TIFF, Sweet Nightmares, Magic history

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
TIFF, Sweet Nightmares, Magic history jpeg

● TIFF 2013 începe pe 31 mai. Timp de zece zile, pînă pe 9 iunie, cinefilii din toată ţara îşi dau întîlnire la Cluj. Filme pentru toate gusturile, regizori şi actori români şi străini, petreceri, concerte, discuţii, workshop-uri, nopţi lungi, săli de cinema pline, atmosferă adevărată de festival. (Ana Maria Sandu)

●  Săptămîna viitoare se redeschide Muzeul Colecţiilor de Artă. După îndelungi renovări şi restaurări, avem acces, în sfîrşit, în toate sălile acestui muzeu esenţial. Nu-l ocoliţi! (Matei Martin)

● Primul roman al Laviniei Bălulescu, La mine-n cap (Editura Cartea Românească, 2013) – o poveste suprarealistă despre lumile din capul „unic“ al unui cuplu de îndrăgostiţi, cîteva ipoteze despre fericire, întretăiate de scurte poeme autiste, ca acesta: „Cînd o să mă fac mare o să trăiesc veşnic. Nu o să fiu niciodată bătrînă, bolnavă, urîtă, mută sau surdă, n-o să fiu grasă, nici slabă, nici pistruiată şi nici n-o să am reumatism. Cînd o să mă fac mare, viaţa mea nu o să se mai termine...“ (Simona Sora)

● Sweet Nightmares, albumul cu cele 11 picturi onirice ale lui Roman Tolici, apărut la Editura Vellant în colaborare cu H’art Gallery, prefaţat de Dan Popescu. Obsesii din copilărie, simboluri culturale, scene horror, geografii şi arhitecturi stranii – 11 imagini de coşmar bine temperat de viziunea unui mare artist. (Marius Chivu)

● Expoziţia de sculptură şi desen a Janei Gertler, „Imagini din spatele frunţii“, care reuneşte peste 40 de lucrări (sculptură şi desen) provenind din colecţia artistei, cît şi din colecţii particulare. Vernisajul a avut loc joi, 23 mai şi expoziţia va fi deschisă pînă pe 23 iunie. (Iaromira Popovici)

● Pornind de la expoziţia de cadavre umane de la Muzeul „Antipa“, Alexandra Ion şi dr. Valentin-Veron Toma, de la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“, organizează şi moderează o masă rotundă intitulată „Des-coperind corpul uman: expunerea corpului în spaţiul public. Expoziţia «The Human Body»“. Evenimentul va avea loc marţi, 4 iunie 2013, între orele 10,30 şi 13,30, la Librăria Bastilia şi îi va avea drept invitaţi pe antropologii Vintilă Mihăilescu, Lucia Terzea-Ofrim, Călin Cotoi, Alexandru Dincovici, sociologul Gabriel Jderu, biologul Mihaela Marcu-Lapadat, Aurora Stănescu (coordonatoarea departamentului de PR al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“) şi jurnalistul Vlad Mixich. (Patricia Mihail)

● Pînă pe 3 iunie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană puteţi vedea expoziţia „Lettrists, Isou & Co“, o premieră în România a curentului artistic întemeiat la începutul anilor ’40 de către Isidore Isou şi Gabriel Pomerand, un curent care considera că esenţa poeziei se găseşte în expresivitatea literelor. (Stela Giurgeanu)

● „Magic history“: cel mai mare spectacol de iluzionism prezentat vreodată în România – sau cel puţin aşa promite realizatorul său, Andrei Teaşcă – va avea loc pe 3 iunie la Palatul Naţional al Copiilor. Spectacolul îşi propune să prezinte o poveste a magiei şi un periplu de-a lungul istoriei sale, din trecut şi pînă în zilele noastre. (Adina Popescu)

● Un eseu foarte interesant al lui Jan Werner Müller (profesor de ştiinţe politice la Princeton) apărut pe www.eurozine.com: „Should Brussels intervene in EU member States?“ Noi, păţiţi cum sîntem (mai ales în vara lui 2012), am zice pur şi simplu că da, sigur că Bruxelles-ul trebuie să intervină. Dar argumentaţia şi exemplele (Austria, Ungaria, Italia Ungaria şi, bineînţeles, România şi Bulgaria) sînt mai complexe. Concluzia: „Fiind o comunitate politică, UE are graniţe externe şi interne: unde încetează să funcţioneze democraţia liberală şi domnia legii, se termină şi Europa.“ (Mircea Vasilescu)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.