După Traian şi Decebal, Mistici, hoţi şi nebuni

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
 După Traian şi Decebal, Mistici, hoţi şi nebuni jpeg

● Pentru că subiectul plagiatului pare să fi fost uitat în România, vă invit să citiţi un articol foarte interesant, publicat în La Revue Nouvelle şi reluat pe www.eurozine.com: Renaud Maes, „Plagiat étudiant à l’université. Pour une approche en nuances de gris“. Plagiatul practicat de studenţi pare să fi devenit „un flagel al epocii“, pentru că, la universitate, „plăcerea de a învăţa a fost înlocuită de dorinţa de a accede la o anumită poziţie“, iar profesorii, supraîncărcaţi, „nu mai pot asigura o evaluare veritabilă a studenţilor“, astfel încît adevăratul rău este „ruinarea universităţii“. (Mircea Vasilescu

● Între 23 şi 29 septembrie, la Teatrul de Comedie din Bucureşti are loc primul festival naţional dedicat improvizaţiei – Improfest, nu doar „spectacol“, ci şi „un fenomen cultural“. În cadrul festivalului au loc peste 100 de improvizări, 22 de spectacole de improvizaţie şi workshop-uri dedicate publicului. (Stela Giurgeanu)  

● Cartea fizicianului american Leonard Mlodinow, Subliminal. Cum ne determina inconştientul comportamentul (Editura Humanitas, 2013), despre „noul inconştient“ creator, identificat nu doar clinic, ci şi imagistic, o reconfirmare, de pe alte poziţii, a bătrînei psihanalize, acum, cînd mulţi se grăbesc să absolutizeze tot felul de „cărţi negre“.  (Simona Sora

● Vineri, 27 septembrie, ora 19,30, la Spaţiul Platforma (Calea Moşilor 62-68), în cadrul Stagiunii de Teatru Politic, spectacolul După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România) de/cu: Paul Dunca, Mihaela Michailov. Cum „se trăia gay“ înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întîlnire? Care erau ritualurile de socializare şi structurile de oprimare? Care erau efectele articolului 200, care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relaţiile sexuale între persoanele de acelaşi sex? ş.a. (Luiza Vasiliu

● Era şi timpul (About time, 2013, în regia lui Richard Curtis, cu Bill Nighy, Rachel McAdams, Domhnall Gleeson) – o comedie englezească reuşită, construită pe o idee simpatică, dar importantă: cum ne clădim viaţa şi ce alegem cînd avem şansa să putem face de mai multe ori fiecare lucru... (Iaromira Popovici

● SOL Gallery (spaţiul StudioART din Bulevardul Dacia 153-155) e locul perfect pentru o expoziţie: se intră din stradă, e intim, cochet şi luminos. Pînă pe 5 octombrie puteţi vedea şi cumpăra picturi semnate de Letiţia Oprişan, grupate sub titlul Everything Flows – Totul curge, nimic nu rămîne la fel (curator Elvira Lupşa). Lumea în tonuri de verde şi galben a Letiţiei Oprişan are ceva electrizant. E o calmă explozie de vitalitate. (Ana Maria Sandu)  

● Din principiu şi din curiozitate, n-ar trebui să rataţi Cînd se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu. Apoi, n-ar trebui să-l rataţi pentru că o să vă pună pe gînduri şi-o să vă sunaţi prietenii ca să ieşiţi la bere şi să vorbiţi despre asta. Apoi, pentru că Bogdan Dumitrache face un rol foarte bun. Pentru că e un film despre cum se fac (sau nu) filmele. Şi, nu în ultimul rînd, pentru că o să rîdeţi. (Luiza Vasiliu

● Dacă aţi rîs la cele trei scurtmetraje ale lui Igor Cobileanski, o să vă placă, cu siguranţă, şi primul său lungmetraj, La limita de jos a cerului. Filmul a intrat recent în cinematografele româneşti. Are toate ingredientele unui film de succes. (Matei Martin

● La a doua ediţie docuArt Fest, între 26 şi 29 septembrie, la Cinemateca Română, puteţi vedea peste 30 de documentare, printre care Păcătoasa Teodora de Anca Hirte, Vorbitor de Radu Muntean şi Turn off the lights de Ivana Mladenovic. Dacă nu le-aţi văzut deja, merită să le urmăriţi aici. (Adina Popescu

● Mistici, hoţi şi nebuni, antologia lirică a poetului american Jerome Rothenberg (selecţie, traducere şi note de Raluca & Chris Tănăsescu, Casa de Editură Max Blecher, 2013) – un scriitor ieşit din comun (inspirat intens de Tristan Tzara), ale cărui texte par nişte psalmi de jazz avangardist. Luaţi de citiţi şi vă luminaţi! (Marius Chivu)

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Dronele tehnologice, soluția cea mai eficientă la criza de angajați din agricultură. „Nu mai are cine mulge o oaie!”
Utilajele de ultimă generație și softurile inteligente sunt pregătite să suplinească lipsa tot mai acută a angajaților din domeniul agricol. Potrivit specialiștilor, o dronă, de exemplu, poate înlocui câteva utilaje, dar și doi-trei angajați. În plus, e o soluție mult mai economică pentru fermieri.
image
Descoperire de groază: un șarpe s-a refugiat de viscol în apartamentul unor constănțeni
Un apel mai puțin obișnuit a venit astăzi pe numărul unic de urgență 112: o familie din Constanța a cerut ajutor, după ce a descoperit un șarpe, ascuns după comoda din hol.
image
Cel mai lung pod arc din România a fost deschis circulației: „Este un proiect 100% românesc” VIDEO
Podul în lungime de 170 de metri a fost construit de o echipă românească și a costat 46 de milioane de lei.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane