Origini românești ale Războiului Rece

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Din cel de-al Doilea Război Mondial rămăsese mai bine de un an, dar deja aliații nu se mai gîndeau atît la victorie – nu mai avea cum să le scape –, cît la cum vor arăta anii de pace; mai exact, la ce poziție va ocupa fiecare în era postbelică. Dacă nu adversari, ei se pregăteau să devină cel puțin concurenți. În acest context, nu e surprinzător să găsim încă de pe-atunci destule elemente ale acestei competiții timpurii, care ulterior va purta numele de Război Rece. 

De exemplu, în septembrie 1944, la scurt timp după ce România s-a desprins de Axă, la București aterizau mai mulți ofițeri americani de informații a căror misiune era să ajute la repatrierea aviatorilor doborîți în timpul bombardamentelor aliate din 1943-44. După o lună însă, misiunea lor avea să fie completată cu sarcina nedeclarată de a circumscrie intențiile Moscovei față de România, amploarea controlului sovietic și modul în care acesta se realiza. În definitiv, prin acordul de la Moscova tocmai convenit de Churchill și Stalin, România ajungea prima țară arondată sferei de influență sovietice; dacă tot nu mai aveau mare lucru de spus aici, anglo-americanii măcar puteau încerca să fie la curent cu felul în care se desfășura fenomenul de comunizare a unei țări. De partea cealaltă, nici NKVD-ul nu stătea cu mîinile în sîn, ci se străduia să le strice planurile. Pe acest fond și pe această traiectorie de coliziune, fiecare revenea la imaginea antebelică despre concurentul său. Britanicii și americanii își reactivau vechile aprehensiuni privind bolșevismul, puse în surdină de tacticile temporare de război, iar sovieticii reluau argumentația imperialismului capitalist. Se pare că faliile europene de mai tîrziu au început a fi trasate din România, iar la expansiunea și consolidarea lor serviciile secrete munceau de zor. 

Printre cei ce au ajuns la București în septembrie 1944 era și Robert Bishop, maior în US Army Air Force și membru al Office of Strategic Studies, precursorul CIA. Jurnalist de profesie, acesta s-a întîlnit aici cu un compatriot misterios, un profesionist al serviciilor americane și britanice, care în plină dominație nazistă pan-europeană reușise să instituie o rețea de informatori cu ramificații pînă la Berlin. Numele lui se știe, E.S. Crayfield, nu și identitatea sa, rămasă necunoscută și astăzi. În lunile care au urmat, pînă în aprilie 1945, cei doi au asistat la evenimente majore din România, iar cîțiva ani mai tîrziu, în 1948, au făcut echipă la publicarea unui volum de memorii despre această experiență, Russia Astride the Balkans (Rusia încalecă Balcanii, într-o tălmăcire mai liberă). Sub titlul Moscova înhață România. O mărturie occidentală din anii 1944-1947, cartea a fost tradusă pentru prima oară în românește anul trecut, la Editura Corint. 

Unele relatări din aceste memorii sînt inedite, după cum spune prefațatorul volumului românesc, Matei Cazacu. De pildă, seara de 23 august 1944 de la Legația germană. Martor la ea ar fi fost și E.S. Crayfield, care oficial era om de afaceri german. Despre altele, s-a mai scris, dar noua versiune aduce perspectiva sa. Este consemnată înaintarea Armatei Roșii către București, inclusiv cu omorurile și violurile comise pe parcurs de militarii sovietici, dar și cu faptul că, pînă să intre în oraș, „rușii au curățat pozițiile germane de la nord de Capitală”. Menționarea vine oarecum în răspăr cu o parte a istoriografiei românești recente, potrivit căreia la sosirea trupelor mareșalului Tolbuhin, armata română deja eliberase Bucureștiul. Deportarea în URSS a etnicilor germani la începutul anului 1945 este un alt capitol. Cenzura din ce în ce mai aspră este și ea prezentată, precum și modul în care sovieticii se compensau singuri pentru pagubele suferite în timpul războiului. Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii. 

Fără îndoială, cartea Moscova înhață România are șanse să contribuie la precizarea unor momente importante din România anilor 1944-1947, dar ea ilustrează și revigorarea postbelică – „post-aliată“ – a interesului publicului occidental față de fenomenul comunist. Într-un număr recent al revistei Dilema veche scriam despre ziariștii occidentali acreditați la Moscova în timpul războiului. Întorși acasă, mulți au publicat cărți despre experiența lor în URSS. Curiozitatea publicului occidental pentru bizareriile dictaturii putea fi acum satisfăcută suplimentar prin mărturii personale despre apariția în estul Europei a unui nou teren de manifestare a revoluției bolșevice, pe lîngă cel consacrat – și mai greu accesibil – al Rusiei. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.