Propunerile Dilema veche - carte - film - zbor

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Propunerile Dilema veche    carte   film   zbor jpeg

● Eurozine – reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche – a creat de curînd Time to Talk, o platformă care alătură zece „European Houses of Debate“, aflate la Londra, Amsterdam, Viena, Barcelona, Varşovia, Sofia etc. Ştiu, la noi temele europene nu prea au succes, iar dacă propui o asemenea dezbatere ţi se poate răspunde scurt că e „moartea pasiunii“. Totuşi, pentru că problemele Europei sînt şi ale noastre (nicidecum doar „ale lor“), vă propun să daţi un click aici: http://www.eurozine.com/timetotalk/. (Mircea Vasilescu)

● E o emisiune care, prin deceniile trecute, ar fi fost de neconceput: Ora Regelui. O oră care începe în fiecare sîmbătă, de la ora 13, pe TVR 1, şi în care poţi descoperi o altă Românie, aşa cum ar fi trebuit să fie, dacă n-am fi suferit accidentul istoric numit comunism. (Andrei Manolescu)

● Dacă v-aţi săturat de tradiţionalele grătare de 1 mai şi sînteţi pasionaţi de zborul de acrobaţie, pe 1 şi 2 mai 2013 puteţi merge la Aerodromul Băneşti, din Prahova, unde va avea loc evenimentul „Safety Demo“, cu Iacării Acrobaţi. Mai multe detalii găsiţi pe www.yak52.ro. (Patricia Mihail)

● Duminică, 28 martie, ora 19,30, la Cinemateca Eforie, L’Atalante (r. Jean Vigo, 1934), una dintre capodoperele avangardei. Dacă mergeţi, veţi intra automat într-un club secret al bucureştenilor care încă se mai duc la cinematecă, un fel de masonerie cinefilă. Nu vă temeţi, n-o să mai ştie nimeni... (Luiza Vasiliu)

● Anul acesta nu doar Dilema veche a împlinit 20 de ani, ci şi Sarmalele Reci. Zoltán András şi ai lui îi invită pe toţi sarmaliştii pe 9 mai, la Hard Rock Cafe, la concertul aniversar din cadrul turneului „Sarmalele Reci – Anul douăzeci“. Vor fi prezenţi, desigur şi „Gaşca de la bloc“, „Violeta“ sau „Ana are mere“. (Adina Popescu)

● Noul Bistro Violeta’s (în loc de Violeta's Vintage Kitchen de pe Calderon) mai mare, cu o curte mai încăpătoare, nu departe de Unirii (Ionescu Gion 9), cu aproximativ aceeaşi mîncare bună şi sănătoasă (gătită de Violeta însăşi, zilnic) în variantă mai vegetariană. Recomand în special desertul cu grîu, de post, şi pîinea în sine. (Iaromira Popovici)

● Vînătoarea, filmul lui Thomas Vinterberg pentru care danezul Mads Mikkelsen a primit la Cannes în 2012 Premiul pentru „Cel mai bun actor“, a intrat pe ecrane. E o dramă care aminteşte de Dogville, cu un casting excelent (fetiţa blondă care e motoraşul declanşării poveştii e greu de uitat) şi cu multă tensiune. (Ana Maria Sandu)

● Vineri, 26 aprilie, la Librăria Cărtureşti Verona, de la ora 18, va avea loc evenimentul de lansare al primei cărţi-audio dedicate lui Ştefan Aug. Doinaş – Trandafirul negru, 55 de poeme rostite de autor la Radio între 1970 şi 2002, cu ilustraţii de Tudor Banuş (Editura Casa Radio). La evenimentul moderat de Daria Ghiu vor participa Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Alina Ledeanu, Dan Verona şi subsemnatul. (Marius Chivu)

● Pentru cei happy few care încă mai ascultă death & doom metal: Anathema cîntă la Bucureşti. Concertul e pe 26 aprilie, la Hard Rock Cafe. (Matei Martin)

● Cezar Paul-Bădescu şi-a strîns într-un volum (o parte din) cronicile TV apărute în Dilema veche. Cartea se numeşte Umbre pe ecranul tranziţiei şi e un soi de istorie a României care foloseşte drept referinţe emisini de tot felul. Parcursul acestor personaje care-au trecut, via tubul catodic, şi prin sufrageriile, bucătăriile sau dormitoarele noastre e punctat prin comentarii acide şi lovituri bine ţintite. Cei care au aprins televizorul mai tîrziu vor înţelege, citind această carte, de ce am ajuns unde-am ajuns. (Matei Martin)

● Scurta povestire a lui Andrés Barba, Buna intenţie, tradusă şi prezentată de Luminiţa Voina-Răuţ în România literară (nr.14/2013), o istorie de familie despre complezenţă şi vinovăţie, despre „cele cele o mie de feţe ale Mamei“ şi identificarea minuţioasă a fiicei cu fiecare dintre ele. De citit şi de urmărit apariţia volumului în curînd, la Editura Vellant.(Simona Sora)

● Nu uitaţi că la Eurosport zilele acestea poate fi urmărit campionatul mondial de snooker. Povestea principală a ediţiei actuale e legată de charismaticul Ronnie O’Sullivan (supranumit „The Rocket“ pentru viteza cu care execută loviturile), cel care s-a retras din competiţii după ce a cîştigat ediţia de anul trecut a campionatului mondial. El a revenit abia acum, la un an distanţă, pentru a-şi apăra titlul. Se spune că între timp a muncit la o fermă, săpînd, rînind grajduri şi reparînd garduri. Lumea era curioasă să vadă în ce formă poate fi un jucător care timp de un an n-a participat la nici o competiţie oficială. Ei bine, în primul tur, Ronnie l-a bătut măr pe Marcus Campbell, numărul 27 mondial. Şi e de văzut cum se va descurca mai departe. (Andrei Manolescu)

● Înfiinţat în anul 1951, în Paris, de către artistul de avangardă Alain Bernardin, cabaretul original Crazy Horse, în premieră la Bucureşti, la World Trade Plaza, în perioada 23-26 mai 2013, cu spectacolul Forever Crazy. (Dana Călinescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.