Detectivii sălbatici, Good Girls, Derivă

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Detectivii sălbatici, Good Girls, Derivă jpeg

● Atelierele de vară pentru copii şi adolescenţi de la Librăria Kyralina: scriere creativă şi inventarea de hărţi animate, cursuri introductive în pictură, fotografie, arhitectură şi sculptură, cu animatori sympa. Înscrieri la info@kyralina.ro (Simona Sora)

● Pînă în septembrie, la MNAC puteţi vizita expoziţia internaţională „Good Girls“, o expoziţie de artă contemporană „gender“, dedicată artei feministe şi obiectelor create exclusiv de femei, din mai multe generaţii. (Stela Giurgeanu)

● Dacă sînteţi prin zonă, treceţi şi pe la Festivalul de Poezie de la Bistriţa (18-21 iulie, poeziaelabistrita@wordpress.com), pur şi simplu cel mai bun festival de poezie de la noi. De anul acesta, festivalul e internaţional şi cuprinde, pe lîngă lecturi, nenumărate manifestări cu aproape 20 de artişti şi scriitori. Citiţi în pagina 18 ce spune Marin-Mălaicu Hondrari, unul dintre organizatori. (Marius Chivu)

● N-am citit-o încă, dar sînt foarte curios s-o citesc, fiindcă ştiu că autoarea, colaboratoare a Dilemei vechi, scrie întotdeauna lucruri interesante, instructive şi exacte aşa cum îi şade bine unui cercetător în ale istoriei. Este vorba de cartea Evgheniţi, ciocoi, mojici – Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), semnată Constanţa Vintilă-Ghiţulescu şi apărută recent la Editura Humanitas. E o descriere şi o analiză a celor care au început să creeze România modernă şi a condiţiilor în care aceştia s-au format. (Andrei Manolescu)

● La Paris, Place d’Italie: nu e foarte departe de centru şi e (relativ) aproape de locuri foarte diferite, dar toate interesante: Cartierul Latin, Cartierul Chinezesc, Montparnasse, Gare d’Austerlitz. (Iaromira Popovici)

● Dacă faceţi parte dintre cei care cred că la noi nu se găseşte deloc pîine bună, treceţi pe la Pain Plaisir (Str. Barbu Delavrancea, nr. 1), o brutărie artizanală/patiserie franţuzească deschisă de curînd, unul dintre puţinele locuri din Bucureşti unde stau pe rafturi baghete, pain de campagne, pain de soleil, tarte cu fructe, bezele, croasante şi madlene făcute în chiar dimineaţa respectivă, de nişte mîini dibace şi prietenoase. Partea bună e că avem şi noi, în sfîrşit, pîine ca la Paris. Partea proastă e că dă dependenţă. (Luiza Vasiliu)

● Pe 12 iulie, la Librăria Cărtureşti are loc vernisajul expoziţiei de colaj contemporan „Derivă“, semnată de Octav Moise, „care a dezbrăcat prea strîmtul costum corporatist pentru a tăia, lipi şi decupa felii dintr-o pasiune artistică ce risca să se piardă“. (Stela Giurgeanu)

● Dacă vara asta nu plecaţi în vacanţă, puteţi petrece timpul în „Poiana Urbană“. În perioada 11 iulie – 29 septembrie, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la „Statui“, va avea loc ediţia a doua a proiectului care transformă centrul Bucureştiului într-un spaţiu de relaxare. Vreme de aproape trei luni, de joi pînă duminică, între orele 21 şi 23, veţi putea vedea zeci de concerte live, piese de teatru, proiecţii de film, numere de magie şi alte spectacole speciale. Mai multe detalii pe www.poianaurbana.ro. (Patricia Mihail)

● Detectivii sălbatici al lui Roberto Bolaño (Editura Leda, 2013) este un roman cît o lume şi o declaraţie nebună de dragoste pentru literatură. Recomandarea e deopotrivă pentru cei care l-au descoperit deja pe scriitorul chilian şi pentru cei care n-au făcut-o încă. (Ana Maria Sandu)

● Teatrul, de David Mamet (Curtea Veche, 2013), o colecţie de eseuri pertinente & percutante despre teatrul american de ieri şi de azi. Mamet descrie în eseurile sale cum funcţionează această industrie a divertismentului elevat în America. E vorba despre vria dramaturgiei, despre corectitudinea politică, despre resursele umorului, despre mainstream şi underground, despre subvenţii şi despre multe altele. Toate acestea din perspectiva unui autor care are succes pe Broadway. (Matei Martin)

● Seri speciale de Operă la cinema „Elvira Popescu“: sîmbătă, 13 iulie, ora 21 – Rigoletto de Verdi; producţie Festival d’Aix-en-Provence, în coproducţie cu Opera Naţională din Strasbourg, La Monnaie (Bruxelles), Teatrul Balşoi (Moscova) şi Gran Théâtre (Geneva); sîmbătă, 20 iulie, ora 21 – Elektra de Richard Strauss; producţie Festival d’Aix-en-Provence, în coproducţie cu Teatrul Scala din Milano, Metropolitan (New York), Opera Naţională Finlandeză (Helsinki), Gran Teatre del Liceu (Barcelona) şi Deutsche Staatsoper (Berlin). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. (Ruxandra Mihăilă)

● O mostră a felului în care gîndea şi scria disidentul Mihai Botez se poate găsi în scrisoarea adresată de acesta, în 1993, postului de radio Europa Liberă, publicată recent în nr. 27 al României literare. Este vorba de o lungă replică a disidentului la criticile pe care i le aducea, la vremea respectivă, Constantin Mareş, în revista Lumea liberă. O polemică rafinată, cum nu mai găsim astăzi prin presă, o adevărată lecţie de raţionament şi de logică, un exemplu în care adversarul de opinii poate fi pus la punct elegant, ironic şi fără drept de apel. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.