Troienele, Dragul meu turnător, National Geographic

23 octombrie 2013
Troienele, Dragul meu turnător, National Geographic jpeg

● Pe mulţi i-am auzit spunînd că spectacolul Troienele după Euripide, în regia lui Andrei Şerban, trebuie văzut. Piesa se joacă în mod curent la opera din Iaşi, dar va veni la Bucureşti cu ocazia Festivalului Naţional de Teatru şi se va juca duminică, 27 octombrie, la Teatrul Odeon. Merită văzută, chiar dacă am mai văzut-o o dată în 1990, la Teatrul Naţional, pe vremea cînd minerii bîntuiau încă prin Bucureşti cu bîtele, asemeni grecilor care invadau Troia. (Andrei Manolescu)

● Cei care nu au ajuns la Gala „Hop“ de la Costineşti pot vedea spectacolele actorilor cîştigători între 26 octombrie şi 1 noiembrie, în Centrul vechi, în Podul La Historia. E o iniţiativă a lui Marius Manole, care a făcut parte din juriul Galei Tînărului Actor. În deschidere – Pisica verde de Elise Wilk. (Adina Popescu)

● Luni, 28 octombrie, de la 7 dimineaţa, în Club Control, e concert Robin and the Backstabbers. Cu mic-dejun inclus. Decadent e puţin spus. (Luiza Vasiliu)

● Dragul meu turnător de Gabriel Liiceanu. Abia a apărut, am citit-o pe nerăsuflate. E compusă dintr-o serie de scrisori către turnătorul „Cristian“, care se ocupa de „obiectivul Lungeanu“, pus în urmărire pentru „concepţii idealiste“, pentru „legături cu filozofi străini şi cu membri ai emigraţiei“ şi pentru că era un „element duşmănos“ faţă de orînduirea socialistă. Scriitura are un dramatism bine temperat, iar documentele anexate arată cît de absurd era regimul totalitar care supraveghea (pînă în cele mai mici şi personale detalii) viaţa unui tînăr intelectual. (Mircea Vasilescu)

● Cronicile de cinema ale lui Filip Standavid de la Europa FM punctează perfect premierele cinematografice. Sînt spumoase, inspirate şi relaxate. El e un pasionat, şi asta se simte. Dacă aveţi dubii dacă să intraţi la un film sau la altul, ascultaţi-l! (Ana Maria Sandu)  

● După ce a lansat on white... and black kies – primul album solo – în iulie 2012, la Timişoara, pianistul şi compozitorul Teo Milea a susţinut anul acesta recitaluri la Viena, Nürnberg şi Dortmund. Muzicianul revine la Bucureşti vineri, 25 octombrie, de la 19, la Godot Cafe-teatru, cu recitalul „Pe clape albe şi negre“. (Patricia Mihail)  

● Dacă v-aţi întrebat vreodată cum „arată“ conştiinţa scindată a lui Raskolnikov sau cum ar fi ca Aliona Ivanovna, sinistra cămătăreasă, să fie subţire, blondă şi tînără, va trebui să vedeţi noua dramatizare de la Bulandra după Crimă şi pedeapsă, a lui Yuri Kordonsky, o abisală recitire a sufletului rus, pe cît de dostoievskiană, pe atît de kordonskiană. (Simona Sora)

● Tipografic majuscul, spectacolul Gianinei Cărbunariu de la Teatrul Odeon (cu un Alexandru Potocean, din nou, foarte bun) care spune povestea adolescentului Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) care, în 1981, la 17 ani, a scris cu cretă, pe zidurile Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, apeluri la conştiinţa publică, invocînd lipsa sindicatelor, a alimentelor şi a libertăţii. Admir şi îmi plac enorm „investigaţiile teatrale“ ale Gianinei Cărbunariu, în istoria recentă. (Marius Chivu)

● Malavita, o familie criminală, în regia lui Luc Besson, cu Robert de Niro şi Michelle Pfeiffer – o comedie aproape neagră, pe scurt, despre familia unui mafiot american poposit într-un orăşel din Franţa – prilej plăcut de a satiriza „idilica“ Franţă provincială şi stereotipurile locuitorilor acesteia despre americani. (Iaromira Popovici)

● National Geographic sărbătoreşte 125 de ani de existenţă pe plan global şi 10 ani în România. Cu această ocazie, între 22 octombrie şi 17 noiembrie puteţi admira o expoziţie foto inedită: la Muzeul Naţional de Istorie veţi găsi o serie de imagini care reflectă prezenţa României în paginile National Geographic, din 1913 încoace. Printre fotografiile din cadrul expoziţiei se numără şi cîteva realizate de artişti români, precum Alexandru Bellu şi Iosif Berman. (Cristina Ştefan)

● În Gara Regală din Sinaia există un Muzeu al Trenurilor, cu machete, diorame, bilete de tren de odinioară. Nu strică să aruncaţi un ochi. (Stela Giurgeanu)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.