Răzlețe

29 iunie 2020
Răzlețe jpeg

Am senzația unei atmosfere editoriale de anii ‘90. Nicicînd de atunci parcă nu am văzut pe piață atît de multă publicistică de dreapta. De exemplu, la editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă (FNSA) au apărut trei volume de cursuri universitare și articole ale lui Nae Ionescu. Nu e o noutate, desigur, editura Istros din Brăila avînd de mai mulți ani un portofoliu consistent aparținînd autorului originar din acest oraș. FNSA este însă mai vizibilă, cu cărți de o ținută grafică deosebită, ea publică Opere fundamentale și îl introduce cu acest prilej pe Nae Ionescu în liga superioară a scriitorilor și gînditorilor români. (Ca o remarcă în trecere: în această serie de „opere fundamentale” românești, cu peste 200 de volume, este o singură femeie: Hortensia Papadat-Bengescu). În plus, apariția de la FNSA coincide cu monografia romanțată a lui Nae Ionescu, apărută la Humanitas, sub titlul comercial – ademenitor Seducătorul domn Nae.

Oarecum din aceeași serie poate fi și reveria de la Polirom despre Cioran, „ultimul om liber”. Rezerva e că planeta Cioran a reușit să își satelizeze parcursul extremist, poate cel mai bine din triada Eliade – Cioran – Noica. Oricum, Cioran e unul dintre cei mai publicați autori de după 1989, din 2017 e prezent și în canonul FNSA.

Se mai vorbește de statui și dărîmarea lor? O poveste de la Octavian Goga, de acum aproape o sută de ani. Goga era în vizită la Chișinău, în fervoarea anilor imediați Unirii. În centru trona încă statuia lui Alexandru I, fost suveran al locului, actualmente cum ar veni colonist și asupritor. Schimbările au impus învelirea statuii „în zdrențe”. Nu au dărîmat-o, nu au ciuntit-o, au acoperit-o cu boarfe. Și cum stăteau pe acolo, pe o bancă, cîntărind viitorul și mulțimea pestriță, Goga și însoțitorii săi observă agitația „pîlcurilor de femei de mahala”, însoțită de „stridente manifestații guturale”. Apare și o scară pe soclul statuii. Goga povestește: „Ce e, leliță? întreb o surată din dreapta mea, care striga și ea pe moldovenește. Ce să hie, cocoane? îmi răspunde dîrz vecina mea, vrem să descoperim țarul. De ce? zic. Pînă nu ne milostivim noi cu el, nici Dumnezeu nu se milostivește cu noi și nu ne dă ploaie, îmi replică cu toată hotărîrea moldoveanca fanatizată.” Așadar, milostivirea – calea moldovenească de ieșire din aporia statuilor.  

Apropo de Goga. Pe cînd Nae Ionescu abia își „linia caietele” – cine își mai aduce aminte de linia, eventual dublă, pe care trebuia să o facem în școala primară, în stînga paginilor caietelor dictando? – care aveau să îl ducă la teorii de genul „doar un ortodox poate simți românește”, Goga deja definise termeni cheie din concepția lui autohtonistă, cum ar fi „străinismul”, „naționalismul organic” sau „conștiința de rasă”. Ce spun eu? Nici măcar în Germania noțiunile acestea la acel moment nu erau probabil așa de clare ca la Goga, cu stilul lui argumentativ cursiv, convingător și articulat, cu un echilibru perfect între adjectiv și verb. Ceea ce nu prea mai corespunde cu opinia că fascismul românesc a fost de import sau mimetic; a avut de fapt un doctrinar fondator și doctrinari urmași, o întreagă tradiție.

