Cannes la Bucureşti, Festivalului SoNoRo, Jocuri ale vîrstei tîrzii

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Cannes la Bucureşti, Festivalului SoNoRo, Jocuri ale vîrstei tîrzii jpeg

● Mai sînt doar două săptămîni pînă cînd începe a opta ediţie a Festivalului SoNoRo. Bucureştenii probabil că s-au obişnuit deja cu acest eveniment şi cu frumoasele săli în care au loc concertele. Anul acesta, însă, festivalul se va dezvolta şi la Cluj, şi la Iaşi, iar clujenii au chiar ocazia să-l vadă, pentru prima oară la ei în oraş, pe fabulosul violonist Gilles Apap. (Andrei Manolescu)

● Dacă n-aţi fost la Cannes anul ăsta, vine Cannes-ul la dvs. Între 25 şi 31 octombrie, la Bucureşti. Şapte zile de filme, întîlniri cu regizori şi actori, masterclass-uri. Recomand mai ales retrospectiva Maurice Pialat, Palme d’Or-ul lui Kéchiche, Inside Llewyn Davis al fraţilor Coen, Only Lovers Left Alive al lui Jarmush. Luaţi-vă bilete din timp, ca nu cumva să rămîneţi fără. Detalii pe filmedefestival.ro (Luiza Vasiliu)

● Dacă n-aţi ajuns încă în mall-ul Promenada din Bucureşti, aveţi acum un motiv să o faceţi. Odată cu deschiderea noii Librării Cărtureşti, între 22 octombrie şi 5 noiembrie puteţi vedea istoria scaunului în 100 de miniaturi. Dacă v-aţi întrebat cum s-a schimbat acest obiect de la revoluţia industrială pînă la experimentul artistic, răspunsul o să-l găsiţi în această ingenioasă expoziţie. (Ana Maria Sandu)

● Expoziţia Irinei Maria Meleşteu, de la Teatrul Masca: o fetiţă de 11 ani care surprinde, în ipostaze şi lumini potrivite, instantanee din Festivalul Statuilor Vivante, organizat în iunie de acelaşi teatru. (Iaromira Popovici)  

● Vineri, 18 octombrie, e Gala Verdi. Orchestra Naţională Radio interpretează fragmente din operele Il Trovatore, Nabucco, Rigoletto, Aida, Don Carlo, Falstaff. Invitaţii speciali ai serii sînt soliştii Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Teodor Ilincăi şi Ion Dimieru. (Matei Martin)

● Pe 18 octombrie are loc – dar nu la noi – premiera remake-ului unui clasic horror – Carrie din 1976, în regia lui Brian De Palma. Noul Carrie este regizat de Kimberly Peirce şi are în rolurile principale pe Chloe Grace Moretz şi Julianne Moore. (Stela Giurgeanu)

● Dacă v-a plăcut Jocuri ale vîrstei tîrzii şi Portretul unui bărbat imatur, sigur veţi gusta şi noul roman al lui Luis Landero – Chitaristul (miraculos tradus în româneşte de Cătălina Iliescu Gheorghiu, la Editura ALLFA), o poveste despre toate iluziile adolescenţei y compris cea a scrisului. (Simona Sora)

● Joi, 17 octombrie, de la 18,30, în Café Verona de la Cărtureşti se lansează volumul X:20 – o radiografie a artei româneşti după 1989, în prezenţa autorului Erwin Kessler şi a lui Sorin Alexandrescu. Lucrarea a apărut la Editura Vellant şi „explorează transformările structurii sociale şi evoluţia demografică a lumii artistice locale, schimbarea, multiplicarea şi diversificarea instituţiilor care o guvernează, alterările şi transformările discursului artistic, de la nivelul tehnic pînă la cel iconografic, retoric şi stilistic, dar şi momentele cele mai importante ale receptării şi promovării artei contemporane locale, căutînd să remarce evenimentele, organizaţiile şi fenomenele care au adus şi produs noul“. Mai multe detalii pe vellant.ro. (Patricia Mihail)

● „Singurătatea nu se supune legilor fizicii“ spune personajul-narator din micul roman Prieten drag, tovarăş al răposatului (traducere de Antoaneta Olteanu, Editura Curtea Veche, 2012) al lui Andrei Kurkov, scriitor pe care-l puteţi întîlni în carne şi oase la Iaşi, în cadrul FILIT, vineri, 25 octombrie, alături de Ştefan Agopian şi Cecilia Ştefănescu, la o lectură-dezbatere moderată chiar de mine. Găsiţi programul complet al festivalului la filit-iasi.ro (Marius Chivu).

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.