Propunerile Dilema veche

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Propunerile Dilema veche jpeg

● Gabriel Chifu, Însemnări din ţinutul misterios (Editura Cartea Românească, 2011) – un volum liminal, în care obiectele poetice din alte volume s-au interiorizat, ca într-o revelaţie de sine: „Să nu-i dispreţuim pe cei umili, pe cei învinşi, / furtuna pornită din sufletele lor / poate schimba configuraţia pămîntului – îmi zic în vreme ce îngrijesc trandafiri / în curtea casei de la Craiova. / Tai cu foarfeca rămurelele ofilite, / gîndurile curg limpede ca o apă de munte, / stau aici îngropat în linişte. / N-aş mai pleca, n-aş mai pleca. / În fapt, nici n-am unde: / pentru mine / lumea s-a mutat înăuntru.“ (Simona Sora)

● Titlurile româneşti au viaţă scurtă pe ecranele noastre, aşadar nu rataţi premierele cinemtografice din luna martie: Poziţia copilului (regia Călin Peter Netzer), proaspăt premiat la Berlin cu Ursul de Aur, Killing Time (regia Florin Piersic Jr.) şi Domestic (regia Adrian Sitaru). Aveţi de unde alege, oferta e variată: o dramă în care o mamă posesivă, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, încearcă să-şi salveze fiul (Bogdan Dumitrache) după ce acesta a accidentat mortal un copil, o poveste cu umor negru şi cu asasini plătiţi, şi o comedie cu oameni şi animalele lor de companie. Parcă e păcat ca regizorii români să colecţioneze mari premii internaţionale şi spectatorii din ţară să fie atît de puţin curioşi să meargă să le vadă. (Ana Maria Sandu)

● Kinoautomat – primul film interactiv din lume, conceput de către Radúz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expoziţia Mondială din ’67 din Montréal va putea fi văzut (şi testat) pe 7 martie la Cinema Victoria din Cluj, şi pe 9 martie la Centrul Ceh din Bucureşti. Însă, indiferent ce decizie veţi lua (interactivitatea constă în faptul că publicul este întrebat cum preferă să se continue povestea), finalul va fi acelaşi: scena incendierii apartamentului, căci filmul este o satiră la adresa democraţiei. Şi indiferent dacă vă plac sau nu astfel de experimente (din ce în ce mai la modă astăzi), este vorba despre un film care a făcut istorie la vremea respectivă. (Adina Popescu)

● Au început înscrierile la cea de-a doua ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar“, eveniment care îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale mediului editorial local. În concurs intră produsele editoriale ale anului 2012. Sînt invitate să participe toate editurile care sînt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova, care au o filială în România), tipografiile, bibliotecile, librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online, înregistrate ca firme româneşti şi platformele online dedicate promovării cărţilor. Termenul de înscriere a proiectelor în competiţie este 15 martie 2013, iar gala de decernare a premiilor va avea loc pe 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale a României. Mai multe detalii, regulamentul concursului şi formularele de înscriere se găsesc la www.galabundetipar.ro. (Matei Martin)

● La Muzeul de Geologie din Capitală, la magazinul de suveniruri, pe lîngă pietre şi bijuterii din rocă, găsiţi şi plicuri filatelice cu timbre străine, pe categorii. Unul costă doar 3,50 de lei. (Stela Giurgeanu)

● „Camera din faţă“ (de pe Mendeleev 22) e un amestec simpatic şi uşor înghesuit de multe soiuri de ceaiuri şi cafele, şerbet, dulceaţă şi prăjituri de casă. (Iaromira Popovici)

● „Întruchipîndu-l pe Mao“ este o expoziţie inedită de fotografie, a artistei canadiene Nathalie Daoust. Lucrările care îl prezintă pe Mao Zedong – întemeietorul Republicii Populare Chineze – în ipostaze domestice, sînt expuse într-o relaţie subtilă cu exponatele din colecţia Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, conceptul fiind realizat de curatorul Maxim Dumitraş. Mao rămîne la Sîngeorz-Băi pînă în data de 21 aprilie 2013. (Lucian Muntean)

● Hotel Universal la Braşov. Miercuri, 13 martie, la ora 16,00, Librăria „Şt.O. Iosif“ (str. Mureşenilor nr. 14) din Braşov va găzdui (re)lansarea romanului Hotel Universal de Simona Sora, volum apărut la sfîrşitul anului 2012 în colecţia „Ego Proză“ a Editurii Polirom. Vor prezenta: Andrei Bodiu, Alexandru Muşina şi Adrian Lăcătuş, iar Simona Sora va citi un fragment din noul său roman. Dilematicii braşoveni, dar şi cititorii nedilematici cărora le plac hotelurile de tradiţie sînt aşteptaţi cu drag la librărie. (Andrei Manolescu)

Foto:  Maxim Dumitraş

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.