⬆
DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ
Pagina 9
"Negustorul de începuturi de roman", Tîrgul de Sf. Andrei, "Sonoro Conac"
„Prima frază a unui roman trebuie să conţină ceva din energia unui strigăt inconştient care provoacă o avalanşă...“ Aşa sună prima frază a unui roman apărut recent: Negustorul de începuturi de roman de Matei Vişniec (Editura Cartea Românească). O carte despre începuturi şi mai ales despre continuări durabile. (Matei Martin)
● Vineri, 29 noiembrie, o aniversare – 2 ani ai Librăriei Bastilia, cu o lansare bizară şi o cină sălbatică. Este vorba de volumul Pagini bizare de Urmuz, însoţit de CD-ul F
Biciclete cu cravată, "Nouă umbre" şi "Why Do Teachers Quit"
Mioara Cremene, Poemele nemişcării (ilustraţii de Tudor Banuş, la Editura Vinea), „punctul de vîrf din lirica autoarei nonagenare, configurîndu-se nu doar într-o carte a senectuţii, ci într-o carte de înţelepciune“ (Octavian Soviany) – ce va fi lansată la Gaudeamus, sîmbătă, 23 noiembrie. (Iaromira Popovici)
Pînă pe 28 noiembrie puteţi vedea expoziţia de pictură „Nouă umbre“, un dialog spectaculos între artistul plastic Nectaria Radu şi scriitorul T.O. Bobe, din Sala Acvariu a Muzeului Naţional
Symbiomorphogenesis, Hal Lasko şi "Teatrul lui Sabbath"
Matei, copil miner, filmul Alexandrei Gulea, o coproducţie România – Germania – Franţa, în avanpremieră la deschiderea primei ediţii a Zilelor Filmului de Dragoste la Bucureşti, pe 21 noiembrie. (Iaromira Popovici).
Philippe Sollers scrie cu aceeaşi plăcere despre literatură în rubrica sa din Le Nouvel Observateur. „Quel grand malade, ce Shakespeare!“ – cel mai recent dintre textele sale – e o lectură actuală a textelor lui Shakespeare. De căutat. (Ana Maria Sandu)
Biblioteca vie, Decreţei 40, Festivalul "Respir Shakespeare"
Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, la Teatrul Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tatiana Moroşanu la pian, în regia lui Alexandru Dabija. Cu costumele Doinei Levintza, scenografia lui Puiu Antemir şi mişcarea scenică a Adinei Cezar. Primele reprezentaţii pe 6 şi 7 noiembrie. (Iaromira Popovici)
Decreţel 40 de Ioana Bruşten (Editura Eikon, 2012) – o rememorare, la firul ierbii, a cuiva care, deşi născut(ă) „la comandă“, a trăit liber, asumat şi a reuşit chiar să povestească aceste lu
"Aici Mircea Carp". Nabokov, "O vară foarte instabilă"
Un lucru bun al importului de sărbători străine în România: strict legat de Halloween, joi, 31 octombrie, pe TCM – maraton de filme horror. Toate clasice. (Stela Giurgeanu)
Darul de Vladimir Nabokov (traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu, Editura Polirom), ultima carte scrisă în rusă de acest uriaş scriitor şi a nu ştiu cîta traducere în română din opera lui – eu am un raft întreg, să citesc toată viaţa! (Marius Chivu)
Troienele, Dragul meu turnător, National Geographic
Cronicile de cinema ale lui Filip Standavid de la Europa FM punctează perfect premierele cinematografice. Sînt spumoase, inspirate şi relaxate. El e un pasionat, şi asta se simte. Dacă aveţi dubii dacă să intraţi la un film sau la altul, ascultaţi-l! (Ana Maria Sandu)
După ce a lansat on white... and black kies – primul album solo – în iulie 2012, la Timişoara, pianistul şi compozitorul Teo Milea a susţinut anul acesta recitaluri la Viena, Nürnberg şi Dortmund. Muzicianul revine la Bucureşti v
Cannes la Bucureşti, Festivalului SoNoRo, Jocuri ale vîrstei tîrzii
Expoziţia Irinei Maria Meleşteu, de la Teatrul Masca: o fetiţă de 11 ani care surprinde, în ipostaze şi lumini potrivite, instantanee din Festivalul Statuilor Vivante, organizat în iunie de acelaşi teatru. (Iaromira Popovici)
Vineri, 18 octombrie, e Gala Verdi. Orchestra Naţională Radio interpretează fragmente din operele Il Trovatore, Nabucco, Rigoletto, Aida, Don Carlo, Falstaff. Invitaţii speciali ai serii sînt soliştii Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Teodor Ilincăi şi Ion Dimieru
Don Juani, Josef Koudelka, Astra Film Festival
După premiera lui Igor Cobileanski cu La limita de jos a cerului, Roxanne (regia Vali Hotea) şi Cîinele japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu) sînt următoarele două titluri româneşti care intră pe ecrane luna asta. Trei lungmetraje de debut, trei poveşti în registre foarte diferite, care aruncă cîrlige publicului şi cu care ar putea uşor să empatizeze. Doar să mergeţi la cinema. (Ana Maria Sandu)
Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei
Între 4 şi 13 octombrie are loc cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Anim’est, gala de deschidere avînd loc la Cinema Patria, începînd cu orele 19. (Stela Giurgeanu)
Joi, 17 octombrie, la Sala Radio vor concerta Tigran Hamasyan şi Vijay Iyer, doi dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz ai momentului. Un american de origine armeană şi un american de origine indiană, ambii hipertalentaţi, efervescenţi, cosmopoliţi, curioşi şi transgresivi. Se-anunţă un foc de artificii. (Luiza Vasiliu)
După Traian şi Decebal, Mistici, hoţi şi nebuni
Era şi timpul (About time, 2013, în regia lui Richard Curtis, cu Bill Nighy, Rachel McAdams, Domhnall Gleeson) – o comedie englezească reuşită, construită pe o idee simpatică, dar importantă: cum ne clădim viaţa şi ce alegem cînd avem şansa să putem face de mai multe ori fiecare lucru... (Iaromira Popovici)
Festivaluri de ştiinţă şi electro, Muzică clasică la Metrou, Absolut!
Joi, 19 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Act, spectacolul Absolut !, după povestea lui Ion Creangă – „Ivan Turbincă“, one man show-ul lui Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija. (Stela Giurgeanu)
În perioada 25-29 septembrie are loc Bucharest Science Festival, un eveniment care îşi propune să dezvăluie publicului larg cunoaşterea ştiinţifică, prin programe interactive, dezbateri, experimente şi demonstraţii. Programul complet al întîlnirilor se găseşte la www.bucharestsciencefestival.
Bumbata, Blue Jasmine, Balkanik
Bumbata lui Cosmin Bumbuţ, cu prefaţa de Attila Bartis (Editura Punctum, 2013), o carte-confesiune-album despre libertate, prietenie, coincidenţe şi alegeri de viaţă, un imago-roman ce-ar putea să devină film. (Simona Sora)
Blue Jasmine, cel mai nou film al lui Woody Allen, un comentariu caustic şi fără speranţă la Un tramvai numit dorinţă, cu o Cate Blanchett magnifică, jucînd un personaj care a pierdut totul în afara genţilor Louis Vuitton, şi scapă, puţin cîte puţin, controlul. Un Woody din v
Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra
„Cu toate că cititul este un blestem lucid, am scris această piesă pentru a şti să citesc un pic mai bine.“ – a spus Pedro Eiras despre piesa sa „Scrisoare pentru Casandra“. O piesă despre doi îndrăgostiţi, o scrisoare şi depărtarea. În premieră la unteatru, duminică 1 septembrie la ora 19. (Adina Popescu)
Se termină sezonul vacanţelor şi al sfîrşiturilor de săptămînă la munte şi la mare, începe sezonul spectacolelor. Şi peste vară am tot auzit că filmul Internship, în regia lui Shawn Levy, cu O
Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran
Între 20 şi 31 august, a şasea ediţie a Festivalului de teatru independent, Undercloud: 28 de spectacole ale teatrelor independente din ţară, desfăşurate timp de 12 zile în Sala Horia Bernea (NCRR), Clubul Ţăranului şi curtea Muzeului Naţional al Tăranului Român din Bucureşti. (Stela Giurgeanu)
Sînt puţine cărţi care au devenit şi filme în literatura română. De curînd a avut premiera Sînt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea, după romanul omonim al lui Dan Lungu. Scenariul e semnat de
Cartea fericirii, Micul Prinţ, China. Jurnal în doi timpi
Sîmbătă, pe 24 august, la Opera Naţională Bucureşti are loc, de la ora 20,30, la cea de-a VII-a ediţie a „Promenadei Operei“, un concert extraordinar de muzică clasică, în aer liber. Intrarea este gratuită. (Stela Giurgeanu)
Simpaticul jurnal al lui Andrei Bodiu, China. Jurnal în doi timpi (Editura Tracus Arte, 2013), povestea a două călătorii „universitare“ în nordul îndepărtat al Chinei, scrisă cu acribie ardelenească şi ironie confucianistă. (Simona Sora)
Ore la Mogoşoaia, Trăind printre demoni, Hotelul Imposibil
Joi, 15 august, la Green Hours, live in the Green Garden, concert Maria Răducanu de Sf. Mărie, cu invitaţi speciali: Sorin Terinte – pian, Zoltan Butuc – voce, chitară. „... de dragoste, de dor, de trecut, de acum, de nostalgie, de beţie, de noroc, de jale, de blestem, de viaţă...“. Sună bine! (Adina Popescu)
Filmul Trăind printre demoni (The conjuring, 2013), în regia lui James Wan, cu Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor: un thriller nu genial, dar în stil mai clasic, cu uşi scîrţîite şi
Minciuni de vară, Fluturi tropicali
La editura Vellant a apărut un album despre Braşovul meu, cu fotografii de Eugen Andronic. Artistul însuşi spune că a urmărit oraşul „de dincolo de poleiala sărbătorească sau turistică.“ A ieşit o carte minunată. (Matei Martin)
Întîi a fost controversa legată de copertă: cei de la Rolling Stone au ales imaginea tînărului terorist Dzhokhar Tsarnaev. Apoi a apărut revista şi am putut citi senzaţionalul text semnat de Janet Reitman despre acest caz. Îl găsiţi aici: http://www.rollingstone.com/cu
Holy Motors, Lună Plină, Vara Magică
Rocky Horrror Picture Show (1975, Jim Sharman), la Paris, la Studio Gallande. Nu doar vizionarea filmului care a rulat cel mai mult timp în cinematografe şi cu foarte mulţi fani, ci şi un live show pe marginea lui, susţinut de o trupă care interpretează personajele, aruncă peste spectatori cu apă, orez, şi chiar cu... ei înşişi, în anumite momente. (Iaromira Popovici)
Primul week-end din august aduce bucureştenilor un tîrg de „bijuterii handmade, haine vintage, creme bio, obiecte inedite, pre
Air Show, Carte la nisip, Sighişoara Medievală
Editorialul semnat de Nicolae Manolescu în ultima Românie literară, „Mircea Cărtărescu, un exilat de bună voie“, un exerciţiu de raţiune şi de solidaritate literară, dar şi o lecţie de coerenţă critică, aşa cum nu prea mai întîlnim, din păcate, azi. (Simona Sora)
Un link de dat mai departe tuturor prietenilor străini pe care-i bănuiţi că ar putea spune „Bună seara, Budapesta!“ după ce-au aterizat pe aeroportul din Bucureşti: http://www.bucharest notbudapest.com Simplu, simpatic, viral, cu rom
Umberto Eco, Ólafur Arnalds, Leonard Cohen
Ólafur Arnalds (islandezul electro-indie-neo-clasic intervievat în Dilema veche acum cîteva numere) va veni pentru prima dată în România joi, 21 noiembrie 2013, la Sala ArCuB din Bucureşti, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al său, For Now I Am Winter. Prefer să vă anunţ de pe-acum, ca să nu ziceţi apoi că n-aţi mai găsit bilete. (Luiza Vasiliu)
