Îndrumar pentru luarea și amînarea deciziilor - cele 6 metode

Ştefan TEIŞANU
6 mai 2020
Îndrumar pentru luarea și amînarea deciziilor   cele 6 metode jpeg

Pe baza experienței de a nu fi citit cărți de dezvoltare personală în ultimii 15-20 de ani, completată cu o listă de lecturi beletristice și filosofice absolut nepractice, precum și cu numeroase acțiuni exagerate la care m-am dedat în toată această perioadă, căci să recunoaștem că nimic nu e mai echilibrat decît a exagera pe rînd cu toate cîte facem, întocmesc aici un scurt compendiu de metode pentru luarea și amînarea deciziilor, folositor prin ideile pe care le prezintă sau măcar prin faptul că va provoca pe loc reacții de respingere - ce va fi vom decide fiecare din mers.

1) Metoda destinului invers constă în a te munci pînă la epuizare ca să ghicești dacă ceea ce pare că trebuie să faci este ceea ce ar trebui să faci cu adevărat sau dacă totul e numai o capcană a sorții, o ispită, un semn care să-ți arate că ar fi mai bine să te porți exact pe dos, metoda implică privirea în viitor ca într-un desen capcană, fără a ști dacă trebuie să-ți focalizezi privirea asupra liniilor sau asupra spațiilor dintre ele, cele două scenarii, cam ca negativul și pozitivul unei fotografii, diferă destul de mult, destinul ni-l facem singuri sau ne e scris, întrebarea e veche și răspunsul ne epuizează zi de zi, ca să putem afla ce ne e scris avem atît de multe de hotărît pe cont propriu înainte.

2) Metoda așteptării americanilor, conștiincios practicată în a doua jumătate a secolului trecut și utilizată cu pasiune și în zilele noastre, presupune așteptarea unui erou necunoscut care să ne salveze și se derulează pe parcursul unei lungi perioade de timp în care nimic semnificativ nu are să se întîmple, în afară de o atrofiere progresivă a mușchilor hotărîtori, folosiți pentru luarea deciziilor, timpul trece, salvatorul nu mai vine, sîntem noi cu noi, tot așteptînd și îngreunîndu-ne situația, e din ce în ce mai clar că salvarea nu poate veni decît din exterior, mămăliga nu explodează niciodată, cu excepția cazurilor în care o face.

3) Metoda tabelului pragmatic, cu multiplele sale variațiuni, propune facerea și refacerea de tabele cu plusuri și minusuri pentru fiecare scenariu aflat în analiză, prin completarea succesivă a acestora realizăm de fiecare dată că putem imagina tabele de complexitate tot mai mare, care acoperă și mai bine speța noastră, prin prelucrarea lor amănunțită vom obține o precizie crescută a calculelor, putînd chiar să sperăm la descoperirea unei demonstrații matematice care să ne poată purta, fără dubii, dacă am completat suficiente tabele, către decizia care ne convine.

4) Metoda capului în pernă este, de asemenea, la limită, una științifică, ea implică a evita să-ți pui în fiecare noapte un film ca să poți adormi și, în schimb, propune stingerea demodată a luminii și așezarea în pernă a capului, întocmai ca pe vremurile lipsite de internet și televiziune, cînd oamenii nu aveau altă opțiune decît să se gîndească noaptea la ce fac ziua, în practicarea acestei metode se recomandă consumul limitat de alcool ori, dacă nu avem încotro, cel puțin degustarea pe lumină, căci noaptea e pentru gînduri, dacă timp de șapte seri consecutive rumegi cu capul pe pernă aceeași idee, iată, ai luat o decizie.

5) Metoda aruncării monedei presupune un pariu cu noi înșine, atunci cînd avem de ales între două variante stabilim că prima e marca și a doua e banul, ce pică aia facem, fără alte comentarii, se ia moneda în mînă, se aruncă în aer, ce va fi va fi, moneda va descrie o mișcare aproape verticală, pe o durată ce vă părea întotdeauna mai mare decît este, monedele au apărut în secolul al VII-lea înaintea erei noastre și au trăit vremuri de glorie pînă de curînd, acum însă au pierdut totul în fața bancnotelor, ce să mai vorbim de carduri și plăți cu telefonul, practic o monedă nu mai folosește decît la luarea deciziilor, cît timp e în aer te trezești că știi de fapt ce vrei să cadă, marca sau banul, iată, nici nu mai e nevoie de aterizare, știi ce ai de făcut, deja ai decis.

