Minciuni de vară, Fluturi tropicali

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Minciuni de vară, Fluturi tropicali jpeg

● La editura Vellant a apărut un album despre Braşovul meu, cu fotografii de Eugen Andronic. Artistul însuşi spune că a urmărit oraşul „de dincolo de poleiala sărbătorească sau turistică.“ A ieşit o carte minunată. (Matei Martin)

● Întîi a fost controversa legată de copertă: cei de la Rolling Stone au ales imaginea tînărului terorist Dzhokhar Tsarnaev. Apoi a apărut revista şi am putut citi senzaţionalul text semnat de Janet Reitman despre acest caz. Îl găsiţi aici: http://www.rollingstone.com/culture/news/jahars-world-20130717. E jurnalism adevărat, de Pulitzer. (Ana Maria Sandu)

● Dacă nu aţi vizitat-o deja, Muzeul „Grigore Antipa“ a prelungit expoziţia „Fluturi tropicali“ pînă pe 18 august. Programul de vizitare începe de la ora 10 (inclusiv în ziua de marţi), iar preţul unui bilet este de 10 lei pentru copii, 12 lei pentru adulţi. (Stela Giurgeanu)

● Cîteva lecturi cu adevărat de vară: volumul de povestiri Minciuni de vară de Bernhard Schlink (traducere de Gabriela Eftimie, Polirom) şi romanele O vară de răscruce de Truman Capote (traducere de Antoaneta Ralian, Polirom), N-a dansat decît o vară de Per Olof Ekström (traducere de Maria şi Petre Banuş, Leda) sau Nuntă la malul mării de Abdelkader Benali (traducere de Valentina Ţîrlea, Curtea Veche). (Marius Chivu)

● „Conacul Bellu“, din Urlaţi, nu departe de Ploieşti: muzeul deschis, în 1955, în locuinţa familiei Bellu, e interesant atît prin clădirea în sine (în stil românesc, cu cerdac deschis şi stîlpi de lemn sculptat), cît şi prin exponate (printre altele, mobilier din diverse epoci, artă orientală, icoane şi arme din secolele XVIII-XIX, picturi). Şi deloc în ultimul rînd prin natura din preajmă, fermecătoare. Lipseşte doar un bun restaurant în zonă. (Iaromira Popovici)

● Dacă aţi descărcat măcar o dată un album sau un film de pe Pirate Bay, atunci mergeţi să le spuneţi piraţilor la mulţi ani şi viaţă lungă, joi, 8 august, de la ora 21, în Control Club (săptămîna asta, Pirate Bay împlineşte zece ani de torrenţi. Mai multe informaţii despre petrecere, aici: http://www.sub 25.ro/cultura-urbana/10-ani-de-pirate-bay-cu-6-artisti-la-control-2159.html). Iar dacă v-aţi uitat măcar o dată la Festivalul de la Mamaia şi vă e oarecum dor, mergeţi sîmbătă, 10 august, pe plaja Oha (Mamaia Nord, lîngă Campingul Pescăresc), unde va avea loc o ediţie omagială a Discotecii, organizată de Paul Breazu, cronicarul nostru muzical, şi dedicată împlinirii a 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului de la Mamaia. „Spre soare zburăm“, cum cînta Doina Badea. (Luiza Vasiliu)

● Între 14 şi 18 august n-ar fi de ratat, dacă aveţi drum prin Ardeal, cea de-a II-a ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună plină“, la Biertan. Anul acesta va fi şi o secţiune paralelă celei competiţionale – Tenebre, cu un best of 2012-2013 în materie de producţii lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii. (Adina Popescu)

● Noul volum al lui Claudiu Komartin, Cobalt (Casa de Editură Max Blecher), amestec de cruzime, tandreţe, suferinţă şi de intima lor ritmare într-o poezie inconfundabilă. Iată un neaşteptat „YOYO“: „cînd/nu/vor/mai/fi/cheltuieli/şi/moartea/va/face/restul/o/să/vorbim/prin/scînduri/o/să/ne/spargem/de/ rîs“. Poemul meu preferat din acest volum – „Cortázar blues“ – vă las să-l citiţi singuri. (Simona Sora)

● Cherhanaua de la Vama Veche. Mă gîndeam că în mod normal aşa ar fi trebuit să arate cele mai multe cîrciumi de pe litoralul nostru. Simple, ieftine, pe malul mării şi cu mult peşte. Şi mă gîndeam că poate a trecut, în sfîrşit, era cantinelor enorme cu feţe de mese albe puse în diagonală şi chelneri unsuroşi care diminutivează orice (şi diminuează apetitul). Dar aflu că acea cherhana autentică şi bună are patroni bulgari. Ei bine, dacă numai aşa se poate, fie: să vină bulgarii. (Andrei Manolescu)

● Remember: „Mihaela Ursuleasa apare pe scenă, îmbrăcată lejer, dar cu stil şi cu o discretă eleganţă. Surîde cuceritor, dar de îndată ce atinge clapele pianului, solista pare dintr-odată fragilă în comparaţie cu tumultul care se iveşte din degetele sale. Acompaniată de Alexander Sitkovetsky la vioară şi de David Cohen – minunată revelaţie – la violoncel, pianista româncă a făcut, prin acorduri limpezi şi totuşi pline de forţă, ca Sala Unirii să pară şi mai copleşită de frumuseţe. Cînd ating clapele pianului, mîinile Mihaelei Ursuleasa par a fi ele însele un alt corp, care nu numai că vibrează la chemarea muzicii, dar transformă întreaga audienţă în «corpuri sonore» absolute.“ – Beatrice Lepădat, LiterNet.ro, SoNoRo noiembrie 2009 (Ruxandra Mihăilă)

● După doi ani, pe principiul „şi-a schimbat copertele, dar năravul ba“, site-ul bookaholic.ro are o nouă înfăţişare. De citit în vara asta la umbră, cu o limonadă rece în faţă. Şi nu uitaţi motto-ul bookaholicilor: „Dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi.“ (Patricia Mihail)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.