Propunerile Dilema veche - muzeu, teatru, tenis

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   muzeu, teatru, tenis jpeg

● Dacă nu vreţi nici la film, nici la teatru, puteţi merge joi, 18 aprilie, de la ora 19, la un workshop de reciclare a hîrtiei. Arca Urbană o are ca invitată pe Alina Blaga – una dintre iniţiatoarele Proiectului „Reciclare Creativă“ –, care vă va învăţa cum să revalorificaţi broşurile şi flyerele inutile care vă inundă adeseori cutiile poştale. (Patricia Mihail)

● Încercaţi booktopia.ro. E (tot) o reţea de socializare, dar e pe bază de cărţi: cine îşi face cont poate propune/recomanda cărţi, poate face schimb de impresii şi mesaje cu alţi cititori, poate scrie recenzii. Sau măcar poate arunca o privire, ca să vadă „ce mai citeşte lumea“. În alte ţări (de exemplu, Marea Britanie ori Suedia), cluburile/asociaţiile de lectură au o îndelungată tradiţie. Noi am ratat faza „reală“ (căci nu prea există astfel de adunări ale cititorilor dornici de a schimba impresii despre cărţile citite), dar putem să recuperăm acum, în faza virtuală. Faceţi-vă, aşadar, cont pe booktopia.ro şi mai vorbim. (Mircea Vasilescu)

● Cînd eram mică, dintre romanele cu puştani teribili am citit doar Băieţii de pe strada Pal, aşa că m-am bucurat să descopăr o altă carte a copiilor de pretutindeni şi din toate timpurile – Emil şi detectivii, de Erich Kästner. Reeditată la Editura Arthur. (Adina Popescu)

● Dacă vă grăbiţi, s-ar putea să mai găsiţi bilete la concertul basistului israelian Avishai Cohen, de joi, 25 aprilie, la Sala Radio din Bucureşti. Avishai e cel mai rockstar dintre jazzmanii pe care i-am văzut vreodată live, are şi umor, şi tandreţe, şi nerv, şi o forţă uriaşă de seducţie. N-am nici o problemă să spun de pe-acum că va fi un concert memorabil. (Luiza Vasiliu)

● După un an de pauză – autoimpusă –, un an petrecut la o fermă de animale din Anglia, timp în care a curăţat grajduri şi şi-a căutat liniştea interioară, campionul mondial en-titre la snooker, Ronnie O’Sullivan, a declarat că s-a plictisit de atîta lipsă de activitate şi s-a hotărît să revină în circuitul mondial. Din 20 aprilie, aşadar, începe Campionatul Mondial de Snooker, cu O’Sullivan în rolul principal. (Stela Giurgeanu)

● Teatrul Municipal „Bacovia“ organizează, între 26-30 aprilie, a VIII-a ediţie a festivalului-concurs de one man show Gala Star. „Ca şi în ediţiile anterioare, Gala Star 2013 îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital ca formă autonomă de spectacol, precum şi interesul artiştilor faţă de acest gen de spectacol individual şi de autor. One man show-ul deţine capacitatea de a concentra materialul artistic în timp, spaţiu şi intensitate emoţională. Se poate juca în spaţii extrem de variate – fără a necesita resurse excepţionale financiare, de producţie sau de timp.“ Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se numără Angela Gheorghiu şi Dan Grigore. (Matei Martin)

● Cei din lume fără nume – un emoţionant caiet cu interviuri, statistici, fotografii şi documente de arhivă, editat de Muzeul Ţăranului Român împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în urma expoziţiei dedicate politicii pronataliste a regimului Ceauşescu, curatori: Lila Passima şi Cosmin Manolache. (Marius Chivu)

● În caz că nu ajungeţi anul acesta la TIFF, nu trebuie să rataţi documentarul Searching for Sugar Man, care va fi proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (21 aprilie, ora 13, la Cinema Studio). Filmul de debut al suedezului Malik Bendjelloul a cîştigat Oscarul şi a făcut furori în lumea întregă. O să vă îndrăgostiţi de Rodriguez, cîntăreţul fără noroc, şi apoi o să-i ascultaţi melodiile în buclă. (Ana Maria Sandu)

● Revista literară braşoveană Corpul T, nr. 4/2013, în care, din nou, totul e de citit, de la interviul cu Letiţia Ilea (realizat de Naomi Ionică), la reluarea Maratonului de Poezie de la Braşov din noiembrie 2012 şi pînă la „Recolta 2012“ a seminarului de scriere creativă condus de Alexandru Muşina – rescrieri „impuse“ şi texte „liber alese“, care-ar trebui studiate de orice profesor de literatură care nu vrea să-şi plictisească elevii. (Simona Sora)

● Asociaţia Culturală „Notes&Ties“ prezintă concertul extraordinar cameral Note de primăvară, care va avea loc duminică, 21 aprilie 2013, ora 19, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, şi care îi are ca protagonişti pe violonistul Alexandru Tomescu şi pe pianistul Eduard Kunz. Expoziţia „Peisaj Minuna“, a tînărului artist Matei Agachi, acompaniază concertul Note de primăvară, într-o notă muzicală, deoarece tablourile expuse ne dezvăluie percepţia artistului asupra muzicii şi a celor ce au compus-o. (Lucian Muntean)

● Pentru cei care de regulă nu merg în tribunele competiţiilor sportive, turneul de tenis care începe la Bucureşti la sfîrşitul acestei săptămîni poate fi o bună excepţie. E vorba de turneul ATP, deja cunoscut sub numele de „Năstase Ţiriac Trophy“, de la Arenele BNR, şi la care, anul acesta, participă cîţiva jucători cunoscuţi – ca Gilles Simon, Andreas Seppi, Florian Mayer, Mihail Iujnîi sau Gaël Monfils. Dacă mai punem la socoteală şi meciul demonstrativ cu Ilie Năstase, Mansour Bahrami, Henri Leconte şi Andrei Pavel, avem destule motive să credem că merită văzut. Ready? (Andrei Manolescu)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.