Cînd ne iubim profesorii

Diana TRĂNCUŢĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În fiecare an, de Crăciun, profesorii ocupă un loc fruntaş pe lista Moşului, unde nu sînt împărţiţi în buni şi răi, în obraznici şi ascultători, în darnici şi zgîrciţi. Iar noi, elevii, am învăţat treptat să fim Moş Crăciun pentru ei.

Încă nu ştim exact de ce o facem. Iubirea noastră pentru profesorii noştri există, fără îndoială. Îi apreciem, pe unii mai mult, pe alţii mai puţin, dar ştim sigur că noi, adulţii de mîine, le vom fi recunoscători, le vom ierta cicălirea, le vom mulţumi pentru că ne-au făcut oameni mari şi frumoşi. Şi cu toate astea – de ce aprecierea noastră trebuie ambalată atent doar în cadouri de Crăciun? Poate ar trebui, pe lîngă cadouri, să chiulim mai puţin. Să învăţăm mai mult. Să încetăm să-i înjurăm pe la colţuri, revoltaţi de un 3 sau un 4.

,,Aşa se face“ – e argumentul principal în dorinţa noastră de a-i face pe profesori fericiţi de Crăciun. Şi într-o lume în care trebuie să facem „ce se cuvine“, noi şi părinţii noştri, care sponsorizează totul, ne supunem regulilor impuse de societatea capitalistă. Pentru că aici nu e vorba de tradiţie. Domnul Trandafir nu primea cadouri de Crăciun – şi tot îşi iubea elevii.

Şi oricît de uşor ar părea, tot procesul ăsta ne dă, de fapt, mari bătăi de cap. Prima dată, se stabileşte suma. Încep nemulţumirile. Unii sînt prea săraci, alţii au pur şi simplu alte priorităţi. În final, toţi se conformează, supunîndu-se majorităţii.

Dar adolescenţii sînt probabil cele mai uituce fiinţe de pe pămînt. Şi de asta e nevoie de şeful clasei, uneori nervos, alteori doar epuizat, care are grijă să ne reamintească, de trei ori pe zi, să aducem banii. Ne scriem în palmă, ne punem zeci de alarme – doar-doar să nu uităm din nou.

În cele din urmă, cu banii pe masă, încep discuţiile în contradictoriu, legate de darurile în sine. Să fie simbolice? Să fie mai bine utile! Să fie ciocolată, sau vin? Sticlă, sau ceramică?

După ce rezolvăm şi asta, în apropiere de marea sărbătoare, ne ducem la fiecare cu punguţa. Majoritatea se bucură, lucru firesc. Ne bucurăm şi noi, căci nimic nu e mai frumos decît a le pune oamenilor un zîmbet larg pe faţă. Alţii ne refuză politicos, ştiind că în pungă nu e nici mită, nici încercarea noastră de a ne răscumpăra greşelile. Ei ştiu că aşa e obiceiul, numai că principiile lor se opun obiceiului. Iar noi ne dăm seama că profesorii noştri sînt interesanţi şi diferiţi. Şi e bine că sînt aşa.

Nu regretăm nici banii pe care i-am dat, nici nervii pe care i-am avut, nici certurile care ne-au făcut să urlăm unii la alţii. Doar că sărbătorile trec şi noi îi uităm pe profesori, ocupaţi fiind să luptăm iar pentru note şi să ne supărăm cînd orgoliul ne este rănit. Dar ştim că vom emana iar iubire, curînd. De 1 martie. 

Diana TRĂNCUŢĂ
clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“
delataste.wordpress.com

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

Bratara a 14 a  Foto MNIR (3) jpg
Secretul ultimei brățări dacice de aur recuperate. Întrebarea fără răspuns despre misteriosul traficant sârb de comori
Recuperarea celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur a fost anunțată festiv la Muzeul Național de Istorie, însă autoritățile au evitat să ofere detalii, invocând faptul că ancheta este încă în desfășurare. Numele unui faimos traficant de comori sârb a fost amintit în acest caz.
Lumanare, Getty jpg
Tradiții și credințe din prima zi a Săptămânii Luminate. Povestea Lunii Albe
Lunea Albă, cunoscută și sub numele de Lunea Luminată, marchează începutul Săptămânii Luminate – una dintre cele mai însemnate perioade din calendarul ortodox
Nazare  Foto Surf escape jpg
Nazaré, plaja portugheză cu cele mai înalte valuri din Europa. A devenit un paradis al surferilor amatori de extrem
Nazaré, un orășel portughez de pe coasta Atlanticului, a devenit o destinație favorită a turiștilor și amatorilor de surfing extrem. Aici, Canhão da Nazaré, un canion submarin cu o adâncime de aproape 5.000 de metri, amplifică forța valurilor, ridicându-le la zeci de metri.
Nou trend în turismul autohton. De Paşte românii caută relaxarea la stână sau la fermele cu specific tradiţional
Tradiții. Ce trebuie să faci de Paște ca să-ți meargă bine tot anul
Paștele tradițional românesc era total diferit de ceea ce practică, astăzi, majoritatea românilor. Era în primul rând o sărbătoare strict religioasă, cu un melanj de credințe creștine și ritualuari de sorginte păgână, respectate cu sfințenie și despre care se credea că vor influența soarta omului.
femeie blonda par cret shutterstock 22333474 jpeg
Păr indisciplinat și încrețit? Cu aceste 5 trucuri, va fi neted și strălucitor
Te lupți cu un păr care se ondulează fără motiv și pare mereu dezordonat? Nu ești singura. Vântul, aerul uscat și materialele sintetice din haine pot transforma și cel mai disciplinat păr într-un ghem de fire rebele.
tren in jurul lumii 01 foto Adventures by Train jpg
O agenție de turism britanică organizează ocolul lumii în 100 de zile cu trenul. Unde va fi oprirea în România. Doar 12 locuri disponibile
O companie de turism din Marea Britanie a lansat o inedită ofertă de circuit: Ocolul lumii cu trenul în 100 de zile. Circuitul va avea opriri de mai multe zile în 14 țări, România fiind printre acestea. Prețul unei asemenea experiențe unice de călătorie este foarte mare.
1 astm bronsic jpg jpeg
Planta care ameliorează astmul și calmează durerile provocate de reumatism
În medicina populară românească, cimbrul (Thymus vulgaris) ocupă un loc de cinste printre plantele cu efecte terapeutice dovedite. Cunoscut mai ales ca ingredient aromat în bucătărie, cimbrul este mult mai mult decât un simplu condiment.
locuri de munca angajari
Cum poți găsi un loc de muncă în 2025, fără să apelezi la firme de recrutare. Sfaturi de la specialiști
Găsirea jobului ideal poate fi mai dificilă în acest an, în contextul unei piețe în continuă schimbare și mai competitive ca oricând, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă recomandându-li-se să nu se limiteze la o singură metodă de aplicare.
image png
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 18 aprilie. Te scapă de probleme
Pe 18 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul, o figură remarcabilă a monahismului bizantin din secolul al IX-lea