O afacere bună

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
O afacere bună jpeg

Au trecut ani mulți de cînd aveam și eu o prietenă (nu e interzis!) cu care făceam sex (asta nici atît). Partea mai puțin veselă e că locuiam împreună și că ea dispărea cînd și cînd, nu prea mult timp, iar după ce se întorcea îmi servea niște explicații delicioase, de s-ar fi tăvălit de rîs și curcile: fusese la țară la mamaia… șefa organizase un teambuilding-surpriză… o mătușa de-a treia („N-o știi tu”) fusese internată pe neașteptate în spital și rămăsese cu ea peste noapte, ca aparținător… în fine. Gama acestor deslușiri era vastă, aș zice eu cu maturitatea de-acum, și deosebit de creativă – mare păcat de risipirea unui asemenea talent! Pe de altă parte, nici eu nu stăteam tocmai degeaba în timpul absențelor ei aleatorii, așa că n-am suferit prea mult, mai ales că gașca mea de prieteni nu era la curent cu ele; să fi aflat băieții ceva, altfel se punea problema la mine în casă, ehe… dar așa, am preferat s-o las cum căzuse. Aș fi necinstit dacă n-aș admite că mîndria mea masculină suferea, că micul meu ego se micșora progresiv cu fiecare nouă absență, iar asta m-a făcut să devin o persoană foarte puțin simpatică, cel puțin în raport cu sexul frumos. Dar, desigur, cu oamenii de la cîrciumă sînt o bomboană de băiat.

Timpul le-a rezolvat pe toate, cum se-ntîmplă de cînd lumea și pămîntul. Fiecare a luat-o pe drumul său, cu unele regrete (mici) și unele speranțe (mari), iar destinul a făcut ca speranțele amîndurora să se cam împlinească, ceea ce arată că destinul e deștept: speranțele mele se băteau cap în cap cu ale ei. Ne-am reîntîlnit întîmplător, ani mai tîrziu, și am stat la taifas, fără reproșuri, dar și fără remușcări: așa am aflat că despre un afganeț fusese vorba, un soldat român care servea în Afganistan, în misiuni succesive. (Mă gîndesc că trebuie să fi fost ceva de capul lui dacă-l trimiteau mereu acolo, unde numai ușor nu se poate spune că era. Mă mai gîndesc că omul chiar trebuie să fi avut charisma războinicului, dacă pe zilele lui de permisie era bătaie între diverse doamne și domnișoare, cum zicea ea.) Eu, recunosc, am rămas cu gura căscată. Auzi! Afganistan! Mi s-a făcut rușine de planurile mele de pe vremuri – rapid abandonate, de altfel – de a afla cine-i individul și de a-i da „o papară”. M-a ferit Dumnezeu! Numai cînd mă gîndesc ce-aș fi pățit dacă mă cocoșeam la un afganeț din ăsta… se-ncrețește pielea pe mine. Sigur, am trecut repejor peste șoc și am încercat s-o descos (la ce armă era omul, la ce unitate, ce grad avea, ce specializare etc.), dar n-am scos nimic de la ea pentru că pur și simplu nu știa: n-o interesase. Se cunoscuseră pe rețeaua de socializare – mare-i net-ul tău, Doamne! – și singura dată cînd discutaseră despre meseria lui fusese prima dată, cînd ea îl întrebase (reproduc): „E frumos la război?”, la care el răspunsese (reproduc): „A, nu! Războiul ăsta e prost rău, dar e o afacere bună”.

Mă tot gîndesc dacă această vorbă „de pat” nu e cumva cea mai bună caracterizare a războiului din Afganistan. Nu al americanilor! Ar fi chiar culmea să laud US Army pentru bilanțul final al celor douăzeci de ani petrecuți pe teren (nu se laudă nici ei, nu-i laudă nimeni, hop că se găsește Buzea!): morți, răniți, traumatizați, cu asta s-au ales comandanții americani la final de conflict, plus acuze de la toată lumea, plus o sumă enormă de bani cheltuită aiurea, pentru care cineva, cîndva, tot va da socoteală contribuabilului american, că doar el a produs banii ăia, nu generalii.

