Umberto Eco, Ólafur Arnalds, Leonard Cohen

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Umberto Eco, Ólafur Arnalds, Leonard Cohen jpeg

● Detectivii sălbatici de Roberto Bolaño (traducere de Dan Munteanu Colán, Editura Leda, 2013), una dintre capodoperele scriitorului chilian (cealaltă fiind 2666, pe care o aşteptăm curînd în româneşte), o minunată poveste despre literatură, prietenie şi cealaltă faţă (poetică) a lumii latino-americane. (Simona Sora)

● După (Tot ceea ce trebuie să poată) Bărbatul absolut, vă recomand al doilea ghid al lui Oliver Kuhn, apărut tot la Baroque Books & Arts, (Tot ceea ce trebuie să ştie) Bărbatul genial; din cuprins: cum sînt aşezate instrumentele într-o orchestră, cum să abordezi cu succes tezaurul lexical al secolului al XX-lea, cum se deschide sutienul cu o singură mînă, ce părţi din plante sînt folosite drept condimente, care-i teoria culorilor politice, cum pui la loc un umăr dislocat, care-i semnalizarea cu steaguri la cursele de Formula 1, cum salvezi un arici etc. etc. Adică tot ceea ce trebuie să ştii pentru a fi considerat genial! (Marius Chivu)

● Expoziţie „Chagall. Entre guerre et paix“, la Paris, Palais du Luxembourg. Pînă pe 21 iulie. (Iaromira Popovici)

● Ólafur Arnalds (islandezul electro-indie-neo-clasic intervievat în Dilema veche acum cîteva numere) va veni pentru prima dată în România joi, 21 noiembrie 2013, la Sala ArCuB din Bucureşti, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al său, For Now I Am Winter. Prefer să vă anunţ de pe-acum, ca să nu ziceţi apoi că n-aţi mai găsit bilete. (Luiza Vasiliu)

● Pe 20 iulie, în clubul La Scena, din Bucureşti, de la ora 20,30, un concert inedit pentru fanii lui Leonard Cohen (şi nu numai). Este vorba de Leonard Cohen – Tribute, un concert susţinut de Alain Godon – voce şi Sorin Terinte – pian. (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu aţi apucat încă să-i vedeţi pe cei patru soldaţi din faimoasa Armată de Teracotă – parte a inventarului funerar al împăratului chinez Qin Shi Huang – expuşi la Muzeul Naţional de Istorie a României, mai aveţi timp pînă pe 1 august să prindeţi expoziţia Comorile Chinei. Expoziţia – cea mai mare organizată de China într-un muzeu din România – acoperă 5000 de ani de istorie şi civilizaţie chineză şi cuprinde 101 seturi de artefacte din patrimoniul cultural al Republicii Populare Chineze, provenind din 11 muzee şi instituţii culturale. Muzeul poate fi vizitat de marţi pînă duminică, între orele 10-18, iar în ultima sîmbătă a lunii pînă la ora 22. (Patricia Mihail)

● Bucureştiul a început să se golească. În lunile astea de vară e un moment bun să-l redescoperiţi. Şi am senzaţia că e anul în care că s-au deschis cele mai multe grădini: umbroase, cu vegetaţie multă, în zone pitoreşti, în curţi de case. J’ai Bistrot, Eden, Acuarela sînt doar cîteva. (Ana Maria Sandu)

● Pe 23 iulie, la ora 20,00, la Rin Grand Hotel, spectacolul Classic meets Contemporary. Cu Classic Beat Orchestra şi Uninvented Theatre. I-am văzut la Românii au talent, mi-au plăcut, aşa că merită încercat. (Adina Popescu)

● La Editura Polirom a apărut o nouă ediţie a romanului Numele trandafirului, revizuită de autor. Umberto Eco a explicat că, uneori, „scriitorului i se întîmplă, asemenea dentistului, cînd pacientul lui simte o denivelare şi e de ajuns să şlefuiască un pic cu freza, să taie, la rîndul său, un cuvînt, iar întreaga frază să devină mai aerisită.“ Nu ştie cîţi pacienţi s-au plîns de denivelările din celebrul roman. Nici dacă dentistul ne furnizează, acum, ediţia definitivă. (Matei Martin)

● De multe ori, după ce lauzi pe cineva, îţi pare rău. De data asta am, însă, toate motivele să cred că nu se va întîmpla aşa, fiindcă cea pe care vreau s-o laud este Sanda Nicola, jurnalista de la Digi 24. După ce, în urmă cu mulţi ani, a izbutit să ne fascineze cu relatările ei de la Vatican, pe cînd Papa Ioan Paul al II-lea se stingea din viaţă, astăzi reuşeşte să fie la fel de plină de har în meseria asta, ale cărei standarde, cum bine ştim, au ajuns în general la un nivel jalnic. (Andrei Manolescu)

● Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României – curatori: Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR – este cîştigătoarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM (International Council of Museums), ediţia a XIV-a, pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012. Cu acest prilej, miercuri, 17 iulie, începînd cu ora 17,30, publicul este invitat la o seară specială. Intrarea liberă. Rezervări pentru conferinţa privind însemnătatea Învăţăturilor lui Neagoe Basarab în cultura română, la telefon 021.314. 81.19 sau prin e-mail la comunicare@ art.museum.ro. Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămîne deschisă pentru public pînă la ora 21,30. (Ruxandra Mihăilă)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi