Propunerile Dilema veche - concert, carte, expoziție

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   concert, carte, expoziție jpeg

● Joi, 4 aprilie, în Silver Church, de la ora 20, cîţiva muzicieni români – care-au ascultat mult Deftones cînd erau mici – se adună pentru un concert caritabil, „Love for Chi“. Banii obţinuţi din vînzarea biletelor vor fi donaţi în contul basistului de la Deftones, Chi Cheng. Chi a suferit, în 2008, un grav accident de maşină, după care a mai trecut printr-o operaţie pe creier şi cîteva pneumonii care-i îngreunează însănătoşirea. Joi, vor cînta pentru el Shole, Hefe, Tep Zepi, Days of Confusion, Robin and the Backstabbers, Costel, Gojira, Norzeatic şi Shadowbox. Dacă şi dvs. aţi crescut cu Deftones, atunci trebuie să mergeţi la concert. Intrarea e 20 de lei. (Luiza Vasiliu)

● A debutat în 2008, are patent românesc, a fost premiată şi lăudată, şi este unul dintre cele mai bune modele de jurnalism din mass-media românească: emisiunea România, te iubesc, difuzată în fiecare duminică, pe PRO TV, de la ora 18. (Stela Giurgeanu)

● Pe 10 aprilie, de la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti va avea loc vernisajul primei expoziţii solo în România, a artistului Mircea Cantor, intitulată „Q.E.D.“ Expoziţia (curatori: Raluca Velisar şi Mihai Pop; arhitectura: Attila Kim) cuprinde 30 de titluri, incluzînd fotografii, video, desene şi sculpturi, de la The Origin of the World (After Courbet) în 1999 – lucrare care a dus la mutarea lui Cantor în Franţa – la Sic Transit Gloria Mundi (2012) sau Business Class Worried (2013), creată special pentru această ocazie. „Q.E.D.“ va fi deschisă publicului în perioada 10 aprilie 2013 – 13 aprilie 2014. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul www.mnac.ro. (Patricia Mihail)

● O carte în curs de apariţie, care se numeşte Revolta Orientului (Editura Polirom), o are drept autoare pe Carmen Gavrilă, jurnalistă la Radio România Actualităţi. Cartea îmi stîrneşte curiozitatea pentru că ştiu ce şi cum a scris de-a lungul timpului Carmen Gavrilă, chiar în Dilema veche, despre problemele politice, economice şi sociale din ţările arabe şi din Iran. Cu siguranţă, cartea trebuie să fie foarte bine documentată şi plină de informaţii interesante. (Andrei Manolescu)

● Duminică, 7 aprilie, de la ora 18,30, la Hard Rock Café, va avea loc ediţia a X-a a Galei Premiilor de Jazz 2012 – Premiile MUZZA. Printre invitaţi, Adrian Enescu (Premiul de excelenţă), Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Alex Man şi Peter Sarosi, plus tineri muzicieni recent laureaţi la diverse concursuri: Irina Popa & The Sinners, Oana Mureşan şi Grupul Youvenis. (Marius Chivu)

● În sfîrşit, e gata: albumul 117 scriitori români, la care fotograful Mircea Struţeanu lucrează de cîţiva ani, a apărut la Editura Publica. E un proiect de durată şi anevoios, căci nu-i de colo să reuşeşti să pozezi crema literaturii contemporane. Struţeanu a reuşit să provoace 117 întîlniri memorabile şi să le restituie în această carte minunată. (Matei Martin)

● Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu găzduieşte expoziţia „Obsesia Facebook“ a artistei Florica Prevenda, în perioada 4-28 aprilie 2013. (Lucian Muntean)

● Dacă treceţi cumva prin Timişoara, căutaţi şi Galleria 28, de pe Strada Brâncoveanu 28. Sau, altfel spus, din casa soţilor Marie-Jeanne şi Ovidiu Bădescu. Pînă pe 14 aprilie, puteţi vedea aici expoziţia „Love Story“, a artistului Ion Dumitriu. Veţi descoperi nişte oameni calzi şi luminoşi, şi un loc tihnit, care te face să uiţi că eşti într-un oraş mare. (Ana Maria Sandu)

● Straniul interviu, cu totul şi cu totul literar, acordat de Marily Le Nir, în Observator cultural, Monicăi Salvan. Cine nu mai ştie cum se trăia la Alba Iulia, înainte de război, o să afle de la această franţuzoaică genială (care ţinea musai să fie româncă, pe la 5-6 ani, cînd un „domn drăguţ“, numit Lucian Blaga, o ţinea pe genunchi), născută în Transilvania şi expulzată din România, împreună cu Misiunea universitară franceză, în 1948, devenind astfel una dintre principalele traducătoare ale literaturii române în franceză. Un interviu ca o proză bună. (Simona Sora)

● Expunere, evaluare şi vînzare. Maşini de epocă, cărţi şi tipărituri vechi, mobilier de epocă restaurat, argintărie şi porţelanuri, bijuterii vechi, jucării, decoraţiuni interioare, artă plastică şi multe altele, la Tîrgul de obiecte de artă şi antichităţi „Antique Market“, la Romexpo, Pavilionul C, în perioada 18-21 aprilie. (Dana Călinescu)

●Din filmele lui Alfred Hitchcock – oricare, dar, în momentul de faţă, proaspăt revăzutul Frenzy (1972), cu John Finch, Alec McCowen, Barry Foster. În special scena în care inspectorul de poliţie soseşte acasă la soţia sa, care experimentează mîncare franţuzească rafinată: în timp ce el se chinuie să scape de supa cu denumire pompoasă, în care plutesc diverse creaturi acvatice, nevasta îi rezolvă cazul strangulatorului (cu cravata) în serie.

●Pe 6 şi 7 aprilie, Librăria Predania din Bucureşti organizează un atelier de lectură şi creaţie pentru copii, în cadrul Proiectului „Prietenii cărţilor”. „Iniţiativa a pornit dintr-o necesitate actuală: aceea de a stîrni entuziasmul şi motivaţia pentru lectură, interesul pentru descoperire şi imaginaţie în rîndul preşcolarilor şi şcolarilor.” – spun organizatorii atelierului. E bine de semnalat astfel de evenimente, pentru că sînt atît de puţine şi de necesare.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.