Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Festivalul de Jazz de la Gărîna, Opera Nights, Radu Cosaşu jpeg

● Cartea istoricului american Timothy Snyder – Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, tradusă anul trecut în româneşte sub titlul Tărîmul morţii: Europa între Hitler şi Stalin, este o istorie crudă a crimelor în masă săvîrşite în Estul şi centrul Europei şi a calculelor politice din vremea celor doi tirani care au dus la aceste crime. Cine crede că ştie totul despre perioada respectivă va afla, citind cartea, că se înşală. Autorul pune toate lucrurile descoperite cap la cap şi le prezintă în mod sec, ca un om de ştiinţă. Rezultatul e de-a dreptul îngrozitor. De altfel, de-a lungul timpului, Dilema veche a publicat texte pe această temă, semnate de Timothy Snyder.  (Andrei Manolescu)

● Prin Bucureştii lui Caragiale de Dan Roşca (Editura Ars Docendi, 2012) este o reconstituire „la pas“ a străzilor, caselor, locurilor bucureştene din vremea lui Caragiale. Minuţios şi exact, autorul descrie tot, evocă atmosfera, ţese pînza prezenţelor caragialiene, pornind de la personaje, denumiri ori citate din operă. Pentru un oraş lovit din toate părţile – aşa cum a fost Bucureştiul în ultimele decenii –, punerea în pagină a vremurilor cînd urbea începea să se modernizeze e nu numai fermecătoare, dar şi utilă pentru a reconstitui, pe cît se mai poate, identitatea bucureşteanului autentic. (Mircea Vasilescu)

● Seria de autor a Supravieţuirilor lui Radu Cosaşu, de la Editura Polirom, a ajuns la volumul V – Logica. Vă pot spune doar atît – nu există lectură mai tonică, mai tulburătoare şi mai ataşantă decît această mărturie a celui care „a deprins cu greu meseria omului care stă acasă şi nu face nimic.“ În caz că vă întrebaţi ce cărţi să vă luaţi în vacanţă, mergeţi pe mîna noastră. Aproape că n-o să mai conteze destinaţia aleasă. Dacă nu plecaţi, să ştiţi că Sanseverina, Ecaterina, tanti Verona sau alte personaje feminine fabuloase ale lui Radu Cosaşu nu sînt pretenţioase, aşa că vă puteţi împrieteni cu ele şi la o terasă umbroasă din oraş. (Ana Maria Sandu)

● După seria de articole dedicate recent, de Dumitru Ungureanu, trupelor Phoenix şi Sfinx, în rubrica sa din Suplimentul de cultură, în nr. 420 al Observatorului cultural, traducătorul George Volceanov publică un substanţial eseu despre paradoxurile rock-ului românesc în comunism. Analiza este coerentă şi aduce multe informaţii, însă trebuie să-l corectez acolo unde crede că versul lui Florin Iaru – „aer cu diamant“ (sic!) –, care a şi dat titlul celebrului volum colectiv, ar fi „o stîngace traducere a sintagmei“ beatles-iene „the sky with diamonds“. Nu este o traducere, este chiar un citat, asumat în cheia ironiei, ca multe, foarte multe din versurile optzeciştilor. Altfel, foarte interesant eseu despre cultura pop din comunism! (Marius Chivu)

● Grupajul dedicat lui Alexandru Muşina în ultimul Observator cultural, cîteva texte rare în care e evocat un scriitor unic, „miracolul perpetuu al unei inteligenţe ironice“ (Caius Dobrescu), „omul căruia îi datorez esenţialul“ (Andrei Bodiu), „un mentor informal, o instituţie alternativă“ (Paul Cernat), un „om care gîndea  fără întrerupere“ (Livius Ciocârlie), „un Păcală înţelept, filozof, nebunul-înţelept al literaturii noastre, Regele Sărbătorii. Regele Dimineţii“ (Ruxandra Cesereanu), un „şef de şcoală poetică „ (Radu Vancu). De răscitit!  (Simona Sora)

● Între 10 şi 15 iulie, Opera Nights 2013, la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Magna Curia din Deva. Vor participa orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Constanţa, împreună cu artişti de la Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ – Bucureşti, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova.  Şi pentru că vorbim de operă, sună tentant spectacolul Trubadurul de Verdi, pe 11 iulie, în decorul de la Castel. (Adina Popescu)

● Duminică, 7 iulie, începe Festivalul de Poezie şi Jazz de la Mogoşoaia. Primul spectacol – de la ora 18 – îi are ca protagonişti pe poetul Traian T. Coşovei şi pe muzicienii de la Three for Helen, care vor cînta alături de saxofonistul Cătălin Milea. (Matei Martin)

● Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“ – artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (Stela Giurgeanu)

● N-am aici destul spaţiu ca să fac o listă cu toate motivele pentru care ar trebui să vă urcaţi miercurea viitoare într-o maşină sau într-un tren (pînă la Reşiţa Nord, cu schimbare în Caransebeş, la 6 dimineaţa) şi să mergeţi la Festivalul de Jazz de la Gărîna. Scriu doar cîteva nume: Bill Frisell, Charles Lloyd, John Surman, In the Country, Magnus Öström (pentru restul, intraţi pe site-ul festivalului: www.garana-jazz.ro) şi sper c-o să ne vedem acolo. (Luiza Vasiliu)

● Joi, 4 iulie, începînd cu ora 19, sînteţi invitaţi pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o „seară americană“ alături de T.O. Bobe, Vali Florescu, Iulia Gorzo şi Radu Paraschivescu, care vor recompune „fabulosul şi devoratorul“ oraş Los Angeles, din cartea Vise de pe Bunker Hill a scriitorului John Fante. (Patricia Mihail)

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.