Ada Kaleh, Jumătate de zeu, Ora de dans

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Ada Kaleh, Jumătate de zeu, Ora de dans jpeg

● Urmăriţi, pînă pe 30 iunie, în Piaţa George Enescu, Bucharest Music Film Festival. În fiecare zi, de la ora 18,30 are loc „Ora de dans“, apoi între orele 19,30-21, vor avea loc recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional, urmate de proiectii de filme pînă la orele 23. Programul complet se găseşte la www.arcub.ro. (Matei Martin)

● DVD Box-ul Pintilie Cineast s-a lansat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. El conţine 11 filme ale apreciatului regizor român plus un DVD bonus şi îl puteţi găsi în reţelele de librării. Cred că e cadoul perfect pentru orice cinefil. (Ana Maria Sandu)

● Iubitorilor de benzi desenate: de pe 29 pînă pe 30 iunie, la galeria Saint Ink, strada Doamnei nr. 3, are loc Bucureşti ComicsFest, www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro, un eveniment dedicat benzii desenate româneşti. (Stela Giurgeanu)

●  „Fatalitate generală în totul din pricina tuturor! Fatalitate generală în toate din pricina totului! Fatalitate a popoarelor şi a destinelor lor – fatalitate totală! Unde sînt cei din vechime, forţele, oamenii, călăuzele, gardienii? Defilare a Naţiunilor pe dinaintea Dispreţului meu! Astăzi politica e degenerarea adipoasă a organizaţiei incompetenţilor!“ ş.a.m.d. – manifeste şi disperări, eseuri de la filozofie la ocultism, corespondenţă: Fernando Pessoa, Ultimatum, traduceri de Dinu Flămând, Editura Humanitas Fiction, 2013. (Marius Chivu)

● „Jumătate de zeu“, de Dan Iancu, în regia lui Ion Mircioagă, cu Radu Solcanu şi Marcelius Procopiu, la Teatrul 7 din str. Popa Rusu. Un amestec de muzică şi texte... inedite, uneori şocante, într-o piesă-happening ce are meritul de a te surprinde constant. (Iaromira Popovici).

www.calendarintercultural.ro – un site realizat de Institutul Intercultural Timişoara, în care sînt trecute şi descrise sărbătorile tradiţionale şi datele semnificative ale tuturor etniilor din România. E interactiv, aşa încît mai puteţi adăuga cîte ceva (dacă aveţi ce). Mi se pare foarte util şi foarte interesant într-o societate în care nu ştiu, zău, cîţi cetăţeni ar şti să răspundă, luaţi pe nepregătite, la întrebarea „Cîte etnii sînt recunoscute oficial în România?“ (Mircea Vasilescu)

● Joi, 27 iunie, orele 18, în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, de la MNAR, istoricul Marian Coman ne propune o incursiune în „Culisele puterii la curtea lui Neagoe Basarab“, în încercarea de a devoala jocurile politice ale vremii. Intrarea gratuită, prin rezervare prealabilă la tel. 021314.81.19 sau la adresa de mail comunicare@art.museum.ro. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă vă fascinează acel loc misterios şi definitiv dispărut, treceţi pe la Muzeul Ţăranului Român în perioada 2-23 iulie 2013, unde puteţi vedea expoziţia „Ada Kaleh, insula visului şi a uitării“. Fotografii, mărturii, obiecte, personaje şi poveşti impresionante. (Ana Maria Sandu)

● Reeditarea celor două eseuri capitale ale lui Lev Şestov Noaptea din grădina Ghetsimani (Eseu asupra filosofiei lui Pascal) şi Privilegiaţii şi dezmoşteniţii istoriei (Destinul istoric al lui Descartes şi Spinoza) (traducere de Liviu Antonesei şi Gabriela Gavril-Antonesei, Editura Polirom, 2013) – două texte sfîşietoare despre boală, abis şi mizeria raţiunii. (Simona Sora)

● Între 3 şi 7 iulie are loc în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti cea de-a II-a ediţie a ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More. Asta înseamnă că de miercuri pînă duminică puteţi ieşi seara, de la ora 20, ca să ascultaţi jazz, blues & more în aer liber. Vă recomand cu asupră de măsură seara de duminică, 7 iulie, cînd în Piaţa „Enescu“ vin americanii de la Medeski Martin & Wood, trei tipi neastîmpăraţi şi funky pe care trebuie neapărat să-i vedeţi. Intrarea e liberă, iar restul programului îl găsiţi aici: http://www.arcub.ro/ agenda_detail.php?id=776 (Luiza Vasiliu)

● Joi, 27 iunie, începînd cu orele 19 şi pînă spre dimineaţă, mergem la prima ediţie a proiectului „Noaptea Albă a Fotografiei“, care este iniţiat şi organizat de Pixelpedia. Evenimentul este dedicat tuturor celor pasionaţi de arta fotografică şi de folosirea imaginii ca modalitate de a spune poveşti. Expoziţiile de fotografie vor ieşi din muzee şi galerii de artă, fiind găzduite în spaţii neaşteptate şi neconvenţionale, precum hoteluri, ceainării sau sedii corporatiste. După cum spunea curatorul George Păunescu: „Departe de a se prezenta în peisajul culturii contemporane precum o Cenuşăreasă a artelor, fotografia îşi are locul ei binemeritat, iar o Noapte dedicată ei şi celor care o îndrăgesc nu este deloc o chestiune urmînd un anumit trend cultural, ci o necesitate firească, cerută de o lume aflată sub semnul reproductibilităţii mecanice şi al imaginii.“ Mai multe detalii pe www.noapteafotografiei.ro. (Patricia Mihail)

● Turneul de la Wimbledon e transmis printre alţii de Digi Sport. BBC îl transmite deja în sistem 3D. Competiţia nu mai are nevoie, bineînţeles, de nici o recomandare, dar pentru cei care au uitat sau pentru cei născuţi mai de curînd, din cele patru mari turnee de tenis ale lumii, Wimbledon-ul e cel mai verde şi cel mai plăcut privirii. (Andrei Manolescu)

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.