Umberto Eco, Ólafur Arnalds, Leonard Cohen

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Umberto Eco, Ólafur Arnalds, Leonard Cohen jpeg

● Detectivii sălbatici de Roberto Bolaño (traducere de Dan Munteanu Colán, Editura Leda, 2013), una dintre capodoperele scriitorului chilian (cealaltă fiind 2666, pe care o aşteptăm curînd în româneşte), o minunată poveste despre literatură, prietenie şi cealaltă faţă (poetică) a lumii latino-americane. (Simona Sora)

● După (Tot ceea ce trebuie să poată) Bărbatul absolut, vă recomand al doilea ghid al lui Oliver Kuhn, apărut tot la Baroque Books & Arts, (Tot ceea ce trebuie să ştie) Bărbatul genial; din cuprins: cum sînt aşezate instrumentele într-o orchestră, cum să abordezi cu succes tezaurul lexical al secolului al XX-lea, cum se deschide sutienul cu o singură mînă, ce părţi din plante sînt folosite drept condimente, care-i teoria culorilor politice, cum pui la loc un umăr dislocat, care-i semnalizarea cu steaguri la cursele de Formula 1, cum salvezi un arici etc. etc. Adică tot ceea ce trebuie să ştii pentru a fi considerat genial! (Marius Chivu)

● Expoziţie „Chagall. Entre guerre et paix“, la Paris, Palais du Luxembourg. Pînă pe 21 iulie. (Iaromira Popovici)

● Ólafur Arnalds (islandezul electro-indie-neo-clasic intervievat în Dilema veche acum cîteva numere) va veni pentru prima dată în România joi, 21 noiembrie 2013, la Sala ArCuB din Bucureşti, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al său, For Now I Am Winter. Prefer să vă anunţ de pe-acum, ca să nu ziceţi apoi că n-aţi mai găsit bilete. (Luiza Vasiliu)

● Pe 20 iulie, în clubul La Scena, din Bucureşti, de la ora 20,30, un concert inedit pentru fanii lui Leonard Cohen (şi nu numai). Este vorba de Leonard Cohen – Tribute, un concert susţinut de Alain Godon – voce şi Sorin Terinte – pian. (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu aţi apucat încă să-i vedeţi pe cei patru soldaţi din faimoasa Armată de Teracotă – parte a inventarului funerar al împăratului chinez Qin Shi Huang – expuşi la Muzeul Naţional de Istorie a României, mai aveţi timp pînă pe 1 august să prindeţi expoziţia Comorile Chinei. Expoziţia – cea mai mare organizată de China într-un muzeu din România – acoperă 5000 de ani de istorie şi civilizaţie chineză şi cuprinde 101 seturi de artefacte din patrimoniul cultural al Republicii Populare Chineze, provenind din 11 muzee şi instituţii culturale. Muzeul poate fi vizitat de marţi pînă duminică, între orele 10-18, iar în ultima sîmbătă a lunii pînă la ora 22. (Patricia Mihail)

● Bucureştiul a început să se golească. În lunile astea de vară e un moment bun să-l redescoperiţi. Şi am senzaţia că e anul în care că s-au deschis cele mai multe grădini: umbroase, cu vegetaţie multă, în zone pitoreşti, în curţi de case. J’ai Bistrot, Eden, Acuarela sînt doar cîteva. (Ana Maria Sandu)

● Pe 23 iulie, la ora 20,00, la Rin Grand Hotel, spectacolul Classic meets Contemporary. Cu Classic Beat Orchestra şi Uninvented Theatre. I-am văzut la Românii au talent, mi-au plăcut, aşa că merită încercat. (Adina Popescu)

● La Editura Polirom a apărut o nouă ediţie a romanului Numele trandafirului, revizuită de autor. Umberto Eco a explicat că, uneori, „scriitorului i se întîmplă, asemenea dentistului, cînd pacientul lui simte o denivelare şi e de ajuns să şlefuiască un pic cu freza, să taie, la rîndul său, un cuvînt, iar întreaga frază să devină mai aerisită.“ Nu ştie cîţi pacienţi s-au plîns de denivelările din celebrul roman. Nici dacă dentistul ne furnizează, acum, ediţia definitivă. (Matei Martin)

● De multe ori, după ce lauzi pe cineva, îţi pare rău. De data asta am, însă, toate motivele să cred că nu se va întîmpla aşa, fiindcă cea pe care vreau s-o laud este Sanda Nicola, jurnalista de la Digi 24. După ce, în urmă cu mulţi ani, a izbutit să ne fascineze cu relatările ei de la Vatican, pe cînd Papa Ioan Paul al II-lea se stingea din viaţă, astăzi reuşeşte să fie la fel de plină de har în meseria asta, ale cărei standarde, cum bine ştim, au ajuns în general la un nivel jalnic. (Andrei Manolescu)

● Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României – curatori: Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR – este cîştigătoarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM (International Council of Museums), ediţia a XIV-a, pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012. Cu acest prilej, miercuri, 17 iulie, începînd cu ora 17,30, publicul este invitat la o seară specială. Intrarea liberă. Rezervări pentru conferinţa privind însemnătatea Învăţăturilor lui Neagoe Basarab în cultura română, la telefon 021.314. 81.19 sau prin e-mail la comunicare@ art.museum.ro. Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului rămîne deschisă pentru public pînă la ora 21,30. (Ruxandra Mihăilă)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.