Cartea fericirii, Micul Prinţ, China. Jurnal în doi timpi

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Cartea fericirii, Micul Prinţ,  China  Jurnal în doi timpi jpeg

● Două noi ghiduri de creative writing de la Paralela 45: Anne Manott – Cum înveţi să scrii ficţiune pas cu pas (traducere de Ileana Ioniţă-Iancu) şi William Zinsser – Cum să scriem bine. Ghidul clasic pentru scriitorii de nonficţiune (traducere de Amalia Mărăşescu). E nevoie de astfel de cărţi într-o cultură unde se scrie mult şi mediocru. (Marius Chivu

● Am trecut de cîteva ori prin Haţeg şi niciodată n-am avut timp să vizitez rezervaţia de zimbri. Aflu însă că există o rezervaţie de zimbri, chiar cu un număr mai mare de exemplare decît cea din Haţeg, mult mai aproape de Bucureşti, lîngă localitatea Bucşani, unde se poate ajunge din drumul spre Tîrgovişte. N-am fost acolo, dar sînt convins că poate fi o plimbare reuşită. Altfel spus, să ne mai uităm şi la zimbri, că de boi ne-am săturat. (Andrei Manolescu

● Joi, 29 august, de la ora 19, în Grădina Verona, concert de vară cu fantasticul domn Alexander Bălănescu. A doua zi e vineri, 30 august, aşa că vă urcaţi în maşină şi veniţi la Alba Iulia. Avem festival. (Luiza Vasiliu)

● Cartea fericirii, a Ninei Berberova (Humanitas, 1998, traducere de Petru Creţia). Nici pe departe o nouă apariţie, dar de mult nu am mai citit o carte în care fiecare cuvînt să fie la locul lui şi nimic să nu fie spus convenţional. (Iaromira Popovici)

● S-au împlinit 70 de ani de la apariţia primei ediţii din Micul Prinţ al lui Saint-Exupéry. Rămîne cartea cea mai citită după Biblie. A fost tradusă în peste 270 de limbi şi de dialecte şi s-a spus despre această poveste că ar fi cel mai mare tratat de metafizică al secololui XX. Am tot făcut-o cadou de-a lungul timpului. De fiecare dată cînd am cumpărat cîte un nou exemplar, m-am gîndit că întîlnirea dintre un mic cititor şi Micul Prinţ e pur şi simplu un miracol. (Ana Maria Sandu

● Godot Café Teatru (str. Blănari nr. 14) va găzdui, pe 22 august, spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian, inspirat din notiţele lui Leny Caler, jurnalul lui Mihail Sebastian şi din piesa Jocul de-a vacanţa. Distribuţia: Rodica Mandache, Ana-Ioana Macaria, István Téglás şi Marius Manole. Accesul în sala de spectacol se face prin rezervări la: 021 31 61 682 şi 0736 414 244, între orele 12 şi 19. (Ruxandra Mihăilă

● Sîmbătă, pe 24 august, la Opera Naţională Bucureşti are loc, de la ora 20,30, la cea de-a VII-a ediţie a „Promenadei Operei“, un concert extraordinar de muzică clasică, în aer liber. Intrarea este gratuită. (Stela Giurgeanu

● Simpaticul jurnal al lui Andrei Bodiu, China. Jurnal în doi timpi (Editura Tracus Arte, 2013), povestea a două călătorii „universitare“ în nordul îndepărtat al Chinei, scrisă cu acribie ardelenească şi ironie confucianistă. (Simona Sora

● Sub sloganul „La Muzeul Naţional al Ţăranului Român plouă răcoritor cu teatru independent“, dacă sînteţi în Bucureşti şi vreţi să vă ascundeţi de căldură, în perioada 20-31 august puteţi merge la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Undercloud, unde vor fi cele mai bune 28 de spectacole de teatru independent din toată ţara. (Patricia Mihail)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.