Biblioteca vie, Decreţei 40, Festivalul "Respir Shakespeare"

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Biblioteca vie, Decreţei 40, Festivalul "Respir Shakespeare" jpeg

● Turneul campionilor la tenis se desfăşoară în această săptămînă cu participarea, ca de obicei, a primilor opt tenismeni ai lumii. Deşi turneul are loc la Londra, britanicul Andy Murray lipseşte, spre dezamăgirea publicului, el fiind accidentat. În locul lui a intrat francezul Richard Gasquet, clasat pe locul al 9-lea. Roger Federer este şi el încă între primii opt (locul 7), dar n-a fost departe de a rata cea de-a 12-a calificare a sa în acest turneu elitist. Marele campion al ultimului deceniu pare a fi pe panta coborîtoare care duce inerent către statutul de fost jucător. Predecesorul său, Pete Sampras s-a retras după ce a cîştigat un turneu de Mare Şlem. Poate şi Federer să-şi propună încă o asemenea performanţă. Dar favoriţii pentru finala de duminică sînt evident, Nadal şi Djokovici. Ei par a mai avea încă destule de spus în carieră. (Andrei Manolescu)  

● Cîteva lucruri care nu trebuie pierdute în agitaţia de sfîrşit de toamnă din Bucureşti: concertul danezilor atmosferici de la Efterklang (miercuri, 13 noiembrie, ora 21, Control Club), filmele lui Claire Denis şi Bruno Dumont din cadrul Festivalului Filmului Francez (care mai ţine pînă duminică, 10 noiembrie, la Elvira Popescu) şi concertele excelente de la SoNoRo (mai ales Britten-ul de sîmbătă seară – sonoro.ro). (Luiza Vasiliu)

● Se împlinesc 30 de ani de cînd a apărut Jurnalul de la Păltiniş de Gabriel Liiceanu. Editura Humanitas lansează o ediţie aniversară sîmbătă, 9 noiembrie, ora 17, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţi: Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea şi Gabriel Liiceanu. Ediţia include şi o serie de fotografii inedite. Aşa că mergeţi la lansare, (re)citiţi cartea şi fiţi pe fază: peste cîteva săptămîni, Dilema veche va publica un dosar special despre Jurnalul de la Păltiniş. (Mircea Vasilescu)

● Biblioteca vie: patru poveşti de legănat oamenii mari, joi, 7 noiembrie, la Librăria Bastilia, ora 19. Librăria propune un concept nou în România şi foarte interesant: ascultarea live a cărţilor. Timp de 30 minute, puteţi asculta pasaje din patru cărţi binecunoscute: De ce e România altfel?, Jurnalul Annei Frank, Un om sfîrşit, Dumnezeul lucrurilor mărunte. Patru actori citesc doar pentru patru ascultători odată, într-un cadru creat pentru fiecare carte în parte. (Adina Popescu)

● Ecranizare a nuvelei Domnişoara Christina, filmul cu acelaşi nume a avut premiera la începutul lunii noiembrie. Nu l-am văzut încă, dar am auzit că este etichetat ca fiind „primul film horror românesc“. (Stela Giurgeanu)

● La Bucureşti a început Festivalul „Respir Shakespeare“. Dacă vă inspiră, mergeţi să urmăriţi spectacolele, filmele şi conferinţele programate la Facultatea de Filozofie şi la Muzeul Ţăranului Român. E Shakespeare aşa cum nu l-aţi mai văzut. (Matei Martin)

● Open. O autobiografie de Andre Agassi a avut mai mulţi fani în redacţie. Pe cel care a făcut din Agassi şi din povestea lui un text senzaţional îl cheamă J.R. Moehringer. Tenismenul îi mulţumeşte la final, n-o să-i găsiţi numele pe copertă. Dar dacă vreţi să vedeţi de ce e cu adevărat în stare Moehringer, citiţi Dulcele bar (Editura Publica, 2013). E pur şi simplu senzaţională. (Ana Maria Sandu)

● Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, la Teatrul Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tatiana Moroşanu la pian, în regia lui Alexandru Dabija. Cu costumele Doinei Levintza, scenografia lui Puiu Antemir şi mişcarea scenică a Adinei Cezar. Primele reprezentaţii pe 6 şi 7 noiembrie. (Iaromira Popovici)

● Decreţel 40 de Ioana Bruşten (Editura Eikon, 2012) – o rememorare, la firul ierbii, a cuiva care, deşi născut(ă) „la comandă“, a trăit liber, asumat şi a reuşit chiar să povestească aceste lucruri. (Simona Sora)

● Cartea de reportaje Ţiganul tot ţigan a polonezei Lidia Ostalowska, din care Dilema veche a publicat, în numerele precedente, două ample fragmente, a fost tradusă de Cristina Godun la Editura ARC în 2011. Reportajele acestea ale Lidiei Ostalowska l-au impresionat pe marele Ryszard Kapuscinski, care s-a declarat „răscolit“. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image webp
Cel mai căutat român din Mexic: clienții stau la coadă ca să le vindece durerile
Românul Mircea Gabriel Mihăilă a devenit cunoscut în orașul Puebla, Mexic, pentru practicarea unei metode de „vindecare energetică” în spațiul public.
image png
Tânăra care i-a vândut metadonă lui Rareș Ion, reținută. Procurorii cer arestarea pentru 30 de zile
O tânără cunoscută sub pseudonimul "Pika", a fost reținută de procurorii DIICOT – Structura Centrală, fiind acuzată de trafic de droguri de mare risc, infracțiune care, potrivit anchetatorilor, a condus la moartea tragică a lui Rareș Ion
top 15 jpg
Câteva considerații despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică și copiii participanți
Ieri a avut loc festivitatea de premiere la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică, a doua ediție. Ce concluzii am tras.
Donald Trump FOTO AFP
Trump se laudă că a inventat un cuvânt nou: „Este cel mai bun cuvânt”. Acesta e folosit încă din anii 1500
Președintele Donald Trump și-a expus încă o dată vocabularul unic în această săptămână. El spune că a inventat un „cuvânt nou”. „Este probabil cel mai bun cuvânt”, a spus șeful de la Casă Albă.
elevi olegiu 12890 600x315 2 jpg
Ce spune şi ce nu spune raportul QX al ministrului David. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară... (II) Evaluarea
La început câteva referiri la planurile cadru şi cele opt competenţe cheie prevăzute în raportul QX.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 041 INQUAM Photos George Calin jpg
Scrisoarea trimisă lui Nicușor Dan de șapte foști ambasadori ai SUA în România
Șapte foști ambasadori ai Statelor Unite în România avertizau, săptămâna trecută, într-o scrisoare comună, că apartenența la Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite sunt în pericol. Aceștia felicită România acum pentru alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte.
gradinarit freepik jpg
Ce fac grădinarii de top pe final de luna mai, ca să aibă o recoltă bogată. Trucurile pe care toți românii trebuie să le știe
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către finalul lunii mai, iar această perioadă din an este una crucială pentru românii care stau la curte.
test jpg
Testul de inteligență pe care aproape nimeni nu îl poate rezolva! Care este elemntul greșit din acest desen
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, poate părea destul de simplă. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim detaliul greșit din imaginea de mai jos!
Rareș Ion și Pika
O nouă reținere în cazul morții lui Rareș Ion. Cine e Pika, tânăra de 27 de ani care i-a vândut metadonă
O nouă reținere în cazul morții lui Rareș Ion, un tânăr în vârstă de 20 de ani care era prieten cu Vlad Pascu. Este vorba de traficanta de droguri Nicolae Veronica Elena, cunoscută drept „Pika”. Rareș a murit din cauza unei supradoze de droguri, iar totul a fost transmis live pe TikTok.