Ore la Mogoşoaia, Trăind printre demoni, Hotelul Imposibil

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Ore la Mogoşoaia,  Trăind printre demoni, Hotelul Imposibil jpeg

● Ce credeţi, literatura ne face mai buni? În cazul în care vi se pare un subiect bun de dezbatere, citiţi părerile pro şi contra ale lui Gregory Currie şi Annie Murphy Paul pe care le găsiţi în Courrier international (www.courrierinternational.com/article/2013/08/06/la-litterature-nous-rend-elle-meil leurs?). Eu n-am un răspuns clar la această întrebare, dar parcă aş merge pe mîna Anniei Murphy Paul care crede că oamenii care citesc ficţiune sînt mai empatici, îi înţeleg mai bine pe ceilalţi pentru că se pot pune mai uşor în pielea lor. (Ana Maria Sandu)

● Ateneul Român va omagia ziua de naştere a lui George Enescu, în cadrul Festivalului „Vară magică“, printr-un concert susţinut de Romanian Sinfonietta Orchestra, luni, 19 august, orele 19. Alcătuită din tineri muzicieni între 15 şi 21 de ani, selectaţi la nivel naţional, Orchestra Română de Tineret va interpreta lucrări de Haydn, Enescu, Beethoven. Dirijor: Horia Andreescu; solistă: Ioana Cristea Goicea. Tot la Ateneu, Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei va concerta miercuri, 21 august, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeşelea şi Adriano Marian; solişti: Ilian Gîrneţ – vioară, Livia Ştirbu – pian; în program: Felix Mendelssohn Bartholdy, Ceaikovski. (Ruxandra Mihăilă)

● Insolita carte bilingvă a spaniolului Enrique Nogueras (doctor în filologie clasică la Universitatea din Granada), Ore la Mogoşoaia/Horas de Mogoşoaia (Editura Charmides, 2013), tradusă în româneşte de Marin Mălaicu-Hondrari, mai multe „ore“ şi zile melancolice puse sub semnul lui Bacovia, ca această, a XIII-a, oră: „Cel ce de la depărtare se întrebă / Sînt eu, cel întunecat şi viu şi singur sub luna albă.“ (Simona Sora)

● Joi, 15 august, la Green Hours, live in the Green Garden, concert Maria Răducanu de Sf. Mărie, cu invitaţi speciali: Sorin Terinte – pian, Zoltan Butuc – voce, chitară. „... de dragoste, de dor, de trecut, de acum, de nostalgie, de beţie, de noroc, de jale, de blestem, de viaţă...“. Sună bine! (Adina Popescu)

● Filmul Trăind printre demoni (The conjuring, 2013), în regia lui James Wan, cu Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor: un thriller nu genial, dar în stil mai clasic, cu uşi scîrţîite şi întunecimi în loc de mult sînge şi bătălii. De vară, horror. (Iaromira Popovici)

● Sîmbătă şi duminică (17 şi 18 august), în centrul Bucureştiului, mai exact la grădina de la Green Hours, Green Fair. Tîrg de creaţie handmade, ceramică, haine pictate şi diverse alte accesorii. Un musai pentru iubitorii de shopping de nişă. (Stela Giurgeanu)

● Pe Travel Channel există o emisiune care se numeşte Hotelul Imposibil, în care expertul în ospitalitate Anthony Melchiorri le explică unor proprietari de hoteluri de ce sînt ocoliţi de posibilii clienţi. E ceva la care ar trebui să se uite toţi hotelierii din România, cot la cot cu proprietarii de pensiuni. Ar avea de învăţat multe, dacă nu chiar totul. Un sfat pe care Melchiorri îl dă foarte des hotelierilor cărora afacerea nu le merge, e acela că într-un loc în care omul vine să-şi petreacă vacanţa, nu e cazul să afişezi tot felul de interdicţii. (Andrei Manolescu)

● Dacă vreţi să renunţaţi, pentru două ore, la autoturismul personal sau la mijloacele de transport în comun şi să descoperiţi centrul Bucureştiului dincolo de marile bulevarde sau de terasele din Centrul Vechi, puteţi merge „Cu bastonul prin Bucureşti“. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN şi propune un traseu cultural al Capitalei, prin organizarea unor tururi ghidate în fiecare weekend (sîmbăta de la ora 11 şi duminica de la ora 18), pînă pe 8 septembrie, pornind de la Cercul Militar Naţional. Mai multe detalii pe www.arcen.info/cuvinte/cu-bastonul-prin-bucuresti. (Patricia Mihail)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.