Air Show, Carte la nisip, Sighişoara Medievală

24 iulie 2013
Air Show, Carte la nisip, Sighişoara Medievală jpeg

● The Bling Ring (2013), ultimul film al Sofiei Coppola, cu Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson (Hermione din Harry Potter), pornind de la un articol din Vanity Fair al lui Nancy Jo Sales, despre un grup de adolescenţi care dădeau spargeri în casele vedetelor, furau obiecte pe care apoi le vindeau şi, cu banii cîştigaţi, frecventau aceleaşi cluburi ca şi celebrităţile respective. Comic şi înspăimîntător în acelaşi timp, un film interesant despre străluciri frivole, cultură populară şi amoralitate. (Iaromira Popovici)

● Dacă sînteţi în vacanţă pe litoralul românesc, daţi o fugă şi pe la Mangalia, unde, pînă pe 11 august, e tîrgul estival „Carte la nisip“. O să-i găsiţi acolo şi pe Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Lucian Boia, Adrian Cioroianu. Programul complet al evenimentelor, la adresa: http://cartelanisip.ro (Matei Martin)

● Am văzut filmul, acum vreau să văd şi piesa: pe 25 iulie, la 21,30, la Cafe Godot, Interviu de Theo van Gogh. Protagoniştii: Dan Bordeianu şi Diana Roman. (Stela Giurgeanu)

● Vineri, 26 iulie, începe Festivalul „Sighişoara Medievală“ 2013, cu marea paradă a cavalerilor, trubadurilor, menestrelilor, actorilor şi meşteşugarilor. Anul acesta, tematica festivalului se învîrte în jurul poveştii lui Vlad Ţepeş. Din programul încărcat (şi ofertant) a celor trei zile „medievale“ reiese că e vorba mai puţin despre istorie şi mai mult despre spectacol. Accesul la festival este, ca de obicei, gratuit. (Adina Popescu)

● Două minunate cărţi de vară, pentru copiii dilematici, ambele apărute la proaspăta editură Arthur: Aric şi mercenarii de Ioana Nicolaie (cu ilustraţii de Walter Riess) şi Ursuleţul Winnie Puh de A.A. Milne (cu ilustraţii de Ernest H. Shepard), în traducerea colegei Luiza Vasiliu şi a lui Florin Bican. Genul de cărţi pentru care mai că-ţi vine să dai în mintea copiilor! Măcar pentru o vară. (Marius Chivu)

● Editorialul semnat de Nicolae Manolescu în ultima Românie literară, „Mircea Cărtărescu, un exilat de bună voie“, un exerciţiu de raţiune şi de solidaritate literară, dar şi o lecţie de coerenţă critică, aşa cum nu prea mai întîlnim, din păcate, azi. (Simona Sora)

● Un link de dat mai departe tuturor prietenilor străini pe care-i bănuiţi că ar putea spune „Bună seara, Budapesta!“ după ce-au aterizat pe aeroportul din Bucureşti: http://www.bucharest notbudapest.com Simplu, simpatic, viral, cu rom. (Luiza Vasiliu)

● A Hijacking / Deturnarea (regia şi scenariul Tobias Lindholm, Danemarca, 2012) a fost în competiţie anul acesta la TIFF. Acum îl puteţi vedea în cinema. E povestea dramatică a unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Suspans, tensiune, negocieri, frici, încordare. Şi nişte actori senzaţionali, pe care îi crezi pînă la capăt. (Ana Maria Sandu)

● Sîmbătă, 27 iulie, vă îndemn să privim spre cer. Pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu“ are loc Bucharest International Air Show and General Aviation Exhibition – BIAS 2013. Ediţia din acest an este dedicată celebrării centenarului Aeronauticii Militare, precum şi împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea Aeroclubului României. Spectacolul aerian va începe de la ora 9, printre participanţi numărîndu-se echipele de acrobaţie aeriană Baltic Bees, Polish Eagles Foundation, The Flying Bulls, Şoimii României şi Iacării Acrobaţi, dar şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys – multiplu campion mondial la acrobaţie aviatică, actual antrenor al lotului român de acrobaţie. Evenimentul este organizat de către Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, împreună cu Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMATSA, Romaero şi Clubul Sportiv AIBO. Mai multe detalii pe http://bias.aero. (Patricia Mihail)

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.