Propunerile Dilema veche - dans, carte, film

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   dans, carte, film jpeg

Metropotam.ro este un site decent şi cu texte bine scrise, care îţi poate face o idee despre ce mai e nou prin tîrg (sau prin tîrguri). De semnalat cronicile de restaurante, mai ales că sînt singurii – din cîte ştiu – care fac în mod profesionist aşa ceva. (Adina Popescu)

● Laureat în 2011 al Premiului Marcel Duchamp – unul dintre cele mai prestigioase premii internaţionale pentru artă – Mircea Cantor deschide, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, prima sa expoziţie personală din România: „Quod Erat Demonstrandum“. E un fel de retrospectivă a unui artist tînăr, devenit deja clasic. Dar nu vă temeţi, Mircea Cantor nu e încă atît de clasic încît să-şi construiască propriul piedestal într-un muzeu. Dimpotrivă, expoziţia sa e „ţesută“ cu fitil de dinamită. Nu rataţi vernisajul de joi, de la MNAC – o să fie exploziv! (Matei Martin)

● Pînă pe 25 mai, la Galeria Victoria Art Center, din Bucureşti, aveţi posibilitatea unei călătorii în timp: expoziţia citadină „Oraşul văzut de generaţia ’80“ a fost catalogată drept „cea mai amplă expoziţie din ultimii 20 de ani“. (Stela Giurgeanu)

● Căutaţi neapărat volumul recent apărut la Editura Arthur: Gellu Naum, Cel mai mare Gulliver (ilustraţii de Irina Dobrescu, Cuvînt înainte de Dan Stanciu). E o carte pentru copii şi oameni mari. A fost republicată, după 55 de ani, dar nu se simte deloc timpul care a trecut peste ea. Băieţelul rău de aici, Matei, vrea să crească. S-a născut cu un an înainte de Apolodor şi e musai să-l cunoaşteţi. (Ana Maria Sandu)

● Mai aveţi încă 10 zile la dispoziţie ca să fiţi nişte patroni ai artelor. De curînd, s-a lansat we-are-here.ro, o campanie de crowdfunding menită să susţină festivalurile independente. Aveţi de ales între: Anim’est, SoNoRo, Ideo Ideis, NexT, Street Delivery, KINOdiseea, Temps d’images, Green Hours International Jazz Fest. E imposibil să nu fi fost măcar la unul dintre ele şi să nu simţiţi nevoia să le mulţumiţi organizatorilor. Chiar şi cu 1 euro. (Luiza Vasiliu)

● În aerul rarefiat, cartea-cult-super-bestseller-nominalizată-premiată-tradusă etc. a lui Jon Krakauer (traducere Ioana Vâlcu, Humanitas Fiction, 2013). Dacă aţi citit şi v-a plăcut ecranizata În sălbăticie (tradusă anul trecut tot la Humanitas Fiction), asta o să vă placă şi mai mult. E tot cu moarte în munţi, doar că la 8848 de metri altitudine. (Marius Chivu)

● Între 12-14 aprilie, Capitala va fi cuprinsă de dans, odată cu evenimentul care închide proiectul internaţional „E-Motional Bodies & Cities“ (un program de mobilitate artistică desfăşurat între 2011-2013). Festivalul „E-Motional: corpuri şi oraşe în mişcare“ va include, printre altele, vernisaje de instalaţii foto-video şi spectacole de dans contemporan din România, Letonia, Cipru şi Turcia. Evenimentul este organizat de Fundaţia „Gabriela Tudor“, în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi ZonaD – studio Paradis Serial. Mai multe detalii găsiţi pe www.e-motional.eu. (Patricia Mihail)

● Librăria Flower Power din Sinaia, în care cărţile sînt nu numai mereu alese pe sprînceană de patronul-poet Codruţ Radi şi de soţia acestuia, ci şi aranjate cu gust; precum şi papetăria Micuţa Marie, aparţinînd aceluiaşi cuplu – plină de obiecte simpatice, bune pentru cadouri. (Iaromira Popovici).

● Minunatul Orlando al Virginiei Woolf, în traducerea doamnei Antoaneta Ralian (Humanitas Fiction, 2013, prefaţă de Dana Crăciun) – o carte nouă, mereu surprinzătoare şi cu accente pe care aproape le uitasem. Nu mai ştiu cum suna portretul cititorului ideal în traducerea Verei Călin, iată-l sub pana ghiduşă a doamnei Ralian: „Pentru acei cititori care şi-au îndeplinit rolul de cititori, adică au izbutit să reconstituie conturul şi circumferinţa unui om în carne şi oase doar din simplele sugestii scăpate de noi pe ici, pe colo; cei care au auzit un glas viu în ceea ce noi doar am şoptit; cei care i-au văzut de multe ori chipul, deşi noi n-am spus aproape nimic în această privinţă; cei care au ştiut exact ce gîndeşte, cu toate că noi nu le-am oferit nici un cuvînt călăuzitor; pentru astfel de cititori scriem noi...“ Pentru astfel de cititori şi traducem! (Simona Sora)

● Căutaţi şi citiţi, pe adevarul.ro, „Serial Adevărul“ – o suită de interviuri realizată de Mihai Voinea şi Cristian Delcea, cu parlamentari români noi, abia intraţi în rîndul celor 588 de aleşi ai naţiei. Nu orice fel de parlamentari, ci dintre aceia care învaţă parlamentarismul la locul de muncă. De exemplu, deputata Natalia Intotero are o soluţie pentru românii care pleacă în străinătate („Să stea în ţară! Să-şi ia trei meserii şi să muncească!“), senatorul Ion Iovescu vrea să simplifice Constituţia „ca s-o înţeleagă şi nenea Gheorghe“, iar senatoarea Vasilica Miron e mare iubitoare de Octavian Paler, dar nu i-a citit cărţile, ci doar „statusurile de pe Facebook“. (Mircea Vasilescu)

● The transparency delusion, un eseu al lui Ivan Krastev publicat recent de Eurozine. De fapt, este un fragment din cartea sa In Mistrust We Trust, care a avut la bază o conferinţă TED. E despre neîncrederea în politicieni şi despre „transparenţă, această nouă religie politică”. Neîncrezător în „cetăţeanul cu smartphone” care fotografiază/filmează orice poate deveni ştire, Krastev observă că ne transformăm în „societăţi de spioni” şi asta nu face decît să cultive neîncrederea. Adică să submineze democraţia, care e bazată pe încredere. (Mircea Vasilescu)

● Din filmele lui Alfred Hitchcock, oricare, dar, în momentul de față, proaspăt revăzutul Frenzy (1972), cu John Finch, Alec Mc Cowen, Barry Foster. În special scena în care inspectorul de poliție sosește acasă, la soția sa care experimentează mîncare franțuzească rafinată: în timp ce el se chinuie să scape de supa cu denumire pompoasă în casre plutesc diverse creaturi acvatice, nevasta îi rezolvă cazul strangulatorului (cu cravata) în serie. (Iaromira Popovici)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.