Bumbata, Blue Jasmine, Balkanik

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Bumbata, Blue Jasmine, Balkanik jpeg

● Bumbata lui Cosmin Bumbuţ, cu prefaţa de Attila Bartis (Editura Punctum, 2013), o carte-confesiune-album despre libertate, prietenie, coincidenţe şi alegeri de viaţă, un imago-roman ce-ar putea să devină film. (Simona Sora

● Eu şi tu (Io e te), ultimul film al lui Bernardo Bertolucci (Ultimul tango la Paris, Ultimul împărat, Micul Buddha), după aproape zece ani de pauză regizorală, a avut premiera în România pe 6 septembrie. Eu şi tu este primul film în limba italiană, cu actori italieni şi filmat exclusiv în Italia, după 30 de ani de producţii internaţionale. (Iaromira Popovici

● Ediţia aniversară – adică a X-a – a Nostalgiei lui Mircea Cărtărescu (situat de cronicarii străini între „un George Lucas poet“ – New York Sun, şi „un Proust psihedelic“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung), tipărită de Editura Humanitas într-un format elegant, cartonat, pe hîrtie volumetrică şi cu supracopertă. Cel mai bun volum de povestiri din literatura română şi singura carte de ficţiune de la noi care-şi merită cu adevărat titlul de carte cult! (Marius Chivu

● Noi sîntem familia Miller (We’re the Millers, 2013, regia Rawson Marshall Thurber) cu Jennifer Aniston, Jason Sudeikis – o comedie mai puţin stupidă decît mă aşteptam, care emite o idee viabilă despre familie: aceasta poate reprezenta un număr de oameni nu neapărat înrudiţi, dar care îşi poartă de grijă unul altuia şi se pot baza unul pe altul în special în situaţii dificile. (Iaromira Popovici

● În weekendul 14-15 septembrie, în Parcul Izvor din Bucureşti avem BikeFest – „cel mai mare festival dedicat bicicliştilor şi bicicletelor de toate felurile“. Tot în cadrul festivalului va avea loc şi Talciocul de Biciclete, organizat de Portocala Mecanică şi BiţaColor, unde veţi putea vinde sau/şi cumpăra biciclete şi tot felul de accesorii (lanţuri, ghidoane, claxoane, lumini etc.). Aşa că luaţi-vă bicicletele şi pregătiţi-vă de sărbătoare! Mai multe detalii pe www.ivelo.ro/bikefest şi pe www.portocalamecanica.ro. (Patricia Mihail)  

● Cea de-a treia ediţie a Festivalului de muzică şi cultură balcanică va avea loc între 13 şi 15 septembrie în Grădina Uranus din Bucureşti. Fanfara Ciocîrlia, Taraful Haiducilor, Mitsoura, Bălănescu Quartet&Klaus Obermaier sînt doar cîteva dintre numele invitate la Balkanik. Noi am dansat de curînd, la Alba Iulia, la concertul Fanfarei Ciocîrlia, deci ştim ce spunem. (Ana Maria Sandu

● Blue Jasmine, cel mai nou film al lui Woody Allen, un comentariu caustic şi fără speranţă la Un tramvai numit dorinţă, cu o Cate Blanchett magnifică, jucînd un personaj care a pierdut totul în afara genţilor Louis Vuitton, şi scapă, puţin cîte puţin, controlul. Un Woody din vremurile bune. (Luiza Vasiliu

● Pentru iubitorii de snooker: începe Masters-ul de la Shanghai, pe 16 septembrie! Sperăm să vedem cît mai multe transmisiuni live pe Eurosport. (Stela Giurgeanu)  

● Între 12 septembrie 2013 – 31 mai 2014, graficianul Alexandru Ciubotariu va fi prezent la Biblioteca Naţională a României (spaţiul expoziţional Palimpsest – Mezanin), unde va fi găzduită expoziţia Arta Benzii Desenate. Aceasta face parte din proiectul de autor „Muzeul Benzii Desenate“ şi îşi propune să descrie aventura de peste un secol a benzii desenate româneşti. Vernisajul expoziţiei va avea pe 12 septembrie 2013, la ora 18,00. Intrarea este liberă. (Cristina Ştefan

● La grădina Muzeului Antipa, în fiecare weekend al lunii septembrie se organizează proiecţii în aer liber (şi cu intrare gratuită) de filme documentare cu animale, difuzate de Digi Animal World. Printre altele, veţi avea parte de jungle tropicale şi de peisaje vulcanice, chiar în centrul Bucureştiul. Mă gîndesc că poate fi relaxant... (Adina Popescu)

974 16 Iamandi coperta jpeg
Pledoarie pentru revalorizarea arhaicului
Sîntem destul de receptivi la astfel de influențe, de care uneori nici nu mai sîntem conștienți.
p 17 2 jpg
Puzzle
Pe urmele ei, Serre-moi fort se dovedește un veritabil film de laborator, de joacă cu posibilitățile mediului
974 17 Breazu jpeg
Anatolia neopsihedelică
Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.
p 23 Omul ideal, 1943 jpg
Victor Brauner – Alfa și Omega. Pictura în ceară și „desenul cu lumînarea“
În creația brauneriană a anilor 1943-1945, desenul incizat în ceară devine o imagine magică adecvată timpurilor moderne.
Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.