De ce mai pariem pe automobil

Publicat în Dilema Veche nr. 363 din 27 ianuarie - 2 februarie 2011
De ce mai pariem pe automobil jpeg

Alegerea de a construi o parcare în centrul orașului, în loc de a ușura viața pietonilor și bicicliștilor și de a diversifica transportul în comun, nu este tocmai în sensul viitorului.

Pe 30 noiembrie 2010, a avut loc la Bruxelles conferinţa „Moving Minds. After the Car“ (Mişcînd minţile. După maşină). Organizată de OIKOS (Fundaţia pentru Socio-Ecologie), conferinţa a reunit specialişti urbanişti practicieni angajaţi în proiecte municipale din Zürich, Stockholm, Amsterdam şi Bruxelles, politicieni, reprezentanţi ai confederaţiei ONG-urilor „Transport şi Mediu“. Vorbitorul principal (keynote speaker) a fost John Urry, profesor de antropologie la Universitatea Lancaster, cunoscut pentru munca sa din ultimii 10 ani dedicată „schimbării de paradigmă“ privind mobilitatea. Plecînd de la exemplele de bună practică şi de la ipotezele abordate în timpul acestei zile, articolul se referă la necesitatea lărgirii scopului conversaţiilor asupra urbanismului din România (în special Bucureşti) şi la evidenţierea rolului strategic pe termen lung al unei astfel de discuţii. 

Orice discuţie care implică maşina personală are o încărcătura emoţională puternică, de multe ori împiedicând desfăşurarea unei argumentări raţionale. Maşina este nu doar măsura statutului social şi a reuşitei în viaţă, dar şi parte integrantă din individualitatea fiecăruia, simţită aproape ca o prelungire naturală a corpului. În România, mai mult decît în alte părţi, tocmai datorită absenţei istorice şi încărcăturii emoţionale legate de acest obiect, automobilul este incontestabil regele spaţiului public. Pe de altă parte, sub presiunea poluării, a schimbării climatice (contestate şi contestabile), a perspectivei terminării resurselor mondiale de petrol (faimosul Oil Peak), dar şi datorită emergenţei preocupărilor faţă de starea de sănătate generală a populaţiei oraşelor şi a numărului crescut de decese directe sau indirecte generate de uzul maşinii, în ultimii 10 ani s-au intensificat vocile care propun un model de mobilitate diferit pentru centrele urbane. Astfel de modele – care încep să se aplice din ce în ce mai mult în capitalele Europei occidentale – prevăd încurajarea folosirii transportului public, a bicicletelor, a mersului pe jos sau, în ultimul timp, a vehiculului electric. 

Modalităţile de obţinere a unui spaţiu public puţin poluat de maşini variază de la oraş la oraş, dar în fiecare dintre cazuri ele combină voinţa politică, mecanisme regulatorii locale (taxa pentru acces, costuri de parcare ridicate), amenajări de infrastructură speciale pentru biciclişti, pietoni şi pentru vehiculul electric, noi tipuri de întreprinderi (car-sharing sau bike-sharing) şi campanii de publicitate şi conştientizare. 

Prezent fără viitor 

Aceste chestiuni nu ţin doar de politici locale, cu un impact limitat asupra bunăstării populaţiei. Probabil că asistăm la pregătirea unei treceri graduale de la economia bazată pe complexul „petrol-oţel“ (care a definit secolul XX şi s-a desfăşurat în credinţa creşterii economice nelimitate) la o economie bazată pe un alt tip de energie şi redistribuţie a acesteia, cu posibilităţi de regîndire a paradigmei economice operaţionale în sine. La o analiză de suprafaţă, sistemul maşină-petrol-oţel pare „blocat“ şi fără ieşire, întreaga infrastructură urbană globală fiind construită pentru a acomoda obiectul fetiş al secolului trecut. În acelaşi timp, economiile naţionale şi strategiile geopolitice globale sînt în mare măsură „blocate“ într-un complex în care industria de maşini este cheia sistemului. 

O reconversie a urbanismului dublată de o reconversie a energiei folosite pentru asigurarea mobilităţii (din ce în ce mai necesară, susţin multe voci) va duce în mod cert la dezechilibre politice internaţionale. Reducerea cererii de petrol la nivel mondial va aduce o presiune sporită şi chiar o destabilizare a sistemelor politice, unele totalitare, din Orientul Mijlociu, Eurasia sau America Latină. În acest context, poate că nu întîmplător Arabia Saudită este una dintre principalele investitoare în diversificarea resurselor energetice. 