Dar pentru români cum a fost războiul ăsta? Dacă plec de la ideea umanistă că nici un război nu-i bun (deși eu nu cred în această idee), aș zice că de data asta armata românilor nu s-a descurcat rău, că nu s-a descurcat rău deloc. Au fost mulți răniți – nu știu cîți, mulți! –, au fost și morți, pe care destul i-au numărat alții, mai ales falangiștii de stînga (se știu ei), așa că eu, unul, prefer să așez aici în pagină numele lor, ca să se știe c-au fost oameni ca dumneavoastră și ca mine, nu niște numere oarecare într-o statistică oarecare: sublocotenenții post-mortem Mihail-Anton Samuilă și Iosif-Silviu Fogaraşi (căzuți în 2003), sublocotenentul post-mortem Narcis Șonei (căzut în 2005), sublocotenenții post-mortem Ionel Gheorghiţă Drăguşanu și Bogdan Valerian Hîncu (căzuți în 2006), sublocotenenții post-mortem Ioan Grosaru și Aurel Marcu (căzuți în 2007), sublocotenenții post-mortem Dragoş Traian Alexandrescu, Claudiu Marius Covrig și Ionuţ Cosmin Sandu (căzuți în 2008), sublocotenentul post-mortem Claudiu Chira, maiorii post-mortem Iuliu-Vasile Unguraş și Tiberius-Marcel Petre (căzuți în 2009), sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Paul Caracudă, Dan Ciobotaru, Marius Florin Sfecheş și Cristian-Petru Filip (căzuți în 2010), sublocotenenții post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru și Cătălin Ionel Marinescu (căzuți în 2011), sublocotenentul post-mortem Ion-Lucian Leuştean (căzut în 2012), sublocotenenții post-mortem Vasile Claudiu Popa și Adrian Postelnicu (căzuți în 2013), sublocotenentul Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu (căzut în 2014), sublocotenenții post-mortem Iulian Dumitrescu și Adrian Vizireanu (căzuți în 2016), sublocotenentul post-mortem Mădălin Stoica (căzut în 2017) și sublocotenentul post-mortem Ciprian-Ştefan Polschi (căzut în 2019).

Întrebarea evidentă este dacă moartea lor a fost în zadar (există o întreagă teorie dezvoltată în jurul acestei teme; de consultat scrierile lui Harari, unde am dat și eu peste ea: „În politică, acesta este sindromul «Băieții noștri nu au murit în zadar»” – pagina 264 din cartea Homo Deus, A Brief History of Tomorrow, de Yuval Noah Harari (traducere de Lucia Popovici, Editura Polirom, ISBN 978-973-46-7199-1). Mie mi se pare că n-a fost. Evident, șefii politici n-au reușit ceea ce-și propuseseră atunci cînd i-au trimis pe soldați acolo, și anume ca încă un stat de pe harta lumii să se alăture găștii noastre, făcînd-o astfel mai puternică și mai sigură pe ea („The more, the merrier”). Au ratat. În loc să intre în gașca noastră, Afganistanul va intra în gașca lor, ceea ce pînă la urmă nici nu-i așa rău, că ăsta este un membru turbulent oriunde ar fi – decît cu el, mai bine lipsă!

Dar mai e o chestie, cel puțin în ceea ce-i privește pe români, pe soldații români. Au dat piept cu the real thing. Iar asta e ceva extraordinar de prețios, nu numai pentru un profesionist al războiului, ci pentru orice fel de profesionist, că teoria-i bună, o-nvățăm din cărțile cele deștepte, dar practica ne omoară! Am văzut cu ochii mei cum s-au comportat militarii români în Revoluție; au fost lamentabili. Habar n-aveau de nimic, fuseseră antrenați la cucuruz, nu să tragă cu arma (iar cînd au tras, mai bine nu trăgeau, c-au făcut scrum Biblioteca Universitară). Însă acum, din punctul meu de vedere, cei treizeci de mii de militari care au trecut prin experiența acelui război (absurd, da – și pierdut, da!) sînt cea mai importantă resursă aflată la dispoziția țării, poate ultima. Care țară? Păi, țara care în proporție de 30% merge la vot și la vaccin. Țara asta trebuie – e obligată – s-o scoată cumva din belea pe țara cealaltă, care nu merge nici la una, nici la alta. Dar știți de ce nu merge? Că nu vrea. Că așa are ea chef, să nu vrea, na! „Disciplină”? Ce e aia?

Am servit și eu, ca mai toată generația mea. Între 4 octombrie 1996 și 4 aprilie 1997 am fost în UM02525, unde n-am învățat nici un fel de militărie, dar am înțeles un lucru: viața omului este foarte lungă. Ziua omului este foarte lungă. Militarii nu sînt mai deștepți decît alți oameni, dar se pricep de minune să stoarcă din fiecare soldat maximum de efort în minimum de timp (e adevărat, ofițerii noștri erau cumva mai „intelectuali” decît media, că așa era specificul unității). Probabil că pandemia asta, care va scoate – care a scos deja – ce este mai rău în poporul român, va scoate la iveală și motivul pentru care implicarea armatei în Afganistan a fost o afacere bună. Dar poate că greșesc, poate că mă aflu în eroare. Așa sper.

Mihai Buzea este scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Paralel, Editura Polirom, 2021.

Foto: wikimedia commons

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.