După Traian şi Decebal, Mistici, hoţi şi nebuni

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
 După Traian şi Decebal, Mistici, hoţi şi nebuni jpeg

● Pentru că subiectul plagiatului pare să fi fost uitat în România, vă invit să citiţi un articol foarte interesant, publicat în La Revue Nouvelle şi reluat pe www.eurozine.com: Renaud Maes, „Plagiat étudiant à l’université. Pour une approche en nuances de gris“. Plagiatul practicat de studenţi pare să fi devenit „un flagel al epocii“, pentru că, la universitate, „plăcerea de a învăţa a fost înlocuită de dorinţa de a accede la o anumită poziţie“, iar profesorii, supraîncărcaţi, „nu mai pot asigura o evaluare veritabilă a studenţilor“, astfel încît adevăratul rău este „ruinarea universităţii“. (Mircea Vasilescu

● Între 23 şi 29 septembrie, la Teatrul de Comedie din Bucureşti are loc primul festival naţional dedicat improvizaţiei – Improfest, nu doar „spectacol“, ci şi „un fenomen cultural“. În cadrul festivalului au loc peste 100 de improvizări, 22 de spectacole de improvizaţie şi workshop-uri dedicate publicului. (Stela Giurgeanu)  

● Cartea fizicianului american Leonard Mlodinow, Subliminal. Cum ne determina inconştientul comportamentul (Editura Humanitas, 2013), despre „noul inconştient“ creator, identificat nu doar clinic, ci şi imagistic, o reconfirmare, de pe alte poziţii, a bătrînei psihanalize, acum, cînd mulţi se grăbesc să absolutizeze tot felul de „cărţi negre“.  (Simona Sora

● Vineri, 27 septembrie, ora 19,30, la Spaţiul Platforma (Calea Moşilor 62-68), în cadrul Stagiunii de Teatru Politic, spectacolul După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România) de/cu: Paul Dunca, Mihaela Michailov. Cum „se trăia gay“ înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întîlnire? Care erau ritualurile de socializare şi structurile de oprimare? Care erau efectele articolului 200, care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relaţiile sexuale între persoanele de acelaşi sex? ş.a. (Luiza Vasiliu

● Era şi timpul (About time, 2013, în regia lui Richard Curtis, cu Bill Nighy, Rachel McAdams, Domhnall Gleeson) – o comedie englezească reuşită, construită pe o idee simpatică, dar importantă: cum ne clădim viaţa şi ce alegem cînd avem şansa să putem face de mai multe ori fiecare lucru... (Iaromira Popovici

● SOL Gallery (spaţiul StudioART din Bulevardul Dacia 153-155) e locul perfect pentru o expoziţie: se intră din stradă, e intim, cochet şi luminos. Pînă pe 5 octombrie puteţi vedea şi cumpăra picturi semnate de Letiţia Oprişan, grupate sub titlul Everything Flows – Totul curge, nimic nu rămîne la fel (curator Elvira Lupşa). Lumea în tonuri de verde şi galben a Letiţiei Oprişan are ceva electrizant. E o calmă explozie de vitalitate. (Ana Maria Sandu)  

● Din principiu şi din curiozitate, n-ar trebui să rataţi Cînd se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu. Apoi, n-ar trebui să-l rataţi pentru că o să vă pună pe gînduri şi-o să vă sunaţi prietenii ca să ieşiţi la bere şi să vorbiţi despre asta. Apoi, pentru că Bogdan Dumitrache face un rol foarte bun. Pentru că e un film despre cum se fac (sau nu) filmele. Şi, nu în ultimul rînd, pentru că o să rîdeţi. (Luiza Vasiliu

● Dacă aţi rîs la cele trei scurtmetraje ale lui Igor Cobileanski, o să vă placă, cu siguranţă, şi primul său lungmetraj, La limita de jos a cerului. Filmul a intrat recent în cinematografele româneşti. Are toate ingredientele unui film de succes. (Matei Martin

● La a doua ediţie docuArt Fest, între 26 şi 29 septembrie, la Cinemateca Română, puteţi vedea peste 30 de documentare, printre care Păcătoasa Teodora de Anca Hirte, Vorbitor de Radu Muntean şi Turn off the lights de Ivana Mladenovic. Dacă nu le-aţi văzut deja, merită să le urmăriţi aici. (Adina Popescu

● Mistici, hoţi şi nebuni, antologia lirică a poetului american Jerome Rothenberg (selecţie, traducere şi note de Raluca & Chris Tănăsescu, Casa de Editură Max Blecher, 2013) – un scriitor ieşit din comun (inspirat intens de Tristan Tzara), ale cărui texte par nişte psalmi de jazz avangardist. Luaţi de citiţi şi vă luminaţi! (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 040 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României și cu cât este mai mare față de cel de primar general
Funcția de președinte al României este cea mai înaltă funcție din stat și este plătită pe măsură, cu un coeficient special raportat la salariul minim pe economie, conform legii.
poza png
Cele mai frecvente alergii provocate de detergenți și metode de prevenire
Multe persoane sunt de părere că igiena textilă se încheie odată cu ultimul clopoțel al mașinii de spălat, însă acele furnicături pe dosul palmelor sau valul neașteptat de strănut îți amintesc că detergenții pot ascunde variabile chimice mai puțin prietenoase.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image png
Care este meseria viitorului. Îți aduce câștiguri consistente, nu ai nevoie de studii universitare și nu poate fi înlocuită de inteligența artificială
Într-o lume în care automatizarea și inteligența artificială transformă profund piața muncii, există o profesie care sfidează aceste tendințe, oferind stabilitate, venituri competitive și oportunități reale de avansare – toate fără a cere o diplomă universitară.
ocean valuri pixabay jpg
Unicul animal din lume ce își poate regenera creierul, inima și membrele. Cercetătorii încearcă să înțeleagă cum este posibil
Este o viețuitoare mică, despre care poate că mulți dintre noi nu am auzit decât puțin. Însă, chiar și această specie atât de des ignorată reușește să ascundă un secret care uimește cercetătorii din întreaga lume!
faje captura MAI png
MAI a investigat mii de conturi care propagau informații false pe rețele sociale
La alegerile prezidențiale de duminică, majoritatea sesizărilor au fost legate de fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători
Bruno Retailleau jpg
Ministrul francez de interne preia frâiele dreptei tradiționale. Bruno Retailleau, noul lider al Les Républicains
Bruno Retailleau, figură conservatoare tot mai vizibilă în peisajul politic francez, a fost ales la conducerea Les Républicains, cel mai important partid de dreapta din Franța.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, în mijlocul legendelor fotbalului italian: „Sunt fericită să am astfel de prieteni minunați”
Săptămâna trecută, mai precis joi, Anamaria Prodan (52 de ani) a fost prezentă în Italia, la Pescara, unde a participat la unul dintre cele mai spectaculoase evenimente dedicate legendelor fotbalului – Italia Padel Tournament.
image png
Cât de ghinionist ești în funcție de numărul locuinței. Unde stau cei mai nefericiți și săraci oameni
De-a lungul timpului, omul a căutat semnificații ascunse în tot ceea ce îl înconjoară, iar locuința – spațiul în care își petrece cea mai mare parte a vieții – nu face excepție.