Bookfest, Noaptea Albă a Galeriilor, lapunkt.ro ş.a.

Publicat în Dilema Veche nr. 484 din 23-29 mai 2013
Bookfest, Noaptea Albă a Galeriilor, lapunkt ro ş a  jpeg

● În perioada 31 mai-2 iunie, va avea loc Bookfest-ul. Anul acesta şi-au dat întîlnire scriitori români şi străini, iar literatura germană este invitată de onoare. În rest, forfotă mare, cărţi pe alese, cozi, înghesuială, lansări pe bandă, discuţii, vedete culturale, ca la orice tîrg care se respectă. Aşadar, ne vedem acolo. (Ana Maria Sandu)

● Dacă v-a plăcut la Noaptea Muzeelor, încercaţi şi Noaptea Albă a Galeriilor. E vineri, 24 mai. Asociaţia Ephemair şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană propun un nou traseu Bucureşti by night. Repere principale: 26 de galerii şi spaţii alternative. Vă aşteaptă expoziţii, demonstraţii artistice, performance-uri, instalaţii audio-video şi ateliere de lucru. Programul complet e la www.noapteagaleriilor.ro (Matei Martin)

● Pe site-ul lapunkt.ro găsiţi o serie de articole (de investigaţie & de opinie) despre Centrul Naţional al Cinematografiei şi ce-a făcut el în ultimii ani pentru filmul românesc. Sau, mai bine zis, ce n-a făcut. Textele sînt semnate de Corina Şuteu, Florentina Ciuvercă, Ileana Bîrsan, Laurenţiu Brătan ş.a. După ce le veţi citi, vă veţi întreba, probabil, la fel ca mine, cum de-a fost posibil aşa ceva. (Luiza Vasiliu)

● Pentru melancolici: joi, 23 mai, puteţi merge la o petrecere costumaţi în haine de epocă, pentru că Fundaţia Calea Victoriei organizează la Cercul Militar Naţional din Capitală Balul Bucureştiului Interbelic. Dress code, bineînţeles, şi 170 de lei pentru un bilet. (Stela Giurgeanu)

● Pentru toţi iubitorii de locuri frumoase şi muzici alese, în ultimul weekend al lunii mai au loc, la Palatul Mogoşoaia, şi ultimele recitaluri din cadrul Mogoşoaia Clasic Fest. Sîmbătă, 25 mai, de la ora 17, pianistul Horia Mihail va susţine un recital cu lucrări de Ludwig van Beethoven şi Paul Constantinescu, iar duminică, 26 mai, tot de la ora 17, Cvartetul ArtMusik va interpreta cvartete de coarde de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini şi Gaetano Donizetti. (Patricia Mihail)

● Seria de cărţi pentru copii intitulată „Secret series“, semnată de Pseudonymus Bosch (cine o fi, oare?), tinde să devină un succes comparabil cu al seriei „Harry Potter“. Mulţi copii susţin chiar că, pe lîngă faptul că e foarte interesantă, este, în orice caz, mai nostimă decît celebra serie a autoarei J. K. Rowling. Doar că „Secret series“ e accesibilă deocamdată numai în varianta englezească. Ceea ce nu pare a fi însă o barieră serioasă pentru copiii curioşi şi deştepţi. (Andrei Manolescu)

●  A 23-a aniversare a Teatrului Masca, cu ocazia căreia se vor juca, între 24 şi 26 mai, spectacole din repertoriul teatrului, în sală şi în aer liber. Dintre acestea: O scrisoare pierdută – după I.L. Caragiale, folosind tehnica Statuilor Vivante; Militarul fanfaron – după Plaut, în traducerea lui Nicolae Teică, o farsă spumoasă; Ţara în care îngerii vin degeaba – o poveste fără cuvinte, într-un mic sat din America Latină, cu personaje amintind scrierile lui Garcia Marquez şi picturile Fridei Kahlo (toate trei în regia lui Mihai Mălaimare). (Iaromira Popovici)

● Tulburătoarea cronică de familie Castele în Spania (1949-1959), recuperată de Alexandru Lupescu dintre scrierile postume ale lui Petre Sirin şi apărută de curînd la Humanitas: jurnalul unui personaj de roman care scrie despre o mare iubire tragică (pentru muzicologul Mihai Rădulescu) într-o epocă de grotesc calvar. (Simona Sora)

● Lucian Boia, De ce este România altfel?, ediţia a doua. Nu pentru că textul propriu-zis al cărţii ar fi mai bun decît de cel al primei ediţii, ci pentru că dl Boia răspunde, în această ediţie adăugită, obiecţiilor şi criticilor primite.  Nu ştiu dacă vor apărea şi alte obiecţii/critici, dar cu siguranţă va continua succesul de vînzări. Căci sînt destui oameni convinşi că România e altfel, dar le place să mai citească ideea asta înc-o dată şi-nc-o dată... (Mircea Vasilescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.