Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
 Anul Dragonului, Jazz for Kids, Pelicam jpeg

● Un documentar foarte interesant despre chinezii din Bucureşti: Anul Dragonului, realizat de colega noastră Adina Popescu şi de Iulian Manuel Ghervas. Pentru o ţară care abia începe să se confrunte cu problema imigranţilor, o asemenea prise de conscience nu strică. Joi, 13 iunie, ora 20, la HBO. (Mircea Vasilescu)

● Dacă aveţi copii şi vă place jazz-ul, duceţi-i neapărat la Jazz for Kids, primul proiect de acest gen din România, un concert creat special pentru copii, de Mircea Tiberian. Spectacolul va fi prezentat în Bucureşti sîmbătă, 15 iunie, ora 10,30, în cadrul Street Delivery, în Parcul Grădina Icoanei, şi duminică, 7 iulie, ora 11, în cadrul ArCuB Live Open Air Jazz Blues & More, în Piaţa „George Enescu“. (Luiza Vasiliu)

● Joi, 13 iunie, lansarea numărul 12 (vară 2013) al Decât o revistă, la terasa J’ai Bistrot, cu texte, muzică şi multe surprize. Eroi – Avant’n’Gard şi Eyedrops, şi un personaj bonus – Omnivor, Jurnalul de cultură gastronomică. Veţi putea cumpăra revista la preţul promoţional de 20 de lei pentru că... chiar merită citită. (Adina Popescu)

● „Super“ – prima proiecţie de filme regizate de adolescenţi va avea loc luni, 17 iunie, la ora 19, la Cinema Studio. Vor fi prezentate şapte scurtmetraje, realizate de elevi de la liceele Sava, Lazăr, Lauder, Şincai, Şcoala Centrală: Free cut şi Biografia omului altfel de Luca Istodor; Fragil de Marc Solomon; Generaţia mea şi The World from Above de Dan Iliuţă; Bucharest Day and Night de Matei Gaginsky; The Hostage de Vlad Cristian Pau. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizorii despre cum pot elevii de liceu să facă filme în România. (Iaromira Popovici)

● O telenovelă comunistă de Doru Pop, o autoanaliză crudă, dar plină de umor, sprijinită de o memorie prodigioasă (inventată?) şi de un patetism extrem de bine controlat, manipulat şi restituit cititorului ingenuu sau hîrşit în autofabulaţii. Unul dintre personajele principale, Finul Rebeleş, dacă nu exista deja (în viaţă) ar fi trebuit inventat (în literatură). (Simona Sora)

● Improvisneyland împlineşte 5 ani. Trupa de teatru de improvizaţie, formată din actorii Axel Moustache, Andreea Samson, Mădălin Mandin, Monica Anastase, Pavel Bârsan, Radu Ciobănaşu şi Rozana Radu – alături de muzicienii Marian Hâncu, Vlad Pasencu şi Filip Dascălu – va sărbători duminică, 16 iunie, de la ora 19, printr-un spectacol aniversar, care va avea loc la Teatrul „Constantin Tănase“ din Bucureşti. (Patricia Mihail)

● Pentru fanii filmului horror: joi, 13 iunie, de la 22,30, la Cinema City Cotroceni şi la Cinema City Sun Plaza, remake-ul filmului de groază (semnat în 1981 de către Sam Raimi), cu acelaşi titlu: The Evil Dead. (Stela Giurgeanu)

● În perioada 11-17 iunie, TIFF-ul se mută, în variantă scurtă, la Bucureşti. La Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City puteţi vedea cîteva dintre filmele care au rulat anul ăsta la Cluj. Printre ele, şi cîştigătorul Trofeului Transilvania 2013 şi al Premiului pentru imagine, Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus, în regia lui Anand Gandhi. (Ana Maria Sandu)

● Salonul Sticlei 2013, a 25-a ediţie, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala de Arte Decorative Bucureşti, va avea vernisajul vineri, 14 iunie, la ora 18, pe strada Pictor Arthur Verona nr. 19, sector 1. În deschidere va vorbi criticul de artă Aurelia Mocanu. Expoziţia, care va fi deschisă timp de două săptămîni, reuneşte lucrările a peste 40 de artişti sticlari. (Dana Călinescu)

● A doua ediţie a Festivalului internaţional de film „Pelicam“, dedicat mediului înconjurător şi oamenilor, este pregătită să îşi primească invitaţii şi publicul, între 14 şi 16 iunie, la Tulcea. În cadrul festivalului vor avea loc proiecţii în premieră naţională ale unor filme documentare din peste 12 ţări, concerte în aer liber, vernisaj de fotografie, workshop-uri de specialitate şi interactive, dar şi un program dedicat copiilor. (Lucian Muntean)

● Colecţia de teatru de la Casa de Pariuri Literare debutează cu un volum pe care îl aşteptam de mult. Andrei Vornicu (coord.), Vera Ion şi Alina Frîncu şi-au unit piesele într-un triptic intitulat La final, Moartea strigă: „Bis!“. Pînă la momentul lansării oficiale, iată ce spune coordonatorul antologiei: „Teatrul prelungeşte viaţa fiindcă este o prelungire a vieţii. Nu e atît parte a ei, cît o extensie, ca o pereche de aripi cu care plonjăm într-un bar supraaglomerat, într-un dormitor în care încap fix două persoane, într-un vis policrom cu iz de psihotrope sau într-o scenă care ne va marca fiindcă urmează să se petreacă în acel interval de timp pe care niciodată nu sîntem în stare să-l dibuim, dar ştim atunci cînd se întîmplă că nu putea fi altcîndva. Îndrăzneşte şi citeşte!“ (Cristina Ştefan)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.