Bucureştiul a început să se golească. În lunile astea de vară e un moment bun să-l redescoperiţi. Şi am senzaţia că e anul în ca
Detectivii sălbatici, Good Girls, Derivă
Detectivii sălbatici al lui Roberto Bolaño (Editura Leda, 2013) este un roman cît o lume şi o declaraţie nebună de dragoste pentru literatură. Recomandarea e deopotrivă pentru cei care l-au descoperit deja pe scriitorul chilian şi pentru cei care n-au făcut-o încă. (Ana Maria Sandu)
Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“, o expoziţie de artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (S
Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu
Joi, 4 iulie, începînd cu ora 19, sînteţi invitaţi pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o „seară americană“ alături de T.O. Bobe, Vali Florescu, Iulia Gorzo şi Radu Paraschivescu, care vor recompune „fabulosul şi devoratorul“ oraş Los Angeles, din cartea Vise de pe Bunker Hill a scriitorului John Fante. (Patricia Mihail)
Duminică, 7 iulie, începe Festivalul de Poezie şi Jazz de la Mogoşoaia. Primul spectacol – de la ora 18 – îi are ca protagonişti pe poetul Traian T. Coşovei şi
Ada Kaleh, Jumătate de zeu, Ora de dans
„Jumătate de zeu“, de Dan Iancu, în regia lui Ion Mircioagă, cu Radu Solcanu şi Marcelius Procopiu, la Teatrul 7 din str. Popa Rusu. Un amestec de muzică şi texte... inedite, uneori şocante, într-o piesă-happening ce are meritul de a te surprinde constant. (Iaromira Popovici).
Iubitorilor de benzi desenate: de pe 29 pînă pe 30 iunie, la galeria Saint Ink, strada Doamnei nr. 3, are loc Bucureşti ComicsFest, www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro, un eveniment dedicat benzii desenate româneşti. (Stel
Casa Fluturilor, Electric Castle, Journeys to Self
Fără nici o legătură cu invazia de fluturi din ultima perioadă din Bucureşti, Muzeul Antipa vă propune, pînă pe 31 iulie, o expoziţie temporară de fluturi tropicali vii, organizată în colaborare cu „Casa Fluturilor“ şi Societatea de geografie Vulticulus. Preţurile biletelor sînt de 10 lei pentru copii sau studenţi şi 12 lei pentru adulţi şi pensionari. (Stela Giurgeanu)
Festivalul „Namaste India“, ediţia a V-a, are loc la Muzeul Satului, în weekend-ul viitor. În loc de doine şi hore – muzică
Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam
Joi, 13 iunie, lansarea numărul 12 (vară 2013) al Decât o revistă, la terasa J’ai Bistrot, cu texte, muzică şi multe surprize. Eroi – Avant’n’Gard şi Eyedrops, şi un personaj bonus – Omnivor, Jurnalul de cultură gastronomică. Veţi putea cumpăra revista la preţul promoţional de 20 de lei pentru că... chiar merită citită. (Adina Popescu)
Pentru fanii filmului horror: joi, 13 iunie, de la 22,30, la Cinema City Cotroceni şi la Cinema City Sun Plaza, remake-ul filmului de groază (semnat în 1981 de că
Castele în Spania, Noaptea Filmelor, Eseurile alese
Sîmbătă, pe 8 iunie, de la ora 20, la ArCuB, spectacolul Însemnările unui nebun, de Nikolai Vasilievici Gogol, cu Marius Manole, alături de violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu. Regia este semnată de Felix Alexa. (Stela Giurgeanu)
Eseurile alese ale lui T.S. Eliot (Editura Humanitas, 2013) e o carte care vorbeşte despre literatură din interior şi care a marcat istoria gîndirii critice a secolului XX. Autorul lor – deopotrivă poet, critic şi dramaturg – a primit Premiul Nobel în 1948.
