Hitler și anglo-saxonii

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

Deși nu mai are prea mult și împlinește suta de ani, pactul Ribbentrop-Molotov a rămas o nucă tare pentru istorici. De ce doi dușmani declarați, care se detestau reciproc, Rusia sovietică și Germania nazistă, au ajuns aliați? De atunci încoace, explicațiile nu au lipsit și ele continuă să curgă și azi. Cu una dintre ele m-am intersectat recent. Și ea pornește de la o tentativă de reconsiderare majoră a concepției lui Hitler despre lume. 

Din perspectiva lui Hitler, atît Germania, cît și Rusia erau victime ale imperialismului occidental. Ambele aveau destin de colonie pentru globaliștii capitaliști. Bolșevismul însuși era o conspirație capitalistă menită să pună bogățiile Rusiei la dispoziția finanței internaționale anglo-americane înțesate de evrei. Din acest punct de vedere, Rusia sovietică și Germania nazistă erau pe același palier. Din acest punct de vedere, ele erau pregătite pentru un pact comun antioccidental. În viziunea lui Hitler însă, problema Germaniei era că nu avea resursele necesare pentru a se împotrivi tendinței capitaliste mondiale, nivelatoare și exploatatoare. Nu putea avea colonii, nu putea să se extindă spre vest. Singurul ei debușeu era în est, spre mănoasa Ucraină, aflată însă sub controlul Moscovei. Cele două părți erau compatibile, pactul Ribbentrop-Molotov avea o logică; esențială era însă, în mintea lui Hitler, redistribuirea resurselor între cei doi parteneri antioccidentali. Aici ei nu s-au înțeles. Și, în acest moment, antibolșevismul a devenit un pretext pentru expansiunea estică germană.

Explicația de mai sus se deslușește printre capitolele cărții despre Hitler a lui Brendan Simms, apărută recent și la noi, în traducerea lui Andrei Pogăciaș (Polirom, 2023). Universitarul britanic reface, discurs cu discurs, scrisoare cu scrisoare, mereu atent la sursă, evoluția concepției despre lume a lui Hitler. În ordinea apariției, antibolșevismul lui Hitler este secundar. Chiar și antisemitismul acestuia erupe mai tîrziu, în urma și în umbra altor idei. Primordială este aversiunea față de lumea anglo-saxonă, față de America și Marea Britanie, percepute ca fiind exponentele capitalismului globalizant. Această aversiune, explică autorul, s-a format în timpul primului război mondial, cînd regimentul lui Hitler a dat peste trupele imperiului britanic provenite din Canada, Australia și Noua Zeelandă, peste soldații imperiului francez, mobilizați din nordul Africii, și în cele din urmă și peste cei americani, unii dintre ei urmași ai emigranților germani. Implicarea americanilor în război de partea Antantei nu a făcut decît să-i alimenteze teama și aversiunea, pînă în preajma unui complex de inferioritate. Atunci Hitler începe să dezvolte o altă idee primordială, cea de „spațiu vital”, Lebensraum, care va sta la baza concepției sale anticapitaliste. Spre sfîrșitul războiului (cel de-al doilea), Ribbentrop propusese o pace separată cu sovieticii pentru a stabiliza frontul occidental, dar Hitler a refuzat; nu putea să accepte că Germania renunță la strategia sa fundamentală, cea de extindere spre est, singura care îi putea susține lupta cu America și Marea Britanie. 

În curînd, Hitler începe să pună semnul egalității între „capitaliști” și „evrei”. Cele două categorii se întîlnesc în „internaționalismul” perceput al acestora, în „goana lor după bani”. Dar arhetipul dușmanului Germaniei rămîne lumea anglo-saxonă. Brendan Simms menționează la un moment dat că, inițial, planul lui Hitler era de a se folosi de evreii europeni pentru a șantaja America, un plan care însă în curînd avea să degenereze într-un mod abominabil. 

Există o sumedenie de biografii ale lui Hitler. Unele se ocupă numai de anii de tinerețe ai acestuia, altele numai de cei de război, 1914-1918. Perioada petrecută la Viena și cea de la München sau perioada în care a scris Mein Kampf au fost, de asemenea, studiate separat. Au fost biografi care au scris despre biblioteca lui Hitler, despre preocupările lui legate de arhitectură sau despre relațiile lui personale, cu nepoata Geli Raubal sau cu Eva Braun. Există, desigur, monumentala și neegalata pînă acum biografie a lui Ian Kershaw, și ea tradusă recent în românește. Dar cartea lui Brendan Simms nu este atît o biografie – deși se subintitulează astfel –, cît o reinterpretare și o reordonare a concepțiilor și aprehensiunilor dictatorului, atentă și minuțioasă, una care în cele din urmă poate pune într-o lumină nouă evenimentele secolului 20. Circumstanțial vorbind, se poate spune că istoria a ținut cont de felul în care, potrivit lui Brendan Simms, Hitler a privit lumea. Stalin a impus o zonă tampon controlată de el între Germania și URSS, iar aliații anglo-saxoni au tratat altfel Germania după cel de-al doilea război decît au făcut-o după primul. Ceea ce rămîne neschimbat îmi pare însă că este apetitul pentru conspirații globale și dușmani imaginari, care, iată, în anumite conjuncturi istorice, poate avea consecințe majore și dezastruoase. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.