Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra jpeg

● Un brad, matur, la Sinaia. Dacă-l alegi... cum trebuie şi stai un timp în faţa lui, e un spectacol mai interesant decît cele de pe scene: trec păsări mari cu burţile roşii, păsări mici vîrstate cu albastru, mierle, ciocănitori, două veveriţe cafenii fugărindu-se una pe alta. Dacă stai mai mult şi într-un loc protejat, după ora 10 seara poţi vedea chiar ursul la poalele bradului. Şi, culmea, într-o zi pe brad s-a odihnit chiar o... barză. (Iaromira Popovici)

●  „Titanicul rechemat în service pentru posibile probleme la sistemul de impact cu un iceberg.“ „Lîngă prima şcoală românească din Braşov s-a descoperit şi primul chioşc de ţigări la bucată.“ „Ipoteză şocantă: Apropiaţii lui Brâncuşi îi spuneau acestuia Costică.“ Acestea sînt trei mostre de umor Timesnewroman, un site unde ştirile devin pamflete. Tonul e unul serios, poantele sînt chiar de rîs. (Adina Popescu)

●  Un articol interesant publicat de revista italiană online Linkiesta şi preluat de Presseurop.eu: „La Berlin, bitcoin înlocuieşte cu brio euro“. În cartierul berlinez Graefekiez, vreo 25 de magazine, baruri şi restaurante acceptă plata în moneda virtuală. Cică băncile şi lumea finanţelor au început deja să se teamă de circulaţia tot mai extinsă a monedei bitcoin, care scapă oricărui control. Se anunţă (din nou) vremuri interesante. (Mircea Vasilescu)

● De vă plimbaţi prin blogosferă, poposiţi şi pe chez.mazilique.ro – blogul culinaro-simpatic al Cristinei Mazilu, zîna bună de la BBC GoodFood România. Pe lîngă reţete, fotografii delicioase şi poveşti de prin locuri îndepărtate, s-ar putea să prindeţi şi un „Fake X’mas Giveaway“ – o serie de cadouri începută în iunie, care continuă în fiecare săptămînă pînă la Crăciun. (Patricia Mihail)

● Romanul Ierusalim al insolitului scriitor angolez (născut în 1970 la Luanda, dar crescut în Portugalia) care predă acum epistemologie la Universitatea din Lisabona şi scrie ca şi cum ar mai fi scris 20 de vieţi înainte de asta de-acum, în care deja a semnat peste 30 de cărţi în toate genurile posibile, inclusiv acest tulburător roman metafizic apărut la Editura Humanitas Fiction în „Raftul Denisei“ şi în traducerea Micaelei Ghiţescu. (Simona Sora)

● Numărul curent din www.scientificamerican.com este dedicat mîncării; iată cam ce articole puteţi citi: „Cum (şi de ce) trebuie mîncate speciile invazive, „Tot ce ştiţi despre calorii e greşit“, „De ce număratul caloriilor nu e relevant“, „Ce anume te face să te îngraşi“, „Istoria de cîteva milioane de ani a mîncării procesate“, „De ce carnea şi focul sînt elementele care ne-au făcut oameni“, „Sînt rele produsele modificate genetic“ etc. Ar fi bine să şi citim înainte să mîncăm, dar, mai ales, să vorbim şi să avem păreri. (Marius Chivu)

● Am citit romanul Intriga matrimonială (Editura Polirom, 2011) a lui Jeffrey Eugenides cu o oarecare întîrziere. Deştept, livresc, cu personaje ataşante. Genul de carte pe care n-o laşi din mînă pînă nu vezi ce se întîmplă mai departe. Într-un fel, e aceeaşi dependenţă pe care o creează şi serialele americane. (Ana Maria Sandu)

● Pe plaja din Vama Veche, departe de zgomotul litoralului, un loc destinat cititorilor: Plaja de carte, o bibliotecă pe plajă, cu sute de cărţi, deschisă pînă spre jumătatea lunii septembrie. (Stela Giurgeanu)

● „Cu toate că cititul este un blestem lucid, am scris această piesă pentru a şti să citesc un pic mai bine.“ – a spus Pedro Eiras despre piesa sa „Scrisoare pentru Casandra“. O piesă despre doi îndrăgostiţi, o scrisoare şi depărtarea. În premieră la unteatru, duminică 1 septembrie la ora 19. (Adina Popescu)

● Se termină sezonul vacanţelor şi al sfîrşiturilor de săptămînă la munte şi la mare, începe sezonul spectacolelor. Şi peste vară am tot auzit că filmul Internship, în regia lui Shawn Levy, cu Owen Wilson şi Vince Vaughn, ar fi o comedie drăguţă. Sper că încă mai rulează în cinematografe. Dat fiind că nu l-am văzut, nu-l pot recomanda în mod ferm, spun doar că sînt tare curios să-l văd. (Andrei Manolescu)

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.