TIFF, Sweet Nightmares, Magic history
TIFF 2013 începe pe 31 mai. Timp de zece zile, pînă pe 9 iunie, cinefilii din toată ţara îşi dau întîlnire la Cluj. Filme pentru toate gusturile, regizori şi actori români şi străini, petreceri, concerte, discuţii, workshop-uri, nopţi lungi, săli de cinema pline, atmosferă adevărată de festival. (Ana Maria Sandu)
Săptămîna viitoare se redeschide Muzeul Colecţiilor de Artă. După îndelungi renovări şi restaurări, avem acces, în sfîrşit, în toate sălile acestui muzeu esenţial. Nu-l ocoliţi! (Ma
Bookfest, Noaptea Albă a Galeriilor, lapunkt.ro ş.a.
În perioada 31 mai-2 iunie, va avea loc Bookfest-ul. Anul acesta şi-au dat întîlnire scriitori români şi străini, iar literatura germană este invitată de onoare. În rest, forfotă mare, cărţi pe alese, cozi, înghesuială, lansări pe bandă, discuţii, vedete culturale, ca la orice tîrg care se respectă. Aşadar, ne vedem acolo. (Ana Maria Sandu)
Swans, Faust, Aviatoarele României ş.a.
Cele trei povestiri (de Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk şi Jerzy Pilch) din volumul Trei laureaţi Nike într-o carte, apărut la Editura Arc din Chişinău. Excelent traduse de Cristina Godun, cele trei nuvele ar fi o bună introducere la o antologie reprezentativă şi cuprinzătoare din noii nuvelişti polonezi – pe cît de buni, pe atît de necunoscuţi la noi. (Simona Sora)
Sîmbătă, 18 mai, ora 22, în Club Control, legendara trupă newyorkeză Swans. Anxietăţi post-punk, peisaje ale dezolării, sare pe
Propunerile Dilema veche - alpinism - poezie - proza
● Documentîndu-mă pentru dosarul despre comunism şi modul cum acesta este înţeles de cei care nu l-au trăit, am descoperit un site fascinant, cu ajutorul căruia am reuşit să mă întorc în timp. Istoria comunismului în România – o iniaţiativă a Fundaţiei Soros – este o lecţie de comunism pentru adolescenţii şi tinerii de azi, şi un motiv în plus de „antinostalgie“ pentru ceilalţi. (Adina Popescu)
● Corespondenţa lui Flaubert, în special cu Louise Colet. Se poate citi şi cap-coadă, şi pe sărite.
Propunerile Dilema veche - fotografie, film, carte
● Că tot sîntem în preajma Învierii, recomand elegantul volum Arta trecerii (coord. Şerban Anghelescu, Cosmin Manolescu şi Lila Passima, Editura Martor), în care aproape 30 de antropologi, etnologi şi scriitori (printre care Rilke, Kafka şi Mateiu Caragiale) scriu despre moarte, ritualuri, frici, superstiţii, gropari, înmormîntări, pomeni ş.a.m.d. (Marius Chivu)
● Poate cel mai extins Tîrg de Paşti are loc în Piaţa Mare din centrul Sibiului: a început pe 26 aprilie şi ţine pînă pe 7 mai. (Stela
Propunerile Dilema veche - carte - film - zbor
● E o emisiune care, prin deceniile trecute, ar fi fost de neconceput: Ora Regelui. O oră care începe în fiecare sîmbătă, de la ora 13, pe TVR 1, şi în care poţi descoperi o altă Românie, aşa cum ar fi trebuit să fie, dacă n-am fi suferit accidentul istoric numit comunism. (Andrei Manolescu)
● Dacă v-aţi săturat de tradiţionalele grătare de 1 mai şi sînteţi pasionaţi de zborul de acrobaţie, pe 1 şi 2 mai 2013 puteţi merge la Aerodromul Băneşti, din Prahova, unde va avea loc evenimentul „Safet
Propunerile Dilema veche - muzeu, teatru, tenis
● Cei din lume fără nume – un emoţionant caiet cu interviuri, statistici, fotografii şi documente de arhivă, editat de Muzeul Ţăranului Român împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în urma expoziţiei dedicate politicii pronataliste a regimului Ceauşescu, curatori: Lila Passima şi Cosmin Manolache. (Marius Chivu)
● Dacă nu vreţi nici la film, nici la teatru, puteţi merge joi, 18 aprilie, de la ora 19, la un workshop de reciclare a hîrtiei. Arca
Propunerile Dilema veche - dans, carte, film
● Pînă pe 25 mai, la Galeria Victoria Art Center, din Bucureşti, aveţi posibilitatea unei călătorii în timp: expoziţia citadină „Oraşul văzut de generaţia ’80“ a fost catalogată drept „cea mai amplă expoziţie din ultimii 20 de ani“. (Stela Giurgeanu)
