Biciclete cu cravată, "Nouă umbre" şi "Why Do Teachers Quit"

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Biciclete cu cravată, "Nouă umbre" şi "Why Do Teachers Quit" jpeg

● Dacă v-a plăcut Testamentul francez, atunci trebuie să mergeţi la una dintre întîlnirile cu Andrei Makine de la Bucureşti. Vineri, 22 noiembrie, ora 16, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, în dialog cu Dolores Toma, sîmbătă, 23 noiembrie, ora 17, la Librăria Kyralina, o întîlnire cu cititorii, plus sesiune de autografe, şi duminică, 24 noiembrie, ora 15, la Gaudeamus, în dialog cu Luca Niculescu. Pe lîngă faptul că e un scriitor bun, mai are şi cei mai albaştri ochi din literatura franceză contemporană. (Luiza Vasiliu)

● Pe 26 noiembrie începe Campionatul de Snooker al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Biletele de la Barbican Centre sînt deja vîndute chiar şi pentru fazele inferioare ale competiţiei, aşa că, rezervaţi-vă un loc pe canapea în faţa televizorului setat pe Eurosport. E un campionat a cărei primă ediţie s-a ţinut în 1977 iar printre cîştigătorii săi figurează un singur nebritanic (şi neirlandez), chinezul Ding Junhui care a luat trofeul în 2005 şi 2009. Unii spun însă că acesta e doar începutul, că vor urma şi alţii, pînă cînd, la un moment dat, jocul în sine şi chiar campionatul UK vor deveni de-a dreptul chinezeşti. Poate nu chiar de la această ediţie. (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, 23 noiembrie, Asociaţia Green Revolution şi Ambasada Suediei lansează Proiectul „Biciclete cu cravată“ care încurajează mersul cu bicicleta ca mijloc de transport alernativ, de acasă la job, şi nu numai. Ambasada le va oferi angajaţilor săi gratuit biciclete, iar Asociaţia Green Revolution pune la dispoziţie peste 300 de biciclete angajaţilor unor mari corporaţii. (Adina Popescu)

● Miercuri, 27 noiembrie, Anneke van Giersbergen va concerta din nou la Bucureşti, în clubul Silver Church. Frumoasa olandeză (ex-The Gathering), care, împreună cu Sharon den Adel (Within Temptation) şi Amy Lee (Evanescence) întregeşte treimea celor mai frumoase voci & mai sexy tipe din rock-ul alternativ actual, se află în turneul de promovare a unui nou album. (Marius Chivu)

● Foarte tonic, eseul lui George Banu intitulat Iubire şi neiubire de teatru (Polirom). De citit şi recitit atunci cînd nu mai aveţi încredere în teatrul pe care îl vedeţi. (Matei Martin)

● Un foarte interesant articol în The Atlantic (ediţia online, www.theatlantic.com): „Why Do Teachers Quit?“ de Liz Riggs. Anual, 15,7% dintre profesorii americani părăsesc sistemul de învăţămînt şi îşi caută de lucru în alte domenii. între 40% şi 50% dintre profesori ies din învăţămînt în primii cinci ani de carieră. Motivele? Pe scurt: stresul (li se cere să facă foarte mult), ritmul prea lent de avansare în carieră şi, nu în ultimul rînd, salariul mic. „Salariul este ruşinos în raport cu ce se aşteaptă de la profesori.“ Vă sună cunoscut? (Mircea Vasilescu)

● între 23-24 noiembrie, la Bound Club&Bar din Bucureşti are loc Tîrgul Creative Fair, un tîrg al tinerilor designeri vestimentari, de accesorii, bijuterii sau obiecte handmade. Tîrgul este deschis de la ora prînzului, pînă la 18,30, iar intrarea este liberă. (Stela Giurgeanu)

● Mioara Cremene, Poemele nemişcării (ilustraţii de Tudor Banuş, la Editura Vinea), „punctul de vîrf din lirica autoarei nonagenare, configurîndu-se nu doar într-o carte a senectuţii, ci într-o carte de înţelepciune“ (Octavian Soviany) – ce va fi lansată la Gaudeamus, sîmbătă, 23 noiembrie. (Iaromira Popovici)

● Pînă pe 28 noiembrie puteţi vedea expoziţia de pictură „Nouă umbre“, un dialog spectaculos între artistul plastic Nectaria Radu şi scriitorul T.O. Bobe, din Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. (Ana Maria Sandu)

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii