Cartea fericirii, Micul Prinţ, China. Jurnal în doi timpi

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Cartea fericirii, Micul Prinţ,  China  Jurnal în doi timpi jpeg

● Două noi ghiduri de creative writing de la Paralela 45: Anne Manott – Cum înveţi să scrii ficţiune pas cu pas (traducere de Ileana Ioniţă-Iancu) şi William Zinsser – Cum să scriem bine. Ghidul clasic pentru scriitorii de nonficţiune (traducere de Amalia Mărăşescu). E nevoie de astfel de cărţi într-o cultură unde se scrie mult şi mediocru. (Marius Chivu

● Am trecut de cîteva ori prin Haţeg şi niciodată n-am avut timp să vizitez rezervaţia de zimbri. Aflu însă că există o rezervaţie de zimbri, chiar cu un număr mai mare de exemplare decît cea din Haţeg, mult mai aproape de Bucureşti, lîngă localitatea Bucşani, unde se poate ajunge din drumul spre Tîrgovişte. N-am fost acolo, dar sînt convins că poate fi o plimbare reuşită. Altfel spus, să ne mai uităm şi la zimbri, că de boi ne-am săturat. (Andrei Manolescu

● Joi, 29 august, de la ora 19, în Grădina Verona, concert de vară cu fantasticul domn Alexander Bălănescu. A doua zi e vineri, 30 august, aşa că vă urcaţi în maşină şi veniţi la Alba Iulia. Avem festival. (Luiza Vasiliu)

● Cartea fericirii, a Ninei Berberova (Humanitas, 1998, traducere de Petru Creţia). Nici pe departe o nouă apariţie, dar de mult nu am mai citit o carte în care fiecare cuvînt să fie la locul lui şi nimic să nu fie spus convenţional. (Iaromira Popovici)

● S-au împlinit 70 de ani de la apariţia primei ediţii din Micul Prinţ al lui Saint-Exupéry. Rămîne cartea cea mai citită după Biblie. A fost tradusă în peste 270 de limbi şi de dialecte şi s-a spus despre această poveste că ar fi cel mai mare tratat de metafizică al secololui XX. Am tot făcut-o cadou de-a lungul timpului. De fiecare dată cînd am cumpărat cîte un nou exemplar, m-am gîndit că întîlnirea dintre un mic cititor şi Micul Prinţ e pur şi simplu un miracol. (Ana Maria Sandu

● Godot Café Teatru (str. Blănari nr. 14) va găzdui, pe 22 august, spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian, inspirat din notiţele lui Leny Caler, jurnalul lui Mihail Sebastian şi din piesa Jocul de-a vacanţa. Distribuţia: Rodica Mandache, Ana-Ioana Macaria, István Téglás şi Marius Manole. Accesul în sala de spectacol se face prin rezervări la: 021 31 61 682 şi 0736 414 244, între orele 12 şi 19. (Ruxandra Mihăilă

● Sîmbătă, pe 24 august, la Opera Naţională Bucureşti are loc, de la ora 20,30, la cea de-a VII-a ediţie a „Promenadei Operei“, un concert extraordinar de muzică clasică, în aer liber. Intrarea este gratuită. (Stela Giurgeanu

● Simpaticul jurnal al lui Andrei Bodiu, China. Jurnal în doi timpi (Editura Tracus Arte, 2013), povestea a două călătorii „universitare“ în nordul îndepărtat al Chinei, scrisă cu acribie ardelenească şi ironie confucianistă. (Simona Sora

● Sub sloganul „La Muzeul Naţional al Ţăranului Român plouă răcoritor cu teatru independent“, dacă sînteţi în Bucureşti şi vreţi să vă ascundeţi de căldură, în perioada 20-31 august puteţi merge la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Undercloud, unde vor fi cele mai bune 28 de spectacole de teatru independent din toată ţara. (Patricia Mihail)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.