● Librăria Flower Power din Sinaia, în care cărţile sînt nu numai mereu alese pe sprînceană de patronul-poet Codruţ Radi şi de soţia acestuia, ci şi aranjate cu gust; precum şi papetăria Micuţa Marie, aparţinînd aceluiaşi cuplu – plină de obiecte si
Propunerile Dilema veche - concert, carte, expoziție
● A debutat în 2008, are patent românesc, a fost premiată şi lăudată, şi este unul dintre cele mai bune modele de jurnalism din mass-media românească: emisiunea România, te iubesc, difuzată în fiecare duminică, pe PRO TV, de la ora 18. (Stela Giurgeanu)
● În sfîrşit, e gata: albumul 117 scriitori români, la care fotograful Mircea Struţeanu lucrează de cîţiva ani, a apărut la Editura Publica. E un proiect de durată şi anevoios, căci nu-i de colo să reuşeşti să pozezi crema literaturii contemporan
Propunerile Dilema veche - Tg. Mureş, Braşov, Timişoara, Bucureşti, Iaşi
● Urmează o autorecomandare: sîmbătă, 30 martie, evenimentul deschiderii Librăriei Gog din Tîrgu Mureş (strada Poligrafiei 4) cu o lectură şi un dialog despre proza scurtă dintre subsemnatul şi Simina Diaconu, editorul Revistei de povestiri. (Marius Chivu)
● Între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi la Cinema „Elvira Popescu“ are loc a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. De văzut, printre altele: Camp 14: Total Control Zone de Marc Wiese, povestea unui nord-coreean năs
Propunerile Dilema veche - snooker, dans, teatru
Noi apariţii în două dintre seriile mele de autor preferate de la Editura Polirom: Vladimir Nabokov – Priveşte-i pe arlechini (traducere de Anca-Gabriela Sîrbu) şi José Saramago – Lucarna (traducere de Simina Popa), două cărţi pentru care, dacă n-ai timp să le citeşti pe-ndelete, merită să-ţi iei două zile de concediu. (Marius Chivu)
Filmul Flight (2012), în regia lui Robert Zemeckis (autorul lui Forrest Gump), cu Denzel Washington – pentru că nimic nu e cum te-ai aştepta să fie, ci problemel
Propunerile Dilema veche
● Patru motive care-mi sînt suficiente pentru a vedea Hitchcock, una dintre premierele cinematografice ale lunii martie: Alfred Hitchcock, scena aia din Psycho, Dame Helen Mirren, Sir Anthony Hopkins. (Patricia Mihail)
Domnişoara Julie - Ţinuturile joase - Visul unei nopţi de vară
● Domnişoara Julie de Strindberg, în regia lui Felix Alexa, se joacă la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj în 19 martie, ora 20,00, cu Zsolt Bogdán şi Anikó Pethö – printre mere ionatane, al căror parfum ajunge pînă la public (plasat, de altfel, foarte
Propunerile Dilema veche
La Muzeul de Geologie din Capitală, la magazinul de suveniruri, pe lîngă pietre şi bijuterii din rocă, găsiţi şi plicuri filatelice cu timbre străine, pe categorii. Unul costă doar 3,50 de lei. (Stela Giurgeanu)
„Camera din faţă“ (de pe Mendeleev 22) e un amestec simpatic şi uşor înghesuit de multe soiuri de ceaiuri şi cafele, şerbet, dulceaţă şi prăjituri de casă. (Iaromira Popovici)
Jazz in Church, La peau douce, Kyralina
Grăbiţi-vă să prindeţi ultimele bilete la prima ediţie a Festivalului Jazz in Church. Vă spun doar cîteva nume, ca să vă convingeţi singuri: Nik Bärtsch, Sha, Mats Eser & String Orchestra, François Couturier, Ferenc Snétberger, Paolo Vinaccia, Misha Alperin, Anja Lechner, Arianna Savall, Alexander Bălănescu. Mai multe informaţii, pe jazz.ro. Deci ne vedem la biserică, da? (Luiza Vasiliu)
Enzima Miracol - One World Romania - Fotbal
Dacă vreţi să trăiţi peste 100 de ani, citiţi cartea doctorului japonez Hiromi Shinya, Enzima miracol (Editura Lifestyle, 2013), o sursă inepuizabilă de false credinţe demontate, de superstiţii în legătură cu sănătatea şi de reguli de bun-simţ, sistematizate nu de un vraci, ci de inventatorul chirurgiei colonoscopice.
