Ca ╚Öi cum Pia╚Ťa g├«nditoare s-a fotografiat

11 iunie 2020
Ca ╚Öi cum Pia╚Ťa g├«nditoare s a fotografiat jpeg

R─âsfoiesc albumul de fotografii de la manifesta╚Ťia de acum treizeci de ani din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii. Nu am fost acolo, nu m─â mutasem pe atunci ├«n Bucure╚Öti. Ce ╚Ötiam despre aspectul manifesta╚Ťiei din mai - iunie 1990 provenea p├«n─â acum doar din fragmentele de film─âri din ╚Ötirile de televiziune. Erau fragmentele probabil special alese pentru a ilustra mi╚Öcarea, ac╚Ťiunea, violen╚Ťa. Fotografiile de album de acum par ├«ns─â s─â spun─â altceva. Degaj─â lini╚Öte ╚Öi preocupare. ├Än puloverele lor demodate, oamenii din Pia╚Ť─â au priviri g├«nditoare ╚Öi ├«ngrijorare pe fa╚Ť─â. Vin singuri, eventual cu gen╚Ťile de serviciu dup─â ei. Sau vin perechi, uneori ╚Ťin├«ndu-se de m├«n─â. Sau s├«nt dou─â colege de la serviciu. Sau s├«nt p─ârin╚Ťi cu copii. Uneori se uit─â atent cu to╚Ťii ├«n aceea╚Öi direc╚Ťie, c─âtre un punct al Pie╚Ťei, st├«nd pe loc ╚Öi c─âut├«nd s─â discearn─â. Alteori se intersecteaz─â ├«n perimetrul Pie╚Ťei, unii ajung, al╚Ťii pleac─â, al╚Ťii doar ├«╚Öi schimb─â locul. Unii stau pe parape╚Ťi sau borduri, vorbesc ├«n grupuri de doi sau trei, citesc presa ╚Öi fumeaz─â. Nici o m├«n─â ridicat─â. Nici un pumn agitat. Fotografiile s├«nt mute ╚Öi alb-negru. Personajele lor se uit─â, a╚Öteapt─â ╚Öi se g├«ndesc. Bunici, tineri, copii. Nu s├«nt grevi╚Ötii foamei ╚Öi nu par nici m─âcar activi╚Öti a╚Ť├«╚Ťa╚Ťi de partide. S├«nt oameni care vor s─â scruteze ceva, dar nu g─âsesc. E o lini╚Öte grea ├«n aceste fotografii care arat─â o alt─â fa╚Ť─â - cel pu╚Ťin pentru mine - a Pie╚Ťei Universit─â╚Ťii.

Bun, apoi atmosfera fotografiilor se schimb─â, intervin diversiunile guvernamentale ╚Öi minerii ╚Öi scena se anim─â. Pe fundalul meditativ general apare ├«n plus ├«ncruntarea. Unii ├«╚Öi ├«ncruci╚Öeaz─â m├«inile la piept, prim semn al determin─ârii de mai t├«rziu. Dar mie ├«mi r─âm├«ne mai mult ├«n memoria retinei imaginea oamenilor g├«nditori. O imagine care seam─ân─â cu cea v─âzut─â zeci de ani mai t├«rziu la unii dintre participan╚Ťii la mitingurile din alt─â pia╚Ť─â, a Victoriei. Ace╚Ötia uneori nici nu ╚Ötiu c├«t au mo╚Ötenit din profilul de protestatar de la Universitate, acela de aflat ├«n c─âutarea orient─ârii. E drept ├«ns─â ╚Öi c─â, mai nou, ne-am obi╚Önuit cu protestatarii care ╚Ötiu ce vor, s├«nt deci╚Öi, fermi ╚Öi elocven╚Ťi, au exersat scand─âri ╚Öi au bannere inteligente. ├Än Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii erau se pare mul╚Ťi oameni care c─âutau abia acolo un sens, o cale de a deveni deci╚Öi ╚Öi edifica╚Ťi. Mul╚Ťi ╚Ötiau ce nu vor - ╚Öi anume ╚Ömecheriile politice ale lui Ion Iliescu. Dar doar pu╚Ťini ╚Ötiau ce vor. Cel pu╚Ťin asta ├«mi spun fotografiile din album.

