Propunerile Dilema veche

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Propunerile Dilema veche jpeg

● Nenumăratele transmisiuni de sezon de pe canalele de sport, de la competiţii de schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile sînt, la prima vedere, destul de plicticoase. De fapt, nu competiţia în sine e partea cea mai interesantă, ci, mai degrabă atmosfera. Poţi vedea nişte peisaje grandioase şi, ca spectator, parcă respiri şi tu o gură de aer curat. La fel cum se întîmplă vara cu tururile cicliste. Dincolo de sportivi, tactici şi performanţe, prin ecranul televizorului poţi admira peisajele, poţi privi oamenii de pe margine, localităţile, şoselele... Cred că mai bine să te plictiseşti aşa decît să te enervezi uitîndu-te la alte posturi, bine ştiute. (Andrei Manolescu

● Patru motive care-mi sînt suficiente pentru a vedea

, una dintre premierele cinematografice ale lunii martie: Alfred Hitchcock, scena aia din

, Dame Helen Mirren, Sir Anthony Hopkins. (

● În aşteptarea tîrgului de carte din iunie, nu pierdeţi din vedere că Editura Polirom iniţiază trei noi serii sub umbrela „Bibliotecii Polirom“: „Esenţial“, (dedicată autorilor consacraţi, cărţilor importante din literatura lumii“), „Actual“, (dedicată scriitorilor contemporani, unor voci şi tendinţe noi în literatura universală de azi) şi „Junior“ (în care vor apărea mai ales cărţi pentru adolescenţi). Primele titluri din aceste noi serii pe care le puteţi deja găsi în librării sînt:

de Fabio Stassi,

de Irvine Welsh,

de Madeline Miller,

de Uzma Aslan Khan,

de Ruth Ozeki,

de Tracy Chevalier,

de Philippa Gregory, şi alte multe ediţii noi din romane recente. (

● Deşi concertul din 15 martie va avea loc „cu casa închisă“, poate mai prindeţi un bilet pentru 16 martie, la concertul de adio al belgienilor de la Vaya Con Dios. Pont: pe site-ul oficial al formaţiei se pot vota piesele pe care vreţi să le ascultaţi în concert. (

)

● Joi, 14 martie, începînd cu ora 17,30, Goethe-Institut organizează la Librăria Bastilia o dezbatere cu titlul „Traducătorul literar în Europa de Est: situaţia actuală şi perspective“. Andy Jelcic, vicepreşedintele Consiliului European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL) va prezenta, pe baza unei scheme comparative, situaţia traducătorilor literari din ţările sud-est-europene. Va identifica mecanismele de finanţare a unei cărţi traduse, referindu-se la autori, traducători, redactori şi alte instanţe implicate într-un proiect editorial. Peter Bergsma, preşedintele Reţelei Europene a Centrelor Internaţionale pentru Traducători (RECIT), va vorbi despre traducere în vremuri de criză: „într-o perioadă în care multe state europene reduc în mod brutal finanţările destinate culturii şi cînd apelurile la emoţii grosiere sufocă argumentele politice şi culturale, sărăcind şi banalizînd dezbaterile publice […] şi punînd cu neruşinare interesele economice înaintea sensibilităţii interculturale, rolul de mediatori culturali al traducătorilor a devenit esenţial. În acelaşi timp, din cauza crizei financiare, numărul traducerilor publicate scade în întreaga lume. Ce e de făcut?“ Provocarea merită o reflecţie, chiar dacă, sînt sigur, dezbaterea moderată de traducătorul şi jurnalistul Ciprian Şiulea nu va oferi soluţii sigure şi definitive. (

● Dacă vreţi să nu vă pierdeţi timpul într-un mod inutil cu joculeţele de pe net, intraţi pe site-ul cehilor de la

. În secţiunea „Games“, veţi avea parte de cîteva aventuri într-o lume stranie, însă absolut încîntătoare. (

● Insist să vedeţi măcar cîteva documentare din cadrul festivalului One World România. De pildă, vineri, 15 martie, de la ora 18, la Cinemateca Eforie,

, unul dintre cele mai premiate documentare ale anului trecut, despre unul dintre cei mai constroversaţi artişti contemporani din lume; sau sîmbătă, 17 martie, de la ora 17, la Studioul „Horia Bernea“ de la MŢR,

, un film proaspăt venit de la Berlinală şi catalogat de Herzog drept „suprarealist şi înfricoşător“; sau duminică, 18 martie, de la ora 18, la Cinemateca Eforie,

, al cultissimului Errol Morris, un film care a propus o nouă estetică a documentarului şi a mai şi reuşit să salveze un om condamnat pe nedrept. (

● De încercat şi savurat evenimentul digitalo-textualo-vizual, „Polidigitaţii“, o joacă serioasă cu Romelo Pervolovici şi Şerban Foarţă, de la Victoria Art Center, care a avut vernisajul de curînd. Un experiment în mai multe etape, care a pornit de la un poem al lui Şerban Foarţă, „pentru copii şi rafinaţi“ – Isprăvile lui Degeţel şi ale altora ca el –, şi a ajuns departe, într-un dezmăţ vizual şi digital. (

● Emisiunea

– prezentată de Iuliana Ciugulea şi produsă de Diana Popescu, difuzată de Digi24 sîmbăta, de la ora 14,30 – este o raritate şi o încîntare în peisajul mediatic de la noi, care s-a lepădat complet de orice urmă de cultură, creativitate şi bun gust. (

)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.