Teoria şi practica literaturii - Amour - balada Mioriţa
Alexandru Muşina, Teoria şi practica literaturii (Editura Muzeul Literaturii Române, 2013), una dintre superbele pledoarii muşiniene pentru adevărul literaturii, în care se îmbină nu doar „teorificţiunea“ cu predarea (esenţială) a scrierii creatoare, dar şi o autodisecţie pe viu, care va face deliciul cunoscătorilor. De neratat!
onemoretab.com, Open-ul galez, Colţunaş chinezesc, Sfoara de întins rufe
Alice Popescu – Sfoara de întins rufe (Editura Pandora M, 2013), o carte despre vulnerabilitate şi limite, scrisă însă pe tonul sigur al cuiva care a scos din ele tot ce era de scos. (Simona Sora)
Cu noul calendar competiţional iubitorii de snooker sînt mai mult decît răsfăţaţi. Abia s-a încheiat Masters-ul German (cu victoria lui Ali Carter), că începe Open-ul Galez. Fiţi, aşadar, cu ochii pe TV: din 11 februarie pînă pe 17, avem cu ce ne delecta. (Stela Giurgeanu)
Lectură & OTV
Nadja de André Breton (traducere, postfaţă şi note de Bogdan Ghiu), cartea fetiş a suprarealismului, netradusă vreodată în româneşte din 1928 cînd a apărut în Franţa şi pînă acum, acel poem în proză care se încheie cu celebra frază: „Frumuseţea va fi convulsivă sau nu va fi deloc“. (Simona Sora)
Arta simplităţii, Duras, Alcool
Arta simplităţii de Dominique Loreau (traducere de Luiza Vasiliu, Editura Baroque Books&Arts), un minunat breviar practic (de extracţie niponă) despre rafinamentul minimalismului, despre „moins pour plus“ aplicat în toate zonele imaginabile. (Simona Sora)
Daniel Boyacioglu, K.G. Dürckheim
K.G. Dürckheim, Hara, centrul vital al omului (cuvînt înainte şi traducere de Viorica Juncan, Editura Herald, 2012), una dintre cele mai practice cărţi ale „înţeleptului din Pădurea Neagră“, însoţită de cîteva superbe texte taoiste, printre care „Arta pisicii minunate“.
Bill Bryson, Sylvia Plath
Am dat de curînd peste volumul Sylviei Plath, Johnny Panic şi Biblia viselor (Editura Polirom, 2009). E vorba despre mai multe texte în proză, unele chiar însemnări din jurnalele autoarei, foarte diferite, poate imperfecte, dar de-o frumuseţe incredibilă. (Ana Maria Sandu)
Problema Spinoza, Comicpedia
● Irvin D. Yalom, Problema Spinoza (tradus de Alex Moldovan la Editura Vellant), un extraordinar roman psihologic „despre eschivarea absolută“. (Simona Sora)
Jonathan Coe, I.L. Caragiale
Ştiaţi că Jonathan Coe a scris o carte pentru copii, The Broken Mirror, nepublicată în Marea Britanie, ci doar în Italia şi în Grecia… „povestea unei fetiţe care găseşte o bucată dintr-o oglindă şi îşi dă seama că lumea reflectată în acel ciob nu este realitatea din jurul ei“. Dacă nu, trebuie să citiţi interviul pe care i l-a luat de curînd Silvia Dumitrache lui Coe în Observator cultural.