Propunerile Dilema veche - concert, carte, expoziție

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   concert, carte, expoziție jpeg

● Joi, 4 aprilie, în Silver Church, de la ora 20, cîţiva muzicieni români – care-au ascultat mult Deftones cînd erau mici – se adună pentru un concert caritabil, „Love for Chi“. Banii obţinuţi din vînzarea biletelor vor fi donaţi în contul basistului de la Deftones, Chi Cheng. Chi a suferit, în 2008, un grav accident de maşină, după care a mai trecut printr-o operaţie pe creier şi cîteva pneumonii care-i îngreunează însănătoşirea. Joi, vor cînta pentru el Shole, Hefe, Tep Zepi, Days of Confusion, Robin and the Backstabbers, Costel, Gojira, Norzeatic şi Shadowbox. Dacă şi dvs. aţi crescut cu Deftones, atunci trebuie să mergeţi la concert. Intrarea e 20 de lei. (Luiza Vasiliu)

● A debutat în 2008, are patent românesc, a fost premiată şi lăudată, şi este unul dintre cele mai bune modele de jurnalism din mass-media românească: emisiunea România, te iubesc, difuzată în fiecare duminică, pe PRO TV, de la ora 18. (Stela Giurgeanu)

● Pe 10 aprilie, de la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti va avea loc vernisajul primei expoziţii solo în România, a artistului Mircea Cantor, intitulată „Q.E.D.“ Expoziţia (curatori: Raluca Velisar şi Mihai Pop; arhitectura: Attila Kim) cuprinde 30 de titluri, incluzînd fotografii, video, desene şi sculpturi, de la The Origin of the World (After Courbet) în 1999 – lucrare care a dus la mutarea lui Cantor în Franţa – la Sic Transit Gloria Mundi (2012) sau Business Class Worried (2013), creată special pentru această ocazie. „Q.E.D.“ va fi deschisă publicului în perioada 10 aprilie 2013 – 13 aprilie 2014. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul www.mnac.ro. (Patricia Mihail)

● O carte în curs de apariţie, care se numeşte Revolta Orientului (Editura Polirom), o are drept autoare pe Carmen Gavrilă, jurnalistă la Radio România Actualităţi. Cartea îmi stîrneşte curiozitatea pentru că ştiu ce şi cum a scris de-a lungul timpului Carmen Gavrilă, chiar în Dilema veche, despre problemele politice, economice şi sociale din ţările arabe şi din Iran. Cu siguranţă, cartea trebuie să fie foarte bine documentată şi plină de informaţii interesante. (Andrei Manolescu)

● Duminică, 7 aprilie, de la ora 18,30, la Hard Rock Café, va avea loc ediţia a X-a a Galei Premiilor de Jazz 2012 – Premiile MUZZA. Printre invitaţi, Adrian Enescu (Premiul de excelenţă), Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Alex Man şi Peter Sarosi, plus tineri muzicieni recent laureaţi la diverse concursuri: Irina Popa & The Sinners, Oana Mureşan şi Grupul Youvenis. (Marius Chivu)

● În sfîrşit, e gata: albumul 117 scriitori români, la care fotograful Mircea Struţeanu lucrează de cîţiva ani, a apărut la Editura Publica. E un proiect de durată şi anevoios, căci nu-i de colo să reuşeşti să pozezi crema literaturii contemporane. Struţeanu a reuşit să provoace 117 întîlniri memorabile şi să le restituie în această carte minunată. (Matei Martin)

● Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu găzduieşte expoziţia „Obsesia Facebook“ a artistei Florica Prevenda, în perioada 4-28 aprilie 2013. (Lucian Muntean)

● Dacă treceţi cumva prin Timişoara, căutaţi şi Galleria 28, de pe Strada Brâncoveanu 28. Sau, altfel spus, din casa soţilor Marie-Jeanne şi Ovidiu Bădescu. Pînă pe 14 aprilie, puteţi vedea aici expoziţia „Love Story“, a artistului Ion Dumitriu. Veţi descoperi nişte oameni calzi şi luminoşi, şi un loc tihnit, care te face să uiţi că eşti într-un oraş mare. (Ana Maria Sandu)

● Straniul interviu, cu totul şi cu totul literar, acordat de Marily Le Nir, în Observator cultural, Monicăi Salvan. Cine nu mai ştie cum se trăia la Alba Iulia, înainte de război, o să afle de la această franţuzoaică genială (care ţinea musai să fie româncă, pe la 5-6 ani, cînd un „domn drăguţ“, numit Lucian Blaga, o ţinea pe genunchi), născută în Transilvania şi expulzată din România, împreună cu Misiunea universitară franceză, în 1948, devenind astfel una dintre principalele traducătoare ale literaturii române în franceză. Un interviu ca o proză bună. (Simona Sora)

● Expunere, evaluare şi vînzare. Maşini de epocă, cărţi şi tipărituri vechi, mobilier de epocă restaurat, argintărie şi porţelanuri, bijuterii vechi, jucării, decoraţiuni interioare, artă plastică şi multe altele, la Tîrgul de obiecte de artă şi antichităţi „Antique Market“, la Romexpo, Pavilionul C, în perioada 18-21 aprilie. (Dana Călinescu)

●Din filmele lui Alfred Hitchcock – oricare, dar, în momentul de faţă, proaspăt revăzutul Frenzy (1972), cu John Finch, Alec McCowen, Barry Foster. În special scena în care inspectorul de poliţie soseşte acasă la soţia sa, care experimentează mîncare franţuzească rafinată: în timp ce el se chinuie să scape de supa cu denumire pompoasă, în care plutesc diverse creaturi acvatice, nevasta îi rezolvă cazul strangulatorului (cu cravata) în serie.

●Pe 6 şi 7 aprilie, Librăria Predania din Bucureşti organizează un atelier de lectură şi creaţie pentru copii, în cadrul Proiectului „Prietenii cărţilor”. „Iniţiativa a pornit dintr-o necesitate actuală: aceea de a stîrni entuziasmul şi motivaţia pentru lectură, interesul pentru descoperire şi imaginaţie în rîndul preşcolarilor şi şcolarilor.” – spun organizatorii atelierului. E bine de semnalat astfel de evenimente, pentru că sînt atît de puţine şi de necesare.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.