Ada Kaleh, Jumătate de zeu, Ora de dans

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Ada Kaleh, Jumătate de zeu, Ora de dans jpeg

● Urmăriţi, pînă pe 30 iunie, în Piaţa George Enescu, Bucharest Music Film Festival. În fiecare zi, de la ora 18,30 are loc „Ora de dans“, apoi între orele 19,30-21, vor avea loc recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional, urmate de proiectii de filme pînă la orele 23. Programul complet se găseşte la www.arcub.ro. (Matei Martin)

● DVD Box-ul Pintilie Cineast s-a lansat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. El conţine 11 filme ale apreciatului regizor român plus un DVD bonus şi îl puteţi găsi în reţelele de librării. Cred că e cadoul perfect pentru orice cinefil. (Ana Maria Sandu)

● Iubitorilor de benzi desenate: de pe 29 pînă pe 30 iunie, la galeria Saint Ink, strada Doamnei nr. 3, are loc Bucureşti ComicsFest, www.bucuresticomicsfest.blogspot.ro, un eveniment dedicat benzii desenate româneşti. (Stela Giurgeanu)

●  „Fatalitate generală în totul din pricina tuturor! Fatalitate generală în toate din pricina totului! Fatalitate a popoarelor şi a destinelor lor – fatalitate totală! Unde sînt cei din vechime, forţele, oamenii, călăuzele, gardienii? Defilare a Naţiunilor pe dinaintea Dispreţului meu! Astăzi politica e degenerarea adipoasă a organizaţiei incompetenţilor!“ ş.a.m.d. – manifeste şi disperări, eseuri de la filozofie la ocultism, corespondenţă: Fernando Pessoa, Ultimatum, traduceri de Dinu Flămând, Editura Humanitas Fiction, 2013. (Marius Chivu)

● „Jumătate de zeu“, de Dan Iancu, în regia lui Ion Mircioagă, cu Radu Solcanu şi Marcelius Procopiu, la Teatrul 7 din str. Popa Rusu. Un amestec de muzică şi texte... inedite, uneori şocante, într-o piesă-happening ce are meritul de a te surprinde constant. (Iaromira Popovici).

www.calendarintercultural.ro – un site realizat de Institutul Intercultural Timişoara, în care sînt trecute şi descrise sărbătorile tradiţionale şi datele semnificative ale tuturor etniilor din România. E interactiv, aşa încît mai puteţi adăuga cîte ceva (dacă aveţi ce). Mi se pare foarte util şi foarte interesant într-o societate în care nu ştiu, zău, cîţi cetăţeni ar şti să răspundă, luaţi pe nepregătite, la întrebarea „Cîte etnii sînt recunoscute oficial în România?“ (Mircea Vasilescu)

● Joi, 27 iunie, orele 18, în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, de la MNAR, istoricul Marian Coman ne propune o incursiune în „Culisele puterii la curtea lui Neagoe Basarab“, în încercarea de a devoala jocurile politice ale vremii. Intrarea gratuită, prin rezervare prealabilă la tel. 021314.81.19 sau la adresa de mail comunicare@art.museum.ro. (Ruxandra Mihăilă)

● Dacă vă fascinează acel loc misterios şi definitiv dispărut, treceţi pe la Muzeul Ţăranului Român în perioada 2-23 iulie 2013, unde puteţi vedea expoziţia „Ada Kaleh, insula visului şi a uitării“. Fotografii, mărturii, obiecte, personaje şi poveşti impresionante. (Ana Maria Sandu)

● Reeditarea celor două eseuri capitale ale lui Lev Şestov Noaptea din grădina Ghetsimani (Eseu asupra filosofiei lui Pascal) şi Privilegiaţii şi dezmoşteniţii istoriei (Destinul istoric al lui Descartes şi Spinoza) (traducere de Liviu Antonesei şi Gabriela Gavril-Antonesei, Editura Polirom, 2013) – două texte sfîşietoare despre boală, abis şi mizeria raţiunii. (Simona Sora)

● Între 3 şi 7 iulie are loc în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti cea de-a II-a ediţie a ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More. Asta înseamnă că de miercuri pînă duminică puteţi ieşi seara, de la ora 20, ca să ascultaţi jazz, blues & more în aer liber. Vă recomand cu asupră de măsură seara de duminică, 7 iulie, cînd în Piaţa „Enescu“ vin americanii de la Medeski Martin & Wood, trei tipi neastîmpăraţi şi funky pe care trebuie neapărat să-i vedeţi. Intrarea e liberă, iar restul programului îl găsiţi aici: http://www.arcub.ro/ agenda_detail.php?id=776 (Luiza Vasiliu)

● Joi, 27 iunie, începînd cu orele 19 şi pînă spre dimineaţă, mergem la prima ediţie a proiectului „Noaptea Albă a Fotografiei“, care este iniţiat şi organizat de Pixelpedia. Evenimentul este dedicat tuturor celor pasionaţi de arta fotografică şi de folosirea imaginii ca modalitate de a spune poveşti. Expoziţiile de fotografie vor ieşi din muzee şi galerii de artă, fiind găzduite în spaţii neaşteptate şi neconvenţionale, precum hoteluri, ceainării sau sedii corporatiste. După cum spunea curatorul George Păunescu: „Departe de a se prezenta în peisajul culturii contemporane precum o Cenuşăreasă a artelor, fotografia îşi are locul ei binemeritat, iar o Noapte dedicată ei şi celor care o îndrăgesc nu este deloc o chestiune urmînd un anumit trend cultural, ci o necesitate firească, cerută de o lume aflată sub semnul reproductibilităţii mecanice şi al imaginii.“ Mai multe detalii pe www.noapteafotografiei.ro. (Patricia Mihail)

● Turneul de la Wimbledon e transmis printre alţii de Digi Sport. BBC îl transmite deja în sistem 3D. Competiţia nu mai are nevoie, bineînţeles, de nici o recomandare, dar pentru cei care au uitat sau pentru cei născuţi mai de curînd, din cele patru mari turnee de tenis ale lumii, Wimbledon-ul e cel mai verde şi cel mai plăcut privirii. (Andrei Manolescu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.