Propunerile Dilema veche - muzeu, teatru, tenis

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   muzeu, teatru, tenis jpeg

● Dacă nu vreţi nici la film, nici la teatru, puteţi merge joi, 18 aprilie, de la ora 19, la un workshop de reciclare a hîrtiei. Arca Urbană o are ca invitată pe Alina Blaga – una dintre iniţiatoarele Proiectului „Reciclare Creativă“ –, care vă va învăţa cum să revalorificaţi broşurile şi flyerele inutile care vă inundă adeseori cutiile poştale. (Patricia Mihail)

● Încercaţi booktopia.ro. E (tot) o reţea de socializare, dar e pe bază de cărţi: cine îşi face cont poate propune/recomanda cărţi, poate face schimb de impresii şi mesaje cu alţi cititori, poate scrie recenzii. Sau măcar poate arunca o privire, ca să vadă „ce mai citeşte lumea“. În alte ţări (de exemplu, Marea Britanie ori Suedia), cluburile/asociaţiile de lectură au o îndelungată tradiţie. Noi am ratat faza „reală“ (căci nu prea există astfel de adunări ale cititorilor dornici de a schimba impresii despre cărţile citite), dar putem să recuperăm acum, în faza virtuală. Faceţi-vă, aşadar, cont pe booktopia.ro şi mai vorbim. (Mircea Vasilescu)

● Cînd eram mică, dintre romanele cu puştani teribili am citit doar Băieţii de pe strada Pal, aşa că m-am bucurat să descopăr o altă carte a copiilor de pretutindeni şi din toate timpurile – Emil şi detectivii, de Erich Kästner. Reeditată la Editura Arthur. (Adina Popescu)

● Dacă vă grăbiţi, s-ar putea să mai găsiţi bilete la concertul basistului israelian Avishai Cohen, de joi, 25 aprilie, la Sala Radio din Bucureşti. Avishai e cel mai rockstar dintre jazzmanii pe care i-am văzut vreodată live, are şi umor, şi tandreţe, şi nerv, şi o forţă uriaşă de seducţie. N-am nici o problemă să spun de pe-acum că va fi un concert memorabil. (Luiza Vasiliu)

● După un an de pauză – autoimpusă –, un an petrecut la o fermă de animale din Anglia, timp în care a curăţat grajduri şi şi-a căutat liniştea interioară, campionul mondial en-titre la snooker, Ronnie O’Sullivan, a declarat că s-a plictisit de atîta lipsă de activitate şi s-a hotărît să revină în circuitul mondial. Din 20 aprilie, aşadar, începe Campionatul Mondial de Snooker, cu O’Sullivan în rolul principal. (Stela Giurgeanu)

● Teatrul Municipal „Bacovia“ organizează, între 26-30 aprilie, a VIII-a ediţie a festivalului-concurs de one man show Gala Star. „Ca şi în ediţiile anterioare, Gala Star 2013 îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital ca formă autonomă de spectacol, precum şi interesul artiştilor faţă de acest gen de spectacol individual şi de autor. One man show-ul deţine capacitatea de a concentra materialul artistic în timp, spaţiu şi intensitate emoţională. Se poate juca în spaţii extrem de variate – fără a necesita resurse excepţionale financiare, de producţie sau de timp.“ Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se numără Angela Gheorghiu şi Dan Grigore. (Matei Martin)

● Cei din lume fără nume – un emoţionant caiet cu interviuri, statistici, fotografii şi documente de arhivă, editat de Muzeul Ţăranului Român împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în urma expoziţiei dedicate politicii pronataliste a regimului Ceauşescu, curatori: Lila Passima şi Cosmin Manolache. (Marius Chivu)

● În caz că nu ajungeţi anul acesta la TIFF, nu trebuie să rataţi documentarul Searching for Sugar Man, care va fi proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (21 aprilie, ora 13, la Cinema Studio). Filmul de debut al suedezului Malik Bendjelloul a cîştigat Oscarul şi a făcut furori în lumea întregă. O să vă îndrăgostiţi de Rodriguez, cîntăreţul fără noroc, şi apoi o să-i ascultaţi melodiile în buclă. (Ana Maria Sandu)

● Revista literară braşoveană Corpul T, nr. 4/2013, în care, din nou, totul e de citit, de la interviul cu Letiţia Ilea (realizat de Naomi Ionică), la reluarea Maratonului de Poezie de la Braşov din noiembrie 2012 şi pînă la „Recolta 2012“ a seminarului de scriere creativă condus de Alexandru Muşina – rescrieri „impuse“ şi texte „liber alese“, care-ar trebui studiate de orice profesor de literatură care nu vrea să-şi plictisească elevii. (Simona Sora)

● Asociaţia Culturală „Notes&Ties“ prezintă concertul extraordinar cameral Note de primăvară, care va avea loc duminică, 21 aprilie 2013, ora 19, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, şi care îi are ca protagonişti pe violonistul Alexandru Tomescu şi pe pianistul Eduard Kunz. Expoziţia „Peisaj Minuna“, a tînărului artist Matei Agachi, acompaniază concertul Note de primăvară, într-o notă muzicală, deoarece tablourile expuse ne dezvăluie percepţia artistului asupra muzicii şi a celor ce au compus-o. (Lucian Muntean)

● Pentru cei care de regulă nu merg în tribunele competiţiilor sportive, turneul de tenis care începe la Bucureşti la sfîrşitul acestei săptămîni poate fi o bună excepţie. E vorba de turneul ATP, deja cunoscut sub numele de „Năstase Ţiriac Trophy“, de la Arenele BNR, şi la care, anul acesta, participă cîţiva jucători cunoscuţi – ca Gilles Simon, Andreas Seppi, Florian Mayer, Mihail Iujnîi sau Gaël Monfils. Dacă mai punem la socoteală şi meciul demonstrativ cu Ilie Năstase, Mansour Bahrami, Henri Leconte şi Andrei Pavel, avem destule motive să credem că merită văzut. Ready? (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.