Molime și politicieni

11 mai 2020
Molime și politicieni jpeg

Cît de mîndru se simțea Boris Johnson înainte de pandemie, cînd se considera descendent politic al lui Churchill, însă cît de mîndru se poate simți acum, cînd a supraviețuit coronavirusului, pe linia deschisă de Tucidide - istoric (și politician), ca și el - și de Iustinian - lider politic, ca și el. Căci așa e, și Tucidide și Iustinian au fost victime ale plăgilor din vremea lor, dar au învins boala și au mers mai departe, așa cum face și Boris Johnson azi. Tucidide a mers cu opera sa de consemnare a eroismului și lașității umane din timpul războaielor, în speță al celui peloponeziac, Iustinian cu lucrările de construcție la Hagia Sophia, cu elaborarea Corpus juris civilis și cu recuperarea teritoriilor Imperiului Roman de Apus de la vandali, lombarzi și ostrogoți, iar Boris Johnson va da înainte vitejește cu Brexitul.

Este clar că molimele nu stau să aleagă. „O, pe ăsta nu, e om politic, trec mai departe.” Nu ai să auzi așa ceva de la coronavirus, tifos sau ciuma bubonică. Mai degrabă ele merg pe principiul „te-am prins, te-am ras”. Reflexul de a te izola pe vreme de molimă e vechi, nu l-am descoperit noi de pandemia asta, dar cine îl neglijează o poate păți, fie el bogat sau sărac, puternic sau umil, influent sau insignifiant. Curios lucru, deși în atîtea alte privințe ignoranți perfecți, la molimă politicienii noștri au știut din prima ce să facă; sînt mai tari ca Johnson. S-au pitit fără greș, de la început, în Vile-Lac, Palate, Sedii sau Reședințe, unde oricum le plăcea de dinainte să țină distanța și unde oricum nu intra nici înainte orice contaminat de sărăcie de pe stradă. Nu poți să nu admiri intuiția sănătoasă, arhaică, directă, fără nici o urmă de dubiu și îndoială, care îi ajută pe ai noștri lideri politici în prețioasa lor activitate de autoconservare și perpetuare.

Ciuma (sau tifosul, specialiștii încă se mai ciorovăiesc) din Atena lui Pericle a ucis un sfert din oraș. Și pe Pericle însuși, „întîiul cetățean al Atenei”, cum îl numea colegul său de partid Tucidide. Și pe fiii lui Pericle, Paralus și Xantipus. Se pare că boala nu a produs numai victime directe; mulți au murit și pentru că în panica generală, aprovizionarea se întrerupsese, iar criminalitatea se accentuase. Pro-democratul Pericle și-a găsit moartea în brațele super-democratei plăgi.

Ciuma bubonică de la Constantinopol a venit un mileniu mai tîrziu, în anul 541. E considerată prima pandemie din istorie, traversînd și măturînd toate continentele cunoscute, Asia natală, Europa și Africa. La „succesul” ei, spun cîrcotașii, au contribuit romanii înșiși, cu obsesia lor pentru drumuri, comunicații și ordine, care i-au pavat și molimei calea. Cam ce face Occidentul și acum. Istoricul bizantin Procopius a scris că, la apogeu, boala omora și 10.000 de oameni pe zi. Numărul e exagerat, spun unii, dar mulți sînt de acord că doi din cinci locuitori ai orașului au murit. Ciuma bubonică de atunci e bunica Ciumei Negre de peste opt secole, ambele fiind cauzate de bacteria cu nume de floare letală, Yersinia pestis. Ciuma Neagră nu l-a doborît pe împăratul bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzino, dar l-a luat în schimb pe fiul acestuia în vîrstă de 13 ani. Într-un fel, un preț politic la vîrf a încasat și ea.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Sfîntul Sebastian negociind cu Iisus viața unui gropar în timpul Plăgii lui Iustinian, pictură de Josse Lieferinxe, circa 1497–1499. Sursa: wikipedia

Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai jpeg
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai
Sîntem într-o altă etapă a unui război surd pînă acum, într-o nouă formulă, „reloaded”, dar tot hîdă, de a ne raporta la alteritate.
Procese de onirință jpeg
Procese de onirință
Niciodată nu știi ce conduce la vis, pe cînd ce vine după aceea e mai limpede: rememorarea, reluarea lui în gînd pînă la dispariție.
Din jurnalul unui om cu „o mic” jpeg
Din jurnalul unui om cu „o mic”
Respectul diferă de politețe, atît în categoriile etice, cît și la locul de muncă.
O dilemă morală a fiecărei zile jpeg
O dilemă morală a fiecărei zile
La nivelul societății noastre întîlnim mulți oameni care funcționează în rol de victimă, e mai simplu să plasăm responsabilitatea în exteriorul nostru decît să ne asumăm alegerile.
Vise la feminin jpeg
Vise la feminin
Hélène Cixous reordonează material dintr-un jurnal de vise imens, mărturisind că n-a modificat nimic din eboșa inițială.
Sovietizarea selectivă a capitalismului american jpeg
Sovietizarea selectivă a capitalismului american
Tesla și alte afaceri „nou îmbogățite“ se bazează adesea pe finanțări externe, nu pe profituri.
Adaptați pentru viitor  Etica și estetica fericirii postmoderne jpeg
Adaptați pentru viitor. Etica și estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arată cum să devenim eroi ai propriei noastre vieți, ce înseamnă și cum să fim cu adevărat niște eroi buni și frumoși.
Traducătorul orchestră – interviu cu Andrei VIERU jpeg
Dragă domnule Andrei Cornea
Un om despre care nu sîntem siguri că a existat vreodată – de exemplu, Arjuna din Bhagavad-Gita – face parte din umanitate sau nu?
„Unde ni s entuziaștii, visătorii“ jpeg
„Unde ni-s entuziaștii, visătorii“
Oniriștii nu pornesc de la visele lor nocturne, inventînd hiperlucid altele, diurne.
De ce a murit macroeconomia? jpeg
De ce a murit macroeconomia?
Pînă cînd economiștii nu vor recunoaște existența unei incertitudini inevitabile, nu se va putea vorbi de o teorie macroeconomică, ci doar de măsuri de prevenire pentru situații de urgență.
Contabilitatea schimbărilor climatice jpeg
Contabilitatea schimbărilor climatice
„COP26”, Conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, a adus o importantă mutare de accent de la responsabilitatea guvernelor la puterea sectorului privat.
Visele de apoi jpeg
Visele de apoi
Cîți nu ne trezim, în veghea imediat următoare unui coșmar, cu veșnica analogie dintre spațiul oniric și viața de apoi?
Imagine, iconoclasm, icoană jpeg
Imagine, iconoclasm, icoană
Imaginea e liberă de orice cenzură, de orice limită tehnologică.
O afacere bună jpeg
O afacere bună
Militarii nu sînt mai deștepți decît alți oameni, dar se pricep de minune să stoarcă din fiecare soldat maximum de efort în minimum de timp.
Antinomiile istorice ale ortodoxiei jpeg
Rămîne Dumnezeu dator?
Vorbăria care consumă viața chiar și în preajma morții arată cel mai bine inconsistența caracterelor.
Dileme auctoriale jpeg
Dileme auctoriale
Atunci cînd lectura devine boală, lucru destul de frecvent, leacul vindecării trebuie căutat în altă parte: cartea nu mai e medicament, iar biblioteca nu mai e farmacie.
Făt Frumos de Magheru jpeg
Făt-Frumos de Magheru
Cum stăteam noi așa, prin gangul care făcea legătura cu trotuarul a apărut o arătare cu copite.
Trei pactizanți cu visul jpeg
Trei pactizanți cu visul
Odată calea deschisă, bolnavul ajunge să comunice cu presupusa lume a spiritelor încă din stare de veghe.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?