Hitler și anglo-saxonii

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

Deși nu mai are prea mult și împlinește suta de ani, pactul Ribbentrop-Molotov a rămas o nucă tare pentru istorici. De ce doi dușmani declarați, care se detestau reciproc, Rusia sovietică și Germania nazistă, au ajuns aliați? De atunci încoace, explicațiile nu au lipsit și ele continuă să curgă și azi. Cu una dintre ele m-am intersectat recent. Și ea pornește de la o tentativă de reconsiderare majoră a concepției lui Hitler despre lume. 

Din perspectiva lui Hitler, atît Germania, cît și Rusia erau victime ale imperialismului occidental. Ambele aveau destin de colonie pentru globaliștii capitaliști. Bolșevismul însuși era o conspirație capitalistă menită să pună bogățiile Rusiei la dispoziția finanței internaționale anglo-americane înțesate de evrei. Din acest punct de vedere, Rusia sovietică și Germania nazistă erau pe același palier. Din acest punct de vedere, ele erau pregătite pentru un pact comun antioccidental. În viziunea lui Hitler însă, problema Germaniei era că nu avea resursele necesare pentru a se împotrivi tendinței capitaliste mondiale, nivelatoare și exploatatoare. Nu putea avea colonii, nu putea să se extindă spre vest. Singurul ei debușeu era în est, spre mănoasa Ucraină, aflată însă sub controlul Moscovei. Cele două părți erau compatibile, pactul Ribbentrop-Molotov avea o logică; esențială era însă, în mintea lui Hitler, redistribuirea resurselor între cei doi parteneri antioccidentali. Aici ei nu s-au înțeles. Și, în acest moment, antibolșevismul a devenit un pretext pentru expansiunea estică germană.

Explicația de mai sus se deslușește printre capitolele cărții despre Hitler a lui Brendan Simms, apărută recent și la noi, în traducerea lui Andrei Pogăciaș (Polirom, 2023). Universitarul britanic reface, discurs cu discurs, scrisoare cu scrisoare, mereu atent la sursă, evoluția concepției despre lume a lui Hitler. În ordinea apariției, antibolșevismul lui Hitler este secundar. Chiar și antisemitismul acestuia erupe mai tîrziu, în urma și în umbra altor idei. Primordială este aversiunea față de lumea anglo-saxonă, față de America și Marea Britanie, percepute ca fiind exponentele capitalismului globalizant. Această aversiune, explică autorul, s-a format în timpul primului război mondial, cînd regimentul lui Hitler a dat peste trupele imperiului britanic provenite din Canada, Australia și Noua Zeelandă, peste soldații imperiului francez, mobilizați din nordul Africii, și în cele din urmă și peste cei americani, unii dintre ei urmași ai emigranților germani. Implicarea americanilor în război de partea Antantei nu a făcut decît să-i alimenteze teama și aversiunea, pînă în preajma unui complex de inferioritate. Atunci Hitler începe să dezvolte o altă idee primordială, cea de „spațiu vital”, Lebensraum, care va sta la baza concepției sale anticapitaliste. Spre sfîrșitul războiului (cel de-al doilea), Ribbentrop propusese o pace separată cu sovieticii pentru a stabiliza frontul occidental, dar Hitler a refuzat; nu putea să accepte că Germania renunță la strategia sa fundamentală, cea de extindere spre est, singura care îi putea susține lupta cu America și Marea Britanie. 

În curînd, Hitler începe să pună semnul egalității între „capitaliști” și „evrei”. Cele două categorii se întîlnesc în „internaționalismul” perceput al acestora, în „goana lor după bani”. Dar arhetipul dușmanului Germaniei rămîne lumea anglo-saxonă. Brendan Simms menționează la un moment dat că, inițial, planul lui Hitler era de a se folosi de evreii europeni pentru a șantaja America, un plan care însă în curînd avea să degenereze într-un mod abominabil. 

