Intriga matrimonială, Ierusalim, Scrisoare pentru Casandra
● Un brad, matur, la Sinaia. Dacă-l alegi... cum trebuie şi stai un timp în faţa lui, e un spectacol mai interesant decît cele de pe scene: trec păsări mari cu burţile roşii, păsări mici vîrstate cu albastru, mierle, ciocănitori, două veveriţe cafenii fugărindu-se una pe alta. Dacă stai mai mult şi într-un loc protejat, după ora 10 seara poţi vedea chiar ursul la poalele bradului. Şi, culmea, într-o zi pe brad s-a odihnit chiar o... barză. (Iaromira Popovici)
● „Titanicul rechemat în service pentru posibile probleme la sistemul de impact cu un iceberg.“ „Lîngă prima şcoală românească din Braşov s-a descoperit şi primul chioşc de ţigări la bucată.“ „Ipoteză şocantă: Apropiaţii lui Brâncuşi îi spuneau acestuia Costică.“ Acestea sînt trei mostre de umor Timesnewroman, un site unde ştirile devin pamflete. Tonul e unul serios, poantele sînt chiar de rîs. (Adina Popescu)
● Un articol interesant publicat de revista italiană online Linkiesta şi preluat de Presseurop.eu: „La Berlin, bitcoin înlocuieşte cu brio euro“. În cartierul berlinez Graefekiez, vreo 25 de magazine, baruri şi restaurante acceptă plata în moneda virtuală. Cică băncile şi lumea finanţelor au început deja să se teamă de circulaţia tot mai extinsă a monedei bitcoin, care scapă oricărui control. Se anunţă (din nou) vremuri interesante. (Mircea Vasilescu)
● De vă plimbaţi prin blogosferă, poposiţi şi pe chez.mazilique.ro – blogul culinaro-simpatic al Cristinei Mazilu, zîna bună de la BBC GoodFood România. Pe lîngă reţete, fotografii delicioase şi poveşti de prin locuri îndepărtate, s-ar putea să prindeţi şi un „Fake X’mas Giveaway“ – o serie de cadouri începută în iunie, care continuă în fiecare săptămînă pînă la Crăciun. (Patricia Mihail)
● Romanul Ierusalim al insolitului scriitor angolez (născut în 1970 la Luanda, dar crescut în Portugalia) care predă acum epistemologie la Universitatea din Lisabona şi scrie ca şi cum ar mai fi scris 20 de vieţi înainte de asta de-acum, în care deja a semnat peste 30 de cărţi în toate genurile posibile, inclusiv acest tulburător roman metafizic apărut la Editura Humanitas Fiction în „Raftul Denisei“ şi în traducerea Micaelei Ghiţescu. (Simona Sora)
● Numărul curent din www.scientificamerican.com este dedicat mîncării; iată cam ce articole puteţi citi: „Cum (şi de ce) trebuie mîncate speciile invazive, „Tot ce ştiţi despre calorii e greşit“, „De ce număratul caloriilor nu e relevant“, „Ce anume te face să te îngraşi“, „Istoria de cîteva milioane de ani a mîncării procesate“, „De ce carnea şi focul sînt elementele care ne-au făcut oameni“, „Sînt rele produsele modificate genetic“ etc. Ar fi bine să şi citim înainte să mîncăm, dar, mai ales, să vorbim şi să avem păreri. (Marius Chivu)
● Am citit romanul Intriga matrimonială (Editura Polirom, 2011) a lui Jeffrey Eugenides cu o oarecare întîrziere. Deştept, livresc, cu personaje ataşante. Genul de carte pe care n-o laşi din mînă pînă nu vezi ce se întîmplă mai departe. Într-un fel, e aceeaşi dependenţă pe care o creează şi serialele americane. (Ana Maria Sandu)
● Pe plaja din Vama Veche, departe de zgomotul litoralului, un loc destinat cititorilor: Plaja de carte, o bibliotecă pe plajă, cu sute de cărţi, deschisă pînă spre jumătatea lunii septembrie. (Stela Giurgeanu)
● „Cu toate că cititul este un blestem lucid, am scris această piesă pentru a şti să citesc un pic mai bine.“ – a spus Pedro Eiras despre piesa sa „Scrisoare pentru Casandra“. O piesă despre doi îndrăgostiţi, o scrisoare şi depărtarea. În premieră la unteatru, duminică 1 septembrie la ora 19. (Adina Popescu)
● Se termină sezonul vacanţelor şi al sfîrşiturilor de săptămînă la munte şi la mare, începe sezonul spectacolelor. Şi peste vară am tot auzit că filmul Internship, în regia lui Shawn Levy, cu Owen Wilson şi Vince Vaughn, ar fi o comedie drăguţă. Sper că încă mai rulează în cinematografe. Dat fiind că nu l-am văzut, nu-l pot recomanda în mod ferm, spun doar că sînt tare curios să-l văd. (Andrei Manolescu)