Propunerile Dilema veche - Tg. Mureş, Braşov, Timişoara, Bucureşti, Iaşi

Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Propunerile Dilema veche   Tg  Mureş, Braşov, Timişoara, Bucureşti, Iaşi jpeg

● Între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi la Cinema „Elvira Popescu“ are loc a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. De văzut, printre altele: Camp 14: Total Control Zone de Marc Wiese, povestea unui nord-coreean născut într-un lagăr de tip Gulag, care, la 23 de ani, reuşeşte să evadeze. (Adina Popescu)

● Sîmbătă, 30 martie, de la ora 11, la Palatul Cesianu-Racoviţă, vă puteţi petrece două ore în compania neobosiţilor şi mereu imprevizibililor Lia şi Dan Perjovschi (taxă de participare: 35 lei). Cu ocazia asta, puteţi să-i felicitaţi şi pentru premiul recent acordat de Fundaţia Culturală Europeană. Va fi vorba, printre altele, despre artă contemporană în România şi în afara ei, dar şi despre geniul nostru în „small talk“ şi incapacitatea de-a trece la acţiune. (Luiza Vasiliu)

● Urmează o autorecomandare: sîmbătă, 30 martie, evenimentul deschiderii Librăriei Gog din Tîrgu Mureş (strada Poligrafiei 4) cu o lectură şi un dialog despre proza scurtă dintre subsemnatul şi Simina Diaconu, editorul Revistei de povestiri. (Marius Chivu)

● Nu pierdeţi, la Teatrul „Bulandra“, Meşteşugul vieţii de Hanoch Levin, în regia lui Felix Alexa, o demenţială incursiune în tenebrele căsniciei – „celula societăţii“ – un poem dramatic pe două voci (ale Danei Dogaru şi Răzvan Vasilescu), ritmat doar de refrenul – cînd negru, cînd roşu, cînd gri-şobolan – al Adei Milea. (Simona Sora)

● Marţi, 2 aprilie 2013, ora 18, la Muzeul de Artă din Timişoara va avea loc vernisajul expoziţiei „Roma, corp urban“ a artistului vizual Sorin Scurtulescu, fost bursier „Vasile Pârvan“ la Accademia di Romania din Roma. Lucrările prezentate în cadrul expoziţiei „Roma, corp urban“ fac parte dintr-o serie recentă de picturi realizate în plein air. Expoziţia este deschisă în perioada 2-14 aprilie 2013. (Lucian Muntean)

● O serie de evenimente dedicate împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu (1933-1983): în Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită joi, 28 martie 2013, la ora 19, la dezbaterea „Bucureştiul în cinci prieteni“; la Constanţa, Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ organizează în săptămîna 25-31 martie o expoziţie aniversară, iar joi, 28 martie, la ora 16, în holul bibliotecii va avea loc spectacolul de muzică folk şi poezie dedicat lui Nichita Stănescu. (Dana Călinescu)

● Braşovul – care, oricînd, din punctul meu de vedere, merită revizitat, pentru că îţi dă, în continuare, sentimentul că, ieşind din Valea Prahovei, treci... în altă lume. Măcar zona centrală pietonală cu Piaţa Sfatului şi Biserica Neagră (care, din păcate, nu poate fi vizitată decît în anumite zile...), dar şi cu o mulţime de pub-uri, restaurante, baruri interesante (dintre care l-am încercat pe Festival 39, cu decor interbelic interesant – deşi pe alocuri prea încărcat – şi cu mîncare neaoşă şi internaţională bună, nu foarte ieftin...). (Iaromira Popovici)

● Covrigul cu vişine: pentru că, deşi l-am cumpărat cu scepticism, l-am mîncat pe nerăsuflate. Aminteşte de dimineţile copilăriei cu dulceaţă pe pîine proaspătă, caldă, abia scoasă din cuptor. (Stela Giurgeanu)

● Dacă nu vă place fotbalul, sîmbăta viitoare, 6 aprilie, de la ora 18 puteţi urmări meciul tur al semifinalei Cupei Campionilor la handbal feminin în care Oltchim Rîmnicu Vîlcea va juca cu Gyori Audi ETO din Ungaria. Handbalul feminin este singurul sport în care o echipă românească mai ajunge într-o fază atît de avansată a Cupei Campionilor Europeni. Pentru neiniţiaţi însă, e bine de ştiut că handbalul, chiar şi cel feminin, a devenit un sport extrem de dur (poate mai dur chiar decît fotbalul). (Andrei Manolescu)

● Pentru a scăpa de stresul ştirilor proaste şi de gălăgiile monotone care, la posturile de ştiri, poartă numele nepotrivit de „talk-show-uri“, folosiţi televizorul doar ca pe un fel de home cinema: adică daţi-i drumul cînd începe filmul şi închideţi-l imediat ce s-a terminat. Bunăoară, puteţi încerca acest exerciţiu sîmbătă, 31 martie, la ora 22, cînd pe Pro Cinema se difuzează Poliţist, adjectiv al lui Corneliu Porumboiu, cu Dragoş Bucur în rolul principal. (Mircea Vasilescu)

● Joi, 28 martie, începînd cu ora 18,30, în sala de conferinţe Lyon a Hotelului Novotel din Bucureşti are loc ediţia a IX-a a evenimentului de networking ABC Antreprenori, în care tema dezbaterii va fi cum e mai bine să lucrăm – singuri sau în echipă. Vor vorbi specialistul în coaching Mihai Stănescu – fondator al companiei RoCoach, membru al Federaţiei Internaţionale de Coaching (ICF), al European Mentoring & Coaching Council (EMCC) şi membru fondator al Asociaţiei Române pentru Coaching (ARC) – şi antreprenorul Traian Ispasiu – fondator al lanţului de cafenele Caffe Tabiet, director executiv al Asociaţiei pentru Antreprenoriat România şi cofondator The Institute for Happiness. (Patricia Mihail)

● Institutul Francez Iaşi (b-dul. “Carol I”, nr. 26) prezintă expoziţia de fotografie “Metal, piatră, lemn, plastic şi carne” a artistului Dan Mititelu, în perioada: 20 martie – 27 aprilie 2013.  (Lucian Muntean)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.