Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
 Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam jpeg

● Un documentar foarte interesant despre chinezii din Bucureşti: Anul Dragonului, realizat de colega noastră Adina Popescu şi de Iulian Manuel Ghervas. Pentru o ţară care abia începe să se confrunte cu problema imigranţilor, o asemenea prise de conscience nu strică. Joi, 13 iunie, ora 20, la HBO. (Mircea Vasilescu)

● Dacă aveţi copii şi vă place jazz-ul, duceţi-i neapărat la Jazz for Kids, primul proiect de acest gen din România, un concert creat special pentru copii, de Mircea Tiberian. Spectacolul va fi prezentat în Bucureşti sîmbătă, 15 iunie, ora 10,30, în cadrul Street Delivery, în Parcul Grădina Icoanei, şi duminică, 7 iulie, ora 11, în cadrul ArCuB Live Open Air Jazz Blues & More, în Piaţa „George Enescu“. (Luiza Vasiliu)

● Joi, 13 iunie, lansarea numărul 12 (vară 2013) al Decât o revistă, la terasa J’ai Bistrot, cu texte, muzică şi multe surprize. Eroi – Avant’n’Gard şi Eyedrops, şi un personaj bonus – Omnivor, Jurnalul de cultură gastronomică. Veţi putea cumpăra revista la preţul promoţional de 20 de lei pentru că... chiar merită citită. (Adina Popescu)

● „Super“ – prima proiecţie de filme regizate de adolescenţi va avea loc luni, 17 iunie, la ora 19, la Cinema Studio. Vor fi prezentate şapte scurtmetraje, realizate de elevi de la liceele Sava, Lazăr, Lauder, Şincai, Şcoala Centrală: Free cut şi Biografia omului altfel de Luca Istodor; Fragil de Marc Solomon; Generaţia mea şi The World from Above de Dan Iliuţă; Bucharest Day and Night de Matei Gaginsky; The Hostage de Vlad Cristian Pau. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizorii despre cum pot elevii de liceu să facă filme în România. (Iaromira Popovici)

● O telenovelă comunistă de Doru Pop, o autoanaliză crudă, dar plină de umor, sprijinită de o memorie prodigioasă (inventată?) şi de un patetism extrem de bine controlat, manipulat şi restituit cititorului ingenuu sau hîrşit în autofabulaţii. Unul dintre personajele principale, Finul Rebeleş, dacă nu exista deja (în viaţă) ar fi trebuit inventat (în literatură). (Simona Sora)

● Improvisneyland împlineşte 5 ani. Trupa de teatru de improvizaţie, formată din actorii Axel Moustache, Andreea Samson, Mădălin Mandin, Monica Anastase, Pavel Bârsan, Radu Ciobănaşu şi Rozana Radu – alături de muzicienii Marian Hâncu, Vlad Pasencu şi Filip Dascălu – va sărbători duminică, 16 iunie, de la ora 19, printr-un spectacol aniversar, care va avea loc la Teatrul „Constantin Tănase“ din Bucureşti. (Patricia Mihail)

● Pentru fanii filmului horror: joi, 13 iunie, de la 22,30, la Cinema City Cotroceni şi la Cinema City Sun Plaza, remake-ul filmului de groază (semnat în 1981 de către Sam Raimi), cu acelaşi titlu: The Evil Dead. (Stela Giurgeanu)

● În perioada 11-17 iunie, TIFF-ul se mută, în variantă scurtă, la Bucureşti. La Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City puteţi vedea cîteva dintre filmele care au rulat anul ăsta la Cluj. Printre ele, şi cîştigătorul Trofeului Transilvania 2013 şi al Premiului pentru imagine, Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, în regia lui Anand Gandhi. (Ana Maria Sandu)

● Salonul Sticlei 2013, a 25-a ediţie, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala de Arte Decorative Bucureşti, va avea vernisajul vineri, 14 iunie, la ora 18, pe strada Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1. În deschidere va vorbi criticul de artă Aurelia Mocanu. Expoziţia, care va fi deschisă timp de două săptămîni, reuneşte lucrările a peste 40 de artişti sticlari. (Dana Călinescu)

● A doua ediţie a Festivalului internaţional de film „Pelicam“, dedicat mediului înconjurător şi oamenilor, este pregătită să îşi primească invitaţii şi publicul, între 14 şi 16 iunie, la Tulcea. În cadrul festivalului vor avea loc proiecţii în premieră naţională ale unor filme documentare din peste 12 ţări, concerte în aer liber, vernisaj de fotografie, workshop-uri de specialitate şi interactive, dar şi un program dedicat copiilor. (Lucian Muntean)

● Colecţia de teatru de la Casa de Pariuri Literare debutează cu un volum pe care îl aşteptam de mult. Andrei Vornicu (coord.), Vera Ion şi Alina Frîncu şi-au unit piesele într-un triptic intitulat La final, Moartea strigă: „Bis!“. Pînă la momentul lansării oficiale, iată ce spune coordonatorul antologiei: „Teatrul prelungeşte viaţa fiindcă este o prelungire a vieţii. Nu e atît parte a ei, cît o extensie, ca o pereche de aripi cu care plonjăm într-un bar supraaglomerat, într-un dormitor în care încap fix două persoane, într-un vis policrom cu iz de psihotrope sau într-o scenă care ne va marca fiindcă urmează să se petreacă în acel interval de timp pe care niciodată nu sîntem în stare să-l dibuim, dar ştim atunci cînd se întîmplă că nu putea fi altcîndva. Îndrăzneşte şi citeşte!“ (Cristina Ştefan)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.