Holy Motors, Lună Plină, Vara Magică

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
 Holy Motors, Lună Plină, Vara Magică jpeg

● Printre premierele lunii august la HBO este şi filmul Holy Motors / Sfintele motoare (regia lui Leos Carax, 2012). Aşa că, dacă l-aţi ratat la cinema, recuperaţi-l sau revedeţi-l. E provocator, nebunesc, melancolic, inclasabil. Denis Levant, actorul fetiş al lui Carax, e un spectacol. E vorba despre o istorie a cinemaului care îţi taie răsuflarea. La final, n-ai cum să nu te întrebi dacă nu e cumva mai uşor să intri în pielea altor personaje decît să te simţi bine în propria piele. (Ana Maria Sandu)

● Doi jurnalişti independenţi, un artist vizual şi un creative director s-au apucat să lucreze la o serie de reportaje despre diversitatea religioasă din România (unde se pare că există peste 30 de culte şi mişcări spirituale). Ideea e simplă: „Vrem să mergem la toţi şi să-i întrebăm ce este Dumnezeu“, primul episod e deja online („Ce este Dumnezeu pentru musulmani“), iar echipa are nevoie de sprijin financiar ca să-şi poată duce proiectul pînă la capăt. Dacă vi se pare importantă această cartografiere spirituală a ţării în care trăim, atunci intraţi pe http://dumnezeu.casajurnalistului.ro/ (Luiza Vasiliu)

● Antologia Lucrurile pe care le-am văzut (1979-1986) din poezia lui Alexandru Muşina (Editura Tracus Arte, 2013, ilustraţii de Mircia Dumitrescu), minunate poeme ale magistrului A.M. pe care nu avem cum să le mai citim ca acum o lună. Iată-l pe ultimul antologat, intitulat „Envoi“: Eu, Ens Bertrans, m-am mutat din castel într-o vizuină. / E rece piatra, e cald pămîntul. În mai/ Abia înfloreşte corcoduşul. Cine va prinde / Toamna, inimi mici şi roşii puzderie va aduna. / Cît despre zăpadă şi despre îngheţ, / Vie, dacă e vremea lor! Eu am / Învăţat a dormi şi-a tăcea. (Simona Sora)

● 2013 este Anul Prieteniei Polono-Române. Cu această ocazie, Orchestra Sinfonia Iuventus din Polonia se va afla pentru prima dată în ţara noastră, unde va concerta – sub bagheta dirijorului Tadeusz Wojciechowski – miercuri, 7 august, de la ora 19, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Vara Magică“, dar şi joi, 8 august, tot de la ora 19, în Sala Casino din Sinaia, în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii“. Programul va cuprinde lucrări ale unor compozitori polonezi şi europeni, precum Stanislaw Moniuszko, Witold Lutoslawski şi Frank Liszt. (Patricia Mihail)

● Mai e puţin pînă la Summer Well (10-11 august), festivalul prezentat de Orange pe domeniul Ştirbey, unde o să avem parte de cel mai bun, căci cel mai brit, line-up al anului: The XX, The Courteeners, Alunageorge, Eugene McGuinness, Blood Red Shoes (10 august) şi Suede, The Vaccines, Everything Everything, Spector şi The Family Rain (11 august). Totul e de văzut & ascultat! Mai multe la summerwell.ro/editia.2013. (Marius Chivu)

● Rocky Horrror Picture Show (1975, Jim Sharman), la Paris, la Studio Gallande. Nu doar vizionarea filmului care a rulat cel mai mult timp în cinematografe şi cu foarte mulţi fani, ci şi un live show pe marginea lui, susţinut de o trupă care interpretează personajele, aruncă peste spectatori cu apă, orez, şi chiar cu... ei înşişi, în anumite momente. (Iaromira Popovici)

● Primul week-end din august aduce bucureştenilor un tîrg de „bijuterii handmade, haine vintage, creme bio, obiecte inedite, precum şi ultimele creatii ale tinerilor designeri autohtoni“. Fashion (F)Estival are loc la clubul „La Historia“, din Centrul Vechi, str. Sf. Dumitru, nr. 3. (Stela Giurgeanu)

● Cea de a II-a ediţie a Festivalului de Film Fantastic & Horror „Lună Plină“ primul festival din România dedicat cinematografiei de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu. Peisajele din zonă sînt minunate, imaginile de pe ecran sînt îngrozitoare – dacă nu vă sperie această alăturare contradictorie, vă invit să mergeţi. Programul festivalului se găseşte la http://lunaplinafestival.ro/. (Matei Martin)

● Un articol extrem de simpatic, ironic ş.a.m.d. (numai de bine) scris de Simona Catrina pe adevărul.ro: „La mare, la soare, căpşoarele sînt goale“. Începe aşa: „«Turiştii au luat cu asalt litoralul care s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au scos mai mulţi bani din buzunar pentru o distracţie pe cinste». De cîte ori auziţi asta zilnic, la TV?“. Răspuns: de prea multe ori. Aşa că închideţi televizoarele şi citiţi articolul întru delectare. (Mircea Vasilescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.