"Aici Mircea Carp". Nabokov, "O vară foarte instabilă"

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
"Aici Mircea Carp"  Nabokov, "O vară foarte instabilă" jpeg

● Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine! (Editura Polirom, 2013) e titlul cărţii de memorii a celebrului jurnalist de la Vocea Americii şi Europa Liberă (astăzi în vîrstă de 90 de ani). Cel care a impus publicului românesc cunoscuta formulă din titlu e cineva care are cu adevărat ce povesti. Dintr-o veche familie de vază din Moldova, de boieri şi ofiţeri (familie din care a făcut parte şi omul politic P.P. Carp), Mircea Carp îşi povesteşte copilăria idilică din vremurile interbelice, experienţele ca ofiţer în cel de-al Doilea Război Mondial, atît pe frontul de Est, cît şi pe cel de Vest (perioadă în care a fost rănit şi decorat, l-a văzut pe Hitler şi l-a cunoscut pe Antonescu), activităţile anticomuniste şi arestarea sa de după Război, precum şi lunga şedere în exil, în care a continuat să-şi servească ţara pe cale radiofonică. În calitate de corespondent special, l-a însoţit pe Richard Nixon în vizita sa la Bucureşti, a fost la microfonul Europei Libere în momentele de după cutremurul din 1977, cînd acest post de radio rămăsese principala sursă de informare pentru publicul românesc, s-a întîlnit cu regele Mihai la New York... Cartea nu descrie doar o fascinantă istorie personală, ci reuşeşte să zugrăvească istoria unei întregi generaţii, care a trecut prin multe şi grele încercări. (Andrei Manolescu)

● Vineri, 1 noiembrie, la Sala Palatului, Tom Jones live. 73 de ani, două albume noi, 46 de ani de carieră, „Delilah“, „Mama told me not to come“, „What’s New Pussycat“, „It’s Not Unusual“, „Thunderball“, „She’s a lady“, „Burning Hell“, „Tower of Song“ şi multe, multe altele. Ar mai fi ceva de adăugat? S-ar putea să mai găsiţi bilete. (Adina Popescu)

● Cea mai recentă carte a lui Varujan Vosganian – Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri e ca un roman croit cu materiale diferite. O să vă placă! (Matei Martin)

● Domnişoara Christina, în regia lui Alexandru Maftei, cu Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton. Ecranizarea romanului lui Mircea Eliade are premiera joi, 31 octombrie (de Halloween) la Cinema Pro. Alexandru Maftei este şi regizorul comediei Bună, ce faci?, un film altfel – dar în mod plăcut... – decît mainstream-ul. (Iaromira Popovici)

● Un lucru bun al importului de sărbători străine în România: strict legat de Halloween, joi, 31 octombrie, pe TCM – maraton de filme horror. Toate clasice. (Stela Giurgeanu)

● Darul de Vladimir Nabokov (traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu, Editura Polirom), ultima carte scrisă în rusă de acest uriaş scriitor şi a nu ştiu cîta traducere în română din opera lui – eu am un raft întreg, să citesc toată viaţa! (Marius Chivu)

● Vă recomand cu căldură toate secţiile Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, dar mai ales sediul central din Amzei, unde găsiţi aproape orice carte (românească) vă dă prin cap şi unde serviciile sălii de lectură (periodice, scaner, Internet) au ajuns, în cele din urmă, la un nivel central-european. (Simona Sora)

● De pe 1 noiembrie intră pe ecrane filmul O vară foarte instabilă, în regia Ancăi Damian. Scenariul porneşte de la povestirea cu acelaşi titlu a lui Philip Ó Ceallaigh şi e scris împreună cu scriitorul irlandez. În distribuţie sînt actori români şi străini: Ana Ularu, Jamie Sives, Diana Cavaliotti, Kim Bodnia, iar filmul e vorbit aproape integral în limba engleză. Un proiect ambiţios, o poveste contemporană, mize mari. De văzut. (Ana Maria Sandu)

● Joi, 29 octombrie, ora 19, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, sub titlul deja cunoscut Înapoi la argument, Horia Roman Patapievici îl are ca invitat la discuţie pe Vladimir Tismăneanu. Pînă aici, toate bune. Şi mai bune şi mai interesante devin lucrurile însă, în momentul în care aflăm tema discuţiei: Diavolul în istorie. (Dana Călinescu)

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.