Mîndrie şi prejudecată

Aurora MARTIN
Publicat în Dilema Veche nr. 270 din 16 Apr 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Nu uita că eşti român / Că tatăl tău a fost cioban, / Bunicul tău a fost Traian..." " ne stimulează memoria versurile unui cîntec al lui Furdui Iancu. Şi n-au uitat! N-au uitat toţi acei români care, imediat ce s-a deschis spaţiul Schengen, s-au grăbit să reîntregească marea familie cu strămoşi comuni, amintindu-le italienilor că nu sînt singuri pe lume. Bucuria părea reciprocă, la fel cum vizitele erau reciproce, aşa cum se întîmplă într-o familie respectabilă. Numai că, pentru unele rubedenii, figura tatălui cioban şi-a pus amprenta atît de puternic, încît pînă şi Freud s-ar minuna, nu atît de transferul genetic al unor instincte primare, cît de manifestările mioritice actuale ale unor pulsiuni josnice: "Mări se vorbiră / Şi se sfătuiră / Pe l-apus de soare / Ca să mi-l omoare / Pe cel italian / Că-i mai ortoman/ Şi-are oi mai multe...". Invazia ştirilor despre infracţiunile, crimele şi violurile comise de români în Italia, oricît de exagerată ar fi focusarea pe ele şi oricît ar încerca să abată atenţia de la o situaţie de criză a societăţii italiene, a zdruncinat din nou statutul meu identitar. M-am simţit, din nou, ruşinată pentru fapte comise de români şi, din nou, mîhnită pentru neputinţa de a îndrepta imaginea prea des şifonată a românilor în lume. Cu această mîhnire în suflet, am mers într-o seară la Ateneu, la un concert dirijat de un român rezident în Japonia, Camil Marinescu. Nu voi vorbi aici despre sala plină, despre aplauzele insistente sau despre momentele de stingere a muzicii într-o liniştire premergătoare liniştii, care parcă te făcea să simţi că îţi stă sufletul în loc. Mă întreb doar cîţi români ştiu că, încă de la debut, Camil Marinescu a fost remarcat de Herbert von Karajan, care a avut atîta încredere în talentul şi perseverenţa tînărului român, încît i-a permis să dirijeze o serie de concerte în locul lui. A urmat apoi o carieră dirijorală internaţională, cu turnee de succes în toată lumea, turnee în care a avut mereu grijă să includă şi piese româneşti, pentru a face cunoscută lumii latura profund sensibilă a poporului român. Într-un interviu declara că "fără să fiu învestit cu nici un fel de semn din partea puterii oficiale din România, eu mă consider român, indiferent unde sînt şi indiferent ce fac. Acolo, în România, sînt şcolit, acolo sînt

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

restructurari concedieri
Cât de protejați sunt angajații care nu fac parte dintr-un sindicat în fața concedierilor colective
Înțelegerea corectă a procesului de concediere colectivă este esențială pentru orice angajator, având în vedere implicațiile semnificative ale nerespectării etapelor stabilite de legislația muncii.
Satul Alun Foto Daniel Guță  Casa lui Ceaușescu  Foto casaceausescu ro jpg
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Drumul de marmură care a făcut din satul Alun din Ținutul Pădurenilor un loc unicat în România a rezistat peste jumătate de secol, dar soarta lui este pe cale să se schimbe. Drumul duce la cariera de la intrarea în sat, de unde a fost extrasă marmura pentru palatul familiei Ceaușescu.
zboruri anulate jpg
Ce riscă pasagerii care cumpără bilete de avion de la comercianți neînregistrați în UE. „Firmele de recuperare au comisioane de peste 30%”
Vara anului 2024 a fost marcată de extrem de multe zboruri anulate și întârziate și nu doar din cauza celebrei pene IT din luna iulie.
image png
Cea mai mare închisoare din Japonia, „casă” pentru sindicatele crimei și bătrâni. „Aici nu există nicio ierarhie între infractori”
Unul din cinci deținuți din închisoarea Fuchū are 65 de ani sau peste, iar deținuții mai tineri sunt instruiți pentru a avea grijă de ei.
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
IT-iștii români au început să accepte salarii mai mici. Cum se adaptează industria la criză
Programatorii români au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte și a creșterii concurenței, flexibilitatea și adaptabilitatea devenind esențiale pentru companii.
primark
Retailerii de modă din mall-uri au întrecut mărcile de lux
Coșul de acțiuni care grupează retailerii modă de clasă medie a depășit în mod semnificativ performanțele mărcilor de lux în ultimul an (11% față de -8%), potrivit unei ample analize de piață.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce se întâmplă cu pensiile din 2025, dacă în urma recalculării au reieșit sume mai mici
Peste 700.000 de români au primit decizii cu sume mai mici, rezultate în urma recalculării pensiilor, primind însă în continuare pensia pe care au încasat-o în luna august.
George Bacovia, scriitorul toamnei eterne: „Din jocul de a poetul nu poţi ieşi niciodată teafăr“  jpeg
17 septembrie: 143 de ani de la nașterea lui George Bacovia. Ce i-a marcat existența: „Mi-am croit fatal o astfel de viaţă”
Pe 17 septembrie, în 1823, a murit Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească, iar în 2000 ne-a părăsit celebrul actor Dem Rădulescu. Tot într-o zi de 17 septembrie, în 1881 s-a născut poetul George Bacovia, a cărui viață a fost la fel de sumbră ca versurile sale.
Meghan Markle în Columbia Foto Profimedia jpg
Lovitură rușinoasă pentru Meghan Markle din partea Familiei Regale, chiar de ziua lui Harry! Ce i s-a transmis
Familia Regală britanică a fost în centrul atenției mediatice din nou după ce a folosit o fotografie decupată pentru a-i ura „la mulți ani” Prințului Harry, gest care a atras atenția presei britanice.