Detectivii sălbatici, Good Girls, Derivă

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Detectivii sălbatici, Good Girls, Derivă jpeg

● Atelierele de vară pentru copii şi adolescenţi de la Librăria Kyralina: scriere creativă şi inventarea de hărţi animate, cursuri introductive în pictură, fotografie, arhitectură şi sculptură, cu animatori sympa. Înscrieri la info@kyralina.ro (Simona Sora)

● Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“, o expoziţie de artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (Stela Giurgeanu)

● Dacă sînteţi prin zonă, treceţi şi pe la Festivalul de Poezie de la Bistriţa (18-21 iulie, poeziaelabistrita@wordpress.com), pur şi simplu cel mai bun festival de poezie de la noi. De anul acesta, festivalul e internaţional şi cuprinde, pe lîngă lecturi, nenumărate manifestări cu aproape 20 de artişti şi scriitori. Citiţi în pagina 18 ce spune Marin-Mălaicu Hondrari, unul dintre organizatori. (Marius Chivu)

● N-am citit-o încă, dar sînt foarte curios s-o citesc, fiindcă ştiu că autoarea, colaboratoare a Dilemei vechi, scrie întotdeauna lucruri interesante, instructive şi exacte aşa cum îi şade bine unui cercetător în ale istoriei. Este vorba de cartea Evgheniţi, ciocoi, mojici – Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), semnată Constanţa Vintilă-Ghiţulescu şi apărută recent la Editura Humanitas. E o descriere şi o analiză a celor care au început să creeze România modernă şi a condiţiilor în care aceştia s-au format. (Andrei Manolescu)

● La Paris, Place d’Italie: nu e foarte departe de centru şi e (relativ) aproape de locuri foarte diferite, dar toate interesante: Cartierul Latin, Cartierul Chinezesc, Montparnasse, Gare d’Austerlitz. (Iaromira Popovici)

● Dacă faceţi parte dintre cei care cred că la noi nu se găseşte deloc pîine bună, treceţi pe la Pain Plaisir (Str. Barbu Delavrancea, nr. 1), o brutărie artizanală/patiserie franţuzească deschisă de curînd, unul dintre puţinele locuri din Bucureşti unde stau pe rafturi baghete, pain de campagne, pain de soleil, tarte cu fructe, bezele, croasante şi madlene făcute în chiar dimineaţa respectivă, de nişte mîini dibace şi prietenoase. Partea bună e că avem şi noi, în sfîrşit, pîine ca la Paris. Partea proastă e că dă dependenţă. (Luiza Vasiliu)

● Pe 12 iulie, la Librăria Cărtureşti are loc vernisajul expoziţiei de colaj contemporan „Derivă“, semnată de Octav Moise, „care a dezbrăcat prea strîmtul costum corporatist pentru a tăia, lipi şi decupa felii dintr-o pasiune artistică ce risca să se piardă“. (Stela Giurgeanu)

● Dacă vara asta nu plecaţi în vacanţă, puteţi petrece timpul în „Poiana Urbană“. În perioada 11 iulie – 29 septembrie, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la „Statui“, va avea loc ediţia a doua a proiectului care transformă centrul Bucureştiului într-un spaţiu de relaxare. Vreme de aproape trei luni, de joi pînă duminică, între orele 21 şi 23, veţi putea vedea zeci de concerte live, piese de teatru, proiecţii de film, numere de magie şi alte spectacole speciale. Mai multe detalii pe www.poianaurbana.ro. (Patricia Mihail)

● Detectivii sălbatici al lui Roberto Bolaño (Editura Leda, 2013) este un roman cît o lume şi o declaraţie nebună de dragoste pentru literatură. Recomandarea e deopotrivă pentru cei care l-au descoperit deja pe scriitorul chilian şi pentru cei care n-au făcut-o încă. (Ana Maria Sandu)

● Teatrul, de David Mamet (Curtea Veche, 2013), o colecţie de eseuri pertinente & percutante despre teatrul american de ieri şi de azi. Mamet descrie în eseurile sale cum funcţionează această industrie a divertismentului elevat în America. E vorba despre vria dramaturgiei, despre corectitudinea politică, despre resursele umorului, despre mainstream şi underground, despre subvenţii şi despre multe altele. Toate acestea din perspectiva unui autor care are succes pe Broadway. (Matei Martin)

● Seri speciale de Operă la cinema „Elvira Popescu“: sîmbătă, 13 iulie, ora 21 – Rigoletto de Verdi; producţie Festival d’Aix-en-Provence, în coproducţie cu Opera Naţională din Strasbourg, La Monnaie (Bruxelles), Teatrul Balşoi (Moscova) şi Gran Théâtre (Geneva); sîmbătă, 20 iulie, ora 21 – Elektra de Richard Strauss; producţie Festival d’Aix-en-Provence, în coproducţie cu Teatrul Scala din Milano, Metropolitan (New York), Opera Naţională Finlandeză (Helsinki), Gran Teatre del Liceu (Barcelona) şi Deutsche Staatsoper (Berlin). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. (Ruxandra Mihăilă)

● O mostră a felului în care gîndea şi scria disidentul Mihai Botez se poate găsi în scrisoarea adresată de acesta, în 1993, postului de radio Europa Liberă, publicată recent în nr. 27 al României literare. Este vorba de o lungă replică a disidentului la criticile pe care i le aducea, la vremea respectivă, Constantin Mareş, în revista Lumea liberă. O polemică rafinată, cum nu mai găsim astăzi prin presă, o adevărată lecţie de raţionament şi de logică, un exemplu în care adversarul de opinii poate fi pus la punct elegant, ironic şi fără drept de apel. (Andrei Manolescu)

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.