Norman Manea remarca undeva că naționalismul german, italian sau ungar s-ar fi alimentat din neîmplinirea resimțită după război. Germania, Italia sau Ungaria erau state frustrate, care trăiau cu impresia că au pierdut și populație, și teritoriu; atunci ce a alimentat naționalismul interbelic din România, care era un stat împlinit, în care regiunile cu populație majoritar românească, înstrăinate pînă de curînd, erau în sfîrșit încorporate într-o entitate unică? Citind publicistica lui Goga, capeți un pont. Naționalismul românesc s-a alimentat din interior. Pe el nu l-au stimulat numai statele exterioare revizioniste, ci și minoritățile din țară. Naționalismul interbelic românesc s-a războit cu „străinismul” reprezentat de ele cu aceeași energie cu care cel german s-a răfuit cu statele vecine.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai jpeg
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai
Sîntem într-o altă etapă a unui război surd pînă acum, într-o nouă formulă, „reloaded”, dar tot hîdă, de a ne raporta la alteritate.
Procese de onirință jpeg
Procese de onirință
Niciodată nu știi ce conduce la vis, pe cînd ce vine după aceea e mai limpede: rememorarea, reluarea lui în gînd pînă la dispariție.
Din jurnalul unui om cu „o mic” jpeg
Din jurnalul unui om cu „o mic”
Respectul diferă de politețe, atît în categoriile etice, cît și la locul de muncă.
O dilemă morală a fiecărei zile jpeg
O dilemă morală a fiecărei zile
La nivelul societății noastre întîlnim mulți oameni care funcționează în rol de victimă, e mai simplu să plasăm responsabilitatea în exteriorul nostru decît să ne asumăm alegerile.
Vise la feminin jpeg
Vise la feminin
Hélène Cixous reordonează material dintr-un jurnal de vise imens, mărturisind că n-a modificat nimic din eboșa inițială.
Sovietizarea selectivă a capitalismului american jpeg
Sovietizarea selectivă a capitalismului american
Tesla și alte afaceri „nou îmbogățite“ se bazează adesea pe finanțări externe, nu pe profituri.
Adaptați pentru viitor  Etica și estetica fericirii postmoderne jpeg
Adaptați pentru viitor. Etica și estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arată cum să devenim eroi ai propriei noastre vieți, ce înseamnă și cum să fim cu adevărat niște eroi buni și frumoși.
Traducătorul orchestră – interviu cu Andrei VIERU jpeg
Dragă domnule Andrei Cornea
Un om despre care nu sîntem siguri că a existat vreodată – de exemplu, Arjuna din Bhagavad-Gita – face parte din umanitate sau nu?
„Unde ni s entuziaștii, visătorii“ jpeg
„Unde ni-s entuziaștii, visătorii“
Oniriștii nu pornesc de la visele lor nocturne, inventînd hiperlucid altele, diurne.
De ce a murit macroeconomia? jpeg
De ce a murit macroeconomia?
Pînă cînd economiștii nu vor recunoaște existența unei incertitudini inevitabile, nu se va putea vorbi de o teorie macroeconomică, ci doar de măsuri de prevenire pentru situații de urgență.
Contabilitatea schimbărilor climatice jpeg
Contabilitatea schimbărilor climatice
„COP26”, Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, a adus o importantă mutare de accent de la responsabilitatea guvernelor la puterea sectorului privat.
Visele de apoi jpeg
Visele de apoi
Cîți nu ne trezim, în veghea imediat următoare unui coșmar, cu veșnica analogie dintre spațiul oniric și viața de apoi?
Imagine, iconoclasm, icoană jpeg
Imagine, iconoclasm, icoană
Imaginea e liberă de orice cenzură, de orice limită tehnologică.
O afacere bună jpeg
O afacere bună
Militarii nu sînt mai deștepți decît alți oameni, dar se pricep de minune să stoarcă din fiecare soldat maximum de efort în minimum de timp.
Antinomiile istorice ale ortodoxiei jpeg
Rămîne Dumnezeu dator?
Vorbăria care consumă viața chiar și în preajma morții arată cel mai bine inconsistența caracterelor.
Dileme auctoriale jpeg
Dileme auctoriale
Atunci cînd lectura devine boală, lucru destul de frecvent, leacul vindecării trebuie căutat în altă parte: cartea nu mai e medicament, iar biblioteca nu mai e farmacie.
Făt Frumos de Magheru jpeg
Făt-Frumos de Magheru
Cum stăteam noi așa, prin gangul care făcea legătura cu trotuarul a apărut o arătare cu copite.
Trei pactizanți cu visul jpeg
Trei pactizanți cu visul
Odată calea deschisă, bolnavul ajunge să comunice cu presupusa lume a spiritelor încă din stare de veghe.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?