Swans, Faust, Aviatoarele României ş.a.

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
Swans, Faust, Aviatoarele României ş a  jpeg

● Sîmbătă, 18 mai, ora 22, în Club Control, legendara trupă newyorkeză Swans. Anxietăţi post-punk, peisaje ale dezolării, sare pe rană. Dacă nu mă credeţi, căutaţi pe YouTube „Love Will Save You“. (Luiza Vasiliu)

● Sîmbătă, în aceeaşi seară cu Noaptea Albă a Muzeelor, în Centrul Vechi, puteţi admira opere de artă „la rece“ şi, în acelaşi timp funcţionale, în cadrul „Red Bull Curates: Canvas Cooler Project“, realizate de 23 de artişti urbani şi contemporani. Aşadar, un frigider care poartă amprenta lui Ghica Popa, Noper, Ciubi sau Virgil Scripcariu... ce v-aţi putea dori mai mult, într-o noapte caldă de mai (mai ales că presupun că nu sînt nici goale)? (Adina Popescu)

● La doar o oră de Bucureşti, în apropiere de Călăraşi, chiar lîngă locul pe unde se trece Dunărea cu bacul, există un hotel şi vreo două terase unde se poate mînca peşte proaspăt, foarte bun şi de multe feluri, privind către Silistra şi către malul dobrogean al Dunării. Servirea e şi ea destul de promptă, şi nu ar fi nimic de reproşat personalului. Dacă preferi să mănînci afară, există, totuşi, o problemă care apare odată cu lăsarea serii: ţînţariiiiii! (Andrei Manolescu)

● Faust cu Ştefan Iordache; Jocul ielelor cu Marcel Iureş şi George Constantin; Europolis cu George Constantin, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu. Sînt doar cîteva mostre de teatru radiofonic transmis zilele acestea de Radio România Cultural (seara la 19 şi noaptea la 01,30 – în fine, găsiţi singuri programul pe radioromaniacultural.ro). Ştiu, e altceva decît pe scenă. Dar avantajul teatrului radiofonic este că are interpretări şi distribuţii care nu s-au văzut niciodată pe nici o scenă. Relativ neglijat de cînd e moda audiobooks, teatrul radiofonic oferă – totuşi – plăceri de negăsit altcumva. Şi se poate asculta şi online. (Mircea Vasilescu)

● Nuntă cu peripeţii/The Big Wedding (2012, regia Jason Zacham), cu De Niro, Diane Keaton şi mai ales Susan Sarandon în formă bună, plus frumoasele Katherine Heigl şi Amanda Seyfried. Departe de a fi o capodoperă, te binedispune prin multiplele combinaţii pe care le poate oferi o familie avangardistă. (Iaromira Popovici)

● A apărut, de curînd, cartea istoricului Sorin Turturică, Aviatoarele României. Din înaltul cerului în beciurile Securităţii (Editura Militară, 2013). Un subiect pasionant şi prea puţin explorat. O bucată de istorie romantică şi dramatică, povestită şi recuperată cu multă empatie şi cu o documentare serioasă. Personajele de aici (Irina Burnaia, Smaranda Brăescu, Yvonne Cămărăşescu, Elena Caragiani, Mariana Drăgescu, Nadia Russo, Virginia Duţescu, Marina Stirbey, Ioana Cantacuzino etc.) au destine şi istorii de adevărate eroine de roman. (Ana Maria Sandu)

● Una dintre cele mai bune emisiuni radiofonice de reportaje din România, difuzate la Radio România Actualităţi, un regal jurnalistic cu documentare premiate/selecţionate în concursuri naţionale, dar şi internaţionale, cu o echipă de patru reporteri adevăraţi: Documentarele RRA, difuzată duminica, de la ora 12,30. Merită să o ascultaţi. (Stela Giurgeanu)

● Joi, 16 mai, de la ora 19, în Music Club se lansează cel de-al 13-lea număr al Revistei de povestiri. Evenimentul este inspirat din dadaism şi va cuprinde, printre altele, un concurs de poezie aleatorie împotriva timpului, un concurs de perspectivă asupra obiectelor banale, un duel cu dadacuvinte inventate şi un concert de rock irlandez, susţinut de trupa Blackbeers. Mai multe detalii pe www.revistadepovestiri.ro. (Patricia Mihail)

● Pînă pe 7 iunie, artiştii îşi pot trimite lucrările (pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie) pentru cea de-a 12-a ediţie a Premiului Henkel CEE pentru Artă. Cîştigătorul va fi recompensat de Henkel Central Eastern Europe cu un premiu în valoare de 7000 de euro, o expoziţie şi o prezentare la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig din Viena (MUMOK). Mai multe detalii despre înscrieri şi competiţie găsiţi la www.henkel.ro. (Marius Chivu)

● Cele trei povestiri (de Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk şi Jerzy Pilch) din volumul Trei laureaţi Nike într-o carte, apărut la Editura Arc din Chişinău. Excelent traduse de Cristina Godun, cele trei nuvele ar fi o bună introducere la o antologie reprezentativă şi cuprinzătoare din noii nuvelişti polonezi – pe cît de buni, pe atît de necunoscuţi la noi. (Simona Sora)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.