Propunerile Dilema veche - snooker, dans, teatru

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Propunerile Dilema veche   snooker, dans, teatru jpeg

●  „Lettrists, Isou & Co“ este atracţia sezonului, poate a anului, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. O expoziţie senzaţională despre un moment cu totul special din istoria artei şi literaturii. Expoziţia e panoramă istorică şi tematică cu peste o sută de lucrări, documente şi filme, unele dintre ele fiind deja prezentate anterior la Centre Pompidou din Paris şi la Reina Sofia din Madrid. Expoziţia include atît opere cunoscute, cît şi lucrări inedite ale artiştilor lettrişti: Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean- Paul Curtay, Guy Debord, Alain De Latour, François Dufręne, Antoine Grimaud, Isidore Isou, Aude Jessemin, Maurice Lemaître, François Letaillieur, Marc’O, Gabriel Pomerand, Poucette, François Poyet, Roberdhay, Ralph Rumney, Roland Sabatier, Alain Satié, Jacques Spacagna, Florence Villers, Rosie Vronski, Gil Wolman. (Matei Martin)

● Aţi trecut, probabil, de nenumărate ori prin dreptul restaurantului „Pescarul“, de lîngă Piaţa Universităţii din Bucureşti. L-am redescoperit de curînd. Parcă, după atîtea locuri şic, cu aer de Ikea, merge şi unul retro. Cîrciuma e din perioada interbelică şi are un capitonaj de lemn care te face să te gîndeşti la burta unei corăbii. Chelneriţele sînt oldschool (mă gîndesc la perioada comunistă), borşul bun şi lăutarii profi. Aşadar, doar pentru cei care vor, uneori, să mai călătorească în timp. (Ana Maria Sandu)

● Am văzut Argo înainte ca filmul să primească Oscarul. Deşi mi s-a părut bun, nu mi-a trecut prin minte că ar putea lua premiul cel mare. M-am gîndit, atunci, că or exista destule filme şi mai bune. Se pare că m-am înşelat. În ceea ce priveşte un alt film care a concurat la Oscar, Anna Karenina, nu m-aş omorî să-l văd. Asta pentru că nu-mi pot închipui cum o ecranizare a clasicului roman, realizată în zilele noastre, ar putea scăpa fără un iz de telenovelă. Dar poate că mă înşel din nou. (Andrei Manolescu)

● Ultimul mare campionat de snooker, înainte de Campionatul Mondial care începe săptămîna viitoare: Open-ul Chinei, pe 25 martie. (Stela Giurgeanu)

● Două seri dansante (întîmplător, ambele în Club Control din Bucureşti): vineri, 22 martie, ora 22,00, „Improvizaţie pe sunetul unei nopţi“, cu Avant’ n’Gard, Norzeatic şi Alexandru Arcuş, un concert la lumina lunii din Control, pentru o dezmorţire sonoră cît mai blîndă; sîmbătă, 23 martie, ora 22,00, The Irrepressibles – „Nude“, o trupă care s-a plimbat deja pe la Barbican-ul din Londra şi Cité de la Musique din Paris, şi despre care The Guardian a scris că „fiecare performance al lor e o veritabilă extravaganţă teatrală“. (Luiza Vasiliu)

● Pe 22 martie, la Muzeul Antipa va avea loc vernisajul expoziţiei „The Human Body“, cu peste 200 de exponate – corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, asupra corpului omenesc. Produsă de GForce ExhibitionS şi organizată de Events, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, expoziţia a avut deja peste 20 de milioane de vizitatori în întreaga lume şi va fi deschisă la Bucureşti pînă pe 30 iunie. (Simona Sora)

● În martie aş vrea să ajung la piesa Lear(a), pusă în scenă de către regizorul Andrei Şerban la Teatrul „Bulandra“. Un Shakespeare reinterpretat, cu Mariana Mihuţ în rolul regelui Lear şi o distribuţie exclusiv feminină. Numai bună pentru „luna femeilor“, într-adevăr. Grăbiţi-vă, biletele se dau repede! (Patricia Mihail)

● Noi apariţii în două dintre seriile mele de autor preferate de la Editura Polirom: Vladimir Nabokov – Priveşte-i pe arlechini (traducere de Anca-Gabriela Sîrbu) şi José Saramago – Lucarna (traducere de Simina Popa), două cărţi pentru care, dacă n-ai timp să le citeşti pe-ndelete, merită să-ţi iei două zile de concediu. (Marius Chivu)

● Filmul Flight (2012), în regia lui Robert Zemeckis (autorul lui Forrest Gump), cu Denzel Washington – pentru că nimic nu e cum te-ai aştepta să fie, ci problemele – cît se poate de serioase, inclusiv cele de conştiinţă – se pun palpitant, subtil şi surprinzător. (Iaromira Popovici)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.