Castele în Spania, Noaptea Filmelor, Eseurile alese

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Castele în Spania, Noaptea Filmelor, Eseurile alese jpeg

ÔŚĆ Doar p├«n─â pe 8 iunie mai pute┼úi vedea, la Biblioteca Metropolitan─â Bucure┼čti, expozi┼úia ÔÇ×Identit─â┼úiÔÇť, prima apari┼úie public─â a bursierilor ÔÇ×Tinere TalenteÔÇť. Programul ÔÇ×Tinere TalenteÔÇť promovat de Funda┼úia ÔÇ×Principesa MargaretaÔÇť sus┼úine tineri arti┼čti din familii cu venituri mici, care nu ├«┼či pot dezvolta poten┼úialul din cauza lipsurilor materiale. Bursierii s├«nt tineri cu v├«rste cuprinse ├«ntre 14 ┼či 24 de ani care studiaz─â la liceele ┼či universit─â┼úile de arte plastice din toat─â ┼úara. Funda┼úia ÔÇ×Principesa Margareta a Rom├ónieiÔÇť a selectat 28 de tineri arti┼čti care vor primi burse de p├«n─â la 2000 de euro pentru dezvoltarea propriului talent. Bursele acoper─â participarea la concursuri na┼úionale ┼či interna┼úionale, masterclass-uri ┼či workshop-uri ├«n Rom├ónia ┼či ├«n str─âin─âtate, achizi┼úionarea de instrumente ┼či materiale de lucru etc. (Matei Martin)

ÔŚĆ Vineri, 7 iunie, de la ora 19, l─âsa┼úi tot ┼či veni┼úi la Libr─âria Bastilia din Bucure┼čti, unde va fi lansat ultimul volum din seria ÔÇ×Prima dat─âÔÇť de la Editura Art, coordonat de Laura Albulescu ┼či Andra Matzal. Printre povestitorii aduna┼úi ├«n carte se num─âr─â ┼či c├«┼úiva dintre membrii redac┼úiei Dilema veche: Ana Maria Sandu, Marius Chivu, Luiza Vasiliu, Matei Martin, Ion Barbu ┼či Matei Ple┼ču. Numai motive de bucurie. (Patricia Mihail)

ÔŚĆ S├«mb─ât─â, pe 8 iunie, de la ora 20, la ArCuB, spectacolul ├Änsemn─ârile unui nebun, de Nikolai Vasilievici Gogol, cu Marius Manole, al─âturi de violonistul ┼či compozitorul Alexander B─âl─ânescu. Regia este semnat─â de Felix Alexa. (Stela Giurgeanu)

ÔŚĆ ÔÇ×Noaptea Lung─â a Filmelor ScurteÔÇť ÔÇô s├«mb─ât─â, 8 iunie, la Turbohalle: 26 de filme scurte din 15 ┼ú─âri, o noapte-maraton cu ┼čase ore de produc┼úii recente care au f─âcut ocolul lumii trec├«nd prin cele mai prestigioase festivaluri de film (Oscar, Cannes, Berlin, BAFTA, Toronto); plus un DJ set cu Electric Brother, board games ┼či expozi┼úia colectiv─â ÔÇ×Bucure┼čti OptimixedÔÇť, o interven┼úie artistic─â spontan─â care prezint─â capitala din perpectiva a 12 tineri ilustratori. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro. (Marius Chivu)

ÔŚĆ Eseurile alese ale lui T.S. Eliot (Editura Humanitas, 2013) e o carte care vorbe┼čte despre literatur─â din interior ┼či care a marcat istoria g├«ndirii critice a secolului XX. Autorul lor ÔÇô deopotriv─â poet, critic ┼či dramaturg ÔÇô a primit Premiul Nobel ├«n 1948. Citindu-l, nu po┼úi s─â zici dec├«t c─â a avut o minte sclipitoare. (Ana Maria Sandu)

ÔŚĆ Frivol-dramaticul roman al lui N. Steinhardt, C─âl─âtoria unui fiu risipitor, (Polirom & M─ân─âstirea Rohia, 2013) cartea unui narator s─âtul de literatura realist─â ┼či care voia, mai mult ca orice ÔÇ×o literatur─â feeric─â, o feerie modern─â, hoteluri ┼či aventuri, localit─â┼úi balneare ┼či fericire... c─âr┼úi dintre acelea pe care le cite┼čti vara, dar s─â nu-┼úi fie ru┼čine de ele iarna...ÔÇť. Romanul de dinaintea Jurnalului fericirii... (Simona Sora)

ÔŚĆ Petre Sirin, Castele ├«n Spania, Cronic─â de familie (1949ÔÇô1959) ÔÇô File de jurnal, ├«nsemn─âri r─âzle┼úe, pagini de coresponden┼ú─â ÔÇô secven┼úe memorialistice legate prin comentariul naratorului. Petre Sirin s-a n─âscut la 29 mai 1926 la Chi┼čin─âu, fiu al unui polonez din Odessa, Anatolie Petrovici Hr┼čanovschi, ┼či al unei ucrainence din Kiev, Xenia Zaharovna (n. Oppocov). Studiaz─â la Liceul ÔÇ×Matei BasarabÔÇť, apoi este admis la Institutul Francez din Bucure┼čti. ├Äl are ca mentor spiritual pe Roland Barthes, de care ├«l va lega o mare amici┼úie. ├Än 1952, intr─â la sec┼úia Regie de film a Institutului de Art─â Teatral─â ┼či Cinematografic─â Bucure┼čti. Este repartizat la Studioul ÔÇ×Al. SahiaÔÇť, unde regizeaz─â unul-dou─â filme de scurtmetraj pe an ┼či ├«┼či dedic─â restul timpului lucr─ârilor literare de sertar. ├Än 1979 se retrage la Bran, al─âturi de tovar─â┼čul s─âu de-o via┼ú─â, Alexandru Lupescu, care este ┼či autorul prefe┼úei. P├«n─â la pensionare (1986), va conduce Catedra de art─â teatral─â ┼či cinematografic─â a ┼×colii Populare de Art─â din Bra┼čov. Moare pe 2 aprilie 2003, la Bran. (Iaromira Popovici)

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.