Holy Motors, Lună Plină, Vara Magică

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
 Holy Motors, Lună Plină, Vara Magică jpeg

● Printre premierele lunii august la HBO este şi filmul Holy Motors / Sfintele motoare (regia lui Leos Carax, 2012). Aşa că, dacă l-aţi ratat la cinema, recuperaţi-l sau revedeţi-l. E provocator, nebunesc, melancolic, inclasabil. Denis Levant, actorul fetiş al lui Carax, e un spectacol. E vorba despre o istorie a cinemaului care îţi taie răsuflarea. La final, n-ai cum să nu te întrebi dacă nu e cumva mai uşor să intri în pielea altor personaje decît să te simţi bine în propria piele. (Ana Maria Sandu)

● Doi jurnalişti independenţi, un artist vizual şi un creative director s-au apucat să lucreze la o serie de reportaje despre diversitatea religioasă din România (unde se pare că există peste 30 de culte şi mişcări spirituale). Ideea e simplă: „Vrem să mergem la toţi şi să-i întrebăm ce este Dumnezeu“, primul episod e deja online („Ce este Dumnezeu pentru musulmani“), iar echipa are nevoie de sprijin financiar ca să-şi poată duce proiectul pînă la capăt. Dacă vi se pare importantă această cartografiere spirituală a ţării în care trăim, atunci intraţi pe http://dumnezeu.casajurnalistului.ro/ (Luiza Vasiliu)

● Antologia Lucrurile pe care le-am văzut (1979-1986) din poezia lui Alexandru Muşina (Editura Tracus Arte, 2013, ilustraţii de Mircia Dumitrescu), minunate poeme ale magistrului A.M. pe care nu avem cum să le mai citim ca acum o lună. Iată-l pe ultimul antologat, intitulat „Envoi“: Eu, Ens Bertrans, m-am mutat din castel într-o vizuină. / E rece piatra, e cald pămîntul. În mai/ Abia înfloreşte corcoduşul. Cine va prinde / Toamna, inimi mici şi roşii puzderie va aduna. / Cît despre zăpadă şi despre îngheţ, / Vie, dacă e vremea lor! Eu am / Învăţat a dormi şi-a tăcea. (Simona Sora)

● 2013 este Anul Prieteniei Polono-Române. Cu această ocazie, Orchestra Sinfonia Iuventus din Polonia se va afla pentru prima dată în ţara noastră, unde va concerta – sub bagheta dirijorului Tadeusz Wojciechowski – miercuri, 7 august, de la ora 19, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Vara Magică“, dar şi joi, 8 august, tot de la ora 19, în Sala Casino din Sinaia, în cadrul Festivalului „Enescu şi muzica lumii“. Programul va cuprinde lucrări ale unor compozitori polonezi şi europeni, precum Stanislaw Moniuszko, Witold Lutoslawski şi Frank Liszt. (Patricia Mihail)

● Mai e puţin pînă la Summer Well (10-11 august), festivalul prezentat de Orange pe domeniul Ştirbey, unde o să avem parte de cel mai bun, căci cel mai brit, line-up al anului: The XX, The Courteeners, Alunageorge, Eugene McGuinness, Blood Red Shoes (10 august) şi Suede, The Vaccines, Everything Everything, Spector şi The Family Rain (11 august). Totul e de văzut & ascultat! Mai multe la summerwell.ro/editia.2013. (Marius Chivu)

● Rocky Horrror Picture Show (1975, Jim Sharman), la Paris, la Studio Gallande. Nu doar vizionarea filmului care a rulat cel mai mult timp în cinematografe şi cu foarte mulţi fani, ci şi un live show pe marginea lui, susţinut de o trupă care interpretează personajele, aruncă peste spectatori cu apă, orez, şi chiar cu... ei înşişi, în anumite momente. (Iaromira Popovici)

● Primul week-end din august aduce bucureştenilor un tîrg de „bijuterii handmade, haine vintage, creme bio, obiecte inedite, precum şi ultimele creatii ale tinerilor designeri autohtoni“. Fashion (F)Estival are loc la clubul „La Historia“, din Centrul Vechi, str. Sf. Dumitru, nr. 3. (Stela Giurgeanu)

● Cea de a II-a ediţie a Festivalului de Film Fantastic & Horror „Lună Plină“ primul festival din România dedicat cinematografiei de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu. Peisajele din zonă sînt minunate, imaginile de pe ecran sînt îngrozitoare – dacă nu vă sperie această alăturare contradictorie, vă invit să mergeţi. Programul festivalului se găseşte la http://lunaplinafestival.ro/. (Matei Martin)

● Un articol extrem de simpatic, ironic ş.a.m.d. (numai de bine) scris de Simona Catrina pe adevărul.ro: „La mare, la soare, căpşoarele sînt goale“. Începe aşa: „«Turiştii au luat cu asalt litoralul care s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au scos mai mulţi bani din buzunar pentru o distracţie pe cinste». De cîte ori auziţi asta zilnic, la TV?“. Răspuns: de prea multe ori. Aşa că închideţi televizoarele şi citiţi articolul întru delectare. (Mircea Vasilescu)

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.