Festivaluri de ştiinţă şi electro, Muzică clasică la Metrou, Absolut!

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Festivaluri de ştiinţă şi electro, Muzică clasică la Metrou, Absolut! jpeg

● În perioada 25-29 septembrie are loc Bucharest Science Festival, un eveniment care îşi propune să dezvăluie publicului larg cunoaşterea ştiinţifică, prin programe interactive, dezbateri, experimente şi demonstraţii. Programul complet al întîlnirilor se găseşte la www.bucharestsciencefestival.ro. (Matei Martin)  

● Prima ediţie a Festivalului de Muzică Electronică „Trance Omnia Tribute Festival“ va avea loc în perioada 18-22 septembrie 2013, la Braşov. Vor fi acolo două dintre cele mai mari scene folosite vreodată în România, cele mai mari ecrane LED montate pînă acum în ţara noastră, singurul SkyLine Canon cu patru capete mobile (vizibil pînă la 12 km), cea mai performantă linie de sunet outdoor, spectacole de pirotehnie, lasere şi visuals, acrobaţii aeriene şi paraşutism, acrobaţi şi dansatori. Precum şi 30 dintre cei mai titraţi DJ şi artişti din zona muzicii electronice internaţionale. (Adina Popescu

● Dacă vi se mai face dor de momentul acela magic din copilărie cînd ascultaţi poveşti la pick-up, încercaţi audiobook-urile. De curînd a apărut la Humanitas Multimedia Sub pragul de sus al dramaturgului Glen Berger. Textul are suspans, umor şi emoţie. Iar întîlnirea dintre vocea lui Răzvan Vasilescu şi traducerea Antoanetei Ralian e o bucurie. (Ana Maria Sandu

● Sîmbătă, 5 octombrie, de la 9 dimineaţa, va avea loc conferinţa internaţională „The Power of Storytelling“, organizată de neobosita redacţie de la Decât o revistă. Dacă vă place să citiţi presă de limba engleză (The New Yorker, Esquire, The Atlantic etc.) şi credeţi că poveştile scrise/filmate/cîntate bine pot schimba mersul lucrurilor din jurul nostru, atunci e musai să veniţi. Vor vorbi, într-o singură zi, cîţiva jurnalişti multipremiaţi (Chris Jones, Cynthia Gorney, Tom Junod, Jacqui Banaszynski), o regizoare (Mona Nicoară) şi un cîntăreţ (Jens Lekman). Un fel de crème de la crème al poveştilor bine spuse, de la care nu aveţi voie să lipsiţi. Mai multe la www.decatorevista.ro/storytelling/2013. (Luiza Vasiliu

● Joi, 19 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Act, spectacolul Absolut!, după povestea lui Ion Creangă – „Ivan Turbincă“, one man show-ul lui Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija. (Stela Giurgeanu)  

● Expoziţia de pictură a lui Jan Albu, Geneză şi Apocalipsă, care a avut vernisajul pe 14 septembrie, la Carol 53. Picturile acestuia, cu tematică mitologică, dovedesc forţă şi capacitatea de a crea o lume fantastică, apocaliptică, interesantă. (Iaromira Popovici)

● Pentru cei care citiţi în spaniolă, romanul La vendedora del tiempo (Vînzătoarea de timp) al poetei Ioana Gruia (Ediciones Espuela de Plata), cu prefaţa lui Luis Garcaa Montero şi recomandarea entuziastă a lui Fernando Iwasaki, pentru care tînăra scriitoare, deja multipremiată în peninsulă, vine, cu acest prim roman, nu doar de dincolo de fosta Cortină de Fier, ci şi „de dincolo de acea frontieră despre care au scris Conrad, Beckett, Nabokov şi alţi scriitori extrateritoriali care şi-au ales limbile literare.“ (Simona Sora

● Cu ocazia Zilelor Bucureştiului, în perioada 16-21 septembrie, are loc ediţia a doua a proiectului de responsabilitate socială „Muzică clasică la metrou“, organizat de Asociaţia „Arta nu muşcă“, împreună cu Metrorex. În staţiile de metrou Piaţa Unirii 1 şi 2, Universitate, Piaţa Victoriei 1 şi 2 şi Gara de Nord, între orele 17,30-19, tineri muzicieni vor susţine o serie de concerte de muzică clasică, acompaniate de grafică, desen, pictură, balet clasic, dans contemporan sau tango. De asemenea, în perioada 4-30 septembrie, în cele şase staţii de metrou se va difuza muzică clasică şi pe plasme: o oră dimineaţa (07,30-08,30) şi o oră după-amiaza (16-17). (Patricia Mihail)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.