Făt-Frumos de Magheru

Laurenţiu CÂRCOANĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Făt Frumos de Magheru jpeg

Prin ʼ88 mă aflam  pe Magheru cu o prietenă, tot studentă, într-o seara întunecată de octombrie. Tocmai petrecuserăm vreo două ore bune la o pizzerie de pe bulevard, iar acum căutam un loc confortabil unde să fumăm o țigară Vikend, din pachetul adus de gazda mea de la Timișoara.

Mergeam amîndoi cu graba specifică tinerilor, printre pietoni ce cărau sacoșe cu trofee de la alimentara sau încă goale, un du-te-vino de siluete întunecate și ades atinse de razele farurilor Daciilor, autobuzelor și dubelor care rulau ca un rîu mocirlos pe bulevardul iluminat anemic.

Vizavi de Biserica Italiană erau niște blocuri înalte de apartamente, cu intrări ce dădeau într-o curte interioară bine umbrită, accesibilă de pe trotuar printr-un gang. Eu nu știam de gangul cu pricina, deși mă plimbasem în sus și în jos pe bulevard de multe ori. Dar ea știa.

Deodată m-a tras brusc de mînă, am cotit-o scurt la dreapta prin gang și ne-am trezit într-un mic paradis pavat cu dale, înconjurat de tulpini verzi și frunziș. Bezna era puțin întreruptă de lumina slabă emisă de holurile a două scări de bloc, îndeajuns cît să descoperim o băncuță pe margine. Ne-am așezat și am scos țigările și bricheta. În scurt timp, ochii ni s-au obișnuit cu întunericul și am început să pufăim norișori de tutun sîrbesc.

Cum stăteam noi așa, prin gangul care făcea legătura cu trotuarul a apărut o arătare cu copite. Un cal slab, de un alb murdar, a pășit agale în curticică. De coama lungă, aplecat mult de spate să nu-și lovească scăfîrlia de tavanul tunelului, se ținea un călăreț. Omul era destul de misterios, cu fața umbrită de o glugă și cu atitudinea lui precaută. Cum o fi pus mîna pe cal? Cum o fi călărit el prin centrul Bucureștiului fără să fie acostat de patrulele de milițieni care în vremea aceea vegheau cu zel tot orașul? O fi fost un cascador ieșit de la filmări sau poate un actor? A descălecat la scara blocului și a așteptat cîteva minute, fără a da semne că ne-ar fi văzut, ceea ce, cu atît întuneric în jur, nici nu era de mirare.

O zvîrlugă de fată a apărut în vestibul, a ieșit pe ușa scării și i-a sărit în brațe. Tipul mizase pe efectul „Făt-Frumos călare” și se pare că îi ieșise – se sărutau acum cu patimă. Și mai grijulii să nu fim descoperiți, am stins țigările să vedem ce se mai întîmplă. Ileana Cosînzeana a mîngîiat calul pe grumaz și pe Făt-Frumos. A urmat un dialog vizibil dulceag, după care s-au suit amîndoi pe cal. Ea în față, el lipit de spatele ei, cu hățurile în mînă, ghidînd calul cînd la stînga, cînd la dreapta, pentru că nu aveau loc de mai mult în micul paradis dintre blocuri.

Admiram întîlnirea inedită și spectacolul unui animal atît de mare în acel peisaj urban decrepit al anilor ʼ80, însă ce a urmat ne-a surprins pe toți, inclusiv pe Făt-Frumos: calul a încremenit într-o postură crăcănată, s-a cambrat un pic cu coada ridicată și a emis o cascadă evazată de urină aburindă. Udul a țîșnit de unde nu ne așteptam, dezvăluindu-ne simultan două lucruri: calul era iapă și băuse mult de tot mai devreme, presiunea șuvoiului rămînînd constantă un timp îndelungat.

Ușurarea iepei a grăbit vizita și fata a descălecat cu grijă să nu pășească în micul lac puternic mirositor, ceea ce nu prea i-a reușit. Cascadorul-actor, zîmbind jenat, și-a luat rămas bun și a pornit în trap înapoi prin gang. Noi ne-am ridicat de pe bancă, izgoniți de marginea bălții care se lățea, avansînd amenințător spre noi. Pășind în vîrfuri pe puținele dale rămase uscate, am ieșit agale spre stația de metrou.

Laurențiu Cârcoană este arhitect și trăiește în Statele Unite.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.