6) În încheiere, metoda recunoașterii gîndurilor, cea mai dificilă, însă prezumtiv cea mai eficientă, propune parcurgerea succesivă cu succes a două faze esențiale, mai întîi exercițiul sincerității cu sine și apoi punerea în practică a concluziilor sale, de-a lungul istoriei se remarcă o înclinație specială a umanoizilor pentru a bifa vioi căsuța sincerității și a nota „dar nu se poate” în cea a trecerii la treabă, este însă dificil de precizat, în primul caz, dacă oamenii sînt sinceri cînd zic că sînt sinceri și, în cel de al doilea, dacă chiar nu se poate sau zic numai așa.

Ștefan Teișanu este antreprenor cultural interesat de dezvoltarea orașelor, co-fondator al asociațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord.

Foto: flickr.com

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

tudor chirila facebook jpg
Tudor Chirilă - 12 întrebări pentru alegători și un mesaj: „Alegeți dezastrul cel mai mic”
Într-o postare virală pe Facebook, actorul și cântărețul Tudor Chirilă îi îndeamnă pe români să iasă la vot, chiar dacă majoritatea candidaților la președinție sunt, în opinia sa, „o rușine”.
Rabinul Zvi Kogan/ FOTO: chabad.org
Cadavrul rabinului Zvi Kogan, găsit în Emiratele Arabe Unite. Israelul vorbește despre un act terorist antisemit
Cadavrul rabinului Zvi Kogan din Emiratele Arabe Unite a fost găsit. Zvi Kogan dispăruse de joi, iar cercetările au fost coordonate de Mossad, agenția de informații israeliană.
Recep Tayyip Erdogan si Rutte FOTO fb Recep Tayyip Erdogan jpg
Ce se așteaptă de la întâlnirea dintre Erdogan și noul șef al NATO, ce va avea loc la Ankara
Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, va dezbate, luni, 25 noiembrie, ultimele evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul vizitei sale la Ankara.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie puternică economic. O Românie cu o voce puternică în lume”
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exercitat dreptul de vot. Acesta a susținut că a votat pentru „o Românie în care românii să aibă un trai decent”.
Alina Gorghiu foto arhiva personala jpeg
Alina Gorghiu, acuzată că a încălcat legea electorală. Răspunsul dat de ministrul Justiției
Potrivit BEJ Argeş, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a continuat să facă în mediul online campanie electotală pentru, după încheierea perioadei în care se putea face acest lucru.
ludovic orban jpg
Ludovic Orban acuză o dezinformare în ziua alegerilor: „Este o minciună gogonată. Nu mă votați pe mine”.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis un mesaj românilor, duminică dimineață, la scurt timp după ce a votat. El a acuzat o dezinformare la adresa sa și
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
„Să nu cumva să mă votaţi”. Mesajul lui Ludovic Orban pentru simpatizanții săi, în fața secției de votare
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la ieșirea din secția de votare, că nu s-a votat pe sine, ci pe o altă candidată de pe buletinele de vot. Acesta își îndeamnă susținătorii să facă aceeași alegere.
ianis hagi platformax jpg
Reacția antrenorului lui Rangers după ce Ianis Hagi a jucat o repriză în remiza cu Dundee
Internaționalul român, aproape să aducă victoria echipei sale.
banner cotabiță 1 2 2 2 2 png
Momentele muzicale de neuitat din cariera lui Gabriel Cotabiță. În 1986, a avut prima apariție la Mamaia, iar în 2023 ultima, pe aceeași scenă
De la prima apariție la Mamaia, din 1986, la ultima, pe aceeași scenă, în 2023, Gabriel Cotabiță a oferit publicului din România momente de neuitat.