Don Juani, Josef Koudelka, Astra Film Festival

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Don Juani, Josef Koudelka, Astra Film Festival jpeg

● După premiera lui Igor Cobileanski cu La limita de jos a cerului, Roxanne (regia Vali Hotea) şi Cîinele japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu) sînt următoarele două titluri româneşti care intră pe ecrane luna asta. Trei lungmetraje de debut, trei poveşti în registre foarte diferite, care aruncă cîrlige publicului şi cu care ar putea uşor să empatizeze. Doar să mergeţi la cinema. (Ana Maria Sandu)

● Nu vă mai plîngeţi că televiziunile sînt proaste şi ne inundă cu false probleme şi subiecte. Luaţi-o iavaş, iavaş pe Internet şi citiţi ce probleme mai sînt/se mai dezbat prin alte părţi. Pe site-ul revistei The Atlantic (theatlantic.com) am găsit un articol foarte interesant despre cum poţi ecraniza/adapta astăzi Cartea junglei de Rudyard Kipling fără să fii considerat rasist. Căci, de pildă, unii interpretează cîntecul lui King Louie „I wanna be like you“ ca expresie a colonialismului occidental, a imperialismului britanic, în fine, a rasismului, căci King Louie ar fi o reprezentare caricaturală a „omului de culoare“ care vrea să semene cu „albul“. Mary Zimmerman (care a montat un musical bazat pe Jungle Book) crede că „rasismul e în ochiul celui care priveşte“ şi conchide: „Cartea junglei nu exprimă o lume indiană, engleză sau americană. E o lume a imaginaţiei – un paradis pe care sîntem pe cale să-l pierdem.“ Citiţi, aşadar, How to Adapt the Jungle Book (and Not Make It Racist) de Debra Cash pe theatlantic.com. (Mircea Vasilescu)

● La mai puţin de trei ore de mers cu maşina de la Bucureşti, spre sud, se află pitorescul oraş Veliko Târnovo cu ale sale străzi în pantă. La alţi cîţiva kilometri distanţă se găseşte mica localitate Arbanasi. Un sat cu garduri de piatră, devenit turistic, în care fiecare casă a fost transformată în pensiune sau restaurant. Şi se mănîncă bulgăreşte, adică ieftin, gustos şi sănătos. De la Bucureşti sînt cam 180 de kilometri pînă acolo şi singurul lucru deranjant pe întregul drum e taxa de pod de la Giurgiu. (Andrei Manolescu)

● Dacă vă interesează mitul (cam răsuflat, în opinia mea), fie puteţi citi o carte – Dona Juana de Lorena Lupu (Editura Herg Benet), fie puteţi merge la teatru – Dom Juan în montarea lui Victor Ioan Frunză (la ArCuB), fie puteţi vedea un film – Don Jon (regia Joseph Gordon-Levitt). Dar eu doar zic, nu recomand. (Marius Chivu)

● Paul Brunton, Un eremit în Himalaya (Editura Polirom, 2013, trad. Marius-Adrian Hazaparu), cel de-al doilea volum dintr-o serie Brunton, în cele din urmă lizibilă în româneşte. Să sperăm că vor urma The Inner Reality şi Hidden Teaching...? (Simona Sora)

● „E o perioadă importantă şi minunată de a fi scriitor, povestitor, designer, cititor.“ Pentru toţi iubitorii cărţii tipărite, ai mirosului de hîrtie, ai copertelor atent meşteşugite, recomand articolul „Dacă web-ul ar fi precedat print-ul: noua epocă de aur a design-ului de carte şi a creativităţii pe hîrtie“, scris de Maria Popova pe brainpickings.org/index.php/2013/06/20/gestalten-fully-booked. (Patricia Mihail)

● După ce Clubul Ilustratorilor a prezentat un catalog cu ilustraţii la Tîrgul de Carte de la Göteborg, la UNAgaleria s-a deschis o expoziţie de ilustraţie şi grafică de carte a unor artişti suedezi. „Vezi ce facem!“ e titlul expoziţiei. Vedeţi, că merită! (Matei Martin)

● Alexandru Gruian, F. Brunea-Fox, reporterul cu ochi multiplu: o necesară monografie Brunea-Fox, „prinţul reportajului“ literar interbelic. Apărută la Editura Comunicare.ro, cartea se lansează joi, 10 octombrie, la Deva, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărţii. (Iaromira Popovici)

● Josef Koudelka, fotograful Magnum – căruia îi datorăm, printre altele, imaginile iconice cu invazia de la Praga din august 1968 – vine în România. Îl puteţi întîlni miercuri, 16 octombrie, de la ora 18,30, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5) cu ocazia lansării albumului Invazie Praga 68, şi joi, 17 octombrie, de la ora 19, la vernisajul expoziţiei cu acelaşi nume, care va avea loc la MNAC Anexa (Calea Moşilor, nr. 62-68). (Luiza Vasiliu)

● De luni, 14 octombrie, cele mai bune filme documentare ale momentului pot fi văzute la Sibiu, la Astra Film Festival. Un număr record de 1350 de filmmaker-i străini, din peste 70 de ţări, şi-au înscris filmele la ediţia aniversară de 20 de ani AFF. Filme portret, eseuri, documentare observaţionale sau poveşti locale, necunoscute. Şi ce mi-a plăcut dintotdeauna la AFF: un festival la care te simţi în largul tău, fără covor roşu şi unde filmele sînt singurele vedete. (Adina Popescu)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.