Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam
● Un documentar foarte interesant despre chinezii din Bucureşti: Anul Dragonului, realizat de colega noastră Adina Popescu şi de Iulian Manuel Ghervas. Pentru o ţară care abia începe să se confrunte cu problema imigranţilor, o asemenea prise de conscience nu strică. Joi, 13 iunie, ora 20, la HBO. (Mircea Vasilescu)
● Dacă aveţi copii şi vă place jazz-ul, duceţi-i neapărat la Jazz for Kids, primul proiect de acest gen din România, un concert creat special pentru copii, de Mircea Tiberian. Spectacolul va fi prezentat în Bucureşti sîmbătă, 15 iunie, ora 10,30, în cadrul Street Delivery, în Parcul Grădina Icoanei, şi duminică, 7 iulie, ora 11, în cadrul ArCuB Live Open Air Jazz Blues & More, în Piaţa „George Enescu“. (Luiza Vasiliu)
● Joi, 13 iunie, lansarea numărul 12 (vară 2013) al Decât o revistă, la terasa J’ai Bistrot, cu texte, muzică şi multe surprize. Eroi – Avant’n’Gard şi Eyedrops, şi un personaj bonus – Omnivor, Jurnalul de cultură gastronomică. Veţi putea cumpăra revista la preţul promoţional de 20 de lei pentru că... chiar merită citită. (Adina Popescu)
● „Super“ – prima proiecţie de filme regizate de adolescenţi va avea loc luni, 17 iunie, la ora 19, la Cinema Studio. Vor fi prezentate şapte scurtmetraje, realizate de elevi de la liceele Sava, Lazăr, Lauder, Şincai, Şcoala Centrală: Free cut şi Biografia omului altfel de Luca Istodor; Fragil de Marc Solomon; Generaţia mea şi The World from Above de Dan Iliuţă; Bucharest Day and Night de Matei Gaginsky; The Hostage de Vlad Cristian Pau. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizorii despre cum pot elevii de liceu să facă filme în România. (Iaromira Popovici)
● O telenovelă comunistă de Doru Pop, o autoanaliză crudă, dar plină de umor, sprijinită de o memorie prodigioasă (inventată?) şi de un patetism extrem de bine controlat, manipulat şi restituit cititorului ingenuu sau hîrşit în autofabulaţii. Unul dintre personajele principale, Finul Rebeleş, dacă nu exista deja (în viaţă) ar fi trebuit inventat (în literatură). (Simona Sora)
● Improvisneyland împlineşte 5 ani. Trupa de teatru de improvizaţie, formată din actorii Axel Moustache, Andreea Samson, Mădălin Mandin, Monica Anastase, Pavel Bârsan, Radu Ciobănaşu şi Rozana Radu – alături de muzicienii Marian Hâncu, Vlad Pasencu şi Filip Dascălu – va sărbători duminică, 16 iunie, de la ora 19, printr-un spectacol aniversar, care va avea loc la Teatrul „Constantin Tănase“ din Bucureşti. (Patricia Mihail)
● Pentru fanii filmului horror: joi, 13 iunie, de la 22,30, la Cinema City Cotroceni şi la Cinema City Sun Plaza, remake-ul filmului de groază (semnat în 1981 de către Sam Raimi), cu acelaşi titlu: The Evil Dead. (Stela Giurgeanu)
● În perioada 11-17 iunie, TIFF-ul se mută, în variantă scurtă, la Bucureşti. La Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City puteţi vedea cîteva dintre filmele care au rulat anul ăsta la Cluj. Printre ele, şi cîştigătorul Trofeului Transilvania 2013 şi al Premiului pentru imagine, Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, în regia lui Anand Gandhi. (Ana Maria Sandu)
● Salonul Sticlei 2013, a 25-a ediţie, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala de Arte Decorative Bucureşti, va avea vernisajul vineri, 14 iunie, la ora 18, pe strada Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1. În deschidere va vorbi criticul de artă Aurelia Mocanu. Expoziţia, care va fi deschisă timp de două săptămîni, reuneşte lucrările a peste 40 de artişti sticlari. (Dana Călinescu)
● A doua ediţie a Festivalului internaţional de film „Pelicam“, dedicat mediului înconjurător şi oamenilor, este pregătită să îşi primească invitaţii şi publicul, între 14 şi 16 iunie, la Tulcea. În cadrul festivalului vor avea loc proiecţii în premieră naţională ale unor filme documentare din peste 12 ţări, concerte în aer liber, vernisaj de fotografie, workshop-uri de specialitate şi interactive, dar şi un program dedicat copiilor. (Lucian Muntean)
● Colecţia de teatru de la Casa de Pariuri Literare debutează cu un volum pe care îl aşteptam de mult. Andrei Vornicu (coord.), Vera Ion şi Alina Frîncu şi-au unit piesele într-un triptic intitulat La final, Moartea strigă: „Bis!“. Pînă la momentul lansării oficiale, iată ce spune coordonatorul antologiei: „Teatrul prelungeşte viaţa fiindcă este o prelungire a vieţii. Nu e atît parte a ei, cît o extensie, ca o pereche de aripi cu care plonjăm într-un bar supraaglomerat, într-un dormitor în care încap fix două persoane, într-un vis policrom cu iz de psihotrope sau într-o scenă care ne va marca fiindcă urmează să se petreacă în acel interval de timp pe care niciodată nu sîntem în stare să-l dibuim, dar ştim atunci cînd se întîmplă că nu putea fi altcîndva. Îndrăzneşte şi citeşte!“ (Cristina Ştefan)