Propunerile Dilema veche

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Propunerile Dilema veche jpeg

● Nenumăratele transmisiuni de sezon de pe canalele de sport, de la competiţii de schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile sînt, la prima vedere, destul de plicticoase. De fapt, nu competiţia în sine e partea cea mai interesantă, ci, mai degrabă atmosfera. Poţi vedea nişte peisaje grandioase şi, ca spectator, parcă respiri şi tu o gură de aer curat. La fel cum se întîmplă vara cu tururile cicliste. Dincolo de sportivi, tactici şi performanţe, prin ecranul televizorului poţi admira peisajele, poţi privi oamenii de pe margine, localităţile, şoselele... Cred că mai bine să te plictiseşti aşa decît să te enervezi uitîndu-te la alte posturi, bine ştiute. (Andrei Manolescu

● Patru motive care-mi sînt suficiente pentru a vedea

, una dintre premierele cinematografice ale lunii martie: Alfred Hitchcock, scena aia din

, Dame Helen Mirren, Sir Anthony Hopkins. (

● În aşteptarea tîrgului de carte din iunie, nu pierdeţi din vedere că Editura Polirom iniţiază trei noi serii sub umbrela „Bibliotecii Polirom“: „Esenţial“, (dedicată autorilor consacraţi, cărţilor importante din literatura lumii“), „Actual“, (dedicată scriitorilor contemporani, unor voci şi tendinţe noi în literatura universală de azi) şi „Junior“ (în care vor apărea mai ales cărţi pentru adolescenţi). Primele titluri din aceste noi serii pe care le puteţi deja găsi în librării sînt:

de Fabio Stassi,

de Irvine Welsh,

de Madeline Miller,

de Uzma Aslan Khan,

de Ruth Ozeki,

de Tracy Chevalier,

de Philippa Gregory, şi alte multe ediţii noi din romane recente. (

● Deşi concertul din 15 martie va avea loc „cu casa închisă“, poate mai prindeţi un bilet pentru 16 martie, la concertul de adio al belgienilor de la Vaya Con Dios. Pont: pe site-ul oficial al formaţiei se pot vota piesele pe care vreţi să le ascultaţi în concert. (

)

● Joi, 14 martie, începînd cu ora 17,30, Goethe-Institut organizează la Librăria Bastilia o dezbatere cu titlul „Traducătorul literar în Europa de Est: situaţia actuală şi perspective“. Andy Jelcic, vicepreşedintele Consiliului European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL) va prezenta, pe baza unei scheme comparative, situaţia traducătorilor literari din ţările sud-est-europene. Va identifica mecanismele de finanţare a unei cărţi traduse, referindu-se la autori, traducători, redactori şi alte instanţe implicate într-un proiect editorial. Peter Bergsma, preşedintele Reţelei Europene a Centrelor Internaţionale pentru Traducători (RECIT), va vorbi despre traducere în vremuri de criză: „într-o perioadă în care multe state europene reduc în mod brutal finanţările destinate culturii şi cînd apelurile la emoţii grosiere sufocă argumentele politice şi culturale, sărăcind şi banalizînd dezbaterile publice […] şi punînd cu neruşinare interesele economice înaintea sensibilităţii interculturale, rolul de mediatori culturali al traducătorilor a devenit esenţial. În acelaşi timp, din cauza crizei financiare, numărul traducerilor publicate scade în întreaga lume. Ce e de făcut?“ Provocarea merită o reflecţie, chiar dacă, sînt sigur, dezbaterea moderată de traducătorul şi jurnalistul Ciprian Şiulea nu va oferi soluţii sigure şi definitive. (

● Dacă vreţi să nu vă pierdeţi timpul într-un mod inutil cu joculeţele de pe net, intraţi pe site-ul cehilor de la

. În secţiunea „Games“, veţi avea parte de cîteva aventuri într-o lume stranie, însă absolut încîntătoare. (

● Insist să vedeţi măcar cîteva documentare din cadrul festivalului One World România. De pildă, vineri, 15 martie, de la ora 18, la Cinemateca Eforie,

, unul dintre cele mai premiate documentare ale anului trecut, despre unul dintre cei mai constroversaţi artişti contemporani din lume; sau sîmbătă, 17 martie, de la ora 17, la Studioul „Horia Bernea“ de la MŢR,

, un film proaspăt venit de la Berlinală şi catalogat de Herzog drept „suprarealist şi înfricoşător“; sau duminică, 18 martie, de la ora 18, la Cinemateca Eforie,

, al cultissimului Errol Morris, un film care a propus o nouă estetică a documentarului şi a mai şi reuşit să salveze un om condamnat pe nedrept. (

● De încercat şi savurat evenimentul digitalo-textualo-vizual, „Polidigitaţii“, o joacă serioasă cu Romelo Pervolovici şi Şerban Foarţă, de la Victoria Art Center, care a avut vernisajul de curînd. Un experiment în mai multe etape, care a pornit de la un poem al lui Şerban Foarţă, „pentru copii şi rafinaţi“ – Isprăvile lui Degeţel şi ale altora ca el –, şi a ajuns departe, într-un dezmăţ vizual şi digital. (

● Emisiunea

– prezentată de Iuliana Ciugulea şi produsă de Diana Popescu, difuzată de Digi24 sîmbăta, de la ora 14,30 – este o raritate şi o încîntare în peisajul mediatic de la noi, care s-a lepădat complet de orice urmă de cultură, creativitate şi bun gust. (

)

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.