Există o sumedenie de biografii ale lui Hitler. Unele se ocupă numai de anii de tinerețe ai acestuia, altele numai de cei de război, 1914-1918. Perioada petrecută la Viena și cea de la München sau perioada în care a scris Mein Kampf au fost, de asemenea, studiate separat. Au fost biografi care au scris despre biblioteca lui Hitler, despre preocupările lui legate de arhitectură sau despre relațiile lui personale, cu nepoata Geli Raubal sau cu Eva Braun. Există, desigur, monumentala și neegalata pînă acum biografie a lui Ian Kershaw, și ea tradusă recent în românește. Dar cartea lui Brendan Simms nu este atît o biografie – deși se subintitulează astfel –, cît o reinterpretare și o reordonare a concepțiilor și aprehensiunilor dictatorului, atentă și minuțioasă, una care în cele din urmă poate pune într-o lumină nouă evenimentele secolului 20. Circumstanțial vorbind, se poate spune că istoria a ținut cont de felul în care, potrivit lui Brendan Simms, Hitler a privit lumea. Stalin a impus o zonă tampon controlată de el între Germania și URSS, iar aliații anglo-saxoni au tratat altfel Germania după cel de-al doilea război decît au făcut-o după primul. Ceea ce rămîne neschimbat îmi pare însă că este apetitul pentru conspirații globale și dușmani imaginari, care, iată, în anumite conjuncturi istorice, poate avea consecințe majore și dezastruoase. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

politist timisoara furt webp
„Se va pensiona relaxat”. Un sindicalist critică lipsa de reacție a Poliției Române în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv
Președintele Sindicatului Europol Neamț, Ioan Cănărău, critică lipsa de reacție a șefilor din Poliție în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv după ce a organizat şi participat la petreceri unde se consumau droguri.
mihail neamtu FOTO Mediafax
Mihail Neamțul își pune cenușă în cap. „Sunt, așadar, «un derbedeu» și pledez vinovat”
Deputatul Mihail Neamțul a răspuns, după ce a fost criticat în spațiul public pentru limbajul vulgar folosit la adresa celor care l-au făcut „putinist”.
naarden jpg
Orașe din Europa construite în formă de stea. Atrag ca un magnet vizitatori din întreaga lume
Cândva, aceste locuri erau fortărețe impenetrabile, care protejau regiuni, sau chiar țări întregi! Astăzi, ele sunt destinații turistice spectaculoase, care reușesc să atragă vizitatori din întreaga lume! Mai precis, este vorba despre orașele-stea, care se găsesc în mai multe țări din Europa.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk continuă FOTO Profimedia
„A fost șantaj”. Ucraina a atacat regiunea Kursk folosind tehnică furnizată de aliați și a încălcat încrederea SUA
Operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk a fost percepută de partea americană drept o încălcare gravă a încrederii, însă Washingtonul nu a renunțat la sprijinul său, pentru a nu risca moartea a mii de soldați ucraineni aflați deja pe teritoriul Rusiei, scrie New York Times.
horoscop jpeg
Horoscop luni, 31 martie. Nativii unei zodii au parte de anumite oportunități și schimbări, în timp ce alții au de luat o decizie importantă
Horoscopul zilei de luni, 31 martie 2025, vine cu anumite oportunități pentru nativii unei zodii, în timp ce alții au de luat o decizie importantă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare zodie.
pedicuta istock jpg
Planta medicinală menționată în Biblie. Detoxifică ficatul, tratează insomnia, reduce inflamațiile
Este o plantă destul de cunoscută, care crește chiar și în țara noastră. Cu toate acestea, nu foarte mulți români știu cât de utilă este, de fapt, pentru sănătate!
oana radu colaj facebook jpg
Cum a slăbit Oana Radu 13 kg în 20 de zile: „Singură și fără niciun ajutor!”
Oana Radu (31 de ani) e fericită pe toate planurile. Artista și-a anunțat recent admiratorii că a reușit să slăbească destul de mult în 20 de zile.
putin si tarul petru colaj adevarul jpeg
Putin, pe urmele lui Petru cel Mare. Cum s-a ridicat Imperiul Țarist pe cadavrele țărilor din jur, care i-au cruțat pe ruși la Stănilești
Rusia a devenit o mare putere începând cu secolul al XVIII-lea, când ascensiunea sa a fost legată de strategia țarului Petru cel Mare, printre altele și un excelent negociator. Arc peste timp, Vladimir Putin revine cu ambiții mari, iar „premiul” dorit de el e același: Ucraina.
FOTO Captură video
Eșec în cursa spațială. Prima rachetă orbitală lansată din Europa continentală s-a prăbușit la scurt timp după decolare
O rachetă de testare destinată lansării sateliţilor din Europa s-a prăbuşit şi a explodat la mai puţin de un minut de la decolare, duminică, din Norvegia.