Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei jpeg

● Urmăriţi seria de volume semnate de Solomon Marcus, publicate de Editura Spandugino. Tocmai a apărut Răni deschise, 3 – o culegere de interviuri, răspunsuri la anchete, prefeţe şi altele, publicate sub „vechiul regim“, între 1967-1989. Dacă vi se pare că sînt „texte minore“, răspîndite prin gazetele vremii, şi supuse cenzurii, prudenţelor, forfecărilor şi „comandamentelor“ epocii, nu vă grăbiţi să trageţi o concluzie. În unele se simte „corsetul“ vremurilor – cum însuşi profesorul Marcus recunoaşte, în prefaţă. Dar de-a lungul întregului volum transpar inteligenţa, deschiderea culturală şi capacitatea neobosită de a susţine cauza educaţiei şi a ştiinţei, ale acestui mare şi adevărat savant care este Solomon Marcus. (Mircea Vasilescu)

● Doi scriitori nord-americani, colegi de generaţie, dar cît se poate de diferiţi: unul ceva mai cunoscut, căci şi ecranizat, beatnicul John Fante, cu romanul Vise de pe Bunker Hill (traducere de Iulia Gorzo, Humanitas Fiction); celălalt numai bun de descoperit, existenţialistul Walker Percy, cu romanul Mirajul fericirii (traducere de Cătălina Antonia Stoenescu, Polirom). Eu încă mai sper că literatura noastră va beneficia cîndva, în mod direct, de pe urma acestor traduceri ale nord-americanilor. (Marius Chivu)

● Am descoperit plăcinte moldoveneşti autentice pe Bulevardul Dacia. Cu cartofi, ciuperci, brînză, mere, vişine, domneşti, învîrtite. Dar şi soleanca, zeamă de pui cu tăieţei, mici moldoveneşti. Am înţeles că „La plăcinte“ e deja un brand la Chişinău, acum există şi în Bucureşti. În plus, decorul – totul e pictat, ţesut, croşetat, de bun-gust. Mi-a plăcut. Aşadar, la plăcinte înainte, nu? (Adina Popescu)  

● Concert Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă, intitulat „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei“, în memoria lui Florian Pittiş; duminică, 6 octombrie, orele 19,30, la Sala Palatului. (Iaromira Popovici)

● Teatrul Naţional Iaşi îşi deschide stagiunea cu o reprezentaţie dominată de mituri şi magie. Premiera spectacolului Golem – creat de regizorul Alexander Hausvater după mai multe surse, de bază fiind poemul Der Goylem de H. Leivick – va avea loc pe 5 octombrie, orele 19, la Sala Mare. Piesa comemorează faptul că teatrul evreiesc s-a născut la Iaşi, aducînd un omagiu tuturor evreilor care au avut de suferit în perioada pogromului ieşean. (Cristina Ştefan)  

● Aştept cu nerăbdare ziua de 8 octombrie cînd, la Cinema Scala, are loc primul spectacol de stand-up comedy susţinut în România de unul dintre cei mai apreciaţi performeri de gen din Europa – actorul irlandez Dylan Moran. Show-ul face parte din turneul „Yeah, Yeah!“, care a fost descris de The Times drept „un masterclass de charismă comică: actorul trece de la un subiect la altul într-un mod aparent spontan, fiind, de fapt, extrem de bine organizat“. Mai găsiţi bilete pe www.myticket.ro. Alte detalii pe www.livehouse.ro. (Patricia Mihail)

● Între 4 şi 13 octombrie are loc cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Anim’est, gala de deschidere avînd loc la Cinema Patria, începînd cu orele 19. (Stela Giurgeanu)

● Joi, 17 octombrie, la Sala Radio vor concerta Tigran Hamasyan şi Vijay Iyer, doi dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz ai momentului. Un american de origine armeană şi un american de origine indiană, ambii hipertalentaţi, efervescenţi, cosmopoliţi, curioşi şi transgresivi. Se-anunţă un foc de artificii. (Luiza Vasiliu)

● Nu rataţi Stagiunea de Teatru Politic; şi mai ales, spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit de Alice Monica Marinescu & David Schwartz. La Spaţiul Platforma pînă pe 4 noiembrie. (Matei Martin)

● Extraordinara ediţie bilingvă din Vieţile pustnicilor Palestinei a lui Chiril de Schitopolis (trad. din greaca veche, studiu introductiv şi note de Ierom. Agapie de la Corbu, Editura Sfîntul Nectarie), o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului, într-o prezentare grafică (datorată arhitectului Armand Grosu şi Editurii Baroque Books & Arts), rarisimă în vremurile acestea de secularizare (inclusiv) editorială.  (Simona Sora)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.