Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran

Publicat în Dilema Veche nr. 498 din 29 august - 4 septembrie 2013
Festivalul Medieval Hunedoara, Festivalul de rock „Posada“, Festival de jazz la Castelul Bran jpeg

● Între 30 august şi 1 septembrie are loc Festivalul Medieval Hunedoara, la Castelul Corvinilor. Poveşti boiereşti, sărbătoarea primei recolte de grîu, concurs de tăiat ceapă şi usturoi, mămăligă în pături, coaptă în tuci, dress code de inspiraţie medievală şi altele. (Adina Popescu)

● Trei articole proaspăt apărute pe site-ul Eurozine (www.eurozine.com) despre jurnalul secret al lui Witold Gombrowicz, recent publicat în Polonia (intitulat Kronos). Piotr Kiezun şi Jaroslaw Kuisz consideră că este o brutală „vivisecţie“, Pawel Majewski crede că, „dacă Gombrowicz ar fi scris acest jurnal doar pentru el, pentru a-şi împrospăta memoria, ar fi trebuit să-i ceară soţiei să distrugă manuscrisul“. În fine, Jerzy Jarzebski, editorul jurnalului, spune că este vorba de o încercare de a înregistra „în mod obiectiv, uneori cu candoare, adevărul“. Pînă vom avea jurnalul în română, citiţi cele trei articole. (Mircea Vasilescu)

● Expoziţia de fotografie de la Muzeul Ţăranului Român, „Mărginimea Sibiului“ (Sala Acvariu) care va rămîne deschisă pînă pe 1 septembrie la Bucureşti, urmînd să fie itinerată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi apoi în Elveţia, la Muzeul Etnografic din Geneva. Pentru unii dintre noi poate, totuşi, e mai aproape pe Kiseleff. (Simona Sora)

● Festivalul de rock „Posada“ de la Cîmpulung-Muscel, 6-8 septembrie, cu: Luna Amară, ZOB, Goodbye to Gravity (favoriţii mei), Nişte băieţi, L.O.S.T., Vespera, Tagma, Up to Eleven, plus alte 12 trupe în concurs, plus o întîlnire a rock-motocicliştilor. Camparea e gratuită. Mai multe informaţii găsiţi la www.metalhead.ro. (Marius Chivu)

● Din seria „în căutarea locului pierdut“. Dacă n-aţi plecat încă în concediu şi nu (mai) vreţi în Grecia, Turcia sau Egipt, mergeţi în Cipru şi le veţi întîlni pe toate trei la un loc. Plus: zile însorite aproape tot anul, apa caldă a mării şi cele mai curate plaje din Europa (57 dintre ele sînt decorate cu Steagul Albastru), la doar două ore de zbor de Bucureşti. (Patricia Mihail)

● Între 20 şi 31 august, a şasea ediţie a Festivalului de teatru independent, Undercloud: 28 de spectacole ale teatrelor independente din ţară, desfăşurate timp de 12 zile în Sala Horia Bernea (NCRR), Clubul Ţăranului  şi curtea Muzeului Naţional al Tăranului Român din Bucureşti. (Stela Giurgeanu)

● Sînt puţine cărţi care au devenit şi filme în literatura română. De curînd a avut premiera Sînt o babă comunistă, în regia lui Stere Gulea, după romanul omonim al lui Dan Lungu. Scenariul e semnat de Lucian Dan Teodorovici, Stere Gulea şi Vera Ion. În distribuţie o să-i vedeţi pe Luminiţa Ghoergiu, Marian Râlea şi Ana Ularu. (Ana Maria Sandu)

● În cadrul primei ediţii a Festivalului de jazz ce se va desfăşura la Castelul Bran, în perioada 30 august – 1 septembrie, va avea loc şi un recital de orgă, susţinut de tînărul muzician britanic Dave Stapleton, la Biserica Evanghelică din Rîşnov, duminică, 1 septembrie. Absolvent al Colegiului Regal de Muzică şi Teatru din Ţara Galilor, în 2002, la secţiunea pian clasic, Dave Stapleton s-a impus în lumea jazzului mondial drept „unul din cei mai tonici, sofisticaţi şi inteligenţi tineri jazzişti şi compozitori din zilele noastre“ (cf. The Western Mail). Printre numele de referinţă înscrise pe agenda festivalului se numără Alexander Bălănescu, Paolo Vinaccia, Bendik Hofseth, Bobo Stenson ş.a. În ambianţa fantomelor, muzică de calitate la Castel. (Ruxandra Mihăilă)

● Pentru ultimele seri de vară, cînd melancolia nu vă lasă să adormiţi decît după miezul nopţii, www.openculture.com – un site cu tot felul de nebunii culturale: de la prima povestire a lui Salinger la o hartă a lui Ulise desenată de Nabokov, de la o scrisoare a lui Hemingway către Ezra Pound la o istorie animată a fizicii, de la desenele lui Bukowski la lista celor mai bune 11 filme alese de Tarantino. Noapte bună! (Luiza Vasiliu)

● La Gala Tînărului Actor (Costineşti, 4-8 septembrie) vin actori din ultimele generaţii de absolvenţi ai facultăţilor de teatru. Directorul artistic al galei, Radu Afrim, a propus pentru această ediţie un slogan provocator: „Sînt actor, sînt spectaculos“. Sună bine. Merită să vedeţi cît sînt de spectaculoşi. (Matei Martin)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Horoscopul zilei, 3 decembrie. O zodie se va confrunta cu probleme mari
Horoscopul zilei pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, și vine cu predicții complete pentru toate zodiile.
Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.