Bibliotecile dictatorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

Pe la începutul anilor 2000, Jonathan Brent de la Yale University Press iniția primele demersuri de inventariere a ceea ce mai rămăsese din documentele și biblioteca personală a lui Stalin. La moartea dictatorului, survenită chiar în biblioteca în cauză, aceasta număra peste douăzeci de mii de volume; o jumătate de secol mai tîrziu, din toată biblioteca liderului sovietic mai supraviețuiseră cîteva mii de cărți. 

Interesant este că, aproape în același timp cu inițiativa de la Moscova a lui Jonathan Brent, un alt cercetător încerca să pătrundă în ceea ce mai rămăsese din biblioteca personală a celuilalt dictator european major al secolului trecut. Cărțile care i-au aparținut lui Hitler ajunseseră după război în Statele Unite, iar cercetătorul cu pricina se numește Timothy Ryback. Volumele de la Biblioteca Congresului din Washington, plus cele de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island, însumează cîteva sute de exemplare. 

Demersul lui Jonathan Brent a fost continuat de istoricul Geoffrey Roberts, care a cercetat biblioteca lui Stalin începînd cu anul 2010. De pe urma investigației sale, anul trecut a apărut lucrarea Biblioteca lui Stalin, publicată și în românește (Corint, 2023). De pe urma eforturilor lui Timothy Ryback a apărut o altă carte, în 2008, intitulată – ați ghicit – Biblioteca lui Hitler, și ea cu variantă în românește (Litera, 2010). 

Nu este o mare filosofie răspunsul la întrebarea ce îi mînă pe acești cercetători printre rămășițele bibliotecilor unora dintre cei mai lipsiți de scrupule oameni din istorie care au avut și (ne)șansa de a-și exercita această carență personală la nivel planetar. Și noi, și cercetătorii dorim să aflăm dacă lecturile le-au influențat deciziile. Dacă da, în ce mod și cît de mult? Ce cărți i-au definit, la ce cărți reveneau? Își selectau ei lecturile pentru a corespunde cu propria viziune? Într-o oarecare măsură – reiese din cele două lucrări menționate –, Hitler se aventura mai puțin decît Stalin în zonele care l-ar fi putut scoate din zona lui de confort. Apoi, ce legătură are profilul de cititori învederați (pe care ambii biblio-biografi îl menționează) cu cariera lor politică? Un răspuns spiritual pare să-l fi dat Jacob Heilbrunn de la The New York Times Book Review (care se referea, e drept, la Hitler, dar se potrivește, cred, și la Stalin): a fi șoarece de bibliotecă nu e o condiție necesară pentru a deveni criminal în masă, dar nu este nici un impediment în acest sens. Găsim printre cărțile citite și adnotate de cei doi indicii privind originile Holocaustului și Gulagului? Dacă da, cum au evoluat ele? Cum se împacă faptul că amîndoi spuneau că iubesc cărțile, dar pe unele le stigmatizau, le epurau sau le ardeau? 

Este un fapt clar: Hitler și Stalin pozau în oameni citiți. Hitler, la propriu, a făcut o ședință foto în biblioteca sa, la începuturile carierei politice. Stalin le dădea lecții părintești copiilor săi punîndu-i să lipească și să lege un manual jerpelit. Reiese din cele două lucrări amintite mai sus că amîndoi aveau acea disponibilitate de a căuta compania cărților, uneori ore și zile întregi – dincolo de anecdotica luminiței niciodată stinse de la biroul lui Stalin din Kremlin, care-i asigura pe moscoviți că „tătucul veghează”. Amîndoi obișnuiau să agreseze un pic cartea, prin însemnări pe marginile foilor parcurse, acele pometki de care vorbește Geoffrey Roberts. Întrebarea care îi preocupă pe mulți, inclusiv pe cei doi autori, este dacă această trăsătură îi transformă în intelectuali care ar putea fi în vreun fel luați în seamă. Cu Hitler este mai ușor de răspuns. Cu toate lecturile lui, și cu toată tentativa de sinteză ideologică din Mein Kampf, și cu toate discursurile lui, el se învîrte într-un cerc de idei mai degrabă limitat și redundant. Lecturile lui Hitler sînt cele ale unui autodidact cu multă voință și putere de mobilizare. Cu Stalin, lucrurile stau diferit. Deși autodidact ca și Hitler, el avea totuși de făcut față unui mediu intelectual mai competitiv, în care Marx, Engels, Lenin și apoi chiar și Troțki sau Buharin erau repere provocatoare. În imaginarul bolșevic, cartea avea o oarecare greutate culturală („Cultura bolșevică a cărții” e un subtitlu la Roberts), pe cînd în cel nazist ea îndeplinea mai degrabă un rol utilitar. De aici și deferența vicleană a lui Stalin față de scriitori, pe care cu o mînă îi cultiva, cu cealaltă îi mătura. A fost suficient ca Stalin să devină un intelectual? Pentru Geoffrey Roberts, da; pentru un biograf al dictatorului precum Stephen Kotkin, nu. Dar chiar dacă pasiunea pentru solitudinea lecturii l-ar face pe Stalin un intelectual, problema profilului său moral rămîne. Cele două sfere, morală și intelectuală, sînt, cum se știe, disjuncte. În plus, Stalin – și Hitler, deopotrivă – nu s-au resemnat să se limiteze doar la convingerea prin argument și idee. Amîndoi s-au asigurat că dispun și de alte mijloace. 

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.