Alegerile unui anumit tip de urbanism sau altul au consecinţe pe termen lung, ce depăşesc „simpla“ stare de sănătate a populaţiei şi calitatea vieţii în oraş. Alegerea de a construi o parcare în centrul oraşului, în loc de a uşura viaţa pietonilor şi a bicicliştilor şi de a diversifica transportul în comun, are, dacă nu resorturi, cel puţin consecinţe strategice importante: indică „pariul“ pus pe continuitatea complexului „petrol-oţel“, într-un scenariu de viitor de tip business as usual. Este posibil însă ca, în următorii 10 pînă la 20 de ani, să asistăm la „deblocarea“ sistemului şi rearanjarea sa într-o nouă paradigmă energo-economică, a producţiei/distribuţiei/consumului în care energia regenerabilă ar furniza modelul unei economii ciclice (nu linear crescătoare) şi ar facilita un consum recalibrat. Este Bucureştiul pregătit pentru această schimbare? 

Alexandru Bălăşescu este doctor în antropologie. În prezent face studii prospective. Cea mai nouă carte a sa este Voioasa expunere a ordinii mondiale, Editura Curtea Veche, 2010.

Foto: M. Chivu

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

image png
Primarul Istanbulului a fost condamnat la 20 de luni de închisoare pentru insultă la adresa unui procuror
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, care a fost arestat în martie pentru presupuse acuzaţii de corupţie, a fost condamnat miercuri la douăzeci de luni de închisoare pentru insultă şi intimidare la adresa unui procuror.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Trei românce, pe tabloul US Open. Ce conaționale mai pot ajunge la ultimul Grand Slam
Ultimul turneu de Grand Slam se va disputa, luna viitoare.
horoscop 17 martie webp
Horoscop joi, 17 iulie. Scorpionii iau o decizie radicală, iar Peștii depășesc orice obstacol
Horoscop joi, 17 iulie. Scorpionii iau o decizie radicală, iar Peștii depășesc orice obstacol.
dragos anastasiu foto mediafax
Dragoş Anastasiu revine asupra reducerii salariilor cu 20% la cei care câștigă mai bine decât președintele. „Există o lege, poate dona”
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a declarat, miercuri, că el nu poate să se ducă la guvern şi să spună că vrea să i se reducă salariul cu 20%, pentru că nu aşa funcţionează, pentru că există o lege, însă poate ca, din salariul său, să doneze.
anxietati, medicamente  foto pixabay jarmoluk jpg
Medicamentele compensate dispar din farmacii, iar bolnavii cronici sunt lăsați fără tratamente. Pacient: „Mi se face rău des, dar..."
Criza medicamentelor compensate, din România, ia amploare. Bolnavii cronici, în special cei din mediul rural, nu mai au acces la tratamentele de bază, iar farmaciile din întreaga țară se confruntă cu lipsuri alarmante.
florin raducioiu
Florin Răducioiu, uluit de înfrângerea FCSB-ul în Andorra: „În Champions League, cu siguranță nu îi văd”
Potrivit lui Florin Răducioiu (55 de ani), FCSB ar merita să joace în Liga Europa, nu în Liga Campionilor.
Semn circulatie finlanda Twitter jpg
Finlanda interzice cetățenilor ruși și belaruși achiziția de proprietăți. Miza: securitatea națională
La 15 iulie a intrat în vigoare o nouă lege în Finlanda care interzice achiziția de terenuri și imobile de către cetățeni ruși și belaruși, într-un gest ferm de consolidare a apărării naționale într-un climat regional tot mai tensionat.
iasi gif gif
Potop în județul Iași. Cod roșu, străzi inundate, copaci rupţi și grindină cât oul
Mai multe străzi din municipiul Iaşi au fost inundate în urma unei ploi torenţiale care a durat aproape o oră. A fost afectată inclusiv zona centrală a oraşului, unde sistemul de canalizare nu a făcut faţă precipitaţiilor abundente.
casa vanduta  jpg
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
Un fost ofițer SRI, invitat la podcastul „Creative in Business”, a vorbit despre o tehnică mai puțin obișnuită pe care agenții imobiliari sau proprietarii o pot folosi atunci când vor să-și vândă locuința.