Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Răni deschise, Vise de pe Bunker Hill, Vieţile pustnicilor Palestinei jpeg

● Urmăriţi seria de volume semnate de Solomon Marcus, publicate de Editura Spandugino. Tocmai a apărut Răni deschise, 3 – o culegere de interviuri, răspunsuri la anchete, prefeţe şi altele, publicate sub „vechiul regim“, între 1967-1989. Dacă vi se pare că sînt „texte minore“, răspîndite prin gazetele vremii, şi supuse cenzurii, prudenţelor, forfecărilor şi „comandamentelor“ epocii, nu vă grăbiţi să trageţi o concluzie. În unele se simte „corsetul“ vremurilor – cum însuşi profesorul Marcus recunoaşte, în prefaţă. Dar de-a lungul întregului volum transpar inteligenţa, deschiderea culturală şi capacitatea neobosită de a susţine cauza educaţiei şi a ştiinţei, ale acestui mare şi adevărat savant care este Solomon Marcus. (Mircea Vasilescu)

● Doi scriitori nord-americani, colegi de generaţie, dar cît se poate de diferiţi: unul ceva mai cunoscut, căci şi ecranizat, beatnicul John Fante, cu romanul Vise de pe Bunker Hill (traducere de Iulia Gorzo, Humanitas Fiction); celălalt numai bun de descoperit, existenţialistul Walker Percy, cu romanul Mirajul fericirii (traducere de Cătălina Antonia Stoenescu, Polirom). Eu încă mai sper că literatura noastră va beneficia cîndva, în mod direct, de pe urma acestor traduceri ale nord-americanilor. (Marius Chivu)

● Am descoperit plăcinte moldoveneşti autentice pe Bulevardul Dacia. Cu cartofi, ciuperci, brînză, mere, vişine, domneşti, învîrtite. Dar şi soleanca, zeamă de pui cu tăieţei, mici moldoveneşti. Am înţeles că „La plăcinte“ e deja un brand la Chişinău, acum există şi în Bucureşti. În plus, decorul – totul e pictat, ţesut, croşetat, de bun-gust. Mi-a plăcut. Aşadar, la plăcinte înainte, nu? (Adina Popescu)  

● Concert Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă, intitulat „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei“, în memoria lui Florian Pittiş; duminică, 6 octombrie, orele 19,30, la Sala Palatului. (Iaromira Popovici)

● Teatrul Naţional Iaşi îşi deschide stagiunea cu o reprezentaţie dominată de mituri şi magie. Premiera spectacolului Golem – creat de regizorul Alexander Hausvater după mai multe surse, de bază fiind poemul Der Goylem de H. Leivick – va avea loc pe 5 octombrie, orele 19, la Sala Mare. Piesa comemorează faptul că teatrul evreiesc s-a născut la Iaşi, aducînd un omagiu tuturor evreilor care au avut de suferit în perioada pogromului ieşean. (Cristina Ştefan)  

● Aştept cu nerăbdare ziua de 8 octombrie cînd, la Cinema Scala, are loc primul spectacol de stand-up comedy susţinut în România de unul dintre cei mai apreciaţi performeri de gen din Europa – actorul irlandez Dylan Moran. Show-ul face parte din turneul „Yeah, Yeah!“, care a fost descris de The Times drept „un masterclass de charismă comică: actorul trece de la un subiect la altul într-un mod aparent spontan, fiind, de fapt, extrem de bine organizat“. Mai găsiţi bilete pe www.myticket.ro. Alte detalii pe www.livehouse.ro. (Patricia Mihail)

● Între 4 şi 13 octombrie are loc cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Anim’est, gala de deschidere avînd loc la Cinema Patria, începînd cu orele 19. (Stela Giurgeanu)

● Joi, 17 octombrie, la Sala Radio vor concerta Tigran Hamasyan şi Vijay Iyer, doi dintre cei mai apreciaţi pianişti de jazz ai momentului. Un american de origine armeană şi un american de origine indiană, ambii hipertalentaţi, efervescenţi, cosmopoliţi, curioşi şi transgresivi. Se-anunţă un foc de artificii. (Luiza Vasiliu)

● Nu rataţi Stagiunea de Teatru Politic; şi mai ales, spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit de Alice Monica Marinescu & David Schwartz. La Spaţiul Platforma pînă pe 4 noiembrie. (Matei Martin)

● Extraordinara ediţie bilingvă din Vieţile pustnicilor Palestinei a lui Chiril de Schitopolis (trad. din greaca veche, studiu introductiv şi note de Ierom. Agapie de la Corbu, Editura Sfîntul Nectarie), o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului, într-o prezentare grafică (datorată arhitectului Armand Grosu şi Editurii Baroque Books & Arts), rarisimă în vremurile acestea de secularizare (inclusiv) editorială.  (Simona Sora)

Poster orizontal 14 12 2023 Craciun jpg
4 CONCERTE SPECIALE DE CRĂCIUN, LA SALA RADIO
„Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.