Propunerile Dilema veche - concert, carte, expoziție
● Joi, 4 aprilie, în Silver Church, de la ora 20, cîţiva muzicieni români – care-au ascultat mult Deftones cînd erau mici – se adună pentru un concert caritabil, „Love for Chi“. Banii obţinuţi din vînzarea biletelor vor fi donaţi în contul basistului de la Deftones, Chi Cheng. Chi a suferit, în 2008, un grav accident de maşină, după care a mai trecut printr-o operaţie pe creier şi cîteva pneumonii care-i îngreunează însănătoşirea. Joi, vor cînta pentru el Shole, Hefe, Tep Zepi, Days of Confusion, Robin and the Backstabbers, Costel, Gojira, Norzeatic şi Shadowbox. Dacă şi dvs. aţi crescut cu Deftones, atunci trebuie să mergeţi la concert. Intrarea e 20 de lei. (Luiza Vasiliu)
● A debutat în 2008, are patent românesc, a fost premiată şi lăudată, şi este unul dintre cele mai bune modele de jurnalism din mass-media românească: emisiunea România, te iubesc, difuzată în fiecare duminică, pe PRO TV, de la ora 18. (Stela Giurgeanu)
● Pe 10 aprilie, de la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti va avea loc vernisajul primei expoziţii solo în România, a artistului Mircea Cantor, intitulată „Q.E.D.“ Expoziţia (curatori: Raluca Velisar şi Mihai Pop; arhitectura: Attila Kim) cuprinde 30 de titluri, incluzînd fotografii, video, desene şi sculpturi, de la The Origin of the World (After Courbet) în 1999 – lucrare care a dus la mutarea lui Cantor în Franţa – la Sic Transit Gloria Mundi (2012) sau Business Class Worried (2013), creată special pentru această ocazie. „Q.E.D.“ va fi deschisă publicului în perioada 10 aprilie 2013 – 13 aprilie 2014. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul www.mnac.ro. (Patricia Mihail)
● O carte în curs de apariţie, care se numeşte Revolta Orientului (Editura Polirom), o are drept autoare pe Carmen Gavrilă, jurnalistă la Radio România Actualităţi. Cartea îmi stîrneşte curiozitatea pentru că ştiu ce şi cum a scris de-a lungul timpului Carmen Gavrilă, chiar în Dilema veche, despre problemele politice, economice şi sociale din ţările arabe şi din Iran. Cu siguranţă, cartea trebuie să fie foarte bine documentată şi plină de informaţii interesante. (Andrei Manolescu)
● Duminică, 7 aprilie, de la ora 18,30, la Hard Rock Café, va avea loc ediţia a X-a a Galei Premiilor de Jazz 2012 – Premiile MUZZA. Printre invitaţi, Adrian Enescu (Premiul de excelenţă), Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Alex Man şi Peter Sarosi, plus tineri muzicieni recent laureaţi la diverse concursuri: Irina Popa & The Sinners, Oana Mureşan şi Grupul Youvenis. (Marius Chivu)
● În sfîrşit, e gata: albumul 117 scriitori români, la care fotograful Mircea Struţeanu lucrează de cîţiva ani, a apărut la Editura Publica. E un proiect de durată şi anevoios, căci nu-i de colo să reuşeşti să pozezi crema literaturii contemporane. Struţeanu a reuşit să provoace 117 întîlniri memorabile şi să le restituie în această carte minunată. (Matei Martin)
● Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu găzduieşte expoziţia „Obsesia Facebook“ a artistei Florica Prevenda, în perioada 4-28 aprilie 2013. (Lucian Muntean)
● Dacă treceţi cumva prin Timişoara, căutaţi şi Galleria 28, de pe Strada Brâncoveanu 28. Sau, altfel spus, din casa soţilor Marie-Jeanne şi Ovidiu Bădescu. Pînă pe 14 aprilie, puteţi vedea aici expoziţia „Love Story“, a artistului Ion Dumitriu. Veţi descoperi nişte oameni calzi şi luminoşi, şi un loc tihnit, care te face să uiţi că eşti într-un oraş mare. (Ana Maria Sandu)
● Straniul interviu, cu totul şi cu totul literar, acordat de Marily Le Nir, în Observator cultural, Monicăi Salvan. Cine nu mai ştie cum se trăia la Alba Iulia, înainte de război, o să afle de la această franţuzoaică genială (care ţinea musai să fie româncă, pe la 5-6 ani, cînd un „domn drăguţ“, numit Lucian Blaga, o ţinea pe genunchi), născută în Transilvania şi expulzată din România, împreună cu Misiunea universitară franceză, în 1948, devenind astfel una dintre principalele traducătoare ale literaturii române în franceză. Un interviu ca o proză bună. (Simona Sora)
● Expunere, evaluare şi vînzare. Maşini de epocă, cărţi şi tipărituri vechi, mobilier de epocă restaurat, argintărie şi porţelanuri, bijuterii vechi, jucării, decoraţiuni interioare, artă plastică şi multe altele, la Tîrgul de obiecte de artă şi antichităţi „Antique Market“, la Romexpo, Pavilionul C, în perioada 18-21 aprilie. (Dana Călinescu)
●Din filmele lui Alfred Hitchcock – oricare, dar, în momentul de faţă, proaspăt revăzutul Frenzy (1972), cu John Finch, Alec McCowen, Barry Foster. În special scena în care inspectorul de poliţie soseşte acasă la soţia sa, care experimentează mîncare franţuzească rafinată: în timp ce el se chinuie să scape de supa cu denumire pompoasă, în care plutesc diverse creaturi acvatice, nevasta îi rezolvă cazul strangulatorului (cu cravata) în serie.
●Pe 6 şi 7 aprilie, Librăria Predania din Bucureşti organizează un atelier de lectură şi creaţie pentru copii, în cadrul Proiectului „Prietenii cărţilor”. „Iniţiativa a pornit dintr-o necesitate actuală: aceea de a stîrni entuziasmul şi motivaţia pentru lectură, interesul pentru descoperire şi imaginaţie în rîndul preşcolarilor şi şcolarilor.” – spun organizatorii atelierului. E bine de semnalat astfel de evenimente, pentru că sînt atît de puţine şi de necesare.