S├«nt fotografii care apar acum ├«n public pentru prima oar─â. S├«nt f─âcute de doamna Silvia Colfescu. M─ârunt─â, aparent firav─â, doamna Colfescu duce pe umeri cu singure puterile ei o ├«ntreag─â editur─â, pe care o love╚Öte ├«n permanen╚Ť─â ceva: b─âd─âr─ânia public─â ╚Öi nep─âsarea oficial─â, superficialitatea general─â, fobia de lectur─â, acum ╚Öi pandemia. Dar ea merge mai departe, ├«n tot aceia╚Öi treizeci de ani scur╚Öi de atunci, respect├«ndu-╚Öi principiul pe care mi l-a m─ârturisit, de a alege s─â fac─â doar ceea ce corespunde cu gustul ei. Un gust confirmat cu fiecare apari╚Ťie a editurii. A╚Öa ╚Öi cu fotografiile din acest album. Nu s├«nt ale unui profesionist care s-a c─â╚Ť─ârat pe Teatrul Na╚Ťional sau a urcat la etajul zece al Inter-ului, care a a╚Öteptat omul s─â ├«╚Öi ridice copilul ├«n bra╚Ťe sau care chiar i-a rugat pe protestatari s─â scandeze ├«n fa╚Ťa aparatului. Dar s├«nt fotografiile doamnei Colfescu, autentice, oneste, pline, din l─âuntrul Pie╚Ťei; e ca ╚Öi cum Pia╚Ťa g├«nditoare s-a fotografiat.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Week end ├«n patru puncte principale ╚Öi multe alte divaga╚Ťii jpeg
Week-end ├«n patru puncte principale ╚Öi multe alte divaga╚Ťii
Pe undeva, este ╚Öi o dulce ╚Öi t├«rzie r─âzbunare a noastr─â, cu toate c─â ├«ntregul patrimoniu mo╚Ötenit dup─â 1918 apar╚Ťine statului rom├ón, indiferent de st─âp├«nitori, supu╚Öi ╚Öi complicatele raporturi care au existat ├«n trecut ├«ntre ei.
Scrisoare c─âtre Leonida Neam╚Ťu jpeg
Scrisoare c─âtre Leonida Neam╚Ťu
├Ä╚Ťi scriu, pentru c─â recent s-a reeditat una dintre c─âr╚Ťile tale.
Despre singur─âtatea din noi ÔÇô nu i a╚Öa c─â ├«╚Ťi place de mine? jpeg
Despre singur─âtatea din noi ÔÇô nu-i a╚Öa c─â ├«╚Ťi place de mine?
Este demonstrat─â ╚Ötiin╚Ťific leg─âtura dintre creier, corp, mediu ╚Öi vulnerabilitatea genetic─â.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
La ora prînzului
E o aten╚Ťie pentru lumea mic─â, nev─âzut─â, ├«n mi╚Öcare, din jurul nostru, pentru care parc─â n-am avut ochi p├«n─â acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
G├«ndirea binar─â ÔÇô natur─â versus cultur─â ÔÇô este prea rigid─â ca s─â explice complexitatea comportamentului verbal, care ├«n mod clar e o combina╚Ťie ├«ntre cele dou─â.
Sf├«r╚Öitul competen╚Ťei: inamicul nev─âzut al democra╚Ťiei?  ÔÇô o discu╚Ťie pe marginea c─âr╚Ťii lui Tom Nichols jpeg
Sf├«r╚Öitul competen╚Ťei: inamicul nev─âzut al democra╚Ťiei? ÔÇô o discu╚Ťie pe marginea c─âr╚Ťii lui Tom Nichols
Ceea ce suscit─â interesul ÔÇ×diagnosticianuluiÔÇŁ s├«nt atitudinile tot mai multor oameni. ├Än primul r├«nd, leg─âtura invers propor╚Ťional─â ├«ntre ÔÇ×lipsa de informa╚ŤiiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×opiniile fermeÔÇŁ.
G├«nduri pa╚Önice ÔÇ×├«n vreme de r─âzboiÔÇŁ, pentru ortodoc╚Öi ╚Öi nu numai jpeg
G├«nduri pa╚Önice ÔÇ×├«n vreme de r─âzboiÔÇŁ, pentru ortodoc╚Öi ╚Öi nu numai
S├«ntem ├«ntr-o alt─â etap─â a unui r─âzboi surd p├«n─â acum, ├«ntr-o nou─â formul─â, ÔÇ×reloadedÔÇŁ, dar tot h├«d─â, de a ne raporta la alteritate.
Procese de onirin╚Ť─â jpeg
Procese de onirin╚Ť─â
Niciodat─â nu ╚Ötii ce conduce la vis, pe c├«nd ce vine dup─â aceea e mai limpede: rememorarea, reluarea lui ├«n g├«nd p├«n─â la dispari╚Ťie.
Din jurnalul unui om cu ÔÇ×o micÔÇŁ jpeg
Din jurnalul unui om cu ÔÇ×o micÔÇŁ
Respectul difer─â de polite╚Ťe, at├«t ├«n categoriile etice, c├«t ╚Öi la locul de munc─â.
O dilem─â moral─â a fiec─ârei zile jpeg
O dilem─â moral─â a fiec─ârei zile
La nivelul societ─â╚Ťii noastre ├«nt├«lnim mul╚Ťi oameni care func╚Ťioneaz─â ├«n rol de victim─â, e mai simplu s─â plas─âm responsabilitatea ├«n exteriorul nostru dec├«t s─â ne asum─âm alegerile.
Vise la feminin jpeg
Vise la feminin
H├ęl├Ęne Cixous reordoneaz─â material dintr-un jurnal de vise imens, m─ârturisind c─â n-a modificat nimic din ebo╚Öa ini╚Ťial─â.
Sovietizarea selectiv─â a capitalismului american jpeg
Sovietizarea selectiv─â a capitalismului american
Tesla ╚Öi alte afaceri ÔÇ×nou ├«mbog─â╚ŤiteÔÇť se bazeaz─â adesea┬ápe finan╚Ť─âri externe, nu pe profituri.
Adapta╚Ťi pentru viitor  Etica ╚Öi estetica fericirii postmoderne jpeg
Adapta╚Ťi pentru viitor. Etica ╚Öi estetica fericirii postmoderne
Fericirea ne arat─â cum s─â devenim eroi ai propriei noastre vie╚Ťi, ce ├«nseamn─â ╚Öi cum s─â fim cu adev─ârat ni╚Öte eroi buni ╚Öi frumo╚Öi.
Traduc─âtorul orchestr─â ÔÇô interviu cu Andrei VIERU jpeg
Drag─â domnule Andrei Cornea
Un om despre care nu s├«ntem siguri c─â a existat vreodat─â ÔÇô de exemplu, Arjuna din┬áBhagavad-Gita┬áÔÇô face parte din umanitate sau nu?
ÔÇ×Unde ni s entuzia╚Ötii, vis─âtoriiÔÇť jpeg
ÔÇ×Unde ni-s entuzia╚Ötii, vis─âtoriiÔÇť
Oniriștii nu pornesc de la visele lor nocturne, inventînd hiperlucid altele, diurne.
De ce a murit macroeconomia? jpeg
De ce a murit macroeconomia?
P├«n─â c├«nd economi╚Ötii nu vor recunoa╚Öte existen╚Ťa unei incertitudini inevitabile, nu se va putea vorbi de o teorie macroeconomic─â, ci doar de m─âsuri de prevenire pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â.
Contabilitatea schimb─ârilor climatice jpeg
Contabilitatea schimb─ârilor climatice
ÔÇ×COP26ÔÇŁ, Conferin╚Ťa ONU privind schimb─ârile climatice de la Glasgow, a adus o important─â mutare de accent de la responsabilitatea guvernelor la puterea sectorului privat.
Visele de apoi jpeg
Visele de apoi
C├«╚Ťi nu ne trezim, ├«n veghea imediat urm─âtoare unui co╚Ömar, cu ve╚Önica analogie dintre spa╚Ťiul oniric ╚Öi via╚Ťa de apoi?
Imagine, iconoclasm, icoan─â jpeg
Imagine, iconoclasm, icoan─â
Imaginea e liber─â de orice cenzur─â, de orice limit─â tehnologic─â.
O afacere bun─â jpeg
O afacere bun─â
Militarii nu s├«nt mai de╚Ötep╚Ťi dec├«t al╚Ťi oameni, dar se pricep de minune s─â stoarc─â din fiecare soldat maximum de efort ├«n minimum de timp.
Antinomiile istorice ale ortodoxiei jpeg
Rămîne Dumnezeu dator?
Vorb─âria care consum─â via╚Ťa chiar ╚Öi ├«n preajma mor╚Ťii arat─â cel mai bine inconsisten╚Ťa caracterelor.
Dileme auctoriale jpeg
Dileme auctoriale
Atunci cînd lectura devine boală, lucru destul de frecvent, leacul vindecării trebuie căutat în altă parte: cartea nu mai e medicament, iar biblioteca nu mai e farmacie.
F─ât Frumos de Magheru jpeg
F─ât-Frumos de Magheru
Cum stăteam noi așa, prin gangul care făcea legătura cu trotuarul a apărut o arătare cu copite.
Trei pactizan╚Ťi cu visul jpeg
Trei pactizan╚Ťi cu visul
Odată calea deschisă, bolnavul ajunge să comunice cu presupusa lume a spiritelor încă din stare de veghe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.