Molime și politicieni

11 mai 2020
Molime și politicieni jpeg

Cît de mîndru se simțea Boris Johnson înainte de pandemie, cînd se considera descendent politic al lui Churchill, însă cît de mîndru se poate simți acum, cînd a supraviețuit coronavirusului, pe linia deschisă de Tucidide - istoric (și politician), ca și el - și de Iustinian - lider politic, ca și el. Căci așa e, și Tucidide și Iustinian au fost victime ale plăgilor din vremea lor, dar au învins boala și au mers mai departe, așa cum face și Boris Johnson azi. Tucidide a mers cu opera sa de consemnare a eroismului și lașității umane din timpul războaielor, în speță al celui peloponeziac, Iustinian cu lucrările de construcție la Hagia Sophia, cu elaborarea Corpus juris civilis și cu recuperarea teritoriilor Imperiului Roman de Apus de la vandali, lombarzi și ostrogoți, iar Boris Johnson va da înainte vitejește cu Brexitul.

Este clar că molimele nu stau să aleagă. „O, pe ăsta nu, e om politic, trec mai departe.” Nu ai să auzi așa ceva de la coronavirus, tifos sau ciuma bubonică. Mai degrabă ele merg pe principiul „te-am prins, te-am ras”. Reflexul de a te izola pe vreme de molimă e vechi, nu l-am descoperit noi de pandemia asta, dar cine îl neglijează o poate păți, fie el bogat sau sărac, puternic sau umil, influent sau insignifiant. Curios lucru, deși în atîtea alte privințe ignoranți perfecți, la molimă politicienii noștri au știut din prima ce să facă; sînt mai tari ca Johnson. S-au pitit fără greș, de la început, în Vile-Lac, Palate, Sedii sau Reședințe, unde oricum le plăcea de dinainte să țină distanța și unde oricum nu intra nici înainte orice contaminat de sărăcie de pe stradă. Nu poți să nu admiri intuiția sănătoasă, arhaică, directă, fără nici o urmă de dubiu și îndoială, care îi ajută pe ai noștri lideri politici în prețioasa lor activitate de autoconservare și perpetuare.

Ciuma (sau tifosul, specialiștii încă se mai ciorovăiesc) din Atena lui Pericle a ucis un sfert din oraș. Și pe Pericle însuși, „întîiul cetățean al Atenei”, cum îl numea colegul său de partid Tucidide. Și pe fiii lui Pericle, Paralus și Xantipus. Se pare că boala nu a produs numai victime directe; mulți au murit și pentru că în panica generală, aprovizionarea se întrerupsese, iar criminalitatea se accentuase. Pro-democratul Pericle și-a găsit moartea în brațele super-democratei plăgi.

Ciuma bubonică de la Constantinopol a venit un mileniu mai tîrziu, în anul 541. E considerată prima pandemie din istorie, traversînd și măturînd toate continentele cunoscute, Asia natală, Europa și Africa. La „succesul” ei, spun cîrcotașii, au contribuit romanii înșiși, cu obsesia lor pentru drumuri, comunicații și ordine, care i-au pavat și molimei calea. Cam ce face Occidentul și acum. Istoricul bizantin Procopius a scris că, la apogeu, boala omora și 10.000 de oameni pe zi. Numărul e exagerat, spun unii, dar mulți sînt de acord că doi din cinci locuitori ai orașului au murit. Ciuma bubonică de atunci e bunica Ciumei Negre de peste opt secole, ambele fiind cauzate de bacteria cu nume de floare letală, Yersinia pestis. Ciuma Neagră nu l-a doborît pe împăratul bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzino, dar l-a luat în schimb pe fiul acestuia în vîrstă de 13 ani. Într-un fel, un preț politic la vîrf a încasat și ea.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Sfîntul Sebastian negociind cu Iisus viața unui gropar în timpul Plăgii lui Iustinian, pictură de Josse Lieferinxe, circa 1497–1499. Sursa: wikipedia

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.
Charalambous jpg
FCSB, ca mielul la tăiere în Germania? Probleme mari de lot pentru campioana României
FCSB merge în Germania pentru meciul de mâine, din Liga Europa, cu Hoffenheim, având mari probleme de lot.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, iar BNR estimează o scădere treptată până în 2025
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, cea mai mare valoare din acest an, pe fondul scumpirii alimentelor, produselor nealimentare și serviciilor.