dolari). Capitalurile de risc favorizează antreprenorii cu relații și cu CV-uri strălucitoare. Și totuși, chiar dacă ei supralicitează valorizările celor mai mondene riscuri, ei finanțează mai puțin de 0,5% din start-up-urile SUA. O firmă binecunoscută de capital de risc a lansat chiar un fond destinat exclusiv achiziției de criptomonede.

Cei care economisesc, dar sînt prea cumpătați pentru a risca să speculeze, au rămas în urmă. La fel și afacerile care rezistă tentației banilor ușori. În condițiile date, competitorii lor mai puțin prudenți pot plăti mai mult, cu mai puține resurse și cu personal deficitar.

E imposibil de prezis cînd și cu ce fel de sancțiune se va confrunta capitalismul. Pînă la urmă, Ungaria lui Kornai a eșuat lent, nu brusc. Ungaria, la fel ca alte economii în stil sovietic care au hrănit „foamea de investiții” a unor ÎS favorizate, a rămas cu rafturile goale, fără bunurile pe care și le doreau consumatorii și pe care producători mai puțin avantajați le-ar fi putut livra. Pe timp de pace și în lipsa unui control al prețurilor precum cel impus de președintele Richard Nixon în anii 1970, un astfel de regim al penuriei și raționalizării e puțin probabil în Occidentul capitalist. Actuala creștere a inflației se poate atenua pe măsură ce impasurile lanțului de aprovizionare se reglementează și cîtă vreme Rezerva Federală a SUA (Fed) preîntîmpină un alt colaps financiar.

Dar apărarea neabătută a piețelor bursiere propagă doar alocarea greșită de capital, sponsorizată de stat. Din nefericire, determinarea care i-a permis regretatului Paul Volcker să înăsprească constrîngerile financiare cu patru decenii în urmă, cînd se afla la conducerea Fed, pare să îi lipsească actualei clici de bancheri centrali.

Amar Bhidé, profesor de economie și afaceri la Universitatea Taft, lucrează la o carte despre incertitudinea knightiană.

Copyright: Project Syndicate, 2021

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Elon Musk (wikimedia commons)

982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.
p 21 WC jpg
Orwell, petrolul și qatarezii
n vremea lui Rebreanu și a lui Camil Petrescu, reprezentanta României sub proaspătul încoronat Carol al II-lea pornea lungul și năucitorul drum spre Lumea Nouă.
640px Minister Luns opent de NATO conferentie te Den Haag jpg
Iarăși pe marginea prăpastiei?
În schimb, nimeni nu poate da de cap naționalismului imperialist rusesc. Singurii care o pot face sînt rușii înșiși.
316953588 506193938209801 1661483905740624086 n jpg
Daniel Vighi a plecat
Dilema veche transmite condoleanțe familiei și tuturor prietenilor săi! Dumnezeu să-l odihnească!
Engine lathe work LOC 25423838163 jpg
Stimată redacție Dilema veche,
La articolul „Șaiba” (Dilema veche, nr. 951/ 30 iunie – 6 iulie 2022) să-i fie îngăduit unui vechi „meseriaș” o mică adăugire, utilă, zic eu, înțelegerii derivatelor semantice ale acestui cuvînt.
p 22 Ken Loach WC jpg
Ken Loach. Iluzia working class hero
Cineastul britanic, cu o carieră onorabilă și consecventă, reușește în continuare să surprindă și să evoce niște pasaje ce descriu atît de palpabil o realitate, de altfel evidentă.
p 8 IMG 20220707 WA0031 jpg
In memoriam: Simona Cioculescu
Avea darul ca, prin prezența ei luminoasă și tonică, să creeze în jurul soțului ei o aură de veghe și de atenție iubitoare care îl înflorea permanent, în chip miraculos.
1024px Sulina 4 jpg
Vacanță la marginea frontului
Sulina complet schimbată față de alți ani. Peste drum de Ucraina. Peste drum de oroarea absolută a ultimului an.
p 23 InterviuBoca&Infinitu' CatalinSoto 1 jpg
Definiția underground-ului – G.P. VOLCEANOV în dialog cu CHAKRA 7
Rap-ul românesc nu a trebuit niciodată să fie resuscitat. A fost mereu într-o continuă ascensiune, depinde pe cine asculţi şi pe cine cauţi.
948 22 jpg
Viața bate filmu’
„The Third Man” e un film clasic, în alb-negru, o producție a anului 1949, premiată în același an la Festivalul de la Cannes, ce poate fi vizionată și astăzi în cinematografele din Viena, bineînțeles restaurată digital.
900px Serhiy Zhadan Toronto 2019 jpg
Un road movie
Tentativa brutală a Moscovei de reconstituire a unui imperiu poate fi stopată, dar aceasta nu ne pune la adăpost de surprize nedorite în materie de democraţie și drepturi ale omului.
42098322520 249c2ee734 c jpg
Imnurile noastre… toate
Căci chestiunea momentelor cvasi-solemne, ca izvor al unor „așa-zise” probleme, legate de ținuturi ori țări și cîntecele lor emblematice, de identitatea unor comunități, fie ele chiar și etnice, a revenit cu o fervoare nebănuită în prim-planul discursului public autohton.
627x0 jpg
Repetabilitatea trecutului
Începînd cu luna noiembrie a anului 2020 există însă o lege prin care proprietarii sînt obligați să-și repare casele, să-și întrețină fațadele și să-și spele ferestrele de la stradă.
p 22 WC jpg
De-sine-mișcător(i)ul Dacia, de la Pitești
În română avem „Superman” american și „Supraom” nietzschean.
Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.

Adevarul.ro

image
Vine gerul: Cât scad temperaturile și unde continuă să facă viscolul prăpăd. Când scăpăm de frigul cumplit
Vreme deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, anunță meteorologii în următoarele zile în România. Ninsorile nu se opresc prea curând.
image
Lupul dacic, steagul de luptă dispărut din Dacia. Controversele celui mai enigmatic simbol al anticilor
Lupul dacic, cel mai enigmatic simbol atribuit dacilor, a fost ilustrat pe Columna lui Traian, însă rămășițe ale sale nu au fost descoperite pe teritoriul României.
image
Pe urmele fostei soții a lui Putin: ce s-a ales de proprietățile sale de lux din Europa FOTO
După destrămarea mariajului de 30 de ani cu președintele rus Vladimir Putin, Liudmila Oceretnaia și actualul său soț au acumulat proprietăți de lux în Europa care valorează milioane de dolari.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.