Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran

Publicat în Dilema Veche nr. 498 din 29 august - 4 septembrie 2013
Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran jpeg

● Între 30 august şi 1 septembrie are loc Festivalul Medieval Hunedoara, la Castelul Corvinilor. Poveşti boiereşti, sărbătoarea primei recolte de grîu, concurs de tăiat ceapă şi usturoi, mămăligă în pături, coaptă în tuci, dress code de inspiraţie medievală şi altele. (Adina Popescu)

● Trei articole proaspăt apărute pe site-ul Eurozine (www.eurozine.com) despre jurnalul secret al lui Witold Gombrowicz, recent publicat în Polonia (intitulat Kronos). Piotr Kiezun şi Jaroslaw Kuisz consideră că este o brutală „vivisecţie“, Pawel Majewski crede că, „dacă Gombrowicz ar fi scris acest jurnal doar pentru el, pentru a-şi împrospăta memoria, ar fi trebuit să-i ceară soţiei să distrugă manuscrisul“. În fine, Jerzy Jarzebski, editorul jurnalului, spune că este vorba de o încercare de a înregistra „în mod obiectiv, uneori cu candoare, adevărul“. Pînă vom avea jurnalul în română, citiţi cele trei articole. (Mircea Vasilescu)

● Expoziţia de fotografie de la Muzeul Ţăranului Român, „Mărginimea Sibiului“ (Sala Acvariu) care va rămîne deschisă pînă pe 1 septembrie la Bucureşti, urmînd să fie itinerată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi apoi în Elveţia, la Muzeul Etnografic din Geneva. Pentru unii dintre noi poate, totuşi, e mai aproape pe Kiseleff. (Simona Sora)

● Festivalul de rock „Posada“ de la Cîmpulung-Muscel, 6-8 septembrie, cu: Luna Amară, ZOB, Goodbye to Gravity (favoriţii mei), Nişte băieţi, L.O.S.T., Vespera, Tagma, Up to Eleven, plus alte 12 trupe în concurs, plus o întîlnire a rock-motocicliştilor. Camparea e gratuită. Mai multe informaţii găsiţi la www.metalhead.ro. (Marius Chivu)

● Din seria „în căutarea locului pierdut“. Dacă n-aţi plecat încă în concediu şi nu (mai) vreţi în Grecia, Turcia sau Egipt, mergeţi în Cipru şi le veţi întîlni pe toate trei la un loc. Plus: zile însorite aproape tot anul, apa caldă a mării şi cele mai curate plaje din Europa (57 dintre ele sînt decorate cu Steagul Albastru), la doar două ore de zbor de Bucureşti. (Patricia Mihail)

● Între 20 şi 31 august, a şasea ediţie a Festivalului de teatru independent, Undercloud: 28 de spectacole ale teatrelor independente din ţară, desfăşurate timp de 12 zile în Sala Horia Bernea (NCRR), Clubul Ţăranului  şi curtea Muzeului Naţional al Tăranului Român din Bucureşti. (Stela Giurgeanu)

● Sînt puţine cărţi care au devenit şi filme în literatura română. De curînd a avut premiera Sînt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea, după romanul omonim al lui Dan Lungu. Scenariul e semnat de Lucian Dan Teodorovici, Stere Gulea şi Vera Ion. În distribuţie o să-i vedeţi pe Luminiţa Ghoergiu, Marian Râlea şi Ana Ularu. (Ana Maria Sandu)

● În cadrul primei ediţii a Festivalului de jazz ce se va desfăşura la Castelul Bran, în perioada 30 august – 1 septembrie, va avea loc şi un recital de orgă, susţinut de tînărul muzician britanic Dave Stapleton, la Biserica Evanghelică din Rîşnov, duminică, 1 septembrie. Absolvent al Colegiului Regal de Muzică şi Teatru din Ţara Galilor, în 2002, la secţiunea pian clasic, Dave Stapleton s-a impus în lumea jazzului mondial drept „unul din cei mai tonici, sofisticaţi şi inteligenţi tineri jazzişti şi compozitori din zilele noastre“ (cf. The Western Mail). Printre numele de referinţă înscrise pe agenda festivalului se numără Alexander Bălănescu, Paolo Vinaccia, Bendik Hofseth, Bobo Stenson ş.a. În ambianţa fantomelor, muzică de calitate la Castel. (Ruxandra Mihăilă)

● Pentru ultimele seri de vară, cînd melancolia nu vă lasă să adormiţi decît după miezul nopţii, www.openculture.com – un site cu tot felul de nebunii culturale: de la prima povestire a lui Salinger la o hartă a lui Ulise desenată de Nabokov, de la o scrisoare a lui Hemingway către Ezra Pound la o istorie animată a fizicii, de la desenele lui Bukowski la lista celor mai bune 11 filme alese de Tarantino. Noapte bună! (Luiza Vasiliu)

● La Gala Tînărului Actor (Costineşti, 4-8 septembrie) vin actori din ultimele generaţii de absolvenţi ai facultăţilor de teatru. Directorul artistic al galei, Radu Afrim, a propus pentru această ediţie un slogan provocator: „Sînt actor, sînt spectaculos“. Sună bine. Merită să vedeţi cît sînt de spectaculoşi. (